INSIDE OUT

Τα συντηρητικά της Αχτσιόγλου και τα κομμουνιστικά του Νεγκροπόντε

10-05-2021 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δυναμικά ξεκινάει η εβδομάδα. Ξεμπερδέψαμε και με τον άπιστο Θωμά χθες, ελπίζω ότι τελειώσαμε και με την απεργία της Πρωτομαγιάς, άντε να κάνουμε και καμιά δουλειά. Φυσικά μακριά από μένα τα χριστιανικά των πιστών και απίστων, αλλά στους καιρούς που ζούμε δείχνω ευελιξία.

Ο Πρωθυπουργός λοιπόν επέστρεψε τρεχάλα από το Πόρτο για την Σύνοδο (Κοινωνική) Κορυφής που διοργάνωσε η Πορτογαλική Προεδρία, αλλά η ιβηρική τον ακολουθεί κατά κάποιον τρόπο καθώς σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sánchez, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα οι δυο τους θα συμμετάσχουν από κοινού στις εργασίες του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα έχουν συζήτηση με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico.

Αυτός δεν είναι κανένας αθώος γλυκούλης να ξέρετε, ήταν χρόνια η Πυθία του Politico, καθώς έγραφε το περίφημο playbook με όλα τα βρυξελλιώτικα κουτσομπολιά. Από τότε που βούτηξε ο ταύρος την Ευρώπη μας, μας αντιγράφουν κανονικά.

Στο Πόρτο λοιπόν με τον Μητσοτάκη ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, η διπλωματική του σύμβουλος Ελένη Σουρανή, και η ισπανόφωνος, κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σήμερα πάντως ελπίζω να βάλει τα δυνατά του ο Πίνατ και να φτιάξει λίγο το κέφι του Πέδρο μετά την συντριβή της Μαδρίτης από την νεοφιλελεύθερη Αγιούσο, και την παραίτηση του τέως κυβερνητικού του εταίρου Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος.

Την ώρα που η σοσιαλιστική Ισπανία συνταράσσεται πολιτικά λόγω της πανδημίας, εδώ ψιλοσφαχτήκαμε για κάτι που διατύπωσε κάπως άτσαλα, είναι η αλήθεια, η τσαρίνα του Συριζα-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου. Η κ. Αχτσιόγλου είδε ρωγμές και μετατοπίσεις συσχετισμών υπέρ μιας κοινωνικής ατζέντας , μακριά από αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες πειθαρχίας και ενίσχυση δημόσιων συστημάτων παιδείας και υγείας στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας, και είπε ότι αυτές οι μετατοπίσεις «είναι μια μεγάλη ευκαιρία» για την Αριστερά.

Βρίσκω την κ. Αχτσιόγλου πολύ συντηρητική. Τολμώ να πω, ότι ίσως να οφείλεται στο καθεστώς εγκυμοσύνης στο οποίο τελεί, περιμένοντας το παιδί του συντρόφου της και Γραμματέα του Συριζα Δημήτρη Τζανακόπουλου. Δεν μπορεί ένα επίλεκτο μέλος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μεγαλωμένο στα κινήματα, να μιλάει για «μετατοπίσεις» και «ρωγμές», όταν ένας βέρος δυτικοτραφής, ο πολύς Νίκολας Νεγκροπόντε, γκουρού της πληροφορικής και ιδρυτής του Εργαστηρίου Πολυμέσων του ΜΙΤ προτείνει εθνικοποίηση των τηλεπικοινωνιών.

Ναι κύριοι, των διπλανών στηλών του Insider μην σοκάρεστε, έτσι ακριβώς: να εθνικοποιηθουν η Cosmote, η Wind και η Vodafone, να γίνουν δημόσιες υπηρεσίες ώστε οι τηλεπικοινωνίες να αποτελούν υποδομή και όχι εμπορική υπηρεσία. «Η Ελλάδα δεν πρέπει απλά να καβαλά τα κύματα της ψηφιακής εποχής. Πρέπει να τα δημιουργήσει… Από αυτή τη θέση η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί μιας προσέγγισης βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνδεσιμότητα. Εάν η Ελλάδα έκανε το Διαδίκτυο δωρεάν, θα δημιουργούσε ένα κύμα. Λάβετε υπόψη ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι δωρεάν. Άρα έχουμε προηγούμενο" είπε ο κ. Νεγκροπόντε σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.
Μήπως έχει επηρεαστεί από τα κύματα του Ικάριου πελάγους που βλέπει από το παράθυρο του (υπέροχου ομολογουμένως) σπιτιού του στην Χώρα της Πάτμου ο Νεγκροπόντε, και τα λέει αυτά τα κομμουνιστικά;

Πώς λέμε, καμία σχέση με την φίλη μου με την γερακίσια μύτη, Κριστίν Λαγκάρντ, που τα μόνα κύματα που βλέπει είναι αυτά των χρηματιστηρίων.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής και κάπως άτακτο μέλος της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, η Κριστίν όταν ακούει φωνές (σαν της Αχτσιόγλου καλή ώρα), να μιλούν για «διαγραφή ιδιωτικού χρέους» το κόβει μαχαίρι: σταματήστε να λέτε διαγραφή χρέους, είναι ο ασφαλέστερες τρόπος να συσπειρώσετε Ολλανδούς κλπ κατά της πολιτικής μου. Και έχει δίκιο φυσικά. Δεν είναι εποχή να δούμε αν υπάρχει ζωή εκτός PEPP.

Un beso

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:14

Ανεβαίνουν χρυσός, ασήμι εν αναμονή του πληθωρισμού ΗΠΑ

09:44

ΔΕΔΔΗΕ: «Οι επενδύσεις έχουν υπερπενταπλασιαστεί και οι δαπάνες πρόληψης έχουν πολλαπλασιαστεί»

09:41

Η Γερμανία «ξεμένει» από νέους

09:40

Πρώτη θέση για την έκλειψη ηλίου: Ειδικά τσάρτερ πωλούν τα εισιτήρια έως και 1.200 δολάρια

09:11

Τραμπ: «Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινα βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο»

09:08

ΔΥΠΑ: Έως 18/8 οι αιτήσεις για το Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 1000 ανέργων πτυχιούχων

09:00

Παπαθανάσης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ το πακέτο της ΔΕΘ - «Δεν θα υπάρξει ύφεση» μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

08:51

ΤUI: «Βουτιά» 27% στα λειτουργικά κέρδη λόγω πτώσης των κρατήσεων

08:30

Πάρκο Ελληνικού: 14 στοιχεία για το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης

08:29

Σεισμός στην Κολομβία: Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 250, η αναζήτηση επιζώντων συνεχίζεται

08:23

FT: O Βανς ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα

08:18

Έξαρση συλλοίμωξης γρίπης Α με Covid 19 στην Πάρο - Κρούσματα σε Ίο, Νάξο και άλλα Κυκλαδονήσια

08:16

Πάει για επταψήφιο ποσό ένα από τα πρώτα ρολόγια F.P. Journe

08:11

Πώς αμείβεται η αργία του Δεκαπενταύγουστου

08:04

Κυκλική οικονομία: Η αγορά των 888 δισ. δολαρίων έως το 2030 - Η μεγάλη απόσταση της Ελλάδας από την Ευρώπη

07:59

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς την ανατολική θάλασσα

07:52

Από τον αποχαιρετισμό στον Στέλιο Ράμφο έως την αγωνία για την Κολομβία

07:51

ΔΟΕ: Η ανεργία των νέων αυξήθηκε πέρυσι σε παγκόσμια κλίμακα

07:36

Θέλουμε περιφέρειες του «εγώ» ή του «εμείς»;

07:33

Ακριβός πλανήτης, φθηνότερο ελληνικό ράφι;

07:23

72 δόσεις: Στο «ρελαντί» οι αιτήσεις - Περιορισμένη μέχρι στιγμής η ανταπόκριση στη ρύθμιση

07:12

Global X: Βλέπει συνέχεια στο ράλι του Χρηματιστηρίου - Ανοίγει ο δρόμος για τις 2.900 μονάδες

07:04

Οι τράπεζες πάνε Ολυμπιακούς - Το κρίσιμο 10ήμερο για Vivartia και Fairfax - Oι Τούρκοι που «ψηφίζουν» ελληνικά νησιά

23:58

Οι ΗΠΑ άνοιξαν πυρ κατά πλοίου που παραβίαζε τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών

23:53

Πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη φορά ο Τεντόγλου - Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

23:48

Ισραήλ και Βενεζουέλα αποκαθιστούν τις προξενικές σχέσεις

23:37

Αποχωρεί από την Apple μετά από 25 χρόνια η επικεφαλής του Apple Pay

23:21

Η αβεβαιότητα για το Ορμούζ «κοκκίνισε» τη Wall Street - Απώλειες για τις Big Tech

23:01

Αφγανιστάν: Περίπου 2,4 εκατομμύρια κορίτσια στερούνται τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

22:43

Έκλειψη ηλίου: Το «παράθυρο» των 10 λεπτών στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές θα δουν το φαινόμενο