INSIDE OUT

Ο Κυριάκος, ο Μπόρις και τα μάρμαρα του Παρθενώνα -Οι τρύπες στο ΚΙΝΑΛ

16-11-2021 | 07:30
Μοιράσου το

Σήμερα θα κάνει την προσπάθειά του και ο Κυριάκος. Αναφέρομαι στα μάρμαρα του Παρθενώνα και το αίτημα επιστροφής τους. Θα πετύχει άραγε εκεί που ούτε μια Μελίνα κατάφερε κάτι; Η αλήθεια είναι πως βρίσκει τον Μπόρις αρκετά στριμωγμένο. Κάτι οι οδηγοί φορτηγών, κάτι τα μαγαζιά που έχουν τα περσινά στολίδια, κάτι ο Μακρόν που ‘κόβει’ τον αέρα στους βρετανούς ψαράδες, η κατάσταση δεν είναι τόσο λαμπερή όσο κάποτε. Όμως, εξαιτίας ακριβώς αυτής της κατήφειας, υπάρχει μια συζήτηση στο εσωτερικό για την πάλαι ποτέ ιμπεριαλιστική δύναμη και τα όριά της, που δίνει δυναμική στο αίτημα.

Με rapid

Παρά τα προβλήματα με τους οδηγούς και τους ψαράδες πάντως, η Μεγ. Βρετανία εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη χώρα με πολλές βελανιδιές. Κι αυτό φαίνεται από τον χειρισμό της πανδημίας. Εμβολιασμοί με astrazeneca σε χρόνο dt, αποκλεισμός των ψεκασμένων, πολίτες που έκαναν το καθήκον τους. Ο Κυριάκος είχε την ευκαιρία να πάρει μια γεύση των ισχυρών μέτρων για τον κορονοϊό στην Γλασκώβη κατά την διάρκεια της COP26, όπου για την είσοδο ζητούνταν rapid ακόμα και από τους πλήρως εμβολιασμενους. Άλλωστε μιλάμε για 25.000 άτομα, εργασίες δυο εβδομάδων και 500 ομιλητές. Οι ηγέτες απασχόλησαν ένα διήμερο.

Στην Εύβοια

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Γιώργου Παπανδρέου που φυσικά έκανε δήλωση. Πήγε και στην Εύβοια, στο βόρειο κομμάτι, όπου επίσης έκανε δήλωση χθες. Οι κινήσεις του για την Εύβοια είναι κυκλωτικές. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας του Κινάλ (τον είχε βάλει η αείμνηστη Φώφη στην πρώτη εκλόγιμη θέση, αντί για τον Βενιζέλο), επισκέφτηκε ως εκπρόσωπος του κόμματος τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και  Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Ευάγγ. Τουρνά, στους οποίους μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «η ανοικοδόμηση της Βόρειας Εύβοιας οφείλει να είναι προτεραιότητα και να αποτελέσει παράδειγμα παραγωγικής ανασυγκρότησης μιας περιοχής μετά από μία φυσική καταστροφή». Ο Καμίνης είναι στο τημ Γαπ. Στον ίδιο πιστώνεται η αλλαγή θέσης του Κιναλ στην επι της αρχής θέσης του κόμματος στην αυστηροποίηση των ποινών.

Τρύπες στις Βρυξέλλες

Ο προεκλογικός πυρετός στο Κίνημα Αλλαγής δημιουργεί  διάφορες τρύπες. Καταρχήν στην Ευρωβουλή, όπου ο ένας ευρωβουλευτής είναι και υποψήφιος Πρόεδρος (Νίκος Ανδρουλάκης), άρα εκ των πραγμάτων εξαφανισμένος από τις Βρυξέλλες. Αλλά και η άλλη ευρωβουλευτής (Εύα Καϊλή), που δήλωσε στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου είναι εξαφανισμένη από Βρυξέλλες, γιατί πήγε στις ΗΠΑ για digital υποχρεώσεις. Μέχρι στιγμής η ωραία Εύα πάντως δεν έχει κάνει διακριτή εκστρατεία υπέρ Ανδρέα. Ίσως το φυλάει για το φίνις.

Τρύπες και στην Θράκη

Τρύπες όμως παρουσιάζει το Κιναλ και στο θέμα της Θράκης. Προχθές παρουσιάστηκε στην Διακομματική Επιτροπή που συστάθηκε στην Βουλή ειδικά για την Ανάπτυξη της Θράκης, το Πόρισμα. Πρόεδρος στην Επιτροπή είναι η Ντόρα, και ήταν η πρώτη της εμφάνιση σε εργασίες μετά την κοινοποίηση του προβλήματος της υγείας που έχει. Το Κιναλ λοιπόν απουσίαζε. Μέλη της εν λόγω Επιτροπής είναι ο Γιώργος Παπανδρέου (με ειδικό ενδιαφέρον μάλιστα ως πρώην υπουργός Εξωτερικών), και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Απόντες αμφότεροι.

Άλλος Συριζα θα προκύψει

Βέβαια με τις βασικές ιδέες του Πορίσματος διαφωνούν και οι δύο μεταξύ τους. Γαπ και Λοβέρδος εννοώ. Ο Γιώργος είναι υπέρ των αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, ο Ανδρέας πιο κοντά στο να μην αλλάξει τίποτα. Η Πρόεδρος Ντόρα πάλι, που τα βλέπει πιο φιλελεύθερα τα πράγματα, είναι κοντά σε Γαπ και μακριά από Ανδρέα, που έχει περισσότερο εθνικοπατριωτική ρητορική. Μύλος. Δεν θέλω καν να φανταστώ Κιναλ με Γαπ και Λοβέρδο μαζί την επόμενη μέρα. Ο Σύριζα θα είναι παιδική χαρά - συγκριτικά πάντα.

Είπε να περιμένει Αλέξη

Μένοντας λιγάκι στο προχθές, η έρμη η Ντόρα, πόσο κυρία. Όταν έμαθε ότι στις 13:00 θα μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής , στο πλαίσιο της συζήτησης για την σύσταση Εξεταστικής που ζήτησε ο Συριζα (κονδύλια ενημέρωσης για την πανδημία + Opinion Poll), πρότεινε να ξεκινήσει λίγο αργότερα η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη. Όμως στην πορεία ο Αλέξης άλλαξε γνώμη και είπε να μιλήσει αργότερα.

Αλλά μίλησε ο Γιώργος

Κι έτσι η Ντόρα που από κοινοβουλευτικό τακτ καθυστέρησε την Επιτροπή, είχε την …χαρά ν’ ακούσει αντί του Αλέξη τον Γιώργο! Ο οποίος κάνοντας χρήση του Κανονισμού της Βουλής, ως πρώην Πρωθυπουργός μπορεί να πάρει τον λόγο όποτε θέλει. Είναι ένα ανέλπιστο πλεονέκτημα στην προεκλογική του εκστρατεία, να τα λέμε κι αυτά στους συνυποψηφίους του. Παίρνει λοιπόν τον λόγο ο Γιώργος και τα ρίχνει στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, κάνοντας πολύ χαρούμενο από κάτω τον Αλέξη που τον άκουγε προσεκτικά. Άλλωστε μαζί μπήκαν στην Ολομέλεια.

Βαρέθηκε να περιμένει

Η Ντόρα που έχει τεράστια υπομονή, ανακάλυψε ότι έχει και όρια. Κάποια στιγμή βαρέθηκε να περιμένει την ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετακινήθηκε στην αίθουσα της Επιτροπής για την Θράκη. Το κλου; Ο Γιώργος, παρότι όπως είπαμε είναι μέλος της Επιτροπής ως βουλευτής του Κιναλ, δεν καταδέχτηκε να περάσει, μετά την ομιλία στην Ολομέλεια. Ίσως κρατάει την ευαισθησία για την Θράκη όταν την επισκεφτεί ως υποψήφιος. Ίσως πάλι να ισχύει αυτό που έγραψε ο Νίκος Αλιβιζάτος (Καθημερινή) για τον χαοτικό τρόπο λειτουργίας του πρώην πρωθυπουργού γενικότερα.

Στη Β’ Πειραιά

Εικόνα

Μην το ξεχάσω! Εκείνος ο συμπαθής πρώτος σε σταυρούς σύνεδρος της ΝΔ  Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, απο το Μπουρούντι ετοιμάζεται να κατέβει Β’ Πειραιά με ΝΔ φυσικά. Θυμίζω ότι εκεί εκτός του Δημήτρη Μαρκόπουλου, κατεβαίνει ο Γιάννης Τραγάκης, που μάλλον θα στηρίξει το νέο αίμα της παράταξης πλέον, τον Σπύρο-Ρίτσαρντ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.