INSIDE OUT

ΓΑΠίτσα η Λινού - Τρεις και σήμερα - Ποιοι δεν αποδίδουν τα έσοδα στους Δήμους

26-11-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ξεκινάμε χαλαρά, γιατί δεν θα τελειώσουμε έτσι. Κουίζ: Ποιος υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ έκανε αυτή τη δήλωση; «Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν τον λαό, τις αγωνίες του και να του δώσουμε πραγματική ελπίδα. Να ξαναγίνουμε ποτάμι, ένα ποτάμι που αμφισβητεί, που συγκρούεται, που ανατρέπει, που γεννά μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της κοινωνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την Ελλάδα που ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανατείλει ξανά, για όλο τον ελληνικό λαό».

Ε, αυτός θα βγει!

Τρεις και σήμερα

Τόσες μέρες μένουν για το debate των πέντε υποψηφίων. Όλοι πλην Γιώργου. Καθώς οι εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής οδεύουν προς την τελική ευθεία, το debate στην ΕΡΤ την Δευτέρα το βράδυ στις 22:00 είναι μια ωραία ευκαιρία να δούμε τους 5. Και ίσως τελικά να μην λείψει ο Παπανδρέου, υπό την έννοια ότι ως πρώην Πρωθυπουργός, ως κορυφαίος υπουργός επί σειρά ετών και βουλευτής, είναι γνωστός. Ενώ Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Χρηστίδης, αλλά και Καστανίδης και Λοβέρδος, θα έχουν την ευκαιρία να «συστηθούν» σε ευρύτερα κοινά.

Με Λινού

Ο Γιώργος είπαμε σνομπάρει το debate, αλλά τι να το κάνει αν έχει στέλεχος «κοινής αποδοχής» με ΣΥΡΙΖΑ, στο πλευρό του;

«Ήμουν πάντα φίλη του Γιώργου γιατί εκτιμώ τον άνθρωπο πολύ βαθιά, τον ξέρω πολλά χρόνια και νομίζω ότι σε αυτή την εποχή τον χρειαζόμαστε και για τις κοινωνικές του απόψεις, αφού έχει σπουδάσει κοινωνιολογία και για την βαθιά δημοκρατία που εκφράζει, οπότε για αυτόν τον λόγο ήμουν εκεί» είπε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας εξηγώντας τα πως και τα γιατί της αναπάντεχης παρουσίας της στο Θησείο. Η κ. Λινού είναι το πρόσωπο που πρότεινε να αναλάβει υπουργός υγείας κοινής αποδοχής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανησυχούσε για το στρες

Βρίσκω πολύ ταιριαστό τον θαυμασμό της επιδημιολόγου πάντως για τις σπουδές κοινωνιολογίας του Παπανδρέου. Η κ. Λινού άλλωστε, τον Μάρτιο του ’20, στο ξεκίνημα της πανδημίας (όχι στην Κίνα, στο Μπέργκαμο), ανησυχούσε πολύ περισσότερο για το στρες και το άγχος, παρά για την ουσία του προβλήματος. Δεν θα έχουμε σοβαρά κρούσματα, θα είναι ήπια, δεν δικαιολογείται ο πανικός, έλεγε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη (Documento).

Ιδιώτες πάροχοι «φεσώνουν» Δήμους

Η πολιτική επικαιρότητα είναι rock’n roll, αλλά κάτι πουλάκια της πιάτσας μου είπαν κάτι πολύ ανησυχητικό για το παρόν και το μέλλον. Όλοι ξέρουμε ότι η απογραφή είναι σημαντική και για τα έσοδα των Δήμων. Το πόσοι κατοικούν σε έναν Δήμο, είναι το στοιχείο εκείνο που παίζει ρόλο για την περίφημη κρατική επιχορήγηση των Δήμων. Ένα άλλο βασικό έσοδο που έχουν, είναι τα δημοτικά τέλη, που καταβάλλουν υποχρεωτικά όλοι πολίτες μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Δεκαετίες ολόκληρες η ΔΕΗ εισέπραττε και απέδιδε κάθε τετράμηνο τα τέλη στους Δήμους. Και γκρίνιαζε γιατί εισέπραττε τα δημοτικά τέλη και το τέλος ΕΡΤ , «εισπράττοντας» ταυτόχρονα και την οργή των καταναλωτών για το μέγεθος των λογαριασμών. Τα πράγματα όμως έχουν κι άλλη όψη. Εκεί που η ΔΕΗ στεναχωριόταν, κάποιοι άλλοι είναι χαρούμενοι.

Όπως μου εξήγησε το πουλάκι, ιδιώτες πάροχοι ρεύματος εισπράττουν, αλλά δεν αποδίδουν τα δημοτικά τέλη σε Δήμους. Κατάπια γρήγορα υδρατμούς και κόντεψα να πνιγώ όταν διάβασα την ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς. Το ίδιο πουλάκι με ενημέρωσε ότι μεταξύ των παρόχων που χρωστούν πάνω από ένα... χρόνο τα δημοτικά τέλη, συγκαταλέγεται πολύ μεγάλος - συνεπώνυμος με φίλο μου σπουδαίο Έλληνα μηχανικό, γεωμέτρη και εφευρέτη, του οποίου η πιο διάσημη εφεύρεση ήταν η αιολόσφαιρα, η πρώτη ατμομηχανή στην παγκόσμια ιστορία.

«Δηλαδή ο κόσμος πληρώνει, αλλά αυτοί δεν δίνουν τα λεφτά; Και τι τα κάνουν τα λεφτά που δεν είναι δικά τους;» ρώτησα το πουλάκι. «Επενδύσεις» μου απάντησε και με κοίταξε περιφρονητικά. Μάλιστα ορισμένοι Δήμοι ήδη έχουν στείλει εξώδικα, ενώ άλλοι πάροχοι, έσπευσαν να δώσουν τα λεφτά (που εισέπραξαν ως δημοτικά τέλη), πριν το θέμα πάρει διαστάσεις π.χ. στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων με τον δραστήριο Πρόεδρο Κ. Παπαστεργίου, ή στο υπουργείο Εσωτερικών των κ.κ. Βορίδη-Πέτσα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:44

Νέο διπλό ρεκόρ για χρυσό και ασήμι: Σε πολυετή υψηλά πλατίνα - παλλάδιο

21:31

Μήνυμα Νετανιάχου στην Τουρκία από Τριμερή: «Ούτε να το σκεφτείτε»

21:18

Ισχυρή άνοδος για πετρέλαιο με φόντο Ρωσία και Βενεζουέλα

21:07

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με εκπροσώπους των φορέων οδικών μεταφορών

20:56

Άνοιξε η πλατφόρμα myBusinessSupport για στήριξη επιχειρήσεων από τον Daniel

20:42

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό για τη Δημόσια Πρόταση στην Ακρίτας

20:41

Μητσοτάκης στην τριμερή με Ισραήλ - Κύπρο: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στην αν. Μεσόγειο

20:37

Εθνική Τράπεζα: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας 5,25 εκατ. ευρώ - Νέα διάθεση Stock Awards

20:30

Η χρονιά των μετάλλων: Τα ρεκόρ, οι ελλείψεις και η «δίψα» του ΑΙ

20:20

Ελβαλχαλκόρ: Νέος διευθυντής στον τομέα διέλασης χαλκού και κραμάτων

20:13

Trade Estates: AMK με δωρεάν διανομή μετοχών – Στα 7,8 εκατ. ευρώ το προμέρισμα

20:05

Στην κατοχή της Profile η Contemi - Στα 4 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό της επένδυσης

19:59

H Φινλανδία θα αυξήσει το όριο ηλικίας των εφέδρων στα 65 έτη το 2026

19:44

Ισραήλ: O πρώην πρωθυπουργός Μπένετ κατηγορεί το γραφείο του Νετανιάχου για «προδοσία»

19:37

Μελόνι: Η δύναμη των στρατών είναι το ισχυρότερο μέσο ενάντια στους πολέμους

19:27

Λαβρόφ: «Πλήρη υποστήριξη» στη Βενεζουέλα εν μέσω της κλιμάκωσης με τις ΗΠΑ

19:24

Άνοιξαν οι σήραγγες των Τεμπών: Ο «χάρτης» με τα μπλόκα - Τα επόμενα βήματα των αγροτών

19:16

Λάιεν: Η ασφάλεια της Αρκτικής παραμένει βασική προτεραιότητα για την ΕΕ

19:04

Γαλλία: Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στη Λιόν - Τρεις τραυματίες

18:55

Η Alphabet εξαγοράζει έναντι 4,75 δισ. την εταιρεία data centers Intersect

18:51

Προεορταστική κόπωση στις ευρωαγορές μετά το ρεκόρ

18:49

Ποινική δίωξη για παράνομες επιδοτήσεις σε τρεις αγρότες - Πόσα χρήματα έλαβαν παράνομα

18:43

Συνεδριάζει αύριο το πρωί το υπουργικό συμβούλιο - Τι θα συζητηθεί

18:38

Βήμα σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από Acrisure - Στα χέρια της η Efficient Insurance Solutions

18:29

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ μπλόκαρε την κατασκευή πέντε αιολικών πάρκων - «Βουτιά» 4% για την Dominion Energy

18:20

Υπεγράφη η παραγγελία για 23 νέα τρένα: Ιδιωτική επένδυση 308 εκατ. ευρώ - Υλοποίηση έως το 2027

18:11

ΟΠΕΚΑ: 197.000 ευρώ σε 197 επιτυχόντες μαθητές/τριες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2025

18:07

Το νέο ΔΣ στην Εθνική Ασφαλιστική

18:05

Χατζηδάκης: Θα κάνουμε πράξη τη δέσμευση για ασφαλή και ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο

18:03

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί δύο παρτίδες καραμελών