INSIDE OUT

Βάστα Μενέντεζ - Τα θεσμικά του Κυριάκου - Το 2ο milestone του Αλέξη

14-11-2022 | 07:09
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βάστα Μενέντεζ - Τα θεσμικά του Κυριάκου - Το 2ο milestone του Αλέξη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Γι’ αυτό τον αγαπώ. Ο Γερουσιαστής Bob Menendez θα παραμείνει Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, προκαλώντας εγκεφαλικά στον Ερντογάν ακόμα δύο χρόνια. Crystal clear. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έδωσαν την Γερουσία και πάλι στους Δημοκρατικούς, δίνοντας μεγάλη ανάσα στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται σε θέση άμυνας εδώ και δεκαετίες χωρίς πόλεμο. Μια Ελλάδα, η οποία σε εκατό χρόνια από τώρα, θα έχει μόλις 6 εκατομμύρια Έλληνες πληθυσμό.

Όμως αυτά μοιάζουν ασήμαντα για το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Ειδικά για την αντιπολίτευση που θα μπορούσε να πιέσει, να προτείνει και να στριμώξει.

Τα γαλλικά του Αλέξη

Η αξιωματική αντιπολίτευση ειδικά, επικεντρώνει αλλού. Όλοι ψάχνουν να βρουν τι μύγα τσίμπησε τον Αλέξη σχεδόν ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία, και αφού αυτή πέρασε και από την Βουλή, κι αποφάσισε να επισκεφτεί τον Γάλλο πρέσβη και να θέσει ζήτημα επαναδιαπραγματευσης της. Έχει θέμα timing; Υπάρχει κάτι άλλο; Η επίσκεψη τράβηξε την προσοχή τουρκικών ΜΜΕ, όπως η τουρκική διαδικτυακή ειδησεογραφική σελίδα Gündeme Dair Her Şey, που μεταδίδει νέα από τη διεθνή αμυντική βιομηχανία.

Υπενθυμίζω ότι ο Συριζα ήταν υπέρ του να πάρουμε 18 Rafale , αλλά διαφώνησε στα επιπλέον 6 και γι’ αυτό καταψήφισε. Μια πρόχειρη απάντηση είναι πως σε επτά μήνες έχουμε εκλογές. Ότι κι αν είναι, θα φανεί πάντως. Η Κουμουνδούρου κάνει αντιπολίτευση στη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα (Γαλλία), που δεσμεύτηκε έμπρακτα να συνδράμει αμυντικά την Ελλάδα εάν χρειαστεί, κι αυτό δείχνει πολλά.

Ομιλία στις 18:00

Ο Κυριάκος θα μιλήσει απόψε στις 18:00 στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, δηλαδή στην αφρόκρεμα του κόμματος: τους πρώην Προέδρους της (Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς), τους βουλευτές, δημάρχους και Περιφερειάρχες, εκπροσώπους φορέων, και εκλεγμένους στους συνέδριο. Κεντρικό σημείο της ομιλίας η εμμονή στην θεσμική θωράκιση της χώρας. Η νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση χρήσης λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί ακόμα και σήμερα για διαβούλευση.

Έρχεται

Εν τω μεταξύ αυτή την εβδομάδα επιτέλους ο Πρωθυπουργός θα’ ρθει Δελφούς. Άργησε νομίζω να ριξει τα μούτρα του και να μου ζητήσει χρησμό. Μαζί του θα είναι η πολυτάλαντη υπουργός Πολιτισμού, αυτή η δαιμόνια η Μενδώνη που της κάνει βουντού σύσσωμη η αντιπολίτευση γιατί βρίσκει λύσεις σε προβλήματα. Ο λόγος της επίσκεψης είναι μια σημαντική εκδήλωση της Unesco. Όμως με τα λόγου γνώσεως σας λέω θα με επισκεφτεί. Τον περιμένω πως και πως στο εγκυρότερο Μαντείο της οικουμένης.

Το 2ο milestone του Αλέξη

Την ώρα που ο Κυριάκος θα είναι στο Μαντείο, ο Αλέξης θα βιώνει το 2ο milestone του για το 2022: την επέτειο από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Υπενθυμίζω πως το 1ο ήταν η απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και το 3ο η ψήφιση του Προϋπολογισμού στην Βουλή. Το 1ο πάντως δεν ενθουσίασε τα πληθη στην Κουμουνδούρου. Όχι ότι δεν έκαναν το καθήκον τους τα στελέχη, αλλά γέμισαν οι δρόμοι με εξηντάρηδες, κάνοντας τους πενηντάρηδες να μοιάζουν σφριγηλή νεολαία. Γέρασε το κίνημα.

Χαρά στο Αργοστόλι

Αντιθέτως μεγάλη ήταν η χαρά του Συριζα Αργοστολίου καθώς σε κομματική εκδήλωση έλαβαν μέρος όλες οι δυνάμεις του νησιού: και οι νυν (Αφροδίτη Θεοπεφτάτου), και οι πασοκικής καταγωγής (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου), και οι επόμενες (Νίκος Φαραντούρης, υποψήφιος βουλευτής). Υπό την σκέπη του πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, μαζεύτηκαν αρκετοί κεφαλλονίτες του Συριζα στην εκδήλωση, την οποία τίμησε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αττικής. Βουλευτής Βορείου τομέα Αττικής είναι και η Μαριλίζα, αλλά ταυτόχρονα είναι και κεφαλλονίτισσα. Από την στιγμή που η Θεοπεφτάτου τα βρήκε με τον Φαραντούρη πάντως, στο νησί υπάρχει αριστερή ηρεμία.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:20

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο της ακτοπλοΐας

15:15

Πώς να μη βγάλεις πανάδες στο σώμα φέτος το καλοκαίρι

15:15

Στον «πάγο» τα επιτόκια της ΕΚΤ: Μη ορατός ακόμη όλος ο πληθωριστικός αντίκτυπος του ενεργειακού σοκ

15:11

Όμιλος ΑΒΑΞ: Παράδοση και εγκαίνια της Γέφυρας Ξηριά στον Αλμυρό Βόλου

14:54

Wall Street: «Βουτιά» για Tesla, Alphabet μετά τα σχέδια αύξησης των δαπανών για AI

14:52

Σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία εκθεσιακών χώρων και κέντρων

14:50

Εξάρχου για ΑΜΚ: Από τις κεφαλαιακά ισχυρότερες εταιρείες υποδομών σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη η AKTOR

14:46

Σφοδρές πυρκαγιές σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία - Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν

14:41

ΑΔΜΗΕ: Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής υποψήφιο στα ευρωπαϊκά βραβεία «Regiostars 2026»

14:30

Σχεδόν 5,5 εκατ. Έλληνες έκαναν τουλάχιστον ένα ταξίδι το 2025

14:17

ΔΥΠΑ: Αρχές Αυγούστου ξεκινά το νέο πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους άνω των 55 ετών

14:11

Πάνω από 200 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα ΗΑΕ

14:08

Αερομεταφορές: Αυξήσεις φωτιά 265% στην Ελλάδα, με τεράστια διαφορά οι υψηλότερες στην ΕΕ

14:06

ΑΑΔΕ: Έως 30/7 η υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής Ιουνίου

14:03

Χατζηδάκης: «Οι πληγές της Θεσσαλίας μία-μία κλείνουν»

13:56

Αλβανία: Ανεπανόρθωτες οι περιβαλλοντικές ζημιές από έργο του γαμπρού του Τραμπ

13:53

Ανησυχία στο Ισραήλ μετά την πυρηνική συμφωνία Σ. Αραβίας - ΗΠΑ

13:49

ΤτΕ: Περιορισμένοι οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το γ' τρίμηνο

13:46

Ευρώπη: Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την ξηρασία - Επτά ελληνικά νησιά σε κατάσταση συναγερμού

13:38

Κενές σελίδες, γεμάτες πιθανές απειλές: Η Kaspersky προειδοποιεί για τα parked domains

13:35

Πρόστιμο σχεδόν 1 δισ. ευρώ από ΕΕ στην Google

13:26

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τη Ρόδο αύριο Παρασκευή

13:23

Τι έγινε με το πλοίο του Προκοπίου που χτυπήθηκε έξω από το Ομάν

13:21

Μαρινάκης: «Οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός»

13:09

DW: Γιατί λείπουν οι γυναίκες στον γερμανικό στρατό;

12:50

Τουλάχιστον 82 νεκροί σε Ινδία, Πακιστάν και Αφγανιστάν μετά τις πλημμύρες

12:48

Aktor: Ξεκινά η διαδικασία για το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

12:45

Πιάνουν δουλειά οι 388 νέες έξυπνες κάμερες στους δρόμους της Αθήνας - Το μήνυμα Χαρδαλιά

12:45

Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

12:40

ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκαν «Ασπίδα του Αχιλλέα» και 10 ακόμη εξοπλιστικά προγράμματα