INSIDE OUT

ΓΑΠίτσα η Λινού - Τρεις και σήμερα - Ποιοι δεν αποδίδουν τα έσοδα στους Δήμους

26-11-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ξεκινάμε χαλαρά, γιατί δεν θα τελειώσουμε έτσι. Κουίζ: Ποιος υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ έκανε αυτή τη δήλωση; «Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν τον λαό, τις αγωνίες του και να του δώσουμε πραγματική ελπίδα. Να ξαναγίνουμε ποτάμι, ένα ποτάμι που αμφισβητεί, που συγκρούεται, που ανατρέπει, που γεννά μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της κοινωνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την Ελλάδα που ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανατείλει ξανά, για όλο τον ελληνικό λαό».

Ε, αυτός θα βγει!

Τρεις και σήμερα

Τόσες μέρες μένουν για το debate των πέντε υποψηφίων. Όλοι πλην Γιώργου. Καθώς οι εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής οδεύουν προς την τελική ευθεία, το debate στην ΕΡΤ την Δευτέρα το βράδυ στις 22:00 είναι μια ωραία ευκαιρία να δούμε τους 5. Και ίσως τελικά να μην λείψει ο Παπανδρέου, υπό την έννοια ότι ως πρώην Πρωθυπουργός, ως κορυφαίος υπουργός επί σειρά ετών και βουλευτής, είναι γνωστός. Ενώ Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Χρηστίδης, αλλά και Καστανίδης και Λοβέρδος, θα έχουν την ευκαιρία να «συστηθούν» σε ευρύτερα κοινά.

Με Λινού

Ο Γιώργος είπαμε σνομπάρει το debate, αλλά τι να το κάνει αν έχει στέλεχος «κοινής αποδοχής» με ΣΥΡΙΖΑ, στο πλευρό του;

«Ήμουν πάντα φίλη του Γιώργου γιατί εκτιμώ τον άνθρωπο πολύ βαθιά, τον ξέρω πολλά χρόνια και νομίζω ότι σε αυτή την εποχή τον χρειαζόμαστε και για τις κοινωνικές του απόψεις, αφού έχει σπουδάσει κοινωνιολογία και για την βαθιά δημοκρατία που εκφράζει, οπότε για αυτόν τον λόγο ήμουν εκεί» είπε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας εξηγώντας τα πως και τα γιατί της αναπάντεχης παρουσίας της στο Θησείο. Η κ. Λινού είναι το πρόσωπο που πρότεινε να αναλάβει υπουργός υγείας κοινής αποδοχής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανησυχούσε για το στρες

Βρίσκω πολύ ταιριαστό τον θαυμασμό της επιδημιολόγου πάντως για τις σπουδές κοινωνιολογίας του Παπανδρέου. Η κ. Λινού άλλωστε, τον Μάρτιο του ’20, στο ξεκίνημα της πανδημίας (όχι στην Κίνα, στο Μπέργκαμο), ανησυχούσε πολύ περισσότερο για το στρες και το άγχος, παρά για την ουσία του προβλήματος. Δεν θα έχουμε σοβαρά κρούσματα, θα είναι ήπια, δεν δικαιολογείται ο πανικός, έλεγε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη (Documento).

Ιδιώτες πάροχοι «φεσώνουν» Δήμους

Η πολιτική επικαιρότητα είναι rock’n roll, αλλά κάτι πουλάκια της πιάτσας μου είπαν κάτι πολύ ανησυχητικό για το παρόν και το μέλλον. Όλοι ξέρουμε ότι η απογραφή είναι σημαντική και για τα έσοδα των Δήμων. Το πόσοι κατοικούν σε έναν Δήμο, είναι το στοιχείο εκείνο που παίζει ρόλο για την περίφημη κρατική επιχορήγηση των Δήμων. Ένα άλλο βασικό έσοδο που έχουν, είναι τα δημοτικά τέλη, που καταβάλλουν υποχρεωτικά όλοι πολίτες μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Δεκαετίες ολόκληρες η ΔΕΗ εισέπραττε και απέδιδε κάθε τετράμηνο τα τέλη στους Δήμους. Και γκρίνιαζε γιατί εισέπραττε τα δημοτικά τέλη και το τέλος ΕΡΤ , «εισπράττοντας» ταυτόχρονα και την οργή των καταναλωτών για το μέγεθος των λογαριασμών. Τα πράγματα όμως έχουν κι άλλη όψη. Εκεί που η ΔΕΗ στεναχωριόταν, κάποιοι άλλοι είναι χαρούμενοι.

Όπως μου εξήγησε το πουλάκι, ιδιώτες πάροχοι ρεύματος εισπράττουν, αλλά δεν αποδίδουν τα δημοτικά τέλη σε Δήμους. Κατάπια γρήγορα υδρατμούς και κόντεψα να πνιγώ όταν διάβασα την ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς. Το ίδιο πουλάκι με ενημέρωσε ότι μεταξύ των παρόχων που χρωστούν πάνω από ένα... χρόνο τα δημοτικά τέλη, συγκαταλέγεται πολύ μεγάλος - συνεπώνυμος με φίλο μου σπουδαίο Έλληνα μηχανικό, γεωμέτρη και εφευρέτη, του οποίου η πιο διάσημη εφεύρεση ήταν η αιολόσφαιρα, η πρώτη ατμομηχανή στην παγκόσμια ιστορία.

«Δηλαδή ο κόσμος πληρώνει, αλλά αυτοί δεν δίνουν τα λεφτά; Και τι τα κάνουν τα λεφτά που δεν είναι δικά τους;» ρώτησα το πουλάκι. «Επενδύσεις» μου απάντησε και με κοίταξε περιφρονητικά. Μάλιστα ορισμένοι Δήμοι ήδη έχουν στείλει εξώδικα, ενώ άλλοι πάροχοι, έσπευσαν να δώσουν τα λεφτά (που εισέπραξαν ως δημοτικά τέλη), πριν το θέμα πάρει διαστάσεις π.χ. στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων με τον δραστήριο Πρόεδρο Κ. Παπαστεργίου, ή στο υπουργείο Εσωτερικών των κ.κ. Βορίδη-Πέτσα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:35

Νταβός: Ο Κάρνεϊ εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του Καναδά στη Γροιλανδία και τη Δανία

19:25

Λάιεν: Η ΕΕ προσανατολίζεται στην επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν

19:22

Ο Μπέσεντ προειδοποιεί την Ευρώπη να μην προβεί σε αντίποινα για τη Γροιλανδία

19:16

Οι επαφές Κυρ. Πιερρακάκη στις Βρυξέλλες στο πρώτο Eurogroup/Ecofin για το 2026

19:10

Υπ. Παιδείας: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας

19:06

Δεύτερη ημέρα απωλειών στις ευρωαγορές υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου

18:55

Πιερρακάκης: Πυξίδα μας οι μειώσεις φόρων και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος

18:54

Γαλλία: Ο προϋπολογισμός του 2026 θα εγκριθεί χωρίς να περάσει από τη Βουλή

18:47

Κεφαλογιάννης για κακοκαιρία: «Μέγιστη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την ασφάλεια όλων»

18:42

Η Πολωνία θέλει να καταργήσει την έκτακτη βοήθεια που χορηγεί στους Ουκρανούς πρόσφυγες

18:30

Λευκορωσία: Ο πρόεδρος Λουκασένκο θα μετέχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

18:21

Εγκρίθηκε από τη ΓΣ της ΕΧΑΕ η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου

18:21

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Μία στρατιωτική επιχείρηση δεν είναι πιθανή - Πρέπει να είμαστε έτοιμοι

18:21

Δανία: Το συνταξιοδοτικό ταμείο AkademikerPension πουλάει τα αμερικανικά ομόλογά του

18:17

Μαρινάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε για μία ακόμα φορά την ανεύθυνο οδό της κοπτοραπτικής»

18:13

Βαρίδι (και) για το ΧΑ το ρήγμα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ - Στο «κόκκινο» σχεδόν όλο το ταμπλό

18:13

Η Τουρκία βρήκε εξαγωγικό «θησαυρό»: Το προϊόν που κάνει παγκόσμιο χαμό και σπάει ρεκόρ

18:07

Warner Bros: Η Netflix προτείνει συμφωνία μόνο με μετρητά για να επιταχύνει το deal

17:56

Μακρόν: Δεν προβλέπεται σύνοδος της G7 την Πέμπτη

17:56

Τουρισμός: Σφραγίστηκε το ρεκόρ του 2025 - Σε ποιες αγορές κερδίζει πόντους η Ελλάδα το 2026

17:54

Εγκρίθηκε η σύνθεση της νέας Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή

17:48

Bloomberg: Συζητήσεις Chevron - Τουρκίας για κοινές έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου

17:45

Η Νορβηγία δεν θα μετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

17:37

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «παγώνει» την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - ΗΠΑ

17:30

Δένδιας: Συνεργασία με Ισραήλ στην αντιμετώπιση drones - «Μήνυμα» στην Άγκυρα

17:17

Χριστοδουλίδης σε Συμβούλιο της ΕΕ: Μεγαλύτερή μας δύναμη η ενότητα - Οι προτεραιότητες Κυπριακής Προεδρίας

17:03

Μακρόν από Νταβός: «Προτιμάμε τον σεβασμό από τους νταήδες»

16:52

Τριγμοί στη Wall Street στη σκιά της έντασης για τη Γροιλανδία

16:48

Συρία: Η συμφωνία με τη Δαμασκό «δεν ισχύει πλέον» δηλώνουν οι Κούρδοι

16:37

Κοντογεώργης: Οι 10 οριζόντιες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης