INSIDE OUT

Ο χειρισμός του Μαξίμου στο γάντι Σαμαρά - Ο ειδικός ρόλος της ψηλής - Ανεβάζει στροφές ο Κασσελάκης

18-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο χειρισμός του Μαξίμου στο γάντι Σαμαρά - Ο ειδικός ρόλος της ψηλής - Ανεβάζει στροφές ο Κασσελάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Λίγος ακόμα μαρτυρικός κοινοβουλευτικός χρόνος και η Βουλή ετοιμάζεται να κλείσει για τα Χριστούγεννα. Πάει κι αυτό το έθιμο, να κλείνει με την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού. Η επομένη της ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2024 τους βρίσκει όλους business as usual. Το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας θα ανεβάσει τα αίματα, με την περίφημη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε παράνομους μετανάστες να λάβουν άδεια παραμονής. Το Μαξίμου κατόπιν ώριμου σκέψεως αποφάσισε να χειριστεί με χαμηλούς τόνους την εκρηκτική αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά: Καμία αναφορά από τον Κυριάκο, κομματική πειθαρχία για όλους πλην του κ. Σαμαρά στην επίμαχη ψηφοφορία.

Πάλι πλάτη η Ντόρα

Στον πρώην Πρωθυπουργό ανέλαβε να απαντήσει η άσπονδη φίλη του, κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Σάββατο βράδυ στην αίθουσα της Ολομέλειας, κατά την ομιλία της στον Προϋπολογισμό, εξομολογήθηκε ότι «όλη μου τη ζωή έχω πολεμήσει τον λαϊκισμό και θα μου επιτρέψετε να πω ότι ακούω επιχειρήματα που στερούνται αναγνώρισης σημερινής πραγματικότητας». Αμέσως όλοι κατάλαβαν τι εννοεί.

Βουλευτής επαρχίας

«Ξέρουμε καλά ότι το πρώτο θέμα που απασχολεί όλους μας είναι η ανάγκη ευρέσεως θέσεων εργασίας. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, εργάτες γης, στα ξενοδοχεία και στην εστίαση», υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έγινε σοφότερη «από αυτά που συμβαίνουν στη Γερμανία».

«Υπάρχει κατηγορία μεταναστών που δεν θέλει να δουλέψει και θέλει να ζει από επιδόματα. Άρα για μας είναι όρος να δουλέψει και από εκεί και πέρα να είναι νόμιμοι όλοι και το κράτος να εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές και να ξέρει το έρημο κράτος ποιος είναι, που είναι και που εργάζεται», κατέληξε η ψηλή.

Ρητορικές

Είναι η πλάτη της Ντόρας τελικά, η μεγαλύτερη ασπίδα που μπορεί να έχει ο Κυριάκος στο εσωτερικό της ΝΔ; Ο αναβρασμός που έχει προκαλέσει η στροφή της κυβέρνησης στο θέμα των παράνομων μεταναστών, και η πιθανότητα να έρθει νομοθεσία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, είναι μεγάλος. Η Ντόρα έβαλε πλάτη και στα δύο, δημιουργώντας με τις φτερούγες της ως μεγαλύτερη αδελφή, έναν ζωτικό χώρο προστασίας που επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να μην συγκρουστεί ευθέως.

Η τακτική της κομματικής πειθαρχίας όμως σε ό, τι αφορά την τροπολογία Καιρίδη, αποκαλύπτει τον φόβο μιας αποστασιοποίησης ομάδας βουλευτών που συντάσσονται με τις απόψεις του πρώην ΠΘ. Χωρίς αυτό να σημαίνει κίνδυνο σε ό, τι αφορά το τεχνικό κομμάτι (την ψήφιση της ρύθμισης), η αποκάλυψη της ρωγμής εντός των 158 «γαλάζιων» θα δημιουργούσε πολιτικά παρατράγουδα στην εικόνα της επιτυχίας.

Trickle down economics

Από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, απουσίαζε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κασσελάκης. Η αναπλήρωση της απουσίας, έγινε με συνταγή Ανδρουλάκη που είχε το ίδιο πρόβλημα πριν μερικούς μήνες: ο Στέφανος μίλησε με γραβάτα και κουστούμι νωρίς το πρωί (στις 9:00) στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Ολομέλεια ξεκίνησε στις 11:00.

Η κριτική του ήταν σφοδρή σε ό, τι αφορά επιλογές της κυβέρνησης στον τομέα της Οικονομίας.

«Όσα λένε αυτές τις ημέρες οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι βγαλμένα από τις πιο σκληρές παραδόσεις των trickle down economics. Τι μας λένε; Ότι αν αφήσουμε την αγορά ανεξέλεγκτη, τα οφέλη από την ανάπτυξη και την κερδοφορία, κάποια στιγμή, στο μέλλον, θα διαχυθούν στην κοινωνία. Μέχρι τότε, όμως, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα πρέπει να αρκούνται με τα ελάχιστα. Μόνο που η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτή η καλύτερη στιγμή για τους πολλούς, δεν έρχεται ποτέ. Αντιθέτως, διαιωνίζονται οι ανισότητες».

Πήγε Πάτρα, σήμερα Αθήνα

Ο Κασσελάκης ανεβάζει στροφές. Μετά την πρωινή ομιλία στην ΚΟ, πήγε Πάτρα. Εκεί εξέπληξε άπαντες, καθώς εμφανίστηκε σε κομματική εκδήλωση χωρίς κοστούμι και γραβάτα. Με Τάιλερ και Φάρλι.

Σήμερα το πρωί όμως, στις 9:40, είναι έτοιμος πάλι να παρουσιαστεί με κουστούμι, στο Digital Economy Forum 2023 - “Shaping Greece’s Digital Future” του ΣΕΠΕ, στο Intercontinental.

Έχετε αλαζονεία

Λογικά, επειδή εκείνη την ώρα θα ταξίδευε για Πάτρα, έχασε τον Ευκλείδη στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της περιόδου 2015-2019, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία, ενώ απαρίθμησε μία προς μία τις «ρητορικές τακτικές» των υπουργών.

«Έχετε μια αλαζονεία που θα την πληρώσετε», προέβλεψε ο ειδικός εισηγητής της Νέας Αριστεράς. «Νομίζετε ότι έχετε πείσει τον κόσμο π.χ. ότι έτσι λειτουργεί η αγορά. Δεν έχετε πείσει τον κόσμο, αυτό που έχετε πείσει είναι να δεχτεί τις μειωμένες προσδοκίες, ότι δεν θα μπορούσε να πάμε καλύτερα, ότι δεν φτάνει ο μισθός για να νοικιάσεις ένα σπίτι. Το έχουν δεχτεί γιατί δεν πιστεύουν αυτή την στιγμή ότι υπάρχει απάντηση, και υπάρχει φόβος και αγανάκτηση. Είναι ανοιχτό το μέτωπο σας με την ακροδεξιά. Αλλά και με την αριστερά που θα πείσει τον κόσμο ότι υπάρχουν οι ιδέες που μπορούν να μετατραπούν σε πρακτικές, για να αλλάξει ο κόσμος».

Χειροκρότημα

Εν τω μεταξύ αυτό που θα αλλάξει άμεσα, είναι η αύξηση 20% στους μισθούς των εφημεριών του ΕΣΥ. Η αναγγελία της από τον Κυριάκο σήκωσε -επιτέλους- τους γαλάζιους από τα έδρανα για να χειροκροτήσουν με ενθουσιασμό, ο οποίος είναι αλήθεια, έλλειπε μέχρι τότε.

Ο Κυριάκος, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, χαιρέτισε τους βουλευτές του στα κυβερνητικά, αλλά, δεν έφυγε από την αίθουσα.

Αντιθέτως πήγε και κάθισε στα έδρανα, δίπλα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, και όσους δεν είχαν σπεύσει να φύγουν, περιμένοντας ν’ ακούσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η δεύτερη τετραετία ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερη από την πρώτη, που τέλειωσε σχετικά σύντομα και αναίμακτα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Europol: Οι ληστείες μουσείων έχουν γίνει βιαιότερες - Oι κλέφτες στρατολογούνται μέσω social media

23:50

Στα 117 εκατ. ευρώ οι δωρεές προς το ΥΠΕΘΑ από τον Ιούλιο του 2023

23:42

Χέγκσεθ: « Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων εναντίον του Ιράν»

23:30

Τυνησία: Νοσοκομείο έχει παραλάβει 19 σορούς μετά από ναυάγιο σκάφους με μετανάστες

23:25

Το Ιράν υπόσχεται μία νέα «ήττα» για τις ΗΠΑ μετά τις νέες κυρώσεις

23:14

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με φόντο δασμούς, Ιράν και Nvidia

22:55

Φωτιά στη Νεβάδα: Σχεδόν 90.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

22:46

Παραιτήθηκε από σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Σωτήρης Σέρμπος

22:25

Οι πρώτοι AI δορυφόροι της SpaceX με τσιπ της Nvidia θα εκτοξευθούν το 2027

22:17

Ποια πόλη στην Ελλάδα «έβρασε» με 41,5 βαθμούς Κελσίου σήμερα

22:01

Στη Βουλή το νέο πλαίσιο κρατικής αρωγής μετά από φυσικές καταστροφές

21:52

Reuters: Ποιες είναι οι επιλογές του Ιράν για κλιμάκωση της έντασης μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

21:34

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας

21:28

Σε νέο υψηλό 3,5 μηνών ο χρυσός με προσοχή σε PCE και Τζάκσον Χολ

21:16

Πυροσβεστική: 49 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

21:04

Νετανιάχου: «Το Ιράν επιχείρησε να δολοφονήσει έναν από τους γιους μου»

21:02

Απώλειες 2,5% για το πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις Μπέσεντ στο Ιράν

20:51

Βρετανία: 12 συλλήψεις έπειτα από πολύνεκρο δυστύχημα σε αυτοκινητόδρομο

20:45

Ο ουκρανικός στρατός «χτύπησε» στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ροστόφ

20:31

Η Ρωσία έπληξε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία

20:20

Austriacard: Στο 96,29% το ποσοστό της Dai Nippon Printing

20:17

Νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν με έμφαση σε 5 τομείς - Μπέσεντ: «Κομμένη κάθε οικονομική γραμμή ζωής»

20:14

«Περιφέρεια 2030»: Το κυβερνητικό σχέδιο για ορεινές περιοχές και νησιά

20:02

«Πακέτο» ΔΕΘ για μικρομεσαίους: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να τους ξανακερδίσει

19:58

Τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο

19:54

Εκτός λειτουργίας το ρωσικό διυλιστήριο στην Περμ

19:41

Παπουτσάνης: Από 2 Νοεμβρίου η πληρωμή καθαρού προμερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή

19:30

Κεφαλογιάννη: «Προτεραιότητα η νησιωτικότητα και ιδιαίτερα η στήριξη των μικρών νησιών»

19:18

Πούτιν: Υπό ρωσικό κρατικό έλεγχο οι επιχειρήσεις που δεν προστατεύονται από ουκρανικά drones

19:05

Φλατ οι ευρωαγορές με βλέμμα στον Μπέσεντ