INSIDE OUT

ΓΑΠίτσα η Λινού - Τρεις και σήμερα - Ποιοι δεν αποδίδουν τα έσοδα στους Δήμους

26-11-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ξεκινάμε χαλαρά, γιατί δεν θα τελειώσουμε έτσι. Κουίζ: Ποιος υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ έκανε αυτή τη δήλωση; «Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν τον λαό, τις αγωνίες του και να του δώσουμε πραγματική ελπίδα. Να ξαναγίνουμε ποτάμι, ένα ποτάμι που αμφισβητεί, που συγκρούεται, που ανατρέπει, που γεννά μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της κοινωνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την Ελλάδα που ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανατείλει ξανά, για όλο τον ελληνικό λαό».

Ε, αυτός θα βγει!

Τρεις και σήμερα

Τόσες μέρες μένουν για το debate των πέντε υποψηφίων. Όλοι πλην Γιώργου. Καθώς οι εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής οδεύουν προς την τελική ευθεία, το debate στην ΕΡΤ την Δευτέρα το βράδυ στις 22:00 είναι μια ωραία ευκαιρία να δούμε τους 5. Και ίσως τελικά να μην λείψει ο Παπανδρέου, υπό την έννοια ότι ως πρώην Πρωθυπουργός, ως κορυφαίος υπουργός επί σειρά ετών και βουλευτής, είναι γνωστός. Ενώ Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Χρηστίδης, αλλά και Καστανίδης και Λοβέρδος, θα έχουν την ευκαιρία να «συστηθούν» σε ευρύτερα κοινά.

Με Λινού

Ο Γιώργος είπαμε σνομπάρει το debate, αλλά τι να το κάνει αν έχει στέλεχος «κοινής αποδοχής» με ΣΥΡΙΖΑ, στο πλευρό του;

«Ήμουν πάντα φίλη του Γιώργου γιατί εκτιμώ τον άνθρωπο πολύ βαθιά, τον ξέρω πολλά χρόνια και νομίζω ότι σε αυτή την εποχή τον χρειαζόμαστε και για τις κοινωνικές του απόψεις, αφού έχει σπουδάσει κοινωνιολογία και για την βαθιά δημοκρατία που εκφράζει, οπότε για αυτόν τον λόγο ήμουν εκεί» είπε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας εξηγώντας τα πως και τα γιατί της αναπάντεχης παρουσίας της στο Θησείο. Η κ. Λινού είναι το πρόσωπο που πρότεινε να αναλάβει υπουργός υγείας κοινής αποδοχής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανησυχούσε για το στρες

Βρίσκω πολύ ταιριαστό τον θαυμασμό της επιδημιολόγου πάντως για τις σπουδές κοινωνιολογίας του Παπανδρέου. Η κ. Λινού άλλωστε, τον Μάρτιο του ’20, στο ξεκίνημα της πανδημίας (όχι στην Κίνα, στο Μπέργκαμο), ανησυχούσε πολύ περισσότερο για το στρες και το άγχος, παρά για την ουσία του προβλήματος. Δεν θα έχουμε σοβαρά κρούσματα, θα είναι ήπια, δεν δικαιολογείται ο πανικός, έλεγε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη (Documento).

Ιδιώτες πάροχοι «φεσώνουν» Δήμους

Η πολιτική επικαιρότητα είναι rock’n roll, αλλά κάτι πουλάκια της πιάτσας μου είπαν κάτι πολύ ανησυχητικό για το παρόν και το μέλλον. Όλοι ξέρουμε ότι η απογραφή είναι σημαντική και για τα έσοδα των Δήμων. Το πόσοι κατοικούν σε έναν Δήμο, είναι το στοιχείο εκείνο που παίζει ρόλο για την περίφημη κρατική επιχορήγηση των Δήμων. Ένα άλλο βασικό έσοδο που έχουν, είναι τα δημοτικά τέλη, που καταβάλλουν υποχρεωτικά όλοι πολίτες μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Δεκαετίες ολόκληρες η ΔΕΗ εισέπραττε και απέδιδε κάθε τετράμηνο τα τέλη στους Δήμους. Και γκρίνιαζε γιατί εισέπραττε τα δημοτικά τέλη και το τέλος ΕΡΤ , «εισπράττοντας» ταυτόχρονα και την οργή των καταναλωτών για το μέγεθος των λογαριασμών. Τα πράγματα όμως έχουν κι άλλη όψη. Εκεί που η ΔΕΗ στεναχωριόταν, κάποιοι άλλοι είναι χαρούμενοι.

Όπως μου εξήγησε το πουλάκι, ιδιώτες πάροχοι ρεύματος εισπράττουν, αλλά δεν αποδίδουν τα δημοτικά τέλη σε Δήμους. Κατάπια γρήγορα υδρατμούς και κόντεψα να πνιγώ όταν διάβασα την ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς. Το ίδιο πουλάκι με ενημέρωσε ότι μεταξύ των παρόχων που χρωστούν πάνω από ένα... χρόνο τα δημοτικά τέλη, συγκαταλέγεται πολύ μεγάλος - συνεπώνυμος με φίλο μου σπουδαίο Έλληνα μηχανικό, γεωμέτρη και εφευρέτη, του οποίου η πιο διάσημη εφεύρεση ήταν η αιολόσφαιρα, η πρώτη ατμομηχανή στην παγκόσμια ιστορία.

«Δηλαδή ο κόσμος πληρώνει, αλλά αυτοί δεν δίνουν τα λεφτά; Και τι τα κάνουν τα λεφτά που δεν είναι δικά τους;» ρώτησα το πουλάκι. «Επενδύσεις» μου απάντησε και με κοίταξε περιφρονητικά. Μάλιστα ορισμένοι Δήμοι ήδη έχουν στείλει εξώδικα, ενώ άλλοι πάροχοι, έσπευσαν να δώσουν τα λεφτά (που εισέπραξαν ως δημοτικά τέλη), πριν το θέμα πάρει διαστάσεις π.χ. στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων με τον δραστήριο Πρόεδρο Κ. Παπαστεργίου, ή στο υπουργείο Εσωτερικών των κ.κ. Βορίδη-Πέτσα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:41

Από τον Ασπρόπυργο μέχρι τη Θεσσαλονίκη: Οι τοξικοί καπνοί φέρνουν στο φως ένα κενό που η Ελλάδα δεν έχει καλύψει ακόμη

07:32

Κάθετος Διάδρομος: Ανοίγει «πόρτα» σε Σερβία και Βόρεια Μακεδονία - Τα σχέδια της «επόμενης ημέρας»

07:26

Το μονόπλευρο deal του Τραμπ με το Ιράν «βουλιάζει» στα νερά του Ορμούζ

07:20

Ellininon Sports Park: «Ανοίγει» στις 20 Ιουλίου, πώς θα είναι οι εγκαταστάσεις - Κέρδισε το «στοίχημα» η Lamda

07:12

Με «όχημα» το Λουξεμβούργο, η Eurobank μπαίνει στα family offices

07:04

Χωρίς κραδασμούς ο «Ηρακλής» - Βλέπουν εξαγορές - Δεύτερος γύρος κατά της Booking

23:50

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Νετανιάχου - Τραμπ

23:44

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 265 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία τον Ιούνιο από ρωσικά πλήγματα

23:40

Μέτσολα: Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες τους

23:31

Επιτροπή Δεοντολογίας: Εισήγηση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου

23:22

Ερντογάν: Αισιόδοξος για τα F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ

23:16

Wall Street: Rebound για τα chip, κέρδη άνω του 1% για τον Nasdaq

23:01

Τσίπρας: «Το πρόβλημα της χώρας και της πολιτικής τοξικότητας την οποία ζούμε, δεν είναι ο Άδωνις, αλλά ο αδωνισμός»

22:39

ΣΥΡΙΖΑ: Πολάκης - Παππάς ζητούν να μην αναβληθεί η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου

22:28

Πιερρακάκης: «Η ανταγωνιστικότητα θα καθορίσει τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο»

22:23

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό

22:01

Ιράν: Αναφορές για εκρήξεις στο νότιο τμήμα της χώρας

21:57

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση αγοράς λιπασμάτων γεωργικών εκμεταλλεύσεων

21:47

Mητσοτάκης: Η Ελλάδα στις αμυντικές δαπάνες έχει ήδη πετύχει, από το 2026, τον στόχο για το 2035

21:44

Eurogroup: «Ανθεκτική» η οικονομία, αλλά η ενέργεια πιέζει την ανάπτυξη - Στο 3% ο πληθωρισμός το 2026

21:39

Ζελένσκι: Σε πολιτικό επίπεδο η συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για τους Patriot, απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες

21:15

Το απρόσμενο δώρο του Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ: Ένα περίστροφο με το όνομά τους και έξι σφαίρες

21:12

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% εν μέσω προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης στον Κόλπο

21:02

Τσεχία: Σεισμός 5,5 βαθμών στο δυτικό τμήμα της χώρας

20:49

Live: Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ρομπέρτα Μέτσολα

20:45

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα ΝΔ με 26% – Κυρίαρχο ζήτημα η ακρίβεια

20:43

Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά και έκρηξη σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

20:18

Ουκρανία: Περίπου 1,6 εκατομμύρια παιδιά υπόκεινται σε ρωσική κατήχηση και στρατιωτικοποίηση

20:17

ΝΑΤΟ: Οι εύθραυστες ισορροπίες και η συμμαχία που προσπαθεί να κρατηθεί ενωμένη

20:12

Γουίλιαμς (Fed): Οι τιμές ενέργειας θα υποχωρήσουν ακόμη και καθώς φουντώνει ο πόλεμος στο Ιράν