INSIDE OUT

Η Φινλανδία γίνεται «αστακός», η Γερμανία αξιοποιεί ρωσικούς αγωγούς, Ο Αλέξης υπόσχεται να στριμώξει τα fund  

05-04-2023 | 06:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Φινλανδία γίνεται «αστακός», η Γερμανία αξιοποιεί ρωσικούς αγωγούς, Ο Αλέξης υπόσχεται να στριμώξει τα fund  
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Φράχτη σε μέρος των συνόρων με την Ρωσία προγραμματίζει η Φινλανδία η οποία εγκατέλειψε την ουδετερότητα μετά από 80 χρόνια και από χθες είναι το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Ο φράχτης θα αναπτυχθεί σε μήκος 200 χλμ, ενώ τα σύνορα των δύο χωρών εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα. Τα επόμενα δύο χρόνια θα υλοποιηθεί κομμάτι του έργου σε 70 χλμ. στο νοτιοανατολικό τμήμα που είναι πυκνοκατοικημένο, ενώ συνολικά για τον φράχτη θα δοθούν πάνω από 380 εκ ευρώ. Η κατασκευή θα είναι ύψους τριών μέτρων, με συρματοπλέγματα, κάμερες, φωτισμό και άλλα μέτρα ασφαλείας. Οι Φινλανδοί, οι οποίοι μπήκαν τρέχοντας στο ΝΑΤΟ, εξέλεξαν με οριακή διαφορά κεντροδεξιά κυβέρνηση. Η εφεδρική στρατιωτική δύναμη της Φινλανδίας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με περίπου 900.000 μάχιμους Φινλανδούς. Η αεροπορία της και οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι επίσης από τις πιο προηγμένες στην Ευρώπη.

Για την κατασκευή του φράχτη η Φινλανδία άλλαξε τη νομοθεσία της, υπό τον φόβο ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει μετανάστες για να ασκήσει πολιτική πίεση- ότι δηλαδή κάνει η Τουρκία στην Ελλάδα.

Λύσεις και ρίσκα

Την ίδια στιγμή που Φινλανδία και Ελλάδα χτίζουν φράχτες, απέναντι σε Ρωσία και Τουρκία, η Γερμανία, αθόρυβα, αναζητεί λύσεις στο ενεργειακό της- τουλάχιστον σε ότι αφορά το πετρέλαιο. Όπως σημειώνει ο ακαδημαϊκός διευθυντής του Greek Energy Forum Μιχ. Μαθιουλάκης, εντείνονται οι εισαγωγές πετρελαίου της Γερμανίας από το Καζακστάν μέσω του υφιστάμενου ΡΩΣΙΚΟΥ δικτύου αγωγών:

«Ναι, καλά το διαβάσατε.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, λένε τώρα πως αν φέρουν πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσα από τους ρωσικούς αγωγούς, δεν θα είναι εξαρτημένοι από τη Ρωσία επειδή το πετρέλαιο δεν είναι Ρωσικό...

Η αλήθεια βέβαια είναι πως η εξάρτηση από τους ρωσικούς εκβιασμούς μένει το ίδιο υψηλή είτε το πετρέλαιο μέσα στους ρωσικούς αγωγούς είναι ρωσικό είτε είναι από το Καζακστάν.

Η αλήθεια είναι επίσης πως για τους Γερμανούς η λύση αυτή είναι πολύ βολική καθώς παίρνουν πετρέλαιο ίδιας ποιότητας με το δικό τους, από την ίδια διαδρομή όπως πριν, και έτσι τα διυλιστήρια τους θα δουλέψουν χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τίποτα. Και πάλι λοιπόν η Γερμανία, μπροστά στο πρόσκαιρο οικονομικό όφελος θυσιάζει τα πάντα και αναλαμβάνει τεράστια γεωπολιτικά ρίσκα».

Λύσεις και ρίσκα Ν2

Μακριά από τις γεωπολιτικές τεκτονικές εξελίξεις, στον ελληνικό μικρόκοσμο λύσεις χωρίς ρίσκα, υποσχέθηκε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Αυτή την φορά δεν υπήρξαν υποσχέσεις για σεισάχθεια, αλλά: α) μεγάλωμα του κράτους με ίδρυση υφυπουργείου για τα «κόκκινα», Εποπτικής Αρχής και Ειδικού Ταμείου, β) καρότο και μαστίγιο στα funds για να ρυθμίζουν δάνεια, και γ) το υπερόπλο που λέγεται «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών».

Το καλό νέο

Όπως είπε κλείνοντας την εκδήλωση- παρουσίασης της πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ιδιωτικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας, το «καλό νέο είναι ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες, για τις οποίες καμία ΕΚΤ και κανένας SSM δεν επιβάλλει κανόνες σε μια κυβέρνηση που θέλει να νομοθετήσει και να δώσει λύση. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι τράπεζες υπόκεινται σε πλαίσια, δεν είναι ανάγκη να είσαι σε μνημόνια. Όμως τα δάνεια τώρα ανήκουν σε εταιρείες και τους κανόνες θα τους βάλουμε εμείς»

Υπάρχουν κι «άλλοι» δικαστές

Στο σχέδιο Τσίπρα-Αχτσιόγλου-Κατσέλη-Χαρίτση οι εταιρίες που αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια θα είναι υποχρεωμένες να υλοποιήσουν την πρόταση που θα βγάζει η αυτοματοποιημένη πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού- αλλιώς την απόφαση θα λαμβάνει η δικαιοσύνη. Μάλιστα θύμισε ότι «υπάρχουν και άλλοι δικαστές, που έχουν δώσει 100.000 αποφάσεις» υπέρ δανειοληπτών- παραλείποντας βέβαια να πει ότι απλώς εφάρμοσαν το Νόμο Κατσέλη για όσο ήταν εν ισχύ.

Το κέρδος

Είμαστε εδώ για να δώσουμε σιγουριά ασφάλεια και προοπτική με λύση win win, υπογράμμισε ο Αλέξης. Το win που αφορά στις εταιρίες οι οποίες αγόρασαν «κόκκινα» από τις τράπεζες, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «να πάρουν σε 5-10 χρόνια τα λεφτά τους πίσω κι ένα εύλογο ποσοστό κέρδους».

Ο covid

Από την εκδήλωση, έλαμψε με την απουσία του ο Ευκλείδης, εξαιτίας του κορονοϊού. Επίσης ο Γιώργος Χουλιαράκης. Ο τελευταίος νομίζω καλώς δεν προσήλθε, καθώς αυτά που ακούστηκαν από εκπροσώπους φορέων για την εποπτεία των εταιρειών που έχουν αγοράσει «κόκκινα δάνεια», θα τον έκαναν να κοκκινίσει σε ότι αφορά την ιδιότητα του συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδας, την οποία κατέχει εδώ και μερικούς μήνες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:17

Ρούμπιο: Συνάντηση με τον Λιβανέζο πρόεδρο Ζοζέφ Αούν

18:59

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η χώρα θα απαντήσει εάν δεχτεί επίθεση από το Ιράν

18:49

Μελόνι: Έδωσε χάρη στον κοσμηματοπώλη που πυροβόλησε και σκότωσε δύο ληστές

18:35

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία στις πλατφόρμες της Meta

18:21

ΥΠΑ: Ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας κίνησης πτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο - Διαχειρίστηκαν 5.082 πτήσεις

18:14

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί - Ενημερωτικό μήνυμα του 112

18:09

Boeing: Εστιάζει στην αύξηση παραγωγής και όχι στις νέες παραγγελίες

17:39

Τσιτσιπάς: Πανηγύρισε τον 13ο τίτλο της καριέρας του στο ATP Tour

17:31

Ιρανικός πύραυλος που στόχευε την Άκαμπα αναχαιτίστηκε από ισραηλινές και ιορδανικές δυνάμεις

17:28

Συνεδριάζει της Δευτέρα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

17:22

Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού σε σχέση με τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

17:17

Σκέρτσος: Η ευρωπαϊκή συγκρίσιμη πραγματικότητα για το κράτος δικαίου και τη θέση της Ελλάδας

17:00

Σε «Συμπληγάδες» το λιανεμπόριο – Τα αγκάθια, οι προκλήσεις και οι προοπτικές εν μέσω εκπτώσεων

16:49

Οι Big Tech καλούνται να δικαιολογήσουν τις δαπάνες για AI καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές τους

15:58

ΓΓΠΠ: Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για τον επερχόμενο ήπιο καύσωνα

15:49

Ιράν: Αμερικανική επίθεση σε υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό

15:41

Κοντογεώργης: Πρώτος σταθμός η ΔΕΘ για την παρουσίαση ενός συλλογικού οράματος για την Ελλάδα του μέλλοντος

15:13

Φρουροί της Επανάστασης: Δύο πλοία ενεπλάκησαν σε «ατύχημα» αφού αγνόησαν προειδοποιήσεις για το Στενό του Ορμούζ

14:53

Alibaba: Παρουσίασε δοκιμαστική έκδοση του μοντέλου ΤΝ Qwen3.8 Max

14:41

Σδούκου: Ο κ. Τσίπρας θέλει να πάθουμε αμνησία

14:33

Moonshot AI: Έτοιμη για IPO εντός του ερχόμενου εξαμήνου

14:19

Meteo: Σε καύσωνα η χώρα ως την Τετάρτη

14:01

Κίνα: Η Jingye Steel καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποζημιώσει τις επενδυτικές της ζημίες

13:28

Υπόθεση Σπαν: Προσωπική ζωή και πολιτική ευθύνη

13:21

Στάση εργασίας από 19:00 ως τα μεσάνυχτα των εργαζομένων διανομέων στην Αττική

13:16

Τη Ν. Κορέα θα επισκεφθεί ο Γ. Γεραπετρίτης

13:12

Τσουκαλάς: Ο κ. Μητσοτάκης έταξε τα πάντα για να γίνει πρωθυπουργός

13:07

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Σελήνια Σαλαμίνας

13:00

Τελευταία ευκαιρία για σύνταξη πριν τα 62 έτη: Ποιοι προλαβαίνουν ακόμη τις ευνοϊκές διατάξεις - Τι ισχύει για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες

12:53

Οι άνδρες είναι πιθανότερο από τις γυναίκες να αξιοποιούν προσφορές εργασίας για να εξασφαλίζουν αυξήσεις μισθών