INSIDE OUT

Καλύτερα Σοσιαλδημοκράτης στο Λουξεμβούργο, παρά υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Β’ Πειραιά - Το «όχι» του Κατσικάρη

19-01-2023 | 07:04
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλύτερα Σοσιαλδημοκράτης στο Λουξεμβούργο, παρά υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Β’ Πειραιά - Το «όχι» του Κατσικάρη

Λατρεύω την δουλειά μου, την οποία εκλαμβάνω ως λειτούργημα. Χρησιμοποιώ κάπως απαξιωτικά τον όρο «δουλειά», καθώς έτσι δικαιολογώ την υψηλή αμοιβή μου (μόνο χρυσός και ασήμι). Εάν πάντως, εάν ξαναλέω, αποφάσιζα να ξαναρχίσω από την αρχή θα επέλεγα να γίνω σοσιαλίστρια στο Λουξεμβουργιανό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Καταρχήν είναι μια μικρή συμαζεμένη χώρα με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους που έχουν το υψηλότερο στον κόσμο κατά κεφαλήν εισόδημα. Ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα εκπαίδευσης, και εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Όσοι εκλεκτοί παραβρεθήκαμε στην κηδεία του τελευταίου Βασιλιά, γνωρίζουμε επίσης ότι είναι ένα σοβαρό Δουκάτο, που αυτή την εποχή έχει στο τιμόνι τον Μέγα Δούκα Ερρίκο.

Από χθες ειδικά, έχει και Αντιπρόεδρο στην Ευρωβουλή, τον Λουξεμβουργιανό σοσιαλδημοκράτη Μαρκ Ανγκέλ. Ο Μαρκ έχει σπουδάσει και δουλέψει στον κλάδο της οικονομίας του τουρισμού, ενώ το κόμμα του μετέχει ως μικρός εταίρος, στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το κεντροδεξιό Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό κόμμα. Είναι 59 ετών, νέος ευρωβουλευτής, και η μοίρα του 'λαχε να γίνει Αντιπρόεδρος στην θέση της Εύας Καϊλή.

Στον Όλυμπο μετά τις εκλογές

Μακριά από τα πάθη και τους πειρασμούς του απλού ευρωβουλευτή, ο Κυριάκος έθεσε ένα ορόσημο. Τον Μάιο θέλει ν’ ανέβει για ορειβασία στον Όλυμπο. Θα το κάνει μετά τις εκλογές. Οπότε πάμε για φουλ εκλογές τον Απρίλιο. Ο Πρωθυπουργός πριν μπει στο αεροπλάνο μαζί με Άλεξ Πατέλη για το Νταβός, κατέβηκε στον Κορυδαλλό. Εκεί συνάντησε κάτι ορειβάτες, αντάλλαξαν απόψεις, κι έτσι μάθαμε ότι τον Μάιο θα έχουν τελειώσει οι εκλογές.

Γεμάτη η πλατεία

Εάν συνεχιστεί αυτό πάντως, προβλέπω να πάρει τηλέφωνο ο ίδιος ο Κυριάκος τον Αλέξη και να του πει: άντε τι κάθεσαι, έχουμε εκλογές, κουνήσου. Το ίδιο και στον Ανδρουλάκη. Ο Κορυδαλλός, Δήμος της Β’ Πειραιά, υποδέχτηκε πολύ πιο ζεστά τον Πρωθυπουργό σε σύγκριση με το 2019. Αυτό έκανε χαρούμενο τον Κυριάκο που χαιρέτισε τους πάντες, ενώ μίλησε στο τηλέφωνο ακόμα και με τον σύζυγο μιας κυρίας που του το έδωσε αυθόρμητα. Ο ΠΘ τον ρώτησε αν «θα μας ψηφίσεις». Λογικά του απάντησε «ναι».

Ψηφιακό σχολείο

Δίπλα του ήταν απ’ το πρωί, ο βουλευτής Β’ Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος, και ο γαλάζιος Δήμαρχος Νίκος Χουρσαλάς. Μαζί επισκέφτηκαν το πρώτο πιλοτικό κέντρο εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων (το οποίο υλοποίησε ο Πιερρακάκης), το οποίο προβλέπω να γίνεται γκραν σουξέ στην χώρα. Άνθρωποι που έχουν περάσει τα δεύτερα -άντα, προσπαθούν να μάθουν τα βασικά κι έτσι να μπορούν πχ να χρησιμοποιούν τις πολύτιμες υπηρεσίες του gov.gr χωρίς την ανάγκη κανενός.

Δύο έδρες

Η Β’ Πειραιά, γενικά μιλώντας ήταν κάποτε βαθιά πασοκική επικράτεια. Η ΝΔ έβγαζε μια έδρα, την οποία έπαιρνε ο Γιάννης Τραγάκης, ενώ το ’96, από τις 8 έδρες, τις 6 τις έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ. Ανοίγω παρένθεση: με τρώει το χέρι μου να σχολιάσω την φωτό

που διάλεξε όψιμος ΠΑΣΟΚικός υποψήφιος, για να υπενθυμίσει την ημερομηνία εκλογής του Κώστα Σημίτη ως Πρωθυπουργού, στις 18/1/1996, στις θρυλικές τρεις ψηφοφορίες που έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με αντιπάλους τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γεράσιμο Αρσένη. Θα δείξω πρωτοφανή συγκράτηση και θα σημειώσω μόνο ότι οι σχέσεις Σημίτη-Ανδρουλάκη χαρακτηρίζονται από αδιαφορία. Ο πρώην Πρωθυπουργός επί οχταετία, παραμένει διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ, από το χέρι του Γιώργου Παπανδρέου. Τον είχε διαγράψει το 2008, επειδή εκδήλωσε τη αντίθεση του στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Συνθήκη της Λισαβόνας.

Προτιμά την Αυτοδιοίκηση

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ στην Β’ Πειραιά τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολη. 3 + 1 έδρες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (Ραγκούσης, Κασιμάτη, Αλεξιάδης + Μπακαδήμα), καμία το ΠΑΣΟΚ. Κι όπως φαίνεται, ούτε τώρα θ ’αποκτήσουν. Να, για παράδειγμα ο αντιπεριφερειάρχης, δημοσιογράφος και έμπειρο κομματικό στέλεχος Δημήτρης Κατσικάρης.

Έλαβα κι εγώ χθες περιστέρι του με σημαντικές πληροφορίες. «Στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, δέχθηκα άκρως τιμητικές προτάσεις για την συμμετοχή μου στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές, τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Πειραιά». (…) Τιμώντας την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών του Πειραιά που με εξέλεξαν στην Περιφέρεια Αττικής με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» και τον Γιάννη Σγουρό, θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Χίλια κομμάτια

Ειδικά στην Β’ Πειραιά -αν και ο περισσότεροι θα τον έβλεπαν στην Α’-, το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει χίλια κομμάτια. Αρκετά στελέχη εκτιμούν πως η έδρα είναι σημαδεμένη υπέρ του γιού Διαμαντίδη, ο οποίος έχει την εύνοια της νέας ηγετικής ομάδας. Έτσι δεν ανακοινώνουν κανέναν άλλο, ενώ ενδιαφέρεται και ο δημοφιλής Δημήτρης Λιντζέρης, και ο Χρήστος Σαλαλές, πρώην Διευθύνων του ΟΠΑΠ. Ορκισμένος φίλος δε του Κατσικάρη είναι ο θρυλικός Κασκαμπάς, το δεξί χέρι του Κώστα Λαλιώτη, όταν ο τελευταίος έπαιρνε ξερω γω 50.000-60.000 σταυρούς στη Β’. Ο θρύλος λέει ότι ο Λαλιώτης δεν χρειαζόταν καν να πάει στην περιφέρειά του. Είχε τον Κασκαμπά. Ένας ζηλιάρης γαλάζιος έλεγε παλιά ότι ο Τάκης παίζει να είχε διορίσει καμιά 15.000 στη Β’, αλλά δεν τον συμμερίζομαι.

Αποστάτες

Στην δήλωση Κατσικάρη, που όπως είπαμε δεν θα κατέβει, ούτε στην Α’ , ούτε στην Β’ Πειραιά, ενδιαφέρον έχει η συνέχεια μετά το, «θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Είναι η φράση: «όπως άλλωστε έκανα όλα αυτά τα χρόνια, όταν άλλοι επέλεξαν να αποστατήσουν από την Παράταξή μας, στηρίζοντας τον κ. Πατούλη, μετακομίζοντας παράλληλα στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:02

Πάτρα: Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο βόρειο λιμάνι της πόλης

16:57

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

16:05

DW: Γυναίκες, το μέλλον της… αμπελουργίας

15:55

Γάζα: Η Χαμάς χτύπησε με ρουκέτες το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας

15:31

Συλλυπητήρια δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη για τον θάνατο του Φ. Ιωαννίδη

14:58

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακκοίνωσε την κατάληψη ενός χωριού στην ανατολική Ουκρανία

14:55

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης

14:50

Βατικανό: Eυχές του πάπα Φραγκίσκου για το Ορθόδοξο Πάσχα

14:37

Μπάφετ: Ο Γκρεγκ Άμπελ θα έχει τον τελευταίο λόγο στις επενδυτικές αποφάσεις όταν φύγω

14:18

Iσραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη διακοπή της λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στη χώρα

14:08

Το Συμβούλιο της Ευρώπης γίνεται 75 χρονών

14:00

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Σε εγρήγορση οι φορείς, αυστηρές ποινές για τους εμπρηστές

13:50

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

13:46

Λίβανος: Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα

13:42

Ουκρανία: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες σε ρωσικά πλήγματα

13:28

Αίγυπτος: Αγεφύρωτες οι διαφορές Χαμάς - Ισραήλ, αμφίβολη η συμφωνία

13:19

Ηράκλειο: Μία σύλληψη στην Ιεράπετρα για κατοχή 3.290 ειδών πυροτεχνίας

13:12

Αnti-Defamation League: Παρατηρήθηκε παγκοσμίως αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών

12:59

Foxconn: Πωλήσεις ρεκόρ τον Απρίλιο με έσοδα 15,83 δισ. δολάρια

12:34

Πάσχα στη Θεσσαλονίκη για τους 1.100 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Celestyal Journey»

12:25

ΠτΔ: Εύχομαι το αναστάσιμο φως να γίνει οδηγός όλων μας προς έναν κόσμο χωρίς πολέμους

12:14

Η Ινδία δεν είναι ξενόφοβη, απαντά ο ΥΠΕΞ Τζαϊσανκάρ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν

12:10

Χαρδαλιάς: Εύχομαι Ανάσταση στις καρδιές και στις ζωές μας

12:06

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

12:03

Κασσελάκης: Το φως της ελπίδας να λάμψει στην πατρίδα μας

11:59

ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν σήμερα Κυριακή του Πάσχα

11:56

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή - Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη

11:52

Κρήτη: Ακρωτηριασμός 14χρονου - Έσκασε κροτίδα στο χέρι του

11:40

Αυστραλία: «Ριζοσπαστικοποιημένος» 16χρονος σκοτώθηκε από αστυνομικούς έπειτα από επίθεση με μαχαίρι

11:32

Ρωσία: Εχθρικές οι χώρες της Βαλτικής - Θα απαντήσουμε με ασύμμετρα μέτρα