INSIDE OUT

Βάστα Μενέντεζ - Τα θεσμικά του Κυριάκου - Το 2ο milestone του Αλέξη

14-11-2022 | 07:09
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βάστα Μενέντεζ - Τα θεσμικά του Κυριάκου - Το 2ο milestone του Αλέξη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Γι’ αυτό τον αγαπώ. Ο Γερουσιαστής Bob Menendez θα παραμείνει Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, προκαλώντας εγκεφαλικά στον Ερντογάν ακόμα δύο χρόνια. Crystal clear. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έδωσαν την Γερουσία και πάλι στους Δημοκρατικούς, δίνοντας μεγάλη ανάσα στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται σε θέση άμυνας εδώ και δεκαετίες χωρίς πόλεμο. Μια Ελλάδα, η οποία σε εκατό χρόνια από τώρα, θα έχει μόλις 6 εκατομμύρια Έλληνες πληθυσμό.

Όμως αυτά μοιάζουν ασήμαντα για το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Ειδικά για την αντιπολίτευση που θα μπορούσε να πιέσει, να προτείνει και να στριμώξει.

Τα γαλλικά του Αλέξη

Η αξιωματική αντιπολίτευση ειδικά, επικεντρώνει αλλού. Όλοι ψάχνουν να βρουν τι μύγα τσίμπησε τον Αλέξη σχεδόν ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία, και αφού αυτή πέρασε και από την Βουλή, κι αποφάσισε να επισκεφτεί τον Γάλλο πρέσβη και να θέσει ζήτημα επαναδιαπραγματευσης της. Έχει θέμα timing; Υπάρχει κάτι άλλο; Η επίσκεψη τράβηξε την προσοχή τουρκικών ΜΜΕ, όπως η τουρκική διαδικτυακή ειδησεογραφική σελίδα Gündeme Dair Her Şey, που μεταδίδει νέα από τη διεθνή αμυντική βιομηχανία.

Υπενθυμίζω ότι ο Συριζα ήταν υπέρ του να πάρουμε 18 Rafale , αλλά διαφώνησε στα επιπλέον 6 και γι’ αυτό καταψήφισε. Μια πρόχειρη απάντηση είναι πως σε επτά μήνες έχουμε εκλογές. Ότι κι αν είναι, θα φανεί πάντως. Η Κουμουνδούρου κάνει αντιπολίτευση στη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα (Γαλλία), που δεσμεύτηκε έμπρακτα να συνδράμει αμυντικά την Ελλάδα εάν χρειαστεί, κι αυτό δείχνει πολλά.

Ομιλία στις 18:00

Ο Κυριάκος θα μιλήσει απόψε στις 18:00 στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, δηλαδή στην αφρόκρεμα του κόμματος: τους πρώην Προέδρους της (Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς), τους βουλευτές, δημάρχους και Περιφερειάρχες, εκπροσώπους φορέων, και εκλεγμένους στους συνέδριο. Κεντρικό σημείο της ομιλίας η εμμονή στην θεσμική θωράκιση της χώρας. Η νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση χρήσης λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί ακόμα και σήμερα για διαβούλευση.

Έρχεται

Εν τω μεταξύ αυτή την εβδομάδα επιτέλους ο Πρωθυπουργός θα’ ρθει Δελφούς. Άργησε νομίζω να ριξει τα μούτρα του και να μου ζητήσει χρησμό. Μαζί του θα είναι η πολυτάλαντη υπουργός Πολιτισμού, αυτή η δαιμόνια η Μενδώνη που της κάνει βουντού σύσσωμη η αντιπολίτευση γιατί βρίσκει λύσεις σε προβλήματα. Ο λόγος της επίσκεψης είναι μια σημαντική εκδήλωση της Unesco. Όμως με τα λόγου γνώσεως σας λέω θα με επισκεφτεί. Τον περιμένω πως και πως στο εγκυρότερο Μαντείο της οικουμένης.

Το 2ο milestone του Αλέξη

Την ώρα που ο Κυριάκος θα είναι στο Μαντείο, ο Αλέξης θα βιώνει το 2ο milestone του για το 2022: την επέτειο από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Υπενθυμίζω πως το 1ο ήταν η απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και το 3ο η ψήφιση του Προϋπολογισμού στην Βουλή. Το 1ο πάντως δεν ενθουσίασε τα πληθη στην Κουμουνδούρου. Όχι ότι δεν έκαναν το καθήκον τους τα στελέχη, αλλά γέμισαν οι δρόμοι με εξηντάρηδες, κάνοντας τους πενηντάρηδες να μοιάζουν σφριγηλή νεολαία. Γέρασε το κίνημα.

Χαρά στο Αργοστόλι

Αντιθέτως μεγάλη ήταν η χαρά του Συριζα Αργοστολίου καθώς σε κομματική εκδήλωση έλαβαν μέρος όλες οι δυνάμεις του νησιού: και οι νυν (Αφροδίτη Θεοπεφτάτου), και οι πασοκικής καταγωγής (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου), και οι επόμενες (Νίκος Φαραντούρης, υποψήφιος βουλευτής). Υπό την σκέπη του πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, μαζεύτηκαν αρκετοί κεφαλλονίτες του Συριζα στην εκδήλωση, την οποία τίμησε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αττικής. Βουλευτής Βορείου τομέα Αττικής είναι και η Μαριλίζα, αλλά ταυτόχρονα είναι και κεφαλλονίτισσα. Από την στιγμή που η Θεοπεφτάτου τα βρήκε με τον Φαραντούρη πάντως, στο νησί υπάρχει αριστερή ηρεμία.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Τραμπ: Έχουμε πρόταση για ειρήνη στην Ουκρανία – Υπάρχει καλη πιθανότητα συμφωνίας

23:47

Μελόνι: Η αποδοχή μας από τον κόσμο είναι υψηλότερη από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης

23:38

Τραμπ: Θα διαθέσει 400 έως 500 εκατ. δολ. από το ταμείο της MAGA Inc. για τις ενδιάμεσες εκλογές

23:29

Υπ. Παιδείας: «Τα βιβλία δεν αποτελούν επιλογές πολιτικής ηγεσίας»

23:22

Wall Street: Πτώση στον απόηχο της απασχόλησης και της «αντίδρασης» Fed

23:04

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ για την Ελλάδα, αναβαθμίζει το outlook

22:58

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 6,5% για το Brent, πάνω από 8% το WTI

22:49

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ

22:46

Μητσοτάκης: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη πια μιλάμε με έργα, όχι με λόγια

22:35

Πόσα χρήματα παίρνει ο Καραλής για το πρώτο του διαμάντι

22:34

Δύο νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο

22:20

Γαλλία: Αντιδράσεις μετά τις απειλές της ακροδεξιάς να «κλείσει τη στρόφιγγα» της βοήθειας στην Ουκρανία

22:10

Τραμπ: Απειλεί ότι θα πλήξει «πολύ σύντομα» το «Βουνό της Αξίνας»

22:00

Πορεία ενστόλων στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

21:48

Τζιτζικώστας: «Καμία σοβαρή ευρωπαϊκή πολιτική για τη θάλασσα χωρίς την Ελλάδα στο τραπέζι»

21:37

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό με πτώση σχεδόν 1,5%

21:31

Χατζηδάκης: Τα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις

21:23

Μερτς: Δεν θα παραστεί στη διεθνή σύνοδο για το διάστημα στο Παρίσι

21:15

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23 εκατ. ευρώ

21:08

Μετρό Αθήνας: Συνεχίζονται τα έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών στη Γραμμή 3 – Προσωρινές αλλαγές στα δρομολόγια

21:00

Πέμπτη εβδομάδα πτώσης στις ευρωαγορές - «Έλαμψε» η VW

20:56

Η Ιαπωνία ανοίγει την αμυντική της βιομηχανία στις διεθνείς αγορές

20:47

Πόσα χρήματα παίρνει ο Τεντόγλου για τη δεύτερη θέση στο Diamond League

20:39

Γεραπετρίτης: «Αυτονόητο ότι η Ευρώπη θα παράσχει τη στήριξή της προς την Ελλάδα σε οποιαδήποτε απειλή»

20:30

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 11 Σεπτεμβρίου

20:12

Κων. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): «Διατήρηση του ανεκτέλεστου σε υψηλά επίπεδα (κοντά στα 2,8 δισ.), με νέα έργα 700 εκατ. ευρώ»

20:07

Μητσοτάκης από «Παπανικολάου»: Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα αποκτά το πιο σύγχρονο Αιματολογικό Κέντρο στα Βαλκάνια

19:56

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση «Ανώμαλη Προσγείωση» για εταιρείες ελικοπτέρων που έκαναν φοροδιαφυγή»

19:46

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Ανακαινίσεις σχολείων και εγκαίνια νέων μονάδων στη Θεσσαλονίκη

19:34

Ζελένσκι: Την Κυριακή στο Κιέβο οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Κούσνερ και Γουίτκοφ