INSIDE OUT

Τα συντηρητικά της Αχτσιόγλου και τα κομμουνιστικά του Νεγκροπόντε

10-05-2021 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δυναμικά ξεκινάει η εβδομάδα. Ξεμπερδέψαμε και με τον άπιστο Θωμά χθες, ελπίζω ότι τελειώσαμε και με την απεργία της Πρωτομαγιάς, άντε να κάνουμε και καμιά δουλειά. Φυσικά μακριά από μένα τα χριστιανικά των πιστών και απίστων, αλλά στους καιρούς που ζούμε δείχνω ευελιξία.

Ο Πρωθυπουργός λοιπόν επέστρεψε τρεχάλα από το Πόρτο για την Σύνοδο (Κοινωνική) Κορυφής που διοργάνωσε η Πορτογαλική Προεδρία, αλλά η ιβηρική τον ακολουθεί κατά κάποιον τρόπο καθώς σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sánchez, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα οι δυο τους θα συμμετάσχουν από κοινού στις εργασίες του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα έχουν συζήτηση με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico.

Αυτός δεν είναι κανένας αθώος γλυκούλης να ξέρετε, ήταν χρόνια η Πυθία του Politico, καθώς έγραφε το περίφημο playbook με όλα τα βρυξελλιώτικα κουτσομπολιά. Από τότε που βούτηξε ο ταύρος την Ευρώπη μας, μας αντιγράφουν κανονικά.

Στο Πόρτο λοιπόν με τον Μητσοτάκη ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, η διπλωματική του σύμβουλος Ελένη Σουρανή, και η ισπανόφωνος, κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σήμερα πάντως ελπίζω να βάλει τα δυνατά του ο Πίνατ και να φτιάξει λίγο το κέφι του Πέδρο μετά την συντριβή της Μαδρίτης από την νεοφιλελεύθερη Αγιούσο, και την παραίτηση του τέως κυβερνητικού του εταίρου Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος.

Την ώρα που η σοσιαλιστική Ισπανία συνταράσσεται πολιτικά λόγω της πανδημίας, εδώ ψιλοσφαχτήκαμε για κάτι που διατύπωσε κάπως άτσαλα, είναι η αλήθεια, η τσαρίνα του Συριζα-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου. Η κ. Αχτσιόγλου είδε ρωγμές και μετατοπίσεις συσχετισμών υπέρ μιας κοινωνικής ατζέντας , μακριά από αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες πειθαρχίας και ενίσχυση δημόσιων συστημάτων παιδείας και υγείας στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας, και είπε ότι αυτές οι μετατοπίσεις «είναι μια μεγάλη ευκαιρία» για την Αριστερά.

Βρίσκω την κ. Αχτσιόγλου πολύ συντηρητική. Τολμώ να πω, ότι ίσως να οφείλεται στο καθεστώς εγκυμοσύνης στο οποίο τελεί, περιμένοντας το παιδί του συντρόφου της και Γραμματέα του Συριζα Δημήτρη Τζανακόπουλου. Δεν μπορεί ένα επίλεκτο μέλος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μεγαλωμένο στα κινήματα, να μιλάει για «μετατοπίσεις» και «ρωγμές», όταν ένας βέρος δυτικοτραφής, ο πολύς Νίκολας Νεγκροπόντε, γκουρού της πληροφορικής και ιδρυτής του Εργαστηρίου Πολυμέσων του ΜΙΤ προτείνει εθνικοποίηση των τηλεπικοινωνιών.

Ναι κύριοι, των διπλανών στηλών του Insider μην σοκάρεστε, έτσι ακριβώς: να εθνικοποιηθουν η Cosmote, η Wind και η Vodafone, να γίνουν δημόσιες υπηρεσίες ώστε οι τηλεπικοινωνίες να αποτελούν υποδομή και όχι εμπορική υπηρεσία. «Η Ελλάδα δεν πρέπει απλά να καβαλά τα κύματα της ψηφιακής εποχής. Πρέπει να τα δημιουργήσει… Από αυτή τη θέση η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί μιας προσέγγισης βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνδεσιμότητα. Εάν η Ελλάδα έκανε το Διαδίκτυο δωρεάν, θα δημιουργούσε ένα κύμα. Λάβετε υπόψη ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι δωρεάν. Άρα έχουμε προηγούμενο" είπε ο κ. Νεγκροπόντε σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.
Μήπως έχει επηρεαστεί από τα κύματα του Ικάριου πελάγους που βλέπει από το παράθυρο του (υπέροχου ομολογουμένως) σπιτιού του στην Χώρα της Πάτμου ο Νεγκροπόντε, και τα λέει αυτά τα κομμουνιστικά;

Πώς λέμε, καμία σχέση με την φίλη μου με την γερακίσια μύτη, Κριστίν Λαγκάρντ, που τα μόνα κύματα που βλέπει είναι αυτά των χρηματιστηρίων.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής και κάπως άτακτο μέλος της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, η Κριστίν όταν ακούει φωνές (σαν της Αχτσιόγλου καλή ώρα), να μιλούν για «διαγραφή ιδιωτικού χρέους» το κόβει μαχαίρι: σταματήστε να λέτε διαγραφή χρέους, είναι ο ασφαλέστερες τρόπος να συσπειρώσετε Ολλανδούς κλπ κατά της πολιτικής μου. Και έχει δίκιο φυσικά. Δεν είναι εποχή να δούμε αν υπάρχει ζωή εκτός PEPP.

Un beso

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:29

ΤτΕ: Πάνω από 5,3 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα στο πεντάμηνο

14:27

Συμφωνία ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για εμπλουτισμό ουρανίου

14:14

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Σωκράτης Φάμελλος - Η δήλωσή του

14:12

Γερμανία: Ο Τόρστεν Φράι υποψήφιος για την ηγεσία της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης

14:08

Θεοδωρικάκος για Τεχνική Βάση Aegean: «Εμβληματική επένδυση στην ασφάλεια των επιβατών»

13:59

Παρίστανε τον υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ και άρπαξε λίρες, χρήματα και κοσμήματα

13:58

To Ντουμπάι δίνει «μπόνους» σε όσους κατοίκους προσκαλούν τουρίστες στο εμιράτο

13:56

Οι 8 αλλαγές σε στέγαση και αναπηρία που φέρνει νομοσχέδιο του ΥΚΟΙΣΟ

13:48

Οι ιαπωνικές πόλεις βιώνουν για πρώτη φορά «ασφυκτικά ζεστές μέρες»

13:42

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Εύβοια και Ρόδο

13:37

Λαβρόφ: Συνάντηση με τον Ρούμπιο στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN

13:32

Σχεδόν 5.500 οι νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2026-27

13:30

Μητσοτάκης: Στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Πορτογαλίας σε άμυνα, οικονομία και πολιτική προστασία

13:24

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους βοηθούν στην αντιμετώπιση της επεισοδιακής υπερφαγίας

13:20

Posidonia Project: Μια νέα εποχή για την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας στην Ελλάδα

13:20

Η Airbus προβλέπει διπλασιασμό εσόδων έως το 2029

13:17

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης η μελέτη για την απολογιστική ανάλυση δεδομένων της πλατφόρμας e-Καταναλωτής

13:15

ΔΕΔΔΗΕ: Τα 6 νέα έργα του Horizon Europe που ενισχύουν την παρουσία του στην ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία

13:14

Γερμανία: Όχι στο «τείχος πυρός» προς AfD από τον πρωθυπουργό της Σαξονίας

13:11

Ουκρανία: Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ανακαταλάβει 700 τετρ. χλμ. εδαφών μέσα στο 2026

13:10

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης άναψε τα προεκλογικά πυροτεχνήματα

13:08

Γαλλία: Υπουργός παραιτήθηκε μετά την έγκριση νομοσχεδίου που ανοίγει τον δρόμο σε αμφιλεγόμενα παρασιτοκτόνα

13:07

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,32% η απόδοση από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ

13:01

MASTER MIND: Ποτέ η συγκέντρωση, η μνήμη και η πνευματική απόδοση δεν ήταν τόσο άμεσες και εξελιγμένες. Τώρα σε εξελιγμένο spray από τα Freeze Vitamins!

12:59

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός του φθινοπώρου οι δίκες των τεσσάρων κατηγορούμενων βουλευτών

12:58

Πειραιάς: Συναγερμός για διαρροή αερίου σε βενζινάδικο - Εκκενώθηκαν πολυκατοικίες

12:49

Αύξηση 2,8% στις αφίξεις σε τουριστικά καταλύματα το 2025

12:37

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου λόγω των σημερινών υψηλών θερμοκρασιών

12:36

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ έγινε αστυνομικό τμήμα

12:33

Alpha Bank: Περιοδεία Ψάλτη στην Κ. Μακεδονία - Επιχειρηματικότητα και παιδεία στο επίκεντρο