INSIDE OUT

Καλύτερα Σοσιαλδημοκράτης στο Λουξεμβούργο, παρά υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Β’ Πειραιά - Το «όχι» του Κατσικάρη

19-01-2023 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καλύτερα Σοσιαλδημοκράτης στο Λουξεμβούργο, παρά υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Β’ Πειραιά - Το «όχι» του Κατσικάρη

Λατρεύω την δουλειά μου, την οποία εκλαμβάνω ως λειτούργημα. Χρησιμοποιώ κάπως απαξιωτικά τον όρο «δουλειά», καθώς έτσι δικαιολογώ την υψηλή αμοιβή μου (μόνο χρυσός και ασήμι). Εάν πάντως, εάν ξαναλέω, αποφάσιζα να ξαναρχίσω από την αρχή θα επέλεγα να γίνω σοσιαλίστρια στο Λουξεμβουργιανό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Καταρχήν είναι μια μικρή συμαζεμένη χώρα με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους που έχουν το υψηλότερο στον κόσμο κατά κεφαλήν εισόδημα. Ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα εκπαίδευσης, και εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Όσοι εκλεκτοί παραβρεθήκαμε στην κηδεία του τελευταίου Βασιλιά, γνωρίζουμε επίσης ότι είναι ένα σοβαρό Δουκάτο, που αυτή την εποχή έχει στο τιμόνι τον Μέγα Δούκα Ερρίκο.

Από χθες ειδικά, έχει και Αντιπρόεδρο στην Ευρωβουλή, τον Λουξεμβουργιανό σοσιαλδημοκράτη Μαρκ Ανγκέλ. Ο Μαρκ έχει σπουδάσει και δουλέψει στον κλάδο της οικονομίας του τουρισμού, ενώ το κόμμα του μετέχει ως μικρός εταίρος, στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το κεντροδεξιό Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό κόμμα. Είναι 59 ετών, νέος ευρωβουλευτής, και η μοίρα του 'λαχε να γίνει Αντιπρόεδρος στην θέση της Εύας Καϊλή.

Στον Όλυμπο μετά τις εκλογές

Μακριά από τα πάθη και τους πειρασμούς του απλού ευρωβουλευτή, ο Κυριάκος έθεσε ένα ορόσημο. Τον Μάιο θέλει ν’ ανέβει για ορειβασία στον Όλυμπο. Θα το κάνει μετά τις εκλογές. Οπότε πάμε για φουλ εκλογές τον Απρίλιο. Ο Πρωθυπουργός πριν μπει στο αεροπλάνο μαζί με Άλεξ Πατέλη για το Νταβός, κατέβηκε στον Κορυδαλλό. Εκεί συνάντησε κάτι ορειβάτες, αντάλλαξαν απόψεις, κι έτσι μάθαμε ότι τον Μάιο θα έχουν τελειώσει οι εκλογές.

Γεμάτη η πλατεία

Εάν συνεχιστεί αυτό πάντως, προβλέπω να πάρει τηλέφωνο ο ίδιος ο Κυριάκος τον Αλέξη και να του πει: άντε τι κάθεσαι, έχουμε εκλογές, κουνήσου. Το ίδιο και στον Ανδρουλάκη. Ο Κορυδαλλός, Δήμος της Β’ Πειραιά, υποδέχτηκε πολύ πιο ζεστά τον Πρωθυπουργό σε σύγκριση με το 2019. Αυτό έκανε χαρούμενο τον Κυριάκο που χαιρέτισε τους πάντες, ενώ μίλησε στο τηλέφωνο ακόμα και με τον σύζυγο μιας κυρίας που του το έδωσε αυθόρμητα. Ο ΠΘ τον ρώτησε αν «θα μας ψηφίσεις». Λογικά του απάντησε «ναι».

Ψηφιακό σχολείο

Δίπλα του ήταν απ’ το πρωί, ο βουλευτής Β’ Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος, και ο γαλάζιος Δήμαρχος Νίκος Χουρσαλάς. Μαζί επισκέφτηκαν το πρώτο πιλοτικό κέντρο εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων (το οποίο υλοποίησε ο Πιερρακάκης), το οποίο προβλέπω να γίνεται γκραν σουξέ στην χώρα. Άνθρωποι που έχουν περάσει τα δεύτερα -άντα, προσπαθούν να μάθουν τα βασικά κι έτσι να μπορούν πχ να χρησιμοποιούν τις πολύτιμες υπηρεσίες του gov.gr χωρίς την ανάγκη κανενός.

Δύο έδρες

Η Β’ Πειραιά, γενικά μιλώντας ήταν κάποτε βαθιά πασοκική επικράτεια. Η ΝΔ έβγαζε μια έδρα, την οποία έπαιρνε ο Γιάννης Τραγάκης, ενώ το ’96, από τις 8 έδρες, τις 6 τις έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ. Ανοίγω παρένθεση: με τρώει το χέρι μου να σχολιάσω την φωτό

που διάλεξε όψιμος ΠΑΣΟΚικός υποψήφιος, για να υπενθυμίσει την ημερομηνία εκλογής του Κώστα Σημίτη ως Πρωθυπουργού, στις 18/1/1996, στις θρυλικές τρεις ψηφοφορίες που έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με αντιπάλους τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γεράσιμο Αρσένη. Θα δείξω πρωτοφανή συγκράτηση και θα σημειώσω μόνο ότι οι σχέσεις Σημίτη-Ανδρουλάκη χαρακτηρίζονται από αδιαφορία. Ο πρώην Πρωθυπουργός επί οχταετία, παραμένει διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ, από το χέρι του Γιώργου Παπανδρέου. Τον είχε διαγράψει το 2008, επειδή εκδήλωσε τη αντίθεση του στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Συνθήκη της Λισαβόνας.

Προτιμά την Αυτοδιοίκηση

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ στην Β’ Πειραιά τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολη. 3 + 1 έδρες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (Ραγκούσης, Κασιμάτη, Αλεξιάδης + Μπακαδήμα), καμία το ΠΑΣΟΚ. Κι όπως φαίνεται, ούτε τώρα θ ’αποκτήσουν. Να, για παράδειγμα ο αντιπεριφερειάρχης, δημοσιογράφος και έμπειρο κομματικό στέλεχος Δημήτρης Κατσικάρης.

Έλαβα κι εγώ χθες περιστέρι του με σημαντικές πληροφορίες. «Στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, δέχθηκα άκρως τιμητικές προτάσεις για την συμμετοχή μου στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές, τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Πειραιά». (…) Τιμώντας την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών του Πειραιά που με εξέλεξαν στην Περιφέρεια Αττικής με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» και τον Γιάννη Σγουρό, θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Χίλια κομμάτια

Ειδικά στην Β’ Πειραιά -αν και ο περισσότεροι θα τον έβλεπαν στην Α’-, το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει χίλια κομμάτια. Αρκετά στελέχη εκτιμούν πως η έδρα είναι σημαδεμένη υπέρ του γιού Διαμαντίδη, ο οποίος έχει την εύνοια της νέας ηγετικής ομάδας. Έτσι δεν ανακοινώνουν κανέναν άλλο, ενώ ενδιαφέρεται και ο δημοφιλής Δημήτρης Λιντζέρης, και ο Χρήστος Σαλαλές, πρώην Διευθύνων του ΟΠΑΠ. Ορκισμένος φίλος δε του Κατσικάρη είναι ο θρυλικός Κασκαμπάς, το δεξί χέρι του Κώστα Λαλιώτη, όταν ο τελευταίος έπαιρνε ξερω γω 50.000-60.000 σταυρούς στη Β’. Ο θρύλος λέει ότι ο Λαλιώτης δεν χρειαζόταν καν να πάει στην περιφέρειά του. Είχε τον Κασκαμπά. Ένας ζηλιάρης γαλάζιος έλεγε παλιά ότι ο Τάκης παίζει να είχε διορίσει καμιά 15.000 στη Β’, αλλά δεν τον συμμερίζομαι.

Αποστάτες

Στην δήλωση Κατσικάρη, που όπως είπαμε δεν θα κατέβει, ούτε στην Α’ , ούτε στην Β’ Πειραιά, ενδιαφέρον έχει η συνέχεια μετά το, «θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Είναι η φράση: «όπως άλλωστε έκανα όλα αυτά τα χρόνια, όταν άλλοι επέλεξαν να αποστατήσουν από την Παράταξή μας, στηρίζοντας τον κ. Πατούλη, μετακομίζοντας παράλληλα στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:19

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον περιφερειάρχη Κρήτης αύριο Τρίτη στο Μαξίμου

20:19

Νετανιάχου: Το Ισραήλ πρέπει να επενδύσει σε «επιχειρήσεις επιρροής» σε ΜΜΕ για αντιμετωπίσει την απομόνωση

20:11

ΗΠΑ: Το DNA που βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ ανήκει στον ύποπτο

20:01

Βρετανία: Η κυβέρνηση καταγγέλλει τον «εμπρηστικό λόγο» του Μασκ σε διαδήλωση της ακροδεξιάς

19:56

Μνημόνιο συνεργασίας IndiGo - Aegean για πτήσεις κοινού κωδικού

19:43

Ρωσία: Δοκιμαστικό πλήγμα με πύραυλο Kalibr κατά την διάρκεια των γυμνασίων Zapad

19:37

ElvalHalcor: Ενισχύει την αμυντική βιομηχανία με αλουμίνιο υψηλής τεχνολογίας για πλοία νέας γενιάς

19:30

Ecofin: Όταν οι Υπουργοί Οικονομικών καλούνται να πάρουν τα όπλα τους

19:24

IndiGo: Νέα αεροπορική σύνδεση Ινδίας - Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 2026

19:12

ΗΠΑ-Βρετανία: Συμφωνίες άνω των 10 δισ. δολαρίων θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη Τραμπ

19:10

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από Fed και συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για TikTok

19:01

Δήμας: Εφαρμόζουμε μια συνολική μεταρρύθμιση στον τομέα της αεροναυτιλίας

18:54

Ο Τραμπ επικρίνει την κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης για τη στήριξή της στον Ζοχράν Μαμντάνι

18:41

Σύσκεψη Τσιάρα με Περιφερειάρχες για την ευλογιά - Τι προβλέπει το σχέδιο δέκα ημερών

18:36

Τζόρτζιο Αρμάνι: Ο κληρονόμος έκπληξη στην αμύθητη περιουσία του - Τι περνάει στην κατοχή του

18:25

Προσλήψεις 121 αναπληρωτών στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

18:24

Στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της P&I Hellas στα Ιωάννινα ο υφ. Ανάπτυξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης

18:21

Κομισιόν: «Είμαστε σε επαφή με όλους τους σχετικούς παράγοντες από όλες τις πλευρές στη Λιβύη»

18:16

ΧΑ: Απώλειες στα «ρηχά» για τον Γενικό Δείκτη

18:08

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η πώληση της Άκτωρ Παραχωρήσεις στην Aktor

18:05

Σήψη: Ένας θάνατος κάθε 2,8 δευτερόλεπτα παγκοσμίως

17:53

Softweb: Στο 1,45 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο 6μηνο

17:48

«Αθήνα χωρίς Αυτοκίνητο»: Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου

17:43

Θεοχάρης: Ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει συμφωνία, άτυπη ή επίσημη, για ανοχή στην παράνομη αλιεία

17:43

CDU/SPD: «Καμία συνεργασία με την AfD» στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

17:39

Μητσοτάκης για Καραλή: Με ένα ακόμα τεράστιο άλμα, πέτυχε να μας σηκώσει μαζί του ψηλά

17:35

Κεφαλογιάννη: Η αγορά της Ινδίας αποτελεί στρατηγική αγορά-στόχο για το υπουργείο Τουρισμού

17:30

Στο κλαμπ των κολοσσών με κεφαλαιοποίηση άνω των 3 τρισ. δολαρίων η Alphabet

17:30

Εμίρης Κατάρ: Το Ισραήλ επιχείρησε να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις - Στη Ντόχα μεταβαίνει ο ΥΠΕΞ ΗΠΑ

17:29

Κικίλιας από Λονδίνο: Μάχη των λιμενικών στα θαλάσσια σύνορά μας