INSIDE OUT

Ο φάκελος του Ράμμου οδήγησε σε πρόταση δυσπιστίας - Λασπομαχία στην Βουλή

26-01-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο φάκελος του Ράμμου οδήγησε σε πρόταση δυσπιστίας - Λασπομαχία στην Βουλή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Θα ήταν μια υπέροχη, αν και κουραστική περίοδος. Οι βουλευτές, όλων των κομμάτων, θα ξύπναγαν από νωρίς, ο καθένας με τα χάπια και τις βιταμίνες του, για ν’ ανταποκριθούν στις πιεστικές ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας. Θα έκαναν την καρδιά τους πέτρα τα βράδια για να ξαναβρεθούν για, -δεν θυμούνται καν ποια,- μια ακόμη φορά, με όλους τους εσωκομματικούς αντιπάλους, σε κάποια εκδήλωση.

Θα απολάμβαναν το κόψιμο της βασιλόπιτας, τα φιλιά, τις αγκαλιές και τις σέλφι,

για να ξανακάνουν το ίδιο με χαμόγελο την επομένη.

Και τώρα, τί πέτυχε ο Αλέξης με την πρόταση δυσπιστίας; Να τους μετατρέψει από υπέροχους και γλυκύτητα τους υποψήφιους, σε

Timing

Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, ανέβασε στο κατακόρυφο το κλίμα που ήταν γλυκά προεκλογικό. Το timing δεν ήταν τυχαίο. Τα ειδικά δικαστήρια για τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά, οι αποκαλύψεις Καλογρίτσα, και η δίκη των θυμάτων στο Μάτι δημιούργησαν ασφυκτικό κλίμα. Αν όχι τώρα, πότε λοιπόν θα υπήρχε ευκαιρία γι’ αντεπίθεση;

Ίσως βόλευε λίγο πιο κοντά στην ημερομηνία εκλογών, αλλά με τον Κυριάκο να μην ανακοινώνει τίποτα, υπήρχε ο κίνδυνος να κλείσει η Βουλή για ν’ ανοίξουν οι κάλπες, χωρίς να μπορεί η αντιπολίτευση να χρησιμοποιήσει τα κοινοβουλευτικά της όπλα για ν’ αλλάξει το κλίμα.

Τρεις το πρωί

Η Βουλή όρισε την συζήτηση έως τις τρεις τα ξημερώματα, ώστε να ολοκληρωθεί την Παρασκευή το απόγευμα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία με πυκνό πρόγραμμα 29-30 Ιανουαρίου, δεν άφηνε περιθώριο ν’ απλωθεί χρονικά η δυσπιστία. Ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Akishino, τον ομόλογό του Fumio Kishida και τον Πρόεδρο της Βουλής Hiroyiki Hosoda. Το βάναυσο ωράριο εκνεύρισε άπαντες κι το έδειξε μόνο ο αντιπρόεδρος Μπούρας, που ανέβηκε στην έδρα κατά τις 22:30 για να κάνει το «γερμανικό».

Πήγαν για ύπνο

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι περισσότεροι πήγαν για ύπνο, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν αγανάκτηση. Ο Μπούρας δεν μάσησε. Ενημέρωσε ότι ο κατάλογος των ομιλητών άργησε να συνταχθεί, λόγω συνεννοήσεων με τα κόμματα, ενώ τα κόμματα ήξεραν από την ώρα της υποβολής της πρότασης δυσπιστίας ότι η συνεδρίαση θα ήταν έως τρεις το πρωί. «Αν θέλατε να ρίξετε την κυβέρνηση θα έπρεπε να ήσασταν όλοι εδώ» παρατήρησε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Ο τυχερός-άτυχος που λογικά προλάβαινε έναν υπνάκο πριν ανέβει στο βήμα τρεις τα ξημερώματα, ήταν ο βουλευτής Δελλής του ΚΚΕ.

Εν αρχή ην ο Λυσίας

Η συζήτηση ξεκίνησε πολιτισμένα με Λυσία και αρχαία ελληνικά Γεραπετρίτη που έφεραν σε δύσκολη θέση την πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν ήξεραν τι να κάνουν. Να αντιδράσουν; Να χαμογελάσουν; Τους είπε κάτι καλό; Κάτι κακό;

Εξελίχθηκε όμως πολύ γρήγορα σε

Οι αγελάδες του Χέγκελ

Στο απόσπασμα του Λόγου υπέρ Αδυνάτου, το οποίο απήγγειλε άψογα ο υπουργός Επικρατείας, επιχείρησε ν’ απαντήσει με Χέγκελ ο Τζανακόπουλος.

«Στη «φαινομενολογία του νου», απαντώντας στον Σέλινγκ, έγραφε πως «στο σκοτάδι όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες. Δε μπορείς να τις ξεχωρίσεις, είναι ίδιες». Αυτό προσπάθησε να κάνει ο κ. Γεραπετρίτης: να συσκοτίσει, έτσι ώστε να φανούμε όλοι ίδιοι, όπως οι αγελάδες τη νύχτα. Αυτό το παιχνίδι της νύχτας το ξέρει πολύ καλά αυτή κυβέρνηση. Οικοδόμησαν ένα σκοτεινό δίκτυο εκβιασμών και ραδιουργίας που τους κρατά στην εξουσία».

Σκληρό ροκ

Στην συνέχεια τα πράγματα εξετράπησαν. Τζανακόπουλος, Φίλης, Άδωνις, Μαρκόπουλος, και φυσικά Πολάκης, έκαναν τους υπαλλήλους της Βουλής να τρέχουν έντρομοι να κλείσουν το καλοριφέρ και ν’ ανοίξουν το air condition. «Σε λίγους μήνες ο λαός θα κάνει την τελική εκκαθάριση του καθεστώτος Μητσοτάκη. Αυτό το δυστοπικό τραμπισμό made in Greece, που έχει πιάσει στη μέγγενη του τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Αλλά τελειώνουν» είπε με βεβαιότητα ο κ. Φίλης, πρώην υπουργός Παιδείας.

Ρανταπλάν

Κατά την διάρκεια της εντονότατης συζήτησης, αναφέρθηκε κι ένα σκυλάκι με το όνομά του: Ο αγαπημένος, αλλά λίγο γκαφατζής, Ρανταπλάν του Λούκι Λουκ.

Κανονικά ο κ. Πολάκης δεν θα έπρεπε να θιχτεί, αλλά ο τρόπος που το είπε ο Άδωνις, -κάπως τρομαχτικός ειν’ η αλήθεια-, δεν άφησε περιθώρια:

«Διάβαζα ένα κόμικ, τον Λούκι Λουκ. Σε αυτό υπήρχε ένας σκύλος – ομοιάζει κάπως – που τον έλεγαν Ρανταπλάν. Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι όταν του πατούσες το πόδι στο πρώτο καρέ αυτός αντιδρούσε μετά από 30 καρέ. Από σήμερα ο μεγάλος λεβέντης των Σφακιών ας ονομάζεται Ρανταπλάν. Καταθέτω δημοσίευμα που καταγράφει τους διαλόγους της προανακριτικής για τον Παππά. Σε αυτό ο Καλογρίτσας καταγράφεται να λέει προς τον κ. Πολάκη: Είσαι βουλευτής με τα δικά μου λεφτά. Μέσα είναι όλος ο διάλογος όπως καταγράφηκε από τα πρακτικά της Βουλής.

Ρωτώ: Μήνυση στον Καλογρίτσα που σου είπε βγάλε το σκασμό, γιατί είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου, του έκανες Πολάκη; Και έρχεσαι ένα χρόνο και κάνεις μαγκιά σε εμένα;».

To be continued

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:50

Wall Street: Το μήνυμα Μπέσεντ ωθεί σε νέα ρεκόρ τους δείκτες - Ράλι +20% η Palantir

16:50

Φινλανδία: «Πράσινο φως» για μόνιμη εγκατάσταση πυρηνικών αποβλήτων

16:37

Από 5 έως 10 Αυγούστου οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

16:27

Η Caterpillar αυξάνει τις προβλέψεις για τα έσοδα του έτους μετά από ισχυρό β' τρίμηνο

16:25

ΕΕ για μεταναστευτικό: Αλληλεγγύη στην Ισπανία και έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων

16:15

ΗΠΑ: Στα 73,3 δισ. δολάρια μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

16:06

Το Κατάρ κατηγορεί το Ισραήλ ότι καθυστερεί την εφαρμογή του σχεδίου ειρήνης για τη Γάζα

15:51

Θέουτα: Στους 75 οι νεκροί - «Δεν κινδύνευσε ο χώρος Σένγκεν», λέει η Μαδρίτη

15:43

Goldman Sachs: Το Brent θα κινείται στα 80-90 δολάρια έως ότου υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ή κλιμάκωση της σύγκρουσης

15:32

«Η Ουκρανία δε θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ», λέει ο πρώην αρχηγός ενόπλων δυνάμεων

15:24

Υεμένη: Οι Χούθι δηλώνουν ότι χτύπησαν σαουδαραβικό στόχο στο αεροδρόμιο Νατζράν

15:11

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές μετά τις δηλώσεις Μπέσεντ για πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν στο Ορμούζ

15:02

Πλατφόρμα myAGRO: Σε λειτουργία η νέα Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

14:59

Μπέσεντ: «Συμφωνία με Ιράν για άνοιγμα του Ορμούζ σήμερα ή αύριο» - Τι ζητά το Ιράν

14:54

Ανδρουλάκης: «Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού»

14:49

Lonely Planet: Αυτό το μέρος της Ελλάδας είναι ιδανικό για διακοπές τον Αύγουστο

14:47

Προειδοποίηση αγροτών: Έρχονται νέες αυξήσεις τιμών στο λάδι λόγω του καύσωνα

14:46

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε καφέ το πρωί

14:41

Ολοκληρώθηκε το «Youth’s Financial Literacy» της Πειραιώς σε συνεργασία με το The Tipping Point

14:38

Πλεύρης: «Η Ελλάδα ζητά μηχανισμό αναστολής ασύλου σε περιπτώσεις μαζικών μεταναστευτικών ροών»

14:30

Πολιτική αβεβαιότητα και θεσμική αδυναμία στην εξίσωση του κόστους δανεισμού

14:28

McDonald's: Κάτω από τις προσδοκίες οι πωλήσεις στις ΗΠΑ παρά τις προσφορές

14:05

Κικίλιας: Πάνω από 23,2 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 281.000 νησιώτες

14:04

Η Καλαμαριά ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Έχουν ακόμη περιθώρια ανόδου τα ακίνητα;

14:04

Πυρκαγιές: Σε "Red Code" αύριο σε Αττική, Εύβοια και Βόρειο Αιγαίο

13:58

Σε Ψάθα, Λούμπα και Μέγαρα μετέβη χθες το βράδυ ο Τουρνάς

13:58

Ολλανδία: Μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε φυσικό καταφύγιο της Λιμβουργίας

13:53

Θέουτα: Το Μαρόκο δηλώνει ότι είχε προειδοποιήσει την Ισπανία για τον μεταναστευτικό κίνδυνο

13:26

Palantir: Νέα αύξηση στις προβλέψεις για τα έσοδα του έτους - Άλμα 14% για τη μετοχή

13:24

Ο Ιούλιος 2026 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γαλλία