INSIDE OUT

Κυβερνητική χείρα βοηθείας στους γονείς για τον ψηφιακό εθισμό - Τα καμπανάκια Στουρνάρα προς κυβέρνηση-αντιπολίτευση

Μαρία Νταλιάνη
31-12-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κυβερνητική χείρα βοηθείας στους γονείς για τον ψηφιακό εθισμό - Τα καμπανάκια Στουρνάρα προς κυβέρνηση-αντιπολίτευση

Όλοι περνάνε καλά στις γιορτές, αλλά μόνο ένας κατάφερε να δει φέτος τον Αι Βασίλη. Σήμερα θ’ ακούσει τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μαξίμου, και στη συνέχεια θ’ απολαύσει οικογενειακές στιγμές μέχρι να τελειώσει η ωραιότερη εποχή του χρόνου. Το 2024 ήταν πολύ καλό μαζί του. Ο Santa του έφερε τον Νίκο Ανδρουλάκη ξανά στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑλ, και τον Σωκράτη Φάμελλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Έδιωξε τον αγαπημένο Στέφανο Κασσελάκη από την Κουμουνδούρου, κι αυτό είναι μια απώλεια, αλλά το πολιτικό σύστημα επιστρέφει εκεί που ήταν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυρίαρχος του παιχνιδιού, είναι έτοιμος για το 2025. Στόχος: Η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Επόμενοι σταθμοί: Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ανασχηματισμός.

Λίγη βοήθεια στους γονείς

Η τελευταία σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία για το 2024 είναι η πρωτοβουλία για λίγη βοήθεια στους γονείς, σε ότι αφορά τον ψηφιακό εθισμό των παιδιών. Με υπομονή και απλότητα ο Πρωθυπουργός έβαλε τα πράγματα στη σωστή διάσταση, παρουσιάζοντας τις εφαρμογές που έρχονται στα κινητά από την άνοιξη (kids wallet). Κάποιοι κορόιδεψαν την πρωτοβουλία, με το επιχείρημα ότι τέτοιες περιοριστικές εφαρμογές υπάρχουν είδη στα κινητά. Όμως η κυβερνητική παρέμβαση, που έφερε το θέμα σε όλα δεν δελτία ειδήσεων, καταρχήν στοχεύει στους ίδιους τους γονείς που συνήθως σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν το θέμα είναι πως θα καταφέρουν να πείσουν το παιδί ότι δεν χρειάζεται να έχει κινητό, και ακόμα περισσότερο όταν προσπαθήσουν ακουμπήσουν το κινητό ενός εφήβου.

Ο Κυριάκος ως μπαμπάς-μπαμπούλας, θα γίνει κάτι σαν, «είδες τι είπε ο Πρωθυπουργός;». Ακούγεται χάλια, αλλά ίσως δεν είναι. Το αποτέλεσμα μετράει.

Περαστικά

Η παρουσία του προγράμματος για τη βοήθεια στον ψηφιακό εθισμό των παιδιών ήταν γκράντε και έγινε παρουσία πολλών υπουργών: Ζαχαράκη, Χρυσοχοΐδης, Παπαστεργίου, Κυρανάκης, Μακρή, Άδωνις, Σκέρτσος, Βαρτζόπουλος.

Απουσίαζε λόγω ίωσης ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Προτάσεις

Τα κόμματα προσπάθησαν να πουν κάτι κι αυτά στο θέμα, μένοντας στα στερεοτυπικά. Κοιτάζω στους μικρούς, μήπως υπάρχει καμμιά φρέσκια ιδέα.

Τί προτείνει ένα νέο μικρό κόμμα, που τα στελέχη του είναι και γονείς και έχουν άποψη; Τί θα έκανε η Νέα Αριστερά αν ήταν κυβέρνηση; Θα έδινε έμφαση «στην ενημέρωση και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών, γονέων και φυσικά των ίδιων των ανηλίκων για την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών εφαρμογών». Μια άλλη ιδέα είναι η ενίσχυση των σχολικών μονάδων με ειδικούς ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς. «Αυτό δεν αφορά μόνο το ζήτημα της σχέσης των ανηλίκων με τον ψηφιακό κόσμο, αλλά συνολικά τη λειτουργία της σχολικής μονάδας στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαχείρισης και επίλυσης των πυκνών ζητημάτων που απασχολούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο σύγχρονο κόσμο». Θα έβαζε περισσότερες βιβλιοθήκες στα σχολεία. Θα έφτιαχνε «εθνικά προγράμματα για τα δικαιώματα των παιδιών που είναι συνδεδεμένα με την καθημερινότητα της σχολικής τάξης».

Στον κόσμο Χαρίτση, Τζανακόπουλου, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, η ύπαρξη μιας βιβλιοθήκης μπορεί να κρατήσει έναν έφηβο μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τουλάχιστον προσπάθησαν.

Στουρνάρας

Προσπάθεια να στείλει μηνύματα κάνει φιλότιμα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Μέσα στην ευφορία των ημερών, το success story της δημοσιονομικής σταθερότητας που τα σκεπάζει όλα, και στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να αρθρώσει πειστικό λόγο, βγήκε με συνέντευξη (Βήμα) και θύμισε ότι το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και στέγαση (περιλαμβάνει ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα θέρμανσης) των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 58% των δαπανών τους, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 36%. Ομοίως, η άνοδος στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων οξύνει το πρόβλημα της στέγασης για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Δηλαδή η ακρίβεια στα τρόφιμα, το ρεύμα και στo νοίκι, στραγγίζει τους φτωχούς πολύ περισσότερο από όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Όλα τα λεφτά πάνε εκεί.

Για ΦΠΑ

Ο διοικητής όμως δεν χτυπάει καμπανάκια μόνο προς την κυβέρνηση για τις κοινωνικές επιπτώσεις της ακρίβειας. Χτυπάει και στην πλευρά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα προς Ανδρουλάκη και Φάμελλο που έχουν κάνει σημαία τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ έστω και δύο μονάδες. «Η μείωση των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, ενέχει τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών εσόδων. Δεδομένου ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς τους φόρους, μια μείωση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι το όφελος θα φτάσει στον καταναλωτή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους αντί να μειώσουν τις τιμές. Επιπλέον, η μείωση του ΦΠΑ ενισχύει την κατανάλωση και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» λέει ο κ. Στουρνάρας.

Δυστυχές 2024

Το έτος που φεύγει αφήνει πίσω του μεγαλύτερη αγωνία για την κλιματική κρίση, δύο πολέμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε εξέλιξη (Ουκρανία, Ισραήλ) και μια μεγάλη αβεβαιότητα να έρχεται με την ανάληψη καθηκόντων από τον απρόβλεπτο Τραμπ.

Μια Γερμανία σε οικονομικό και πολιτικό βέρτιγκο κι έναν Μακρόν να παραπαίει στη Βουλή. Περιμένοντας από κάπου το θαύμα

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:57

ΧΑ: Σε κλοιό εισαγόμενων πιέσεων ο Γενικός Δείκτης

11:49

ΕΣΠ: Ο προϋπολογισμός δείχνει προοπτική - Το εμπόριο επιτέλους να γίνει προτεραιότητα

11:44

Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν έχει ακόμη ενημερωθεί αν το Κίεβο είναι έτοιμο να συζητήσει το σχέδιο Τραμπ

11:38

ΕΣΥ: Εγκρίθηκε η προκήρυξη για 276 θέσεις γιατρών - Οι περιφέρειες

11:28

ΑΑΔΕ: Μόνιμο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ

11:27

48η «Ημέρα Καριέρας» ΔΥΠΑ στη Δράμα: 30 επιχειρήσεις και 700 θέσεις εργασίας

11:19

Βρεττού (CrediaBank): Θα ξεπεράσουμε τον στόχο του €1 δισ. σε πιστωτική επέκταση - Το χρονοδιάγραμμα για HSBC Μάλτας

11:00

Παπασταύρου: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή είναι παντελώς αδαής ή είναι προκλητικός συκοφάντης

10:59

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Σε ρυθμούς sell off η Ασία

10:41

Χατζηδάκης: «Τα τελευταία χρόνια, η αποτρεπτική ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει ενισχυθεί ουσιαστικά»

10:40

Μητσοτάκης για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Σήμερα τιμούμε το θάρρος όλων εκείνων που αγρυπνούν

10:25

Σ. Αραβία και Stellantis εξετάζουν την πιθανότητα συνεργασίας για εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων

10:18

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ δεν θεωρεί πλέον τη σβάστικα σύμβολο μίσους

10:07

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση εσόδων κατά 28,7% και καθαρά κέρδη 106,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

10:05

Πελώριες δαπάνες, χαμηλή βαθμολογία στη διαχείριση: Το «κρυφό» πρόβλημα του προϋπολογισμού

10:05

Το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία - Τα 28 σημεία που τερματίζουν τον πόλεμο

09:55

Premia: Αύξηση εσόδων και κερδοφορίας στο εννεάμηνο

09:40

Βενεζουέλα: Η Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» αν πάει στη Νορβηγία για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

09:35

Quest: Αισιοδοξία για το 2025, επενδύσεων συνέχεια και στο βάθος νέες εξαγορές

09:29

ΗΠΑ: Η κυριότερη υπηρεσία δημόσιας υγείας διαδίδει ψευδή θεωρία για τα εμβόλια

09:25

Ιαπωνία: Πακέτο οικονομικής τόνωσης $135 δισ. στην πρώτη μεγάλη κίνηση της Τακαΐτσι

09:23

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του υπ. Εθνικής Άμυνας

09:12

Δένδιας για Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων: Θωρακίζουμε την Ελλάδα με αλλαγές σε μέσα και φιλοσοφία

09:00

Ο πρόεδρος της Βολιβίας καταργεί το υπουργείο Δικαιοσύνης

08:54

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν - Προβληματικό το σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία

08:53

Ένα ελληνικό ξενοδοχείο στα κορυφαία του κόσμου

08:36

Πού θα κριθεί το στοίχημα της κατανάλωσης το 2026

08:20

Από τις 600 αιτήσεις μετεγκατάστασης στον Έβρο, μόνο 2 πληρούν τις προϋποθέσεις - Συμπτωματικό ή υπάρχουν λόγοι;

08:09

Η Ουκρανία θα εκχωρήσει το Ντονμπάς στη Ρωσία, κατά το σχέδιο που πρότειναν οι ΗΠΑ

08:06

«Βουτιά» στη μέση δαπάνη των τουριστών δείχνει ο Σεπτέμβριος