INSIDE OUT

Η Φινλανδία γίνεται «αστακός», η Γερμανία αξιοποιεί ρωσικούς αγωγούς, Ο Αλέξης υπόσχεται να στριμώξει τα fund  

05-04-2023 | 06:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Φινλανδία γίνεται «αστακός», η Γερμανία αξιοποιεί ρωσικούς αγωγούς, Ο Αλέξης υπόσχεται να στριμώξει τα fund  
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Φράχτη σε μέρος των συνόρων με την Ρωσία προγραμματίζει η Φινλανδία η οποία εγκατέλειψε την ουδετερότητα μετά από 80 χρόνια και από χθες είναι το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Ο φράχτης θα αναπτυχθεί σε μήκος 200 χλμ, ενώ τα σύνορα των δύο χωρών εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα. Τα επόμενα δύο χρόνια θα υλοποιηθεί κομμάτι του έργου σε 70 χλμ. στο νοτιοανατολικό τμήμα που είναι πυκνοκατοικημένο, ενώ συνολικά για τον φράχτη θα δοθούν πάνω από 380 εκ ευρώ. Η κατασκευή θα είναι ύψους τριών μέτρων, με συρματοπλέγματα, κάμερες, φωτισμό και άλλα μέτρα ασφαλείας. Οι Φινλανδοί, οι οποίοι μπήκαν τρέχοντας στο ΝΑΤΟ, εξέλεξαν με οριακή διαφορά κεντροδεξιά κυβέρνηση. Η εφεδρική στρατιωτική δύναμη της Φινλανδίας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με περίπου 900.000 μάχιμους Φινλανδούς. Η αεροπορία της και οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι επίσης από τις πιο προηγμένες στην Ευρώπη.

Για την κατασκευή του φράχτη η Φινλανδία άλλαξε τη νομοθεσία της, υπό τον φόβο ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει μετανάστες για να ασκήσει πολιτική πίεση- ότι δηλαδή κάνει η Τουρκία στην Ελλάδα.

Λύσεις και ρίσκα

Την ίδια στιγμή που Φινλανδία και Ελλάδα χτίζουν φράχτες, απέναντι σε Ρωσία και Τουρκία, η Γερμανία, αθόρυβα, αναζητεί λύσεις στο ενεργειακό της- τουλάχιστον σε ότι αφορά το πετρέλαιο. Όπως σημειώνει ο ακαδημαϊκός διευθυντής του Greek Energy Forum Μιχ. Μαθιουλάκης, εντείνονται οι εισαγωγές πετρελαίου της Γερμανίας από το Καζακστάν μέσω του υφιστάμενου ΡΩΣΙΚΟΥ δικτύου αγωγών:

«Ναι, καλά το διαβάσατε.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, λένε τώρα πως αν φέρουν πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσα από τους ρωσικούς αγωγούς, δεν θα είναι εξαρτημένοι από τη Ρωσία επειδή το πετρέλαιο δεν είναι Ρωσικό...

Η αλήθεια βέβαια είναι πως η εξάρτηση από τους ρωσικούς εκβιασμούς μένει το ίδιο υψηλή είτε το πετρέλαιο μέσα στους ρωσικούς αγωγούς είναι ρωσικό είτε είναι από το Καζακστάν.

Η αλήθεια είναι επίσης πως για τους Γερμανούς η λύση αυτή είναι πολύ βολική καθώς παίρνουν πετρέλαιο ίδιας ποιότητας με το δικό τους, από την ίδια διαδρομή όπως πριν, και έτσι τα διυλιστήρια τους θα δουλέψουν χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τίποτα. Και πάλι λοιπόν η Γερμανία, μπροστά στο πρόσκαιρο οικονομικό όφελος θυσιάζει τα πάντα και αναλαμβάνει τεράστια γεωπολιτικά ρίσκα».

Λύσεις και ρίσκα Ν2

Μακριά από τις γεωπολιτικές τεκτονικές εξελίξεις, στον ελληνικό μικρόκοσμο λύσεις χωρίς ρίσκα, υποσχέθηκε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Αυτή την φορά δεν υπήρξαν υποσχέσεις για σεισάχθεια, αλλά: α) μεγάλωμα του κράτους με ίδρυση υφυπουργείου για τα «κόκκινα», Εποπτικής Αρχής και Ειδικού Ταμείου, β) καρότο και μαστίγιο στα funds για να ρυθμίζουν δάνεια, και γ) το υπερόπλο που λέγεται «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών».

Το καλό νέο

Όπως είπε κλείνοντας την εκδήλωση- παρουσίασης της πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ιδιωτικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας, το «καλό νέο είναι ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες, για τις οποίες καμία ΕΚΤ και κανένας SSM δεν επιβάλλει κανόνες σε μια κυβέρνηση που θέλει να νομοθετήσει και να δώσει λύση. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι τράπεζες υπόκεινται σε πλαίσια, δεν είναι ανάγκη να είσαι σε μνημόνια. Όμως τα δάνεια τώρα ανήκουν σε εταιρείες και τους κανόνες θα τους βάλουμε εμείς»

Υπάρχουν κι «άλλοι» δικαστές

Στο σχέδιο Τσίπρα-Αχτσιόγλου-Κατσέλη-Χαρίτση οι εταιρίες που αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια θα είναι υποχρεωμένες να υλοποιήσουν την πρόταση που θα βγάζει η αυτοματοποιημένη πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού- αλλιώς την απόφαση θα λαμβάνει η δικαιοσύνη. Μάλιστα θύμισε ότι «υπάρχουν και άλλοι δικαστές, που έχουν δώσει 100.000 αποφάσεις» υπέρ δανειοληπτών- παραλείποντας βέβαια να πει ότι απλώς εφάρμοσαν το Νόμο Κατσέλη για όσο ήταν εν ισχύ.

Το κέρδος

Είμαστε εδώ για να δώσουμε σιγουριά ασφάλεια και προοπτική με λύση win win, υπογράμμισε ο Αλέξης. Το win που αφορά στις εταιρίες οι οποίες αγόρασαν «κόκκινα» από τις τράπεζες, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «να πάρουν σε 5-10 χρόνια τα λεφτά τους πίσω κι ένα εύλογο ποσοστό κέρδους».

Ο covid

Από την εκδήλωση, έλαμψε με την απουσία του ο Ευκλείδης, εξαιτίας του κορονοϊού. Επίσης ο Γιώργος Χουλιαράκης. Ο τελευταίος νομίζω καλώς δεν προσήλθε, καθώς αυτά που ακούστηκαν από εκπροσώπους φορέων για την εποπτεία των εταιρειών που έχουν αγοράσει «κόκκινα δάνεια», θα τον έκαναν να κοκκινίσει σε ότι αφορά την ιδιότητα του συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδας, την οποία κατέχει εδώ και μερικούς μήνες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:10

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στον Λάτα Ευβοίας - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

13:03

Kaspersky: Πλήθος ευαίσθητων δεδομένων αποθηκεύεται στα κινητά - Είναι πραγματικά προστατευμένα;

12:57

Ο λόγος που οδηγεί 8 στους 10 εργαζόμενους σε αλλαγή εργοδότη

12:53

Αύξηση 13,3% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία το Μάιο

12:30

Χαρδαλιάς: «Λογαριασμός ευθύνης» για τους πρώτους 30 μήνες - Τα έργα που αλλάζουν την Αττική έως το 2028

12:06

Στουρνάρας: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία παρά τις διεθνείς αναταράξεις

12:00

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ομίλου AKTOR και ONYX Τουριστική για το νέο αγροτουριστικό χωριό της Χαλκιδικής

11:58

Helleniq Energy: Ανακοίνωσε την έκτακτη έκπτωση σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης για το καλοκαίρι

11:56

Χρυσοχοΐδης για Marfin: Το υλικό υπήρχε στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ, αλλά δεν είχε αξιοποιηθεί λόγω λαθών

11:54

Βουλή: Άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

11:53

Ελλάδα: Έρευνες και κατασχέσεις για υπόθεση απάτης τύπου «καρουζέλ» στον ΦΠΑ ύψους 46,9 εκατ. ευρώ

11:49

Επιστολή-παρέμβαση Αποστολάκη στον Στουρνάρα για την εποπτεία της αγοράς ασφαλίσεων υγείας

11:48

Σχέδιο «Αριάδνη»: Σχεδόν 284.000 έλεγχοι και 4.432 συλλήψεις μέσα σε 16 μήνες

11:38

Παράταση για τις παλαιές ταυτότητες έως τον Σεπτέμβριο του 2027 - Οι περιορισμοί

11:24

H Alpha Bank φέρνει πρώτη το Click to Pay της Visa στην Ελλάδα

11:20

Συνάντηση Μαρκόπουλου με εκπροσώπους της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας

11:20

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας σήμερα - Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή

11:18

Deutsche Bank: Παγκόσμια πρωτιά για την Αθήνα στις αυξήσεις των ενοικίων

11:17

Σε νέα εποχή το Leonardo Kolymbia Resort: Ολοκληρώθηκε η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ

11:16

Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο ιρανικό κοινοβούλιο

11:13

Νομοσχέδιο για την επαγγελματική ασφάλιση: 14+1 ερωτήσεις και απαντήσεις

11:11

Νέος CEO της Revolut Bank UAB ο πρώην CEO της Chase UK

11:06

Μητσοτάκης για τα 34 χρόνια από τη δολοφονία Αξαρλιάν: Δεν σας φοβόμαστε

11:05

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης, απώλειες άνω του 2% στις τράπεζες

11:04

BP: Απομείωση 1 δισ. δολαρίων στον τομέα φυσικού αερίου και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα

11:02

Space Hellas: Από 24 Ιουλίου η πληρωμή μερίσματος 0,152 ευρώ/μετοχή

10:52

Χατζηδάκης: Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την αυτοδυναμία, διότι η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις

10:48

Υπόθεση Marfin: Απολογούνται σήμερα οι δύο κατηγορούμενοι

10:35

Ericsson: Κέρδη πάνω από τις προσδοκίες στο β' τρίμηνο παρά τη μείωση των πωλήσεων

10:34

ElvalHalcor: Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά για ΑΜΚ με στόχο την άντληση 250 εκατ. ευρώ