INSIDE OUT

ΓΑΠίτσα η Λινού - Τρεις και σήμερα - Ποιοι δεν αποδίδουν τα έσοδα στους Δήμους

26-11-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ξεκινάμε χαλαρά, γιατί δεν θα τελειώσουμε έτσι. Κουίζ: Ποιος υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ έκανε αυτή τη δήλωση; «Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν τον λαό, τις αγωνίες του και να του δώσουμε πραγματική ελπίδα. Να ξαναγίνουμε ποτάμι, ένα ποτάμι που αμφισβητεί, που συγκρούεται, που ανατρέπει, που γεννά μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της κοινωνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την Ελλάδα που ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανατείλει ξανά, για όλο τον ελληνικό λαό».

Ε, αυτός θα βγει!

Τρεις και σήμερα

Τόσες μέρες μένουν για το debate των πέντε υποψηφίων. Όλοι πλην Γιώργου. Καθώς οι εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής οδεύουν προς την τελική ευθεία, το debate στην ΕΡΤ την Δευτέρα το βράδυ στις 22:00 είναι μια ωραία ευκαιρία να δούμε τους 5. Και ίσως τελικά να μην λείψει ο Παπανδρέου, υπό την έννοια ότι ως πρώην Πρωθυπουργός, ως κορυφαίος υπουργός επί σειρά ετών και βουλευτής, είναι γνωστός. Ενώ Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Χρηστίδης, αλλά και Καστανίδης και Λοβέρδος, θα έχουν την ευκαιρία να «συστηθούν» σε ευρύτερα κοινά.

Με Λινού

Ο Γιώργος είπαμε σνομπάρει το debate, αλλά τι να το κάνει αν έχει στέλεχος «κοινής αποδοχής» με ΣΥΡΙΖΑ, στο πλευρό του;

«Ήμουν πάντα φίλη του Γιώργου γιατί εκτιμώ τον άνθρωπο πολύ βαθιά, τον ξέρω πολλά χρόνια και νομίζω ότι σε αυτή την εποχή τον χρειαζόμαστε και για τις κοινωνικές του απόψεις, αφού έχει σπουδάσει κοινωνιολογία και για την βαθιά δημοκρατία που εκφράζει, οπότε για αυτόν τον λόγο ήμουν εκεί» είπε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας εξηγώντας τα πως και τα γιατί της αναπάντεχης παρουσίας της στο Θησείο. Η κ. Λινού είναι το πρόσωπο που πρότεινε να αναλάβει υπουργός υγείας κοινής αποδοχής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανησυχούσε για το στρες

Βρίσκω πολύ ταιριαστό τον θαυμασμό της επιδημιολόγου πάντως για τις σπουδές κοινωνιολογίας του Παπανδρέου. Η κ. Λινού άλλωστε, τον Μάρτιο του ’20, στο ξεκίνημα της πανδημίας (όχι στην Κίνα, στο Μπέργκαμο), ανησυχούσε πολύ περισσότερο για το στρες και το άγχος, παρά για την ουσία του προβλήματος. Δεν θα έχουμε σοβαρά κρούσματα, θα είναι ήπια, δεν δικαιολογείται ο πανικός, έλεγε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη (Documento).

Ιδιώτες πάροχοι «φεσώνουν» Δήμους

Η πολιτική επικαιρότητα είναι rock’n roll, αλλά κάτι πουλάκια της πιάτσας μου είπαν κάτι πολύ ανησυχητικό για το παρόν και το μέλλον. Όλοι ξέρουμε ότι η απογραφή είναι σημαντική και για τα έσοδα των Δήμων. Το πόσοι κατοικούν σε έναν Δήμο, είναι το στοιχείο εκείνο που παίζει ρόλο για την περίφημη κρατική επιχορήγηση των Δήμων. Ένα άλλο βασικό έσοδο που έχουν, είναι τα δημοτικά τέλη, που καταβάλλουν υποχρεωτικά όλοι πολίτες μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Δεκαετίες ολόκληρες η ΔΕΗ εισέπραττε και απέδιδε κάθε τετράμηνο τα τέλη στους Δήμους. Και γκρίνιαζε γιατί εισέπραττε τα δημοτικά τέλη και το τέλος ΕΡΤ , «εισπράττοντας» ταυτόχρονα και την οργή των καταναλωτών για το μέγεθος των λογαριασμών. Τα πράγματα όμως έχουν κι άλλη όψη. Εκεί που η ΔΕΗ στεναχωριόταν, κάποιοι άλλοι είναι χαρούμενοι.

Όπως μου εξήγησε το πουλάκι, ιδιώτες πάροχοι ρεύματος εισπράττουν, αλλά δεν αποδίδουν τα δημοτικά τέλη σε Δήμους. Κατάπια γρήγορα υδρατμούς και κόντεψα να πνιγώ όταν διάβασα την ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς. Το ίδιο πουλάκι με ενημέρωσε ότι μεταξύ των παρόχων που χρωστούν πάνω από ένα... χρόνο τα δημοτικά τέλη, συγκαταλέγεται πολύ μεγάλος - συνεπώνυμος με φίλο μου σπουδαίο Έλληνα μηχανικό, γεωμέτρη και εφευρέτη, του οποίου η πιο διάσημη εφεύρεση ήταν η αιολόσφαιρα, η πρώτη ατμομηχανή στην παγκόσμια ιστορία.

«Δηλαδή ο κόσμος πληρώνει, αλλά αυτοί δεν δίνουν τα λεφτά; Και τι τα κάνουν τα λεφτά που δεν είναι δικά τους;» ρώτησα το πουλάκι. «Επενδύσεις» μου απάντησε και με κοίταξε περιφρονητικά. Μάλιστα ορισμένοι Δήμοι ήδη έχουν στείλει εξώδικα, ενώ άλλοι πάροχοι, έσπευσαν να δώσουν τα λεφτά (που εισέπραξαν ως δημοτικά τέλη), πριν το θέμα πάρει διαστάσεις π.χ. στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων με τον δραστήριο Πρόεδρο Κ. Παπαστεργίου, ή στο υπουργείο Εσωτερικών των κ.κ. Βορίδη-Πέτσα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:38

Πρόστιμα 389.339 ευρώ για αθέμιτες πρακτικές από την Αρχή Ελέγχου Αγοράς

15:26

ΗΠΑ: Το FBI απέτρεψε «απειλή» στις εκδηλώσεις για τα γενέθλια Τραμπ στον Λευκό Οίκο

15:19

Γερμανία: Η AfD διευρύνει περαιτέρω τη διαφορά της από CDU/CSU

15:18

Πωλήθηκε η Pizza Hut έναντι 2,7 δισ. δολαρίων

15:18

Το Ορμούζ ανοίγει, ο λογαριασμός μένει… για την ελληνική γεωργία

15:15

Κεραμέως: Στις Βρυξέλλες η Εθνική Συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις ως παράδειγμα προς μίμηση για τα κράτη-μέλη

15:10

G7: Μία φανέλα της εθνικής Γερμανίας με το όνομά του δώρισε ο Μερτς στον Τραμπ

15:06

Συνάντηση Μητσοτάκη με Panay της Amazon: Στο τραπέζι η ενσωμάτωση της ελληνικής σε Kindle και Alexa

15:05

Κόλαφος το πόρισμα για υποθέσεις διαφθοράς στην Κύπρο

15:04

Δύο στους πέντε Αμερικανούς πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντέξουν άλλα 250 χρόνια

15:00

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες υποψηφίων για την πλήρωση 73 θέσεων μονίμων εκπαιδευτικών

14:59

Συνάντηση Τασούλα με τον πρόεδρο της Βιοχαλκο, Στασινόπουλο

14:58

Στο SAFE η Ελλάδα με 700 εκατ. ευρώ - Αναμένεται η υπογραφή της Γαλλίας

14:53

Κοντογεώργης: Ο κ. Τσίπρας έρχεται με φόρα για νέο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

14:47

Πώς να επιβιώσετε σε μια πολύωρη πτήση

14:28

Ψηφιακό data hub για τις συναλλαγές «κόκκινων» δανείων

14:20

Η SpaceX αποκτά την ΑΙ startup, Anysphere έναντι 60 δισ. δολαρίων

14:17

Συνάντηση Σχοινά με τον Ιταλό ομόλογό του: Στήριξη στις αλλαγές των αγροτικών πληρωμών στην Ελλάδα

14:07

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Το πιο σημαντικό είναι το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

14:05

Πολυνομοσχέδιο: Κίνητρα για προσέλκυση εναλλακτικών επενδύσεων

14:04

Τραμπ: «Η Ρωσία θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία»

13:59

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση για την παράσταση του Ελληνικού Δημοσίου

13:54

Στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο Ανδρουλάκης: «Είμαστε το μόνο κόμμα που έθεσε ως στόχο την ανάκαμψη της παραγωγικότητας της εργασίας»

13:52

Προσωρινός ανάδοχος για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων - Το φθινόπωρο σε λειτουργία

13:31

Μανουσάκης: Υπερκαλύφθηκε το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ - Τριπλή ψήφος εμπιστοσύνης

13:27

Ιταλία: Άνοδος της άκρας δεξιάς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου

13:23

Κρίση στη μεγαλύτερη γαλλική εφημερίδα Ouest-France - «Μέχρι τώρα ήμασταν ο καλός μαθητής»

13:14

Φιλόπουλος: Η καρκινογένεση μέχρι να μπορεί να ανιχνευτεί ένας όγκος διαρκεί περίπου 8 χρόνια

13:12

Τραμπ: Κόλαση στο Ιράν αν αποκτήσει πυρηνικά όπλα - Πιο εύκολη η β' φάση της συμφωνίας

13:11

Πόσα χρήματα μπορείς να διεκδικήσεις εάν ακυρωθεί η πτήση σου