INSIDE OUT

Αναβρασμός έργων στη Λαμία, Η ζακέτα και το ζιβάγκο, Ευρύχωρη αυτοδυναμία σημαίνει αποστασία;

28-03-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναβρασμός έργων στη Λαμία, Η ζακέτα και το ζιβάγκο, Ευρύχωρη αυτοδυναμία σημαίνει αποστασία;

Ξαφνικά πολυκοσμία στη γειτονιά. Ο Κυριάκος θέλει να φτιάξει δρόμους που να συνδέουν τη Λαμία με το Καρπενήσι, κι έναν ακόμα: Μπράλος - Άμφισσα. Επίσης θα μεγαλώσει το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου. Θα τον έπεισε αυτός ο Κικίλιας.

Και που θα πάνε όλοι αυτοί που θα μας κουβαληθούν στην περιοχή; Οι μισοί στο χιονοδρομικό του Παρνασσού που επίσης θα αναβαθμιστεί, και οι άλλοι μισοί θα περιδιαβαίνουν το Μαντείο μου, την ώρα που θα προσπαθώ να κοιμηθώ. Όλη την μέρα. Ευτυχώς έχω τους υπαλλήλους του υπουργείου πολιτισμού με το μέρος μου και με καταλαβαίνουν. Στις τρεις το κλείνουν το μαγαζί και ησυχάζουμε. Τουρίστες αυτή η μάστιγα. Όμως δεν την γλιτώνω με τίποτα. Γιατί εξήγγειλε και «Στερέωση και αποκατάσταση μνημείων αρχαιολογικού χώρου Δελφών- 3,6 εκατ. ευρώ». Μπρρρρ. Θα φεύγουν οι τουρίστες και θ’ αρχίζουν τα σφυριά.

540 έργα

Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου χθες στην Λαμία υπό τον Πρωθυπουργό, ουσιαστικά ανοίγει εκ νέου την προεκλογική περίοδο, μετά από διακοπή ενός μήνα από το αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο ΠΘ παρουσίασε ένα καλοδουλεμένο σχέδιο 540 έργων για την Στερεά Ελλάδα

ενώ η μέρα έκλεισε με πολιτική ομιλία στην Λαμία το βράδυ. Το μήνυμα ήταν σαφές. Αυτοδυναμία ή χάος. Δεν το είπε έτσι ακριβώς, αλλά αυτό εννοούσε. «Η αυτοδυναμία σήμερα δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, θεωρώ ότι είναι εθνική αναγκαιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Όμως η αυτοδυναμία του Κυριάκου δεν είναι «μπλε». Έχει και κόκκους. Ο ίδιος το περιέγραψε αλλιώς. «Αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Είναι ένα ρεύμα με κορμό ασφαλώς ένα μεγάλο κόμμα, αλλά ένα ρεύμα στο οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλές και πολλοί» είπε.

Βλέπουν αποστασία

Στην επίμαχη δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας είδε κάλεσμα για αποστασία βουλευτών άλλων κομμάτων. «Μάλλον αυτό περιγράφει λίγο, αυτό που ονομάζουμε κυβερνήσεις κουρελού, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα και μάλιστα το προαναγγέλλει» είπε, στην παρέμβαση που έκανε στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΕΝΑ. «Το 2023 δεν είναι 1965» τόνισε.

Ομολογώ πως θα ανέκραζα «μαζί του» εάν δεν θυμόμουν ότι κυβέρνησε την χώρα για ένα εξάμηνο έχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία έξι βουλευτών από Ανεξάρτητους Έλληνες και Ποτάμι που έστειλαν μια επιστολή στον τότε Πρόεδρο της Βουλής. Τότε είχε «κλέψει» τους βουλευτές του Καμμένου και του Θεοδωράκη;

Πλεονεκτική θέση

Ο άνθρωπος που βρέθηκε σε σαφώς πλεονεκτική θέση και το έδειξε χθες στην Λαμία, ήταν ο απλός βουλευτής Φθιώτιδας και κυβερνητικός εκπρόσωπος με γραφείο στο Μαξίμου, Γιάννης Οικονόμου. Ο Οικονόμου, ήταν ο μόνος σε ολόκληρη την αποστολή που κυκλοφόρησε με την ίδια κάζουαλ πρωθυπουργική ζακέτα με μεταλλικό φερμουάρ. Το άγχος υπουργών και στελεχών για το αν ο Κυριάκος θα εμφανιστεί με ζακέτα, ζιβάγκο, σακάκι, ή πουκάμισο, είναι μεγάλο. Ο Σταϊκούρας, επίσης απλός βουλευτής Φθιώτιδας (πρώτος σε σταυρούς) και υπουργός Οικονομικών της χώρας, το ρίσκαρε, χωρίς γραβάτα, αλλά του βγήκε.

Παρόμοια διαβαθμισμένη, και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο απόχρωσης πληροφόρηση είχε προ μηνός ο απλός βουλευτής Λάρισας Κέλλας.

Γιατί πόσο τυχαίο είναι πια να βάλεις ένα γκρίζο ανοιχτό ζιβάγκο για να φωτογραφηθείς δίπλα στον Κυριάκο;

Υποσχέσεις

Στην Λαμία ο ΠΘ έταξε. «Σας κοιτώ στα μάτια και τώρα και σας λέω ότι η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Θα είναι η τετραετία της αξιοπρεπούς υγείας με καλύτερα νοσοκομεία. Θα είναι η τετραετία της ψηφιακής μετάβασης, της πράσινης ανάπτυξης, της προσιτής στέγης, ειδικά για νέα ζευγάρια». Νωρίτερα έκανε απολογισμό, θυμίζοντας τι είχε τάξει το 2019. Όντως, αυτά που έταξε τα έκανε. Αυτό δίνει ένα προβάδισμα, ωστόσο τίποτα δεν προδιαθέτει πως μια δεύτερη 4ετία θα είναι το ίδιο. Γιατί το τάξιμο της «αξιοπρεπούς υγείας» είναι κάπως φλου. Αξιοπρεπές είναι πχ να βρεις ράντσο στο διάδρομο μιας καυτής εφημερίας, αντί να στέκεσαι όρθιος.

Ανυπομονώ ν’ ακούσω τι θα πει, πάλι στην Λαμία σήμερα ο Αλέξης.

Εκβιασμός

Την ώρα οι πολιτικοί Αρχηγοί μπαίνουν σε κανονική προεκλογική φάση, τριγύρω ο κόσμος φλέγεται. Στο Ισραήλ οι διαδηλώσεις και απεργίες είναι πρωτοφανείς, απέναντι στην κίνηση του Νετανιάχου να ελέγξει το Ανώτατο Δικαστήριο (με το οποίο έχει κάτι εκκρεμότητες και ο γενικός εισαγγελέας μπορεί να τον αποπέμψει). Στην Γερμανία τα συνδικάτα δείχνουν δόντια, κι ο Σολτς τα ‘χει κάπως χαμένα στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Η Βουλγαρία προσφεύγει στις κάλπες για 5η φορά σε δύο χρόνια. Και ο Καλίν εκβιάζει τις ΗΠΑ δηλώνοντας προκλητικά (συνέντευξη NTV);

«Τι θα κάνετε αν σας πω ότι δεν θα εγκρίνουμε τη Σουηδία μέχρι να εγκρίνετε τα F-16;»

Η εποχή των τεράτων

Είναι η εποχή του ζούμε η εποχή των κατά Γκράμσι τεράτων, όπως είπε χθες η Ήλια Ξυπολιά, λέκτορας Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Παν. του Αμπερντίν; Το Συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ έχει ενδιαφέρον.

Εκτός από την Ήλια, η οποία μίλησε για την ανάγκη πολυδιάστατη εξωτερικής πολιτικής η οποία όμως είναι δύσκολη υπόθεση γιατί θέλει συναίνεση, μεταφορά πόρων και σχέδιο, άκουσα με προσοχή Νίκο Κοτζιά που τα έχωσε διπλωματικά στον ΣΥΡΙΖΑ για ανυπαρξία αντιπολίτευσης στα εξωτερικά.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Μαγιάρ: Η Ουγγαρία θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

23:44

Ρωσία: Ο Πούτιν απέπεμψε υπουργό μετά τις μαζικές θανατώσεις βοοειδών στη Σιβηρία

23:38

Πιστόριους: «Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης»

23:22

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

23:09

Ήπιες απώλειες στην Wall Street λίγο πριν την εκπνοή της εκεχειρίας

22:45

Μπακογιάννης: «Κανονικότητα η εγκατάλειψη στην Αθήνα»

22:31

Δέσμευση Ερντογάν για «δρακόντεια» μέτρα οπλοκατοχής στην Τουρκία

22:20

Ράλι για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο Ισλαμαμπάντ: Στα 95 δολάρια το Brent, στο +7% το WTI

22:14

Έβδομη μέρα χωρίς προμήθειες η Λέσβος - Μπλόκο κτηνοτρόφων στο λιμάνι

22:01

ΤΗΕΟΝ: Πρόταση για μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή

21:52

Πτώση 1% και χαμηλό 7 ημερών για χρυσό

21:42

Χατζηδάκης: Ενότητα, σοβαρότητα και σταθερό τιμόνι χρειάζεται η Ελλάδα του 2030

21:33

Αυξήθηκαν τα σεξουαλικά εγκλήματα και στην παραβατικότητα παιδιών στη Γερμανία το 2025

21:24

Τραμπ: «Η νέα συμφωνία με το Ιράν θα είναι καλύτερη από του 2015, όλα θα συμβούν σχετικά γρήγορα»

21:16

Στο 29,36% υποχώρησε η συμμετοχή του Δημοσίου στην CrediaBank μετά την ΑΜΚ

21:12

Γαλλία και Πολωνία θα κατασκευάσουν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο για τον πολωνικό στρατό

20:57

Μητσοτάκης: «Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια»

20:46

Δούκας: Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε αυτόνομο και ισχυρό προορισμό

20:32

Λαγκάρντ: «Περιπλέκεται το έργο της ΕΚΤ» - Οι 2 παράγοντες αβεβαιότητας από Μ. Ανατολή

20:30

Πολιτική ανατροπή στη Βουλγαρία με σαρωτική νίκη Ράντεφ - Η επόμενη μέρα

20:23

Εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

20:17

Ελιζέ: «Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα θα αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας - Ελλάδας»

20:05

Πάνω από 71 δισ. δολάρια χρειάζονται για ανοικοδόμηση της Γάζας ως το 2036

19:53

Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο παρά την εκεχειρία που είναι σε ισχύ

19:40

Γουόρς: «Η Fed θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές»

19:31

Συνάντηση Φλωρίδη με Κοβέσι την επόμενη Τετάρτη - Άγνωστη η ατζέντα

19:23

Πτώση στις ευρωαγορές υπό τον φόβο no deal ΗΠΑ - Ιράν

19:19

Έκκληση Μακρόν σε ΗΠΑ - Ιράν για αποκλιμάκωση εν μέσω έντασης στα Στενά του Ορμούζ

19:08

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί γιόρτασαν την επανίδρυση εβραϊκού οικισμού

18:56

Έλαστρον: Αύξηση 78% στα EBITDA το 2025 - Στα 12,6 εκατ. ευρώ