INSIDE OUT

Η Φινλανδία γίνεται «αστακός», η Γερμανία αξιοποιεί ρωσικούς αγωγούς, Ο Αλέξης υπόσχεται να στριμώξει τα fund  

05-04-2023 | 06:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Φινλανδία γίνεται «αστακός», η Γερμανία αξιοποιεί ρωσικούς αγωγούς, Ο Αλέξης υπόσχεται να στριμώξει τα fund  

Φράχτη σε μέρος των συνόρων με την Ρωσία προγραμματίζει η Φινλανδία η οποία εγκατέλειψε την ουδετερότητα μετά από 80 χρόνια και από χθες είναι το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Ο φράχτης θα αναπτυχθεί σε μήκος 200 χλμ, ενώ τα σύνορα των δύο χωρών εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα. Τα επόμενα δύο χρόνια θα υλοποιηθεί κομμάτι του έργου σε 70 χλμ. στο νοτιοανατολικό τμήμα που είναι πυκνοκατοικημένο, ενώ συνολικά για τον φράχτη θα δοθούν πάνω από 380 εκ ευρώ. Η κατασκευή θα είναι ύψους τριών μέτρων, με συρματοπλέγματα, κάμερες, φωτισμό και άλλα μέτρα ασφαλείας. Οι Φινλανδοί, οι οποίοι μπήκαν τρέχοντας στο ΝΑΤΟ, εξέλεξαν με οριακή διαφορά κεντροδεξιά κυβέρνηση. Η εφεδρική στρατιωτική δύναμη της Φινλανδίας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με περίπου 900.000 μάχιμους Φινλανδούς. Η αεροπορία της και οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι επίσης από τις πιο προηγμένες στην Ευρώπη.

Για την κατασκευή του φράχτη η Φινλανδία άλλαξε τη νομοθεσία της, υπό τον φόβο ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει μετανάστες για να ασκήσει πολιτική πίεση- ότι δηλαδή κάνει η Τουρκία στην Ελλάδα.

Λύσεις και ρίσκα

Την ίδια στιγμή που Φινλανδία και Ελλάδα χτίζουν φράχτες, απέναντι σε Ρωσία και Τουρκία, η Γερμανία, αθόρυβα, αναζητεί λύσεις στο ενεργειακό της- τουλάχιστον σε ότι αφορά το πετρέλαιο. Όπως σημειώνει ο ακαδημαϊκός διευθυντής του Greek Energy Forum Μιχ. Μαθιουλάκης, εντείνονται οι εισαγωγές πετρελαίου της Γερμανίας από το Καζακστάν μέσω του υφιστάμενου ΡΩΣΙΚΟΥ δικτύου αγωγών:

«Ναι, καλά το διαβάσατε.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, λένε τώρα πως αν φέρουν πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσα από τους ρωσικούς αγωγούς, δεν θα είναι εξαρτημένοι από τη Ρωσία επειδή το πετρέλαιο δεν είναι Ρωσικό...

Η αλήθεια βέβαια είναι πως η εξάρτηση από τους ρωσικούς εκβιασμούς μένει το ίδιο υψηλή είτε το πετρέλαιο μέσα στους ρωσικούς αγωγούς είναι ρωσικό είτε είναι από το Καζακστάν.

Η αλήθεια είναι επίσης πως για τους Γερμανούς η λύση αυτή είναι πολύ βολική καθώς παίρνουν πετρέλαιο ίδιας ποιότητας με το δικό τους, από την ίδια διαδρομή όπως πριν, και έτσι τα διυλιστήρια τους θα δουλέψουν χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τίποτα. Και πάλι λοιπόν η Γερμανία, μπροστά στο πρόσκαιρο οικονομικό όφελος θυσιάζει τα πάντα και αναλαμβάνει τεράστια γεωπολιτικά ρίσκα».

Λύσεις και ρίσκα Ν2

Μακριά από τις γεωπολιτικές τεκτονικές εξελίξεις, στον ελληνικό μικρόκοσμο λύσεις χωρίς ρίσκα, υποσχέθηκε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Αυτή την φορά δεν υπήρξαν υποσχέσεις για σεισάχθεια, αλλά: α) μεγάλωμα του κράτους με ίδρυση υφυπουργείου για τα «κόκκινα», Εποπτικής Αρχής και Ειδικού Ταμείου, β) καρότο και μαστίγιο στα funds για να ρυθμίζουν δάνεια, και γ) το υπερόπλο που λέγεται «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών».

Το καλό νέο

Όπως είπε κλείνοντας την εκδήλωση- παρουσίασης της πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ιδιωτικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας, το «καλό νέο είναι ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες, για τις οποίες καμία ΕΚΤ και κανένας SSM δεν επιβάλλει κανόνες σε μια κυβέρνηση που θέλει να νομοθετήσει και να δώσει λύση. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι τράπεζες υπόκεινται σε πλαίσια, δεν είναι ανάγκη να είσαι σε μνημόνια. Όμως τα δάνεια τώρα ανήκουν σε εταιρείες και τους κανόνες θα τους βάλουμε εμείς»

Υπάρχουν κι «άλλοι» δικαστές

Στο σχέδιο Τσίπρα-Αχτσιόγλου-Κατσέλη-Χαρίτση οι εταιρίες που αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια θα είναι υποχρεωμένες να υλοποιήσουν την πρόταση που θα βγάζει η αυτοματοποιημένη πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού- αλλιώς την απόφαση θα λαμβάνει η δικαιοσύνη. Μάλιστα θύμισε ότι «υπάρχουν και άλλοι δικαστές, που έχουν δώσει 100.000 αποφάσεις» υπέρ δανειοληπτών- παραλείποντας βέβαια να πει ότι απλώς εφάρμοσαν το Νόμο Κατσέλη για όσο ήταν εν ισχύ.

Το κέρδος

Είμαστε εδώ για να δώσουμε σιγουριά ασφάλεια και προοπτική με λύση win win, υπογράμμισε ο Αλέξης. Το win που αφορά στις εταιρίες οι οποίες αγόρασαν «κόκκινα» από τις τράπεζες, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «να πάρουν σε 5-10 χρόνια τα λεφτά τους πίσω κι ένα εύλογο ποσοστό κέρδους».

Ο covid

Από την εκδήλωση, έλαμψε με την απουσία του ο Ευκλείδης, εξαιτίας του κορονοϊού. Επίσης ο Γιώργος Χουλιαράκης. Ο τελευταίος νομίζω καλώς δεν προσήλθε, καθώς αυτά που ακούστηκαν από εκπροσώπους φορέων για την εποπτεία των εταιρειών που έχουν αγοράσει «κόκκινα δάνεια», θα τον έκαναν να κοκκινίσει σε ότι αφορά την ιδιότητα του συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδας, την οποία κατέχει εδώ και μερικούς μήνες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Επιθέσεις στο Ιράν: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν έχει διαπιστώσει «ραδιολογικές επιπτώσεις

23:37

Συλλήψεις έξι ατόμων για ναρκωτικά σε Κοζάνη και Εορδαία

23:15

Εντοπίστηκε εργαστήριο κατασκευής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων στην Αττική

22:48

Πλήγματα στο Ιράν: Η Αφρικανική Ένωση απευθύνει έκκληση για «επείγουσα αποκλιμάκωση»

22:16

Επίθεση στο Ιράν: Η τελική νίκη πλησιάζει, εκτίμησε ο γιος του τελευταίου σάχη

22:14

Τραμπ: Νεκρός ο Χαμενεΐ, ένας από τους πιο διαβολικούς ανθρώπους - "Οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν"

21:47

Πακιστάν: Αρνείται ότι καταρρίφθηκε μαχητικό αεροσκάφος του στο Αφγανιστάν

21:30

Νετανιάχου: Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Χαμενεΐ είναι «τελειωμένος»

21:18

Περιφέρεια Αττικής: Νέες κατασχέσεις 5,6 τόνων ακατάλληλων τροφίμων

20:55

Χαλκιδική: Θανατηφόρο τροχαίο στην Επαρχιακή Οδό Σταυρού – Ολυμπιάδος

20:47

Μητσοτάκης: Επικοινωνία με ηγέτες χωρών του Κόλπου και τον Κύπριο πρόεδρο

20:41

Κολωνός: Έγκυος εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της – Προσήχθη ο σύντροφός της

20:38

Βρετανία: Δεν θα συμμετέχει σε επιθέσεις κατά του Ιράν

20:31

OPEC+: Θα εξετάσει αύξηση της παραγωγής στον απόηχο της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

20:07

Γεραπετρίτης μετά το ΚΥΣΕΑ: Καλώ τους Έλληνες πολίτες στην περιοχή να παραμένουν σε ασφαλή τόπο και να ακολουθούν τις οδηγίες των πρεσβειών μας

20:04

Τουρκική προεδρία: «Απαράδεκτη» η κλιμάκωση ΗΠΑ–Ισραήλ–Ιράν

19:51

Ιράν: Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν ζει ο Χαμενεΐ

19:26

Έκλεισε η βάση στη Σούδα - Έκτακτα μέτρα συναγερμού και αεράμυνας

18:50

Τραμπ: Μπορεί να υπάρξουν αμερικανικές απώλειες στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν

18:45

Λίβανος: H Χεζμπολάχ καλεί τα κράτη και τους λαούς της περιοχής να αντιταχθούν στην επιθετικότητα κατά του Ιράν

18:17

Reuters: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ

17:56

Η σύγκρουση ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν και η Ελλάδα: Το γεωοικονομικό τεστ αντοχής, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

17:54

Γερμανία: Η κυβέρνηση έθεσε τις γερμανικές μονάδες της ρωσικής Rosneft υπό επιτροπεία

17:40

Οι ΗΠΑ καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

17:21

Xiaomi: Στην κορυφή και της ελληνικής αγοράς, καθώς ένας στους 4 έχει προϊόντα Xiaomi

17:17

ΟΗΕ: Eκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή

17:06

Ιράν: Μυστήριο καλύπτει την τύχη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ

16:50

Κοινή δήλωση Στάρμερ, Μακρόν, Μερτς: Καταδικάζουν τα ιρανικά αντίποινα στις χώρες του Κόλπου

16:41

Παπαστεργίου: Η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας αποτελεί θεμέλιο της ψηφιακής Ελλάδας που οικοδομούμε

16:33

Τι σημαίνει η κρίση στη Μέση Ανατολή για πετρέλαιο και αγορές