INSIDE OUT

Πράσινο που ανατέλλει και πράσινο προς κατάργηση - Διχασμένοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Τι θα γίνει στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
11-10-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινο που ανατέλλει και πράσινο προς κατάργηση - Διχασμένοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Τι θα γίνει στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι το χρώμα του μήνα παρ’ ότι φθινόπωρο. Από τη μια οι εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που κλείνουν μεθαύριο με τις κάλπες του β’ γύρου. Από την άλλη, η ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις αναφορικά με τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι θα καταργηθεί η υποχρέωση προσφοράς τους από τους προμηθευτές σε νέους πελάτες. Η αγωνία για τους πράσινους του ΠΑΣΟΚ θα λάβει τέλος την Κυριακή το βράδυ όταν θα έχει τελειώσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Η συμμετοχή αναμένεται χαμηλότερη από τους 303.000 που πήγαν την περασμένη Κυριακή με τους έξι υποψηφίους, αλλά αυτό συμβαίνει σε κάθε δεύτερο γύρο. Η αγωνία των περίπου 70% νοικοκυριών όμως που προτίμησαν να μείνουν στην ασφάλεια του πράσινου τιμολογίου, κι εμπιστεύτηκαν σ’ αυτό τον αρμόδιο υπουργό Σκυλακάκη, θα παραταθεί περισσότερο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει, με τι επιχειρήματα θα απευθυνθεί στους καταναλωτές για τις αποφάσεις που θα πάρει για το πράσινο τιμολόγιο, ώστε να είναι πειστική πως το κάνει για το συμφέρον τους.

Χωρίς debate

Ο β’ γύρος των εσωκομματικών του ΠΑΣΟΚ έκλεισε χωρίς debate. Η Πυθία το είχε δει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί προφανώς να ρισκάρει ότι θα βγει π.χ. κερδισμένος από τον Χάρη Δούκα- προτιμά την καλούτσικη εικόνα του πρώτου debate, όταν αναμετρήθηκε με τους Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου. Ο Δούκας, από την άλλη πλευρά, ίσως είχε μια ευκαιρία να αναστηλώσει το τραυματισμένο του προφίλ, αλλά ολ’ αυτά είναι πλέον εικασίες. Debate γιοκ. Κατευθείαν κάλπες.

Διχασμένοι οι ευρωβουλευτές

Απόλυτα διχασμένοι εμφανίζονται οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ σε ότι αφορά τον β’ γύρο: Ο πρώτος σε σταυρούς Νίκος Παπανδρέου στηρίζει τον Χάρη Δούκα,

ενώ ο δεύτερος (αλλά επικεφαλής της ευρωβουλευτικής ομάδας) Γιάννης Μανιάτης, τον Νίκο Ανδρουλάκη. Υπάρχει κι ένας ακόμα, ο Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος στις ευρωεκλογές φέρεται να κινήθηκε σε συνεργασία με τον πρώτο.

Στασιμότητα ή αλλαγή;

Στη δήλωσή του ο Νίκος Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι η στήριξη του στον Χάρη Δούκα, έχει να κάνει με την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας. ««Στασιμότητα ή αλλαγή; Επιλέγω το δεύτερο. Ο Χάρης Δούκας φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πνεύμα των καιρών και την αναγκαιότητα για ανάληψη άμεσης πολιτικής δράσης για την αμφίπλευρη διεύρυνση της παράταξης και την σύνδεση με τις παραγωγικές τάξεις, την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία» σημειώνει. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος στον α’ γύρο στήριξε Παύλο Γερουλάνο, παίρνει δημόσια θέση και στηρίζει το αντίπαλον δέος στον Ανδρουλάκη. Είναι από τα ελάχιστα στελέχη του κόμματος που είχε το θάρρος να πάρει δημόσια θέση στις εσωκομματικές.

Εμπειρίες

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα Ανδρουλάκη. Αν επιβεβαιωθούν, η επόμενη μέρα θα βρει το ΠΑΣΟΚ σε στροφή 360 μοιρών. Στην περίπτωση αυτή, όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω στο νέο Πρόεδρο και τις ιδέες που θα έχει ώστε να συμπεριλάβει τους συνυποψηφίους του στο ηγετικό σχήμα, να μοιράσει αρμοδιότητες, να διευρύνει το πεδίο άσκησης εξουσίας στο κόμμα. Η επόμενη μέρα θα τους βρει όλους από το μηδέν. Θεωρείται αμφίβολο πάντως εάν στον σχεδιασμό χωράει και ο κ. Δούκας, ενώ αντίθετα όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες προς τις πλευρές Διαμαντοπούλου και Γερουλάνο. Μία από τις ιδέες που έπεσε ήδη στο τραπέζι, είναι του Νίκου Χριστοδουλάκη, επικεφαλής του InSocial και υπεύθυνος για το πρόγραμμα του κόμματος. Ο στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, πρότεινε (ΕΡΤ, Σιακαντάρης), όλοι οι υποψήφιοι να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι, να μοιραστούν εμπειρίες από την επαφή με τους πολίτες κατά την προεκλογική εκστρατεία, και να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα. Είναι μια αρχή.

Το Συνέδριο

Όσο κρίσιμο είναι για το ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο είναι και για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το σαββατοκύριακο, καθώς υπάρχει άλλη μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με «μενού» τον έκπτωτο Πρόεδρο Κασσελάκη. Μετά το εξώδικο που απέστειλε στα όργανα του κόμματος, η πλειοψηφία κινείται με διαθέσεις αποκλεισμού του από υποψήφιος για Πρόεδρος του κόμματος. Ο ίδιος έχει άλλη άποψη.

Όπως είπε (Χατζηνικολάου) «το καταστατικό είναι ξεκάθαρο. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο μπορεί και θα όφειλε να εκφραστεί, κατά τη γνώμη μου, για αυτό που έχει γίνει». Ο Στέφανος σημείωσε ότι το μόνο όργανο που μπορεί να αποφανθεί εάν είναι Πρόεδρος του κόμματος είναι το Συνέδριο.

Μην εκπλαγείτε

Θα είναι μια θερμή συνεδρίαση. Αυτονόητο πως θα είμαι παρούσα. Αυτά δεν χάνονται. Μια ιδέα του κλίματος που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, και τι θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή, δίνει ο αγαπημένος Νίκος Καρανίκας

«Μην εκπλαγείτε αγαπημένα μου στελέχη αν δείτε αυτό το Σάββατο μπροστά σας στην ΚΕ, μέσα και έξω από το χώρο συνεδρίασης το κόμμα ασύντακτα αλλά μαζικά, θυμωμένο και εξοργισμένο.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν δείτε πολύ κόσμο να διαμαρτύρεται και να φωνάζει. Κόμμα των μελών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, όπως το γράφει η απόφαση η προχθεσινή και έχει την υπογραφή σας.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν γιατί το κόμμα ανήκει στα μέλη».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:04

Παραιτήθηκε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Hyatt λόγω Έπστιν

11:02

Η Lidl Ελλάς απορροφά τον ΦΠΑ στηρίζοντας έμπρακτα το Σαρακοστιανό τραπέζι

10:50

Σαντορίνη: Ένας χρόνος μετά τους σεισμούς - Τι δείχνουν τα δεδομένα

10:47

Νέα άνοδος στις ευρωαγορές με φόντο «μάκρο» και μεγέθη

10:43

Κρίση στο βρεφικό γάλα: Εισαγγελική έρευνα σε πέντε εταιρείες - Ανακλήσεις σε 60 χώρες

10:32

Παπαθανάσης: 20 εκατ. ευρώ για την ενδυνάμωση υφιστάμενων ΜμΕ στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

10:22

Δένδιας: Στόχος η περαιτέρω προώθηση της αμυντικής συνεργασίας με τη Σερβία

10:19

Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών

10:18

Πέντε νεκροί σε πυρκαγιά κοντά στη Βαρκελώνη

10:16

Χρηματιστήριο: Επιστροφή των αγοραστών με φόντο τα αποτελέσματα

10:14

Στο Παρίσι η δίκη της VW για το «dieselgate»

10:10

AI στη μουσική: Γιατί 13,4 εκατ. κομμάτια κατέβηκαν από τις πλατφόρμες - Οι προκλήσεις και τα όρια

10:01

FT: «Κλειδώνει» το deal 10 δισ. δολαρίων Danaher - Masimo

09:57

Παπαστεργίου: Συνεχίζουμε με συνέπεια να επενδύουμε στις υποδομές της ψηφιακής εποχής

09:48

Adani: Επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων έως το 2035 σε data centers με πράσινη ενέργεια και AI

09:44

Allianz: Σταθερή ανάκαμψη και ρεκόρ επενδύσεων οδηγούν την ελληνική ανάπτυξη

09:40

Σε χαμηλό άνω της εβδομάδας ο χρυσός - Νέες απώλειες 2%

09:31

Citi για πετρέλαιο: Οι ειρηνευτικές συμφωνίες Τραμπ θα μειώσουν τις τιμές

09:23

Τραμπ: Η Ουκρανία πρέπει να κλείσει «γρήγορα» συμφωνία - Συνομιλίες στη Γενεύη

09:20

ΤτΕ: Ανάκληση άδειας και εκκαθάριση της εταιρείας Swiss Remit

09:06

Τηλεπικοινωνίες: Τα ανοιχτά ζητήματα και η επικείμενη αλλαγή φρουράς στην ΕΕΤΤ

08:50

Η Ρωσία κατέστρεψε 151 ουκρανικά drones - Πυρκαγιά σε διυλιστήριο στο Κρασνοντάρ

08:39

Στον ανακριτή ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα»

08:30

Τραμπ: Σύντομα οι αποφάσεις για νέες παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν

08:22

Αυστραλία: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Σίδνεϊ

08:14

Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά: Κατέθεσε ο αρχηγός της πυροσβεστικής

08:06

Άνοιξε το πρώτο κατάστημα Arket στην Ελλάδα - Πού βρίσκεται

08:01

Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν για «συνέπειες» εάν δεν υπάρξει συμφωνία - Νέος γύρος συνομιλιών

07:55

The Messi Effect - Εκτόξευσε την Ίντερ Μαϊάμι στα 1,35 δισ. δολάρια

07:50

«Χειρόφρενο» για τρεις ημέρες τραβούν τα ταξί