INSIDE OUT

ΓΑΠίτσα η Λινού - Τρεις και σήμερα - Ποιοι δεν αποδίδουν τα έσοδα στους Δήμους

26-11-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ξεκινάμε χαλαρά, γιατί δεν θα τελειώσουμε έτσι. Κουίζ: Ποιος υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ έκανε αυτή τη δήλωση; «Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν τον λαό, τις αγωνίες του και να του δώσουμε πραγματική ελπίδα. Να ξαναγίνουμε ποτάμι, ένα ποτάμι που αμφισβητεί, που συγκρούεται, που ανατρέπει, που γεννά μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της κοινωνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την Ελλάδα που ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανατείλει ξανά, για όλο τον ελληνικό λαό».

Ε, αυτός θα βγει!

Τρεις και σήμερα

Τόσες μέρες μένουν για το debate των πέντε υποψηφίων. Όλοι πλην Γιώργου. Καθώς οι εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής οδεύουν προς την τελική ευθεία, το debate στην ΕΡΤ την Δευτέρα το βράδυ στις 22:00 είναι μια ωραία ευκαιρία να δούμε τους 5. Και ίσως τελικά να μην λείψει ο Παπανδρέου, υπό την έννοια ότι ως πρώην Πρωθυπουργός, ως κορυφαίος υπουργός επί σειρά ετών και βουλευτής, είναι γνωστός. Ενώ Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Χρηστίδης, αλλά και Καστανίδης και Λοβέρδος, θα έχουν την ευκαιρία να «συστηθούν» σε ευρύτερα κοινά.

Με Λινού

Ο Γιώργος είπαμε σνομπάρει το debate, αλλά τι να το κάνει αν έχει στέλεχος «κοινής αποδοχής» με ΣΥΡΙΖΑ, στο πλευρό του;

«Ήμουν πάντα φίλη του Γιώργου γιατί εκτιμώ τον άνθρωπο πολύ βαθιά, τον ξέρω πολλά χρόνια και νομίζω ότι σε αυτή την εποχή τον χρειαζόμαστε και για τις κοινωνικές του απόψεις, αφού έχει σπουδάσει κοινωνιολογία και για την βαθιά δημοκρατία που εκφράζει, οπότε για αυτόν τον λόγο ήμουν εκεί» είπε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας εξηγώντας τα πως και τα γιατί της αναπάντεχης παρουσίας της στο Θησείο. Η κ. Λινού είναι το πρόσωπο που πρότεινε να αναλάβει υπουργός υγείας κοινής αποδοχής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανησυχούσε για το στρες

Βρίσκω πολύ ταιριαστό τον θαυμασμό της επιδημιολόγου πάντως για τις σπουδές κοινωνιολογίας του Παπανδρέου. Η κ. Λινού άλλωστε, τον Μάρτιο του ’20, στο ξεκίνημα της πανδημίας (όχι στην Κίνα, στο Μπέργκαμο), ανησυχούσε πολύ περισσότερο για το στρες και το άγχος, παρά για την ουσία του προβλήματος. Δεν θα έχουμε σοβαρά κρούσματα, θα είναι ήπια, δεν δικαιολογείται ο πανικός, έλεγε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη (Documento).

Ιδιώτες πάροχοι «φεσώνουν» Δήμους

Η πολιτική επικαιρότητα είναι rock’n roll, αλλά κάτι πουλάκια της πιάτσας μου είπαν κάτι πολύ ανησυχητικό για το παρόν και το μέλλον. Όλοι ξέρουμε ότι η απογραφή είναι σημαντική και για τα έσοδα των Δήμων. Το πόσοι κατοικούν σε έναν Δήμο, είναι το στοιχείο εκείνο που παίζει ρόλο για την περίφημη κρατική επιχορήγηση των Δήμων. Ένα άλλο βασικό έσοδο που έχουν, είναι τα δημοτικά τέλη, που καταβάλλουν υποχρεωτικά όλοι πολίτες μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Δεκαετίες ολόκληρες η ΔΕΗ εισέπραττε και απέδιδε κάθε τετράμηνο τα τέλη στους Δήμους. Και γκρίνιαζε γιατί εισέπραττε τα δημοτικά τέλη και το τέλος ΕΡΤ , «εισπράττοντας» ταυτόχρονα και την οργή των καταναλωτών για το μέγεθος των λογαριασμών. Τα πράγματα όμως έχουν κι άλλη όψη. Εκεί που η ΔΕΗ στεναχωριόταν, κάποιοι άλλοι είναι χαρούμενοι.

Όπως μου εξήγησε το πουλάκι, ιδιώτες πάροχοι ρεύματος εισπράττουν, αλλά δεν αποδίδουν τα δημοτικά τέλη σε Δήμους. Κατάπια γρήγορα υδρατμούς και κόντεψα να πνιγώ όταν διάβασα την ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς. Το ίδιο πουλάκι με ενημέρωσε ότι μεταξύ των παρόχων που χρωστούν πάνω από ένα... χρόνο τα δημοτικά τέλη, συγκαταλέγεται πολύ μεγάλος - συνεπώνυμος με φίλο μου σπουδαίο Έλληνα μηχανικό, γεωμέτρη και εφευρέτη, του οποίου η πιο διάσημη εφεύρεση ήταν η αιολόσφαιρα, η πρώτη ατμομηχανή στην παγκόσμια ιστορία.

«Δηλαδή ο κόσμος πληρώνει, αλλά αυτοί δεν δίνουν τα λεφτά; Και τι τα κάνουν τα λεφτά που δεν είναι δικά τους;» ρώτησα το πουλάκι. «Επενδύσεις» μου απάντησε και με κοίταξε περιφρονητικά. Μάλιστα ορισμένοι Δήμοι ήδη έχουν στείλει εξώδικα, ενώ άλλοι πάροχοι, έσπευσαν να δώσουν τα λεφτά (που εισέπραξαν ως δημοτικά τέλη), πριν το θέμα πάρει διαστάσεις π.χ. στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων με τον δραστήριο Πρόεδρο Κ. Παπαστεργίου, ή στο υπουργείο Εσωτερικών των κ.κ. Βορίδη-Πέτσα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:47

Μητσοτάκης: Εντός Μαρτίου η τελική εισήγηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης

10:40

Ακίνητα: Γιατί οι υποδομές καθορίζουν την αξία των ακινήτων και το μέλλον των πόλεων

10:21

Χατζηδάκης: Η μάχη με το βαθύ κράτος είναι συνεχής, δεν θα λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος

10:10

Φρένο χρέους: Πώς κατοχυρώθηκε συνταγματικά σε Γερμανία - Ελβετία αυξάνοντας την δημοσιονομική αξιοπιστία

09:56

Γερμανία: Ένας στους δύο Γερμανούς τάσσεται υπέρ της παροχής μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία

09:50

Δωδεκάμηνος τουρισμός: Ποιοι προορισμοί παίρνουν προβάδισμα στην Ελλάδα

09:35

Τι αλλάζει στους καθαρισμούς των οικοπέδων με το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»

09:15

Δήμας: Δύο κομβικές παρεμβάσεις στις οδικές υποδομές της Αττικής

09:00

Ορεινή Αρκαδία: Οι εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στο Μαίναλο

08:56

Washington Post: Παραιτήθηκε ο CEO Γουίλ Λιούις μετά τις μαζικές απολύσεις στην εφημερίδα

08:42

Νέο gov.gr: Από σημείο αναφοράς σε έξυπνο εργαλείο

08:27

Γιατί τα smart buildings κερδίζουν έδαφος στα εταιρικά γραφεία της Ελλάδας

08:21

Πρόσληψη 1.490 διοικητικών υπαλλήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μισθό από 5.010 ευρώ

08:14

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Μιλάνου: Αναζητώντας τη χαμένη μαγεία - Κοντά στα 6 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος

08:09

Αγρο-φωτοβολταϊκά: Από Μάρτιο οι αιτήσεις – «Ζεστοί» οι παραγωγοί

08:00

Από το «no hire - no fire» στο κύμα απολύσεων στην Ελλάδα το β' εξάμηνο 2025

23:58

Σαουδική Αραβία: Ανακοίνωσε μεγάλες επενδύσεις στη Συρία

23:35

Αλγερία: Ενεργοποίησε τη διαδικασία ακύρωσης της συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών με το Αμπού Ντάμπι

23:16

Λασίθι: Τρεις συλλήψεις για εκβίαση και πρόκληση σωματικών βλαβών

22:49

Ουκρανία: Τα πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

22:17

Ηράκλειο: Σύλληψη 30χρονου που είχε στο σπίτι του 2,5 κιλά κάνναβης και δενδρύλλια

22:16

Ρωσία: Δύο ύποπτοι στην απόπειρα δολοφονίας υψηλόβαθμου Ρώσου στρατιωτικού «θα ανακριθούν σύντομα»

21:18

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 66χρονος με ναρκωτικά, όπλα και πυρομαχικά

21:00

Σκάνδαλο Έπστιν: Ο Ζακ Λανγκ παραιτήθηκε από το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου

20:45

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για το νέο όνομα του κόμματος

20:39

Χίος: Παιδιά με πολλαπλά κατάγματα που τραυματίστηκαν στο τραγικό ναυάγιο μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων

20:35

Απειλητικό τηλεφώνημα για εκρηκτικό μηχανισμό στην ΕΡΤ

20:18

Τραμπ: Υποστηρίζει την συγχώνευση μεταξύ Nexstar Media - Tegna

20:04

Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης νεκρός από τις πλημμύρες

19:52

Δανία: Η κατάσταση με τις ΗΠΑ για τη Γροιλανδία έχει βελτιωθεί όμως η κρίση δεν έχει τελειώσει