INSIDE OUT

Η dream team του Χάρη Δούκα - Τι θα κάνει ο Γερουλάνος - Η εκτίμηση του Δ. Ρέππα

Μαρία Νταλιάνη
08-10-2024 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η dream team του Χάρη Δούκα - Τι θα κάνει ο Γερουλάνος - Η εκτίμηση του Δ. Ρέππα

Έφτασε η ώρα των καφέδων, των τηλεφωνημάτων, και της κουβέντας για debate στο ΠΑΣΟΚ. Το ότι ζητάς debate, φυσικά δεν σημαίνει ότι θέλεις και να γίνει. Ο πρώτος που έσπευσε να το ζητήσει και μάλιστα από την ΕΡΤ, ήταν ο Χάρης Δούκας. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί αύριο, γιατί έχει Δημοτικό Συμβούλιο, όπως διέρρευσαν οι πηγές του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δούκας ήταν ο υποψήφιος που βγήκε βαθιά τραυματισμένος από το debate των έξι, ενώ εξαιτίας εκείνης της εμφάνισης για ελάχιστες ψήφους θα μπορούσε να ήταν εκτός β’ γύρου καθώς μετά ξεκίνησε η ραγδαία άνοδος Γερουλάνου.

Dream Team Δούκα

Ο τερματισμός του κ. Δούκα στον β’ γύρο οφείλεται εν πολλοίς στην ομάδα των στελεχών που δούλεψαν σκληρά για την υποψηφιότητά του. Η dream team του Δημάρχου Αθηναίων, η οποία και θα είναι ο πυρήνας του ΠΑΣΟΚ, εάν ο κ. Δούκας κερδίσει την Κυριακή είναι οι εξής:

Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και πρώην Γραμματέας του κόμματος επί Φώφης, ο άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τον πασοκικό μηχανισμό και πήρε απ’ το χέρι τον Δούκα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, συνδικαλιστής της ΟΤΟΕ, και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Ο Πέτρος Ευθυμίου, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο δίδυμος του Λαλιώτη, πρώην υπουργός Παιδείας,

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας που άνοιξε τη διαδικασία αλλαγής ηγεσίας

Και η Τόνια Αντωνίου.

Σ’ αυτή την ομάδα χρωστάει ο Δήμαρχος της Αθήνας την εκτόξευσή του στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την ίδια την απόφαση της καθόδου του, καθώς όταν ξεκίνησε δεν είχε καμία οργανωτική δομή.

Θεσμικός

Η αναμέτρηση του β’ γύρου έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και οι δύο φιναλίστ έχουν χαρτιά να παίξουν. Ίσως κάποια να τα ανοίξουν πριν την επόμενη κάλπη.

Σήμερα ο Παύλος Γερουλάνος, ένα στέλεχος που είχε την ευκαιρία να συστηθεί σε ευρύτερα κοινά και, όπως έδειξε το αποτέλεσμα κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τα πήγε πολύ καλά, θα υποδεχτεί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή πρώτα τον Νίκο Ανδρουλάκη, και στη συνέχεια τον Χάρη Δούκα. Ο κ. Γερουλάνος είχε δηλώσει πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι μέσα στη Βουλή, και η δουλειά του είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Παράλληλα όμως δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας.

Αναπάντητες

Την ίδια ώρα, οι δύο υποψήφιοι, ξεκίνησαν και τα τηλέφωνα, είτε για να συνομιλήσουν και να διερευνήσουν πιθανή στήριξη, είτε για να κανονίσουν συναντήσεις με τους πρώην συνυποψηφίους. Ο κ. Ανδρουλάκης πήρε τηλέφωνο και τον πρώην Πρόεδρό του της ΚΟ, τον Μιχάλη Κατρίνη, αλλά αυτός δεν απάντησε. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο βουλευτής Ηλείας απάντησε στην κλήση του κ. Δούκα.

Για τη Νάντια άλλες πηγές, επιμένουν πως θα βοηθήσει, όποιον υποψήφιο, απομακρύνει τον φέρελπι Λευτέρη Καρχιμάκη από την εκλογική της περιφέρεια. Επειδή ο κ. Καρχιμάκης που είχε εξαιρετική επίδοση στις ευρωεκλογές εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής ακριβώς πίσω από το Νίκο Ανδρουλάκη, βυθίζομαι στις δάφνες μου και βλέπω ότι η μαχητική Νάντια που αρκετοί εκτιμούσαν ότι είναι η «δεξιά» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανότερο να συμπορευτεί με τον Δήμαρχο Αθηναίων.

Πατώματα

Οι μέρες μέχρι ν’ ανοίξουν ξανά οι κάλπες, είναι η χαρά των πολιτικών αναλυτών, ερευνητών και δημοσκόπων. Ένας από τους τελευταίους, ο Δ. Μαύρος της MRB, επισήμανε χθες (Πρώτο Πρόγραμμα) ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την πολυσυλλεκτικότητα στην Αθήνα. «Άρα, λοιπόν πρέπει να σκεφτούν οι δύο υποψήφιοι γιατί οι άλλοι υποψήφιοι, η κα Διαμαντοπούλου και ο κ. Γερουλάνος, μιλούσαν στα πάνω πατώματα, ίσως παραπάνω απ’ ότι μιλούσαν στα κάτω για αυτό και δεν πρόλαβαν να το αξιοποιήσουν αυτό το πράγμα. Ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Δούκας μιλάει στα κάτω πατώματα της πολυκατοικίας, τα οποία είναι στο φυσικό τους χώρο. Είναι πιο λαϊκοί άνθρωποι, πιο προσιτοί. Και είναι αυτοί οι οποίοι, οι απλούστεροι, μάλλον όχι απλοί πολίτες, αισθάνονται οικεία μαζί τους».

Τα νούμερα

Η άποψη του κ. Μαύρου πάντως ότι Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου «μιλούσαν στα πάνω πατώματα» μάλλον διαψεύδεται από τους ίδιους τους αριθμούς, εκτός κι αν ο έμπειρος δημοσκόπος εκτιμά πως στο λεκανοπέδιο της Αττικής κατοικούν μόνο στο Κολωνάκι, τα Βόρεια Προάστια και τη Βουλιαγμένη. Υπενθυμίζεται από τους 303.000 που ψήφισαν στον α’ γύρο, οι 90.000 ήταν στην Αττική.

Περιφέρεια Αττικής

Γερουλάνος 27,18%
Διαμαντοπούλου 25,56%
Ανδρουλάκης 20,81%
Δούκας 17,93%
Κατρίνης 5,33%
Γιαννακοπούλου 3,19%

Η άποψη του Ρέππα

Εκτός από τους πολιτικούς αναλυτές, ενδιαφέρον έχουν και οι απόψεις παλαιών στελεχών του κόμματος, που βγήκαν ξανά στον αφρό με τις εσωκομματικές εκλογές. Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Ρέππας. Ο άλλοτε πανίσχυρος κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κ. Σημίτη εκτιμά, για τις χαμηλές επιδόσεις του Δημάρχου τόσο στον Δήμο της Αθήνας, όσο και στην Αττική, φταίει και το δημοτικό συμβούλιο. «Ο κ. Δούκας αντιλαμβάνεστε ότι είναι δήμαρχος σε ένα δημοτικό συμβούλιο, το οποίο δεν νομίζω ότι τον στήριξε όλο, με την επιρροή που έχει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος. Δεν στήριξαν τον κύριο Δουκά. Άρα λοιπόν δεν σημαίνει ότι ο κ. Δούκας, επειδή είναι δήμαρχος Αθήνας, έχει τους πολίτες της Αθήνας να τον στηρίζουν. Ένα 14% ήταν το ποσοστό το οποίο του έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον Δήμο και μέσα από μια ετερογονία στόχων κατόρθωσε να αναδειχθεί δήμαρχος».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:29

Ρούτε: Διαβεβαιώνει τον Τραμπ ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «θα είναι στο πλευρό» των ΗΠΑ

23:25

Πρώτη δημόσια εμφάνιση της εργοστασιακής ομάδας Formula 1 της Audi στο Βερολίνο

23:00

Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν 7000 κρατουμένους του ISIS από τη Συρία προς το Ιράκ

22:49

Πετρέλαιο: Κέρδη με το βλέμμα σε Καζακστάν και Βενεζουέλα

22:26

Χρυσός: Ξεπέρασε τα 4.800 δολάρια αλλά «ψαλίδισε» τα κέρδη ο «ήπιος» Τραμπ

22:11

ΗΠΑ: Επιφυλακτικό το Ανώτατο Δικαστήριο για την απόλυση της διοικήτριας της Fed Λίζα Κουκ

21:54

Wall Street: H αναστροφή Τραμπ για δασμούς και Γροιλανδία έφερε κέρδη άνω του 1%

21:38

Τραμπ: Έχουμε «πλαίσιο συμφωνίας» για τη Γροιλανδία - Δεν θα επιβάλω δασμούς στους Ευρωπαίους

21:31

Γλυφάδα: Νεκρή πεζή από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα νερά

21:14

Γροιλανδία: Δύο πράγματα που μπορεί να κάνουν τον Τραμπ να αναθεωρήσει

21:10

BBC: Ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με το YouTube

21:01

Προβλήματα στην κυκλοφορία του Ηλεκτρικού και του Τραμ

20:58

ΕΕ-ΗΠΑ: «Στον πάγο η συμφωνία του Turnberry μέχρι να σταματήσουν οι απειλές κατά της Γροιλανδίας»

20:57

Γαλλία: Το Ελιζέ διαψεύδει τον Τραμπ ότι έπεισε τον Μακρόν να αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων

20:53

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: 16,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Πώς «ανακατεύει την τράπουλα» το «κόμμα Καρυστιανού»

20:50

Ενεργειακό deal του ομίλου Τσάκου με την Metlen

20:41

Ευρωκοινοβούλιο: Πρωτοφανής υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως

20:40

Τραμπ: Απειλεί να αυξήσει και πάλι τους δασμούς στην Ελβετία

20:34

«Όπλα και τρόφιμα για πέντε μέρες»: Η Γροιλανδία δίνει οδηγίες στους πολίτες σε περίπτωση «κρίσης»

20:30

Der Spiegel: «Η ένταξη στην τρέχουσα μορφή του Συμβουλίου Ειρήνης δεν είναι εφικτή» λέει η γερμανική κυβέρνηση

20:30

Ένατος γύρος επαφών Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας

20:10

Παπαθανάσης: Επέκταση και ενεργειακή αναβάθμιση Δημαρχείου Βελβεντού Κοζάνης

20:09

Δανός ΥΠΕΞ: Θετική μεν η διαβεβαίωση του Τραμπ για Γροιλανδία, αλλά...

20:00

To 84% των Γάλλων θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη

19:57

Η κρίση των 15 ημερών: Πώς η Γροιλανδία έφερε τη Δύση στα όριά της

19:44

Euractiv: Απειλή για την ΕΕ οι τιμές ενέργειας – Εκτεθειμένες και οι ελληνικές βιομηχανίες

19:43

Ευρωαγορές: Flat αντίδραση μετά την ομιλία Τραμπ στο Νταβός

19:30

Κακοκαιρία: Δύο άνθρωποι νεκροί, δρόμοι-ποτάμια, φουσκωμένα ρέματα - Εικόνες καταστροφής στην Αττική

19:19

Δυτική Μακεδονία: Τα νέα προγράμματα για στήριξη απασχόλησης και επιχειρήσεων

19:08

Ιταλία: Ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ οι ζημιές από την κακοκαιρία στην Σικελία