INSIDE OUT

Καλύτερα Σοσιαλδημοκράτης στο Λουξεμβούργο, παρά υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Β’ Πειραιά - Το «όχι» του Κατσικάρη

19-01-2023 | 07:04
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλύτερα Σοσιαλδημοκράτης στο Λουξεμβούργο, παρά υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Β’ Πειραιά - Το «όχι» του Κατσικάρη

Λατρεύω την δουλειά μου, την οποία εκλαμβάνω ως λειτούργημα. Χρησιμοποιώ κάπως απαξιωτικά τον όρο «δουλειά», καθώς έτσι δικαιολογώ την υψηλή αμοιβή μου (μόνο χρυσός και ασήμι). Εάν πάντως, εάν ξαναλέω, αποφάσιζα να ξαναρχίσω από την αρχή θα επέλεγα να γίνω σοσιαλίστρια στο Λουξεμβουργιανό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Καταρχήν είναι μια μικρή συμαζεμένη χώρα με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους που έχουν το υψηλότερο στον κόσμο κατά κεφαλήν εισόδημα. Ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα εκπαίδευσης, και εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Όσοι εκλεκτοί παραβρεθήκαμε στην κηδεία του τελευταίου Βασιλιά, γνωρίζουμε επίσης ότι είναι ένα σοβαρό Δουκάτο, που αυτή την εποχή έχει στο τιμόνι τον Μέγα Δούκα Ερρίκο.

Από χθες ειδικά, έχει και Αντιπρόεδρο στην Ευρωβουλή, τον Λουξεμβουργιανό σοσιαλδημοκράτη Μαρκ Ανγκέλ. Ο Μαρκ έχει σπουδάσει και δουλέψει στον κλάδο της οικονομίας του τουρισμού, ενώ το κόμμα του μετέχει ως μικρός εταίρος, στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το κεντροδεξιό Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό κόμμα. Είναι 59 ετών, νέος ευρωβουλευτής, και η μοίρα του 'λαχε να γίνει Αντιπρόεδρος στην θέση της Εύας Καϊλή.

Στον Όλυμπο μετά τις εκλογές

Μακριά από τα πάθη και τους πειρασμούς του απλού ευρωβουλευτή, ο Κυριάκος έθεσε ένα ορόσημο. Τον Μάιο θέλει ν’ ανέβει για ορειβασία στον Όλυμπο. Θα το κάνει μετά τις εκλογές. Οπότε πάμε για φουλ εκλογές τον Απρίλιο. Ο Πρωθυπουργός πριν μπει στο αεροπλάνο μαζί με Άλεξ Πατέλη για το Νταβός, κατέβηκε στον Κορυδαλλό. Εκεί συνάντησε κάτι ορειβάτες, αντάλλαξαν απόψεις, κι έτσι μάθαμε ότι τον Μάιο θα έχουν τελειώσει οι εκλογές.

Γεμάτη η πλατεία

Εάν συνεχιστεί αυτό πάντως, προβλέπω να πάρει τηλέφωνο ο ίδιος ο Κυριάκος τον Αλέξη και να του πει: άντε τι κάθεσαι, έχουμε εκλογές, κουνήσου. Το ίδιο και στον Ανδρουλάκη. Ο Κορυδαλλός, Δήμος της Β’ Πειραιά, υποδέχτηκε πολύ πιο ζεστά τον Πρωθυπουργό σε σύγκριση με το 2019. Αυτό έκανε χαρούμενο τον Κυριάκο που χαιρέτισε τους πάντες, ενώ μίλησε στο τηλέφωνο ακόμα και με τον σύζυγο μιας κυρίας που του το έδωσε αυθόρμητα. Ο ΠΘ τον ρώτησε αν «θα μας ψηφίσεις». Λογικά του απάντησε «ναι».

Ψηφιακό σχολείο

Δίπλα του ήταν απ’ το πρωί, ο βουλευτής Β’ Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος, και ο γαλάζιος Δήμαρχος Νίκος Χουρσαλάς. Μαζί επισκέφτηκαν το πρώτο πιλοτικό κέντρο εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων (το οποίο υλοποίησε ο Πιερρακάκης), το οποίο προβλέπω να γίνεται γκραν σουξέ στην χώρα. Άνθρωποι που έχουν περάσει τα δεύτερα -άντα, προσπαθούν να μάθουν τα βασικά κι έτσι να μπορούν πχ να χρησιμοποιούν τις πολύτιμες υπηρεσίες του gov.gr χωρίς την ανάγκη κανενός.

Δύο έδρες

Η Β’ Πειραιά, γενικά μιλώντας ήταν κάποτε βαθιά πασοκική επικράτεια. Η ΝΔ έβγαζε μια έδρα, την οποία έπαιρνε ο Γιάννης Τραγάκης, ενώ το ’96, από τις 8 έδρες, τις 6 τις έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ. Ανοίγω παρένθεση: με τρώει το χέρι μου να σχολιάσω την φωτό

που διάλεξε όψιμος ΠΑΣΟΚικός υποψήφιος, για να υπενθυμίσει την ημερομηνία εκλογής του Κώστα Σημίτη ως Πρωθυπουργού, στις 18/1/1996, στις θρυλικές τρεις ψηφοφορίες που έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με αντιπάλους τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γεράσιμο Αρσένη. Θα δείξω πρωτοφανή συγκράτηση και θα σημειώσω μόνο ότι οι σχέσεις Σημίτη-Ανδρουλάκη χαρακτηρίζονται από αδιαφορία. Ο πρώην Πρωθυπουργός επί οχταετία, παραμένει διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ, από το χέρι του Γιώργου Παπανδρέου. Τον είχε διαγράψει το 2008, επειδή εκδήλωσε τη αντίθεση του στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Συνθήκη της Λισαβόνας.

Προτιμά την Αυτοδιοίκηση

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ στην Β’ Πειραιά τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολη. 3 + 1 έδρες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (Ραγκούσης, Κασιμάτη, Αλεξιάδης + Μπακαδήμα), καμία το ΠΑΣΟΚ. Κι όπως φαίνεται, ούτε τώρα θ ’αποκτήσουν. Να, για παράδειγμα ο αντιπεριφερειάρχης, δημοσιογράφος και έμπειρο κομματικό στέλεχος Δημήτρης Κατσικάρης.

Έλαβα κι εγώ χθες περιστέρι του με σημαντικές πληροφορίες. «Στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, δέχθηκα άκρως τιμητικές προτάσεις για την συμμετοχή μου στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές, τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Πειραιά». (…) Τιμώντας την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών του Πειραιά που με εξέλεξαν στην Περιφέρεια Αττικής με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» και τον Γιάννη Σγουρό, θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Χίλια κομμάτια

Ειδικά στην Β’ Πειραιά -αν και ο περισσότεροι θα τον έβλεπαν στην Α’-, το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει χίλια κομμάτια. Αρκετά στελέχη εκτιμούν πως η έδρα είναι σημαδεμένη υπέρ του γιού Διαμαντίδη, ο οποίος έχει την εύνοια της νέας ηγετικής ομάδας. Έτσι δεν ανακοινώνουν κανέναν άλλο, ενώ ενδιαφέρεται και ο δημοφιλής Δημήτρης Λιντζέρης, και ο Χρήστος Σαλαλές, πρώην Διευθύνων του ΟΠΑΠ. Ορκισμένος φίλος δε του Κατσικάρη είναι ο θρυλικός Κασκαμπάς, το δεξί χέρι του Κώστα Λαλιώτη, όταν ο τελευταίος έπαιρνε ξερω γω 50.000-60.000 σταυρούς στη Β’. Ο θρύλος λέει ότι ο Λαλιώτης δεν χρειαζόταν καν να πάει στην περιφέρειά του. Είχε τον Κασκαμπά. Ένας ζηλιάρης γαλάζιος έλεγε παλιά ότι ο Τάκης παίζει να είχε διορίσει καμιά 15.000 στη Β’, αλλά δεν τον συμμερίζομαι.

Αποστάτες

Στην δήλωση Κατσικάρη, που όπως είπαμε δεν θα κατέβει, ούτε στην Α’ , ούτε στην Β’ Πειραιά, ενδιαφέρον έχει η συνέχεια μετά το, «θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Είναι η φράση: «όπως άλλωστε έκανα όλα αυτά τα χρόνια, όταν άλλοι επέλεξαν να αποστατήσουν από την Παράταξή μας, στηρίζοντας τον κ. Πατούλη, μετακομίζοντας παράλληλα στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:45

Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Απαραίτητη η συμμετοχή της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες

20:28

Σε εξέλιξη κατάσβεση πυρκαγιάς στην Ποντοηράκλεια Κιλκίς

20:21

Συνελήφθη 52χρονος που εκκρεμούσαν εις βάρος του πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων για απάτη και πλαστογραφία

20:14

Ντερ Λάιεν: Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους του μέλλοντος

20:04

Πυροσβεστική: 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:00

Γαλλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάς

19:51

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε ζωντανός ο 22χρονος που αγνοούνταν στην Επανομή

19:40

Κουτσούμπας: Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι το αισιόδοξο μήνυμα της κάλπης

19:20

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τον ΣΠΑΠ με δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα

19:08

Γάζα: Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στη Ράφα

19:01

Ζελένσκι: Μαζί κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη

18:50

Γαλλία: Η τέλεια καταιγίδα στην αγορά ομολόγων - Καζάνι που βράζει η πολιτική σκηνή

18:22

Ερυθρά Θάλασσα: Εκκένωση φλεγόμενου πλοίου στα ανατολικά του Άντεν μετά από επίθεση των Χούθι

18:10

Μελόνι: Στήριξη της Ουκρανίας με ευρύτατη δράση

18:02

Καβάλα: Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λεύκη

17:54

Κικίλιας: Άμεσα αντιμετωπίστηκε φωτιά στο Πανόραμα Βούλας

17:43

ΗΠΑ: Η αντιπρόεδρος Χάρις ανακοίνωσε τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

17:11

Νάουσα: Επιτήδειοι προσπάθησαν να αποσπάσουν 135.000 ευρώ από τρία άτομα προφασιζόμενοι τραυματισμό συγγενή τους

16:56

Ερντογάν: Η Γερμανία έχει «μαλακώσει» στο θέμα των Eurofighter

16:35

Υπουργικό συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό τέλος συναλλαγών

16:19

Σουηδία: Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο

16:11

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 17 έως 21 Ιουνίου

16:00

Πετρέλαιο: Η αγορά διαφωνεί για το peak της ζήτησης - Στα 50 - 90 δολάρια το εύρος της τιμής του Brent

15:55

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών στους Δελφούς

15:45

Συνελήφθη ο Ναν για «επεισόδιο» με την σύζυγο του

15:39

Αθανασάκης: Χαμηλότερο το προσδόκιμο υγιούς επιβίωσης μετά τα 65 στην Ελλάδα, σε σχέση με τον ΟΟΣΑ

15:31

Στην Ελβετία για τη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

15:23

Σταϊκούρας: Επέκταση της Ιόνιας Οδού και μεγάλα έργα ύδρευσης στη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο

15:17

Γεραπετρίτης στην κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας: Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται

15:11

Ρωσία: Πέντε νεκροί σε μεθοριακή πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία