INSIDE OUT

«Πού το είδες το σύστημα;», Οι 19 όροι του Μπίστη, Τα καλά λόγια Αποστολάκη για Κασσελάκη, Κουίζ για υπ. Προέδρους του Συριζα

01-09-2023 | 07:56
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πού το είδες το σύστημα;», Οι 19 όροι του Μπίστη, Τα καλά λόγια Αποστολάκη για Κασσελάκη, Κουίζ για υπ. Προέδρους του Συριζα

Με μια σπάνια έκρηξη του εκ Δωδώνης Προέδρου της Βουλής Τασούλα έκλεισε χθες η συζήτηση για τις πυρκαγιές. Είχαν προηγηθεί λεκτικές αψιμαχίες Κυριάκου με Ανδρουλάκη (φρέσκος φρέσκος από τις διακοπές ο δεύτερος), η εικόνα του Προέδρου των Σπαρτιατών μόνος του στα έδρανα καθώς οι βουλευτές του υπακούν σε άλλον Αρχηγό όπως όλα δείχνουν, και φυσικά η απουσία του ΓΓ του ΚΚΕ και οι ευχές όλων για περαστικά. Αποδέκτης της έκρηξης του ΠτΒ ο Βελόπουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε σε υψηλότερους τόνους κατά του ΠΘ.

Αφού του επισήμανε ότι με τις εξελίξεις στους Σπαρτιάτες η «Ελληνική Λύση» πάει για 5ο κόμμα (ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών), τόνισε ότι «αυτό αυξάνει τις ευθύνες σας και θέλω να με ακούτε εμένα. Σήμερα μας απογοητεύσατε σφοδρά». Στην συνέχεια σε μια σπανιότατη στιγμή απευθύνθηκε σε πρώτο ενικό στον Βελόπουλο λέγοντας: «Βρε άνθρωπέ μου που το είδες το σύστημα; Τώρα προσπαθούμε να κάνουμε ένα σύστημα στην χώρα, αυτή η χώρα παλεύει να γίνει σύστημα, πού το είδατε το σύστημα; Προσπαθούμε να κάνουμε την χώρα ευρωπαϊκή και όλοι τα βάζετε με το σύστημα. Πού το είδατε το σύστημα;»

Το Σάββατο το υπερθέαμα

Τελοσπάντων αφήνω τον έμπειρο Τασούλα να τα βγάλει πέρα με τους μπόλικους Προέδρους της Βουλής, και ετοιμάζομαι για Σάββατο στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Καθώς ο Ευκλείδης βάζει ένα είδους βέτο στο debate το οποίο βολεύει απίστευτα την Εφη, οι ελπίδες για μια συνολική εικόνα των υποψηφίων Προέδρων του Συριζα εναποτίθενται στο Διαρκές Συνέδριο. Εννοείται θα είμαι εκεί για ν’ απολαύσω Ευκλείδη, Εφη, Νίκο και τους δύο Στέφανους. Ειδικά την πρεμιέρα του Κασσελάκη με το όλον Συριζα.

Ποιος τεχνοφασισμός;

Η παρουσία και μόνο του Στέφανου από το Μαϊάμι, πέρα από τις εκδηλώσεις λατρείας, σκεπτικισμού και χλεύης, μοιάζει να επιταχύνει διαδικασίες στην κάπως μουχλιασμένη Κουμουνδούρου. Η λεπτομέρεια για την ψήφο των μελών του εξωτερικού στην εσωκομματική κάλπη είναι συνταρακτική. Όπως αποφάσισε η ΠΓ τα μέλη ΟΜ του Εξωτερικού, θα μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά με τη χρήση μοναδικού κωδικού, ενώ θα μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο μελών έως και δύο ημέρες πριν από τη διαδικασία. Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά, γιατί ο Συριζα δεν είχε τέτοια θέση και για τις εθνικές εκλογές.

Και ο Ναύαρχος

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η στήριξη του ο εν αποστρατεία Ναυάρχου, επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, και βουλευτή Επικρατείας Ευάγγελου Αποστολάκη, στον Στέφανο. «Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο με καινοτόμες ιδέες και μεγάλη επιστημονική κατάρτιση. Κάθε υποψήφιος που προτάσσει ένα αξιόλογο και φρέσκο πρόγραμμα που απηχεί την κοινωνία και τις ανάγκες της μπορεί να αποτελέσει δυναμικό κεφάλαιο για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος» έγραψε ο κ. Αποστολάκης στα σόσιαλ βάζοντας γερή πλάτη στον υποψήφιο που έφερε τα πάνω-κάτω στο κόμμα. Επίσης στήριξη προσφέρουν η Θ. Τζάκρη, η Δ. Αυγέρη και ο Πέτρος Παππάς.

Ναι μεν

Η λεβέντικη στήριξη Αποστολάκη «φωτίζει» περισσότερο την αμηχανία ορισμένων που, ναι μεν, αλλά.

«Ο θόρυβος που προκλήθηκε από την υποψηφιότητα Κασσελάκη υποδηλώνει βαθύτερες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ( Ioannina TV). «Έχει καεί η μισή Ελλάδα, ενώ έχει φτάσει η βενζίνη τα 2,3 ευρώ στην Αθήνα. Με δεδομένη την αδυναμία της αντιπολίτευσης, υπάρχει απόγνωση και ο κόσμος αναζητά εναλλακτικές λύσεις. Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί φτηνά αυτοκίνητα, είχε πέσει το σύνθημα «Καλύτερα Παπάκι, παρά τον Μητσοτάκη». Η σύγχρονη παραλλαγή του είναι «Καλύτερα Κασσελάκη παρά τον Μητσοτάκη».

Αλλά

Όμως λίγο παρακάτω ο δύο θητείες ζάχαρη στις Βρυξέλλες Κούλογλου σημειώνει: «Ο κ. Κασσελάκης είναι ένα συμπαθητικό πρόσωπο, όμως έχει τοποθετηθεί γραπτώς υπέρ του κ. Μητσοτάκη, και μάλιστα στο τέλος της θητείας του τελευταίου. Τον εκτιμά έγραψε, θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μια προοδευτική υποψηφιότητα εντός της ΝΔ! Σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι ο κατάλληλος πρόεδρος».

19 όροι Μπίστη

Άλλα στελέχη νιώθουν την ανάγκη να ξεδιπλώσουν ένα στορι για να πουν όχι μόνο ποιόν στηρίζουν και αλλά και ποιόν απορρίπτουν. Με αρθρογραφία (ieidiseis) ο Νίκος Μπίστης έβαλε 19 όρους και προϋποθέσεις για το νέο Πρόεδρο του Συριζα. Μερικούς τους λάτρεψα.

- Να έχει διαβάσει Ιστορία.

- Να ξέρει την ιστορία του ελληνικού αριστερού κινήματος.

- Να συμφωνεί με τους όρους πληθυντική Αριστερά / ευρύτερη προοδευτική παράταξη και να τον/ την εμπνέουν. Να αναζητά το σύγχρονο σύνορο ανάμεσα στην Αριστερά και την Δεξιά.

- Να μην είναι αντι ΠΑΣΟΚ, ούτε να θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε νεο ΠΑΣΟΚ.

- Να μην αναζητά το Ποτάμι εντός μας. Να ενδιαφέρεται για την ουσία και όχι για το επικοινωνιακό περιτύλιγμα.

- Να έχει πολιτική συμμαχιών. Να θέλει να το κάνει όπως πρόσφατα οι Ισπανοί, με κυβέρνηση νικητών της πληθυντικής Αριστεράς .

- Να έχει συνειδητοποιήσει ότι πολιτική συμμαχιών χωρίς ένα ποσοστό λήθης για το παρελθόν δεν ευδοκιμεί .

Πώς πήρε δάνειο

Εν τω μεταξύ ο έρμος ο Στέφανος κάθισε μπροστά από ένα πέτρινο πεζουλάκι κι απάντησε με φιλοτιμία ένα προς ένα, κάθε εύλογο ερώτημα που γεννήθηκε μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρους του. Επειδή δίνω τους χρησμούς μου σε οικονομικό site, εκτιμώ ως κομβικό το πως πήρε δάνειο για να αγοράσει το πρώτο του πλοίο και γι’ αυτό παραθέτω αυτούσια την απάντηση.

«Όντως πήρα ένα δάνειο από την αντίστοιχη Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η οποία εγγυήθηκε αυτό το δάνειο, μαζί με την προσωπική μου εγγύηση προς την ιδιωτική τράπεζα που το παρείχε, βάσει της πιστοληπτικής ικανότητας που είχα χτίσει από τη δουλειά μου.

Με αυτό το δάνειο μπήκα στον τομέα των ναυτιλιακών χρωμάτων. Και έτσι έχτισα μια τεχνογνωσία. Και μετά από τρία χρόνια κατάφερα να πείσω μια χρηματιστηριακή εταιρεία - επενδυτή να επενδύσει σε μένα για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα ναυτιλιακό όμιλο.

Ακριβώς αυτή η κοινωνική κινητικότητα είναι που με εμπνέει.

Σκεφτείτε το: Το κράτος δίνει μία ευκαιρία σε έναν νέο να αποδείξει τη διαχειριστική του ικανότητα. Μόνο έτσι, με συλλογική επιχειρηματικότητα, θα πάμε μπροστά».

Ο φρέσκος κι ο κοπανιστός

Α, για να μην μείνει κανείς με την απορία, ο Νίκος Μπίστης στηρίζει Εφη. «Επιλέγω την Εφη Αχτσιόγλου. Είναι παλιά όσο χρειάζεται και νέα όσο απαιτείται. Υποστηρίζει μια συντεταγμένη διεύρυνση με αρχές και όρια. Πατάει στο έδαφος. Είναι μια σύγχρονη αριστερή» εξήγησε.

Ελπίζω να μην διασταυρωθεί το Σάββατο με τον Στέφανο από το Μαϊάμι στο Συνέδριο – αν και υποψιάζομαι πως ο Κασσελάκης δεν θα τον γνωρίσει-, γιατί κινδυνεύει να τον σηκώσει δυνατός αέρας.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το κόμμα δεν είναι αυτοκίνητο για να το αγοράσεις και σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχεις δίπλωμα οδήγησης . Ελπίζω ότι μπορώ να διακρίνω τον φρέσκο αέρα από τον κοπανιστό» έγραψε άκομψα ο Νίκος.

Σήκωσε το γάντι

Debate με Εφη, Ευκλείδη, Κασσελάκη, Παππά και Τζουμάκα, δεν βλέπω να γίνεται, αλλά τουλάχιστον θα παρηγορηθώ με υποψήφιους Δημάρχους Αθηναίων. Το γάντι που του έριξε ο Χάρης Δούκας του Πασόκ το σήκωσε ο Κώστας Μπακογιάννης, κάνοντας χαρούμενο και τον Κώστα Ζαχαριάδη (υποστηριζόμενου από τον Συριζα, όχι του Συριζα). Κάτι είναι κι αυτό.

Κουιζάκι σαββατοκύριακου

Υπάρχουν τόσα ν’ ασχοληθεί κανείς, αλλά επιλέγω ένα κουιζάκι για υποψήφιους Προέδρους του Συριζα εμπνευσμένο από τον όρο Μπίστη, περί γνώσης της ιστορίας του αριστερού κινήματος. Κανονικά πρέπει ν’ ανεβάσουν και τους πέντε στην σκηνή ν’ απαντήσουν:

- Ποιος ήταν ο Γ. Σκληρός και ο Αβραάμ Μπεναρόγιας;

- Ποιος ήταν ο Γληνός και ο Δελμούζος;

- Τι έγραφε η ιστορική επιστολή του Πλουμπίδη προς την Ασφάλεια Αθηνών λίγο πριν την εκτέλεση του Μπελογιάννη;

- Γιατί καταδικάστηκε ο Παναγούλης;

- Ποιος ήταν ο Μπερλίνγκουερ;

- Να αναφέρει τρία έργα του Καζαντζάκη, δυο του Ρίτσου κι ένα του Ελύτη

- Ποιος υπουργός Εργασίας και πότε εφάρμοσε το 8ωρο και τη θερινή άδεια

Σας φιλώ αριστερά από το Μαϊάμι

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:02

Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η επέκταση του Μετρό στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη

13:42

Ενισχύει το «growth story» της η Eurobank - Αυξάνει την τιμή στόχο η Jefferies

13:33

ΙΕΛΚΑ: Ποιες χώρες έχουν ακριβότερο καλάθι σούπερ μάρκετ από την Ελλάδα

13:16

Ξεκινά νέα δράση κατάρτισης βιομηχανικών εργατών στη Θεσσαλονίκη

13:04

Ryanair: Εκτόξευση κερδών στα 1,92 δισ. ευρώ

13:02

Ερντογάν: Θυμάμαι τον Ραϊσί με σεβασμό και ευγνωμοσύνη

12:53

Μητσοτάκης: Τον Νοέμβριο παραδίδεται το μετρό της Θεσσαλονίκης – Βγαίνει από την απομόνωση η Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη

12:53

Σε ανοδική πορεία οι κρατήσεις από Σκανδιναβία προς Ελλάδα

12:47

ΕΟΔΥ: Δωρεάν εξετάσεις για την ανίχνευση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

12:42

Μείωση 6% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Μάρτιο

12:26

Ιράν: Πενθήμερο εθνικό πένθος - Προσωρινός ΥΠΕΞ ο Αλί Μπαγερί Κανί

12:14

Η Sunlight Group επαναπροσδιορίζει το τοπίο των ΑΠΕ

12:07

Μεγάλη ανταπόκριση στο JOBmatch της ΔΥΠΑ

12:00

Μιχαηλίδου: Στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας με πράξεις

11:57

ΔΥΠΑ: Στους 871.314 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο

11:52

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Εγκαίνια στο ανακαινισμένο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Λειψών

11:51

Σίσι: Η Αίγυπτος θρηνεί για τον πρόεδρο και τον διπλωματικό αξιωματούχο του Ιράν

11:49

Διαθέσιμοι μέσω του gov.gr 2.500 τίτλοι σπουδών αποφοίτων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

11:46

Noval Property: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 43,47 εκατ. ευρώ με δημόσια προσφορά

11:44

Σι Τζινπίνγκ για Ραϊσί: Μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό

11:39

Θάνατος Ραϊσί: Συλλυπητήρια από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ

11:34

Ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Ιράν - Ο αντίκτυπος για τη χώρα και την περιοχή

11:29

Θάνατος Ραϊσί: «Βαθιά θλίψη» εκφράζει η Τουρκία

11:06

Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

10:58

Westnet-LG: Δυναμική Συνεργασία για Digital Signage Λύσεις

10:46

Ισραήλ για τον θάνατο του Ραϊσί: «Δεν ήμασταν εμείς»

10:40

Μπορεί η Ελλάδα να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό; Τι απαντά η DBRS

10:40

Συλλυπητήρια Λαβρόφ για τον θάνατο Ραϊσί - Ο Πούτιν αποστέλλει συλλυπητήρια

10:37

Trade Estates: Αύξηση εσόδων 68,8% και καθαρών κερδών 35,4% - Τo NAV στα 302,7 εκατ. ευρώ

10:35

HAEE: Το 9ο Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση στις 22-24 Μαΐου