INSIDE OUT

Κυβερνητική χείρα βοηθείας στους γονείς για τον ψηφιακό εθισμό - Τα καμπανάκια Στουρνάρα προς κυβέρνηση-αντιπολίτευση

Μαρία Νταλιάνη
31-12-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κυβερνητική χείρα βοηθείας στους γονείς για τον ψηφιακό εθισμό - Τα καμπανάκια Στουρνάρα προς κυβέρνηση-αντιπολίτευση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όλοι περνάνε καλά στις γιορτές, αλλά μόνο ένας κατάφερε να δει φέτος τον Αι Βασίλη. Σήμερα θ’ ακούσει τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μαξίμου, και στη συνέχεια θ’ απολαύσει οικογενειακές στιγμές μέχρι να τελειώσει η ωραιότερη εποχή του χρόνου. Το 2024 ήταν πολύ καλό μαζί του. Ο Santa του έφερε τον Νίκο Ανδρουλάκη ξανά στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑλ, και τον Σωκράτη Φάμελλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Έδιωξε τον αγαπημένο Στέφανο Κασσελάκη από την Κουμουνδούρου, κι αυτό είναι μια απώλεια, αλλά το πολιτικό σύστημα επιστρέφει εκεί που ήταν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυρίαρχος του παιχνιδιού, είναι έτοιμος για το 2025. Στόχος: Η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Επόμενοι σταθμοί: Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ανασχηματισμός.

Λίγη βοήθεια στους γονείς

Η τελευταία σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία για το 2024 είναι η πρωτοβουλία για λίγη βοήθεια στους γονείς, σε ότι αφορά τον ψηφιακό εθισμό των παιδιών. Με υπομονή και απλότητα ο Πρωθυπουργός έβαλε τα πράγματα στη σωστή διάσταση, παρουσιάζοντας τις εφαρμογές που έρχονται στα κινητά από την άνοιξη (kids wallet). Κάποιοι κορόιδεψαν την πρωτοβουλία, με το επιχείρημα ότι τέτοιες περιοριστικές εφαρμογές υπάρχουν είδη στα κινητά. Όμως η κυβερνητική παρέμβαση, που έφερε το θέμα σε όλα δεν δελτία ειδήσεων, καταρχήν στοχεύει στους ίδιους τους γονείς που συνήθως σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν το θέμα είναι πως θα καταφέρουν να πείσουν το παιδί ότι δεν χρειάζεται να έχει κινητό, και ακόμα περισσότερο όταν προσπαθήσουν ακουμπήσουν το κινητό ενός εφήβου.

Ο Κυριάκος ως μπαμπάς-μπαμπούλας, θα γίνει κάτι σαν, «είδες τι είπε ο Πρωθυπουργός;». Ακούγεται χάλια, αλλά ίσως δεν είναι. Το αποτέλεσμα μετράει.

Περαστικά

Η παρουσία του προγράμματος για τη βοήθεια στον ψηφιακό εθισμό των παιδιών ήταν γκράντε και έγινε παρουσία πολλών υπουργών: Ζαχαράκη, Χρυσοχοΐδης, Παπαστεργίου, Κυρανάκης, Μακρή, Άδωνις, Σκέρτσος, Βαρτζόπουλος.

Απουσίαζε λόγω ίωσης ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Προτάσεις

Τα κόμματα προσπάθησαν να πουν κάτι κι αυτά στο θέμα, μένοντας στα στερεοτυπικά. Κοιτάζω στους μικρούς, μήπως υπάρχει καμμιά φρέσκια ιδέα.

Τί προτείνει ένα νέο μικρό κόμμα, που τα στελέχη του είναι και γονείς και έχουν άποψη; Τί θα έκανε η Νέα Αριστερά αν ήταν κυβέρνηση; Θα έδινε έμφαση «στην ενημέρωση και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών, γονέων και φυσικά των ίδιων των ανηλίκων για την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών εφαρμογών». Μια άλλη ιδέα είναι η ενίσχυση των σχολικών μονάδων με ειδικούς ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς. «Αυτό δεν αφορά μόνο το ζήτημα της σχέσης των ανηλίκων με τον ψηφιακό κόσμο, αλλά συνολικά τη λειτουργία της σχολικής μονάδας στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαχείρισης και επίλυσης των πυκνών ζητημάτων που απασχολούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο σύγχρονο κόσμο». Θα έβαζε περισσότερες βιβλιοθήκες στα σχολεία. Θα έφτιαχνε «εθνικά προγράμματα για τα δικαιώματα των παιδιών που είναι συνδεδεμένα με την καθημερινότητα της σχολικής τάξης».

Στον κόσμο Χαρίτση, Τζανακόπουλου, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, η ύπαρξη μιας βιβλιοθήκης μπορεί να κρατήσει έναν έφηβο μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τουλάχιστον προσπάθησαν.

Στουρνάρας

Προσπάθεια να στείλει μηνύματα κάνει φιλότιμα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Μέσα στην ευφορία των ημερών, το success story της δημοσιονομικής σταθερότητας που τα σκεπάζει όλα, και στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να αρθρώσει πειστικό λόγο, βγήκε με συνέντευξη (Βήμα) και θύμισε ότι το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και στέγαση (περιλαμβάνει ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα θέρμανσης) των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 58% των δαπανών τους, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 36%. Ομοίως, η άνοδος στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων οξύνει το πρόβλημα της στέγασης για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Δηλαδή η ακρίβεια στα τρόφιμα, το ρεύμα και στo νοίκι, στραγγίζει τους φτωχούς πολύ περισσότερο από όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Όλα τα λεφτά πάνε εκεί.

Για ΦΠΑ

Ο διοικητής όμως δεν χτυπάει καμπανάκια μόνο προς την κυβέρνηση για τις κοινωνικές επιπτώσεις της ακρίβειας. Χτυπάει και στην πλευρά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα προς Ανδρουλάκη και Φάμελλο που έχουν κάνει σημαία τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ έστω και δύο μονάδες. «Η μείωση των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, ενέχει τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών εσόδων. Δεδομένου ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς τους φόρους, μια μείωση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι το όφελος θα φτάσει στον καταναλωτή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους αντί να μειώσουν τις τιμές. Επιπλέον, η μείωση του ΦΠΑ ενισχύει την κατανάλωση και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» λέει ο κ. Στουρνάρας.

Δυστυχές 2024

Το έτος που φεύγει αφήνει πίσω του μεγαλύτερη αγωνία για την κλιματική κρίση, δύο πολέμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε εξέλιξη (Ουκρανία, Ισραήλ) και μια μεγάλη αβεβαιότητα να έρχεται με την ανάληψη καθηκόντων από τον απρόβλεπτο Τραμπ.

Μια Γερμανία σε οικονομικό και πολιτικό βέρτιγκο κι έναν Μακρόν να παραπαίει στη Βουλή. Περιμένοντας από κάπου το θαύμα

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:53

Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα

15:50

Πούτιν σε Πεζεσκιάν: Η Ρωσία είναι αλληλέγγυα με τον ιρανικό λαό

15:40

ΔΕΗ: Μειωμένο το μπλε σταθερό τιμολόγιο, νέα τιμή για το πράσινο

15:34

Ινδία: Ρεκόρ ζέστης από το 1901 για τον μήνα Αύγουστο

15:29

ΕΣΠ: Το κρατικό Credit Score να λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια και όχι ως νέα «μαύρη λίστα»

15:20

Παραιτείται από βουλευτής ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ

15:10

ΟΗΕ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα μειώνει στο μισό τη βοήθεια στους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης

15:00

ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αιτήσεις εισαγωγής στις 30 ΣΑΕΚ για το έτος 2026-2027

14:54

Ενώνουν δυνάμεις YouTube και Amazon - «Μπουστάρισμα» στις online αγορές

14:47

Αντίθετοι στην απόφαση του Τραμπ να μετονομάσει τη Λίμνη Οντάριο οι περισσότεροι Αμερικανοί

14:42

Μεγάλο ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για το έργο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ

14:42

Υποκλοπές - Predator: Μηνυτήρια αναφορά για κατασκοπεία κατέθεσε εν ενεργεία ανώτερο στέλεχος της ΕΥΠ

14:33

Ελληνικό νησί στα 10 πιο ήσυχα του κόσμου

14:18

Η ΕΥΑΘ παρουσιάζει στην 90ή ΔΕΘ την υδατική νοημοσύνη

13:59

United Group: Στα 1,45 δισ. ευρώ τα έσοδα στο εξάμηνο - Ξεχωρίζει η Nova με αύξηση 23%

13:57

Πνίνατ Γιανάι: «Ιστορική» η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ

13:47

Μιχαηλίδου: Πολύτεκνοι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

13:47

EET: Στα 200 εκατ. ευρώ η δωρεά στο πρόγραμμα «Μ. Γιαννάκου» με 670 ανακαινισμένα σχολεία

13:35

H ΠΟΣ-ΜΣΤ θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ

13:35

Τι ποσοστό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης επένδυσε η Ελλάδα στην εκπαίδευση

13:30

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των 22 κατηγορουμένων από την Κρήτη ζήτησε ο εισαγγελέας

13:28

Αγαπηδάκη: Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που αλλάζουν την υγεία

13:24

Χρυσοχοΐδης: Ο ΚΟΜΒΟΣ θα δίνει λύσεις σε πραγματικό χρόνο για το κυκλοφοριακό - «Επιδημία» οι τηλεφωνικές απάτες

13:11

Νορβηγία: Ορκίζεται σήμερα ο βασιλιάς Χάακον Η' - Υπέρ της μοναρχίας το 72% των πολιτών

13:09

Ευρωζώνη: Σε υψηλό άνω των τεσσάρων ετών η μεταποίηση τον Αύγουστο

13:01

Ferryhopper: Ποια νησιά προτίμησαν Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες το καλοκαίρι του 2026

12:55

Νέες λειτουργίες στην Αναζήτηση της Google - Δωρεάν προσφορά του Gemini για φοιτητές

12:53

Μητσοτάκης στο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής: «Την επόμενη Παρασκευή όλα τα σχολεία θα είναι έτοιμα για το πρώτο κουδούνι»

12:49

Η Emirates διοργανώνει Open Days στην Ελλάδα για πρόσληψη νέων μελών πληρώματος καμπίνας

12:44

BYD: Αύξηση 17,8% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Αύγουστο - «Γκάζι» από τις εξαγωγές