INSIDE OUT

Τα συντηρητικά της Αχτσιόγλου και τα κομμουνιστικά του Νεγκροπόντε

10-05-2021 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δυναμικά ξεκινάει η εβδομάδα. Ξεμπερδέψαμε και με τον άπιστο Θωμά χθες, ελπίζω ότι τελειώσαμε και με την απεργία της Πρωτομαγιάς, άντε να κάνουμε και καμιά δουλειά. Φυσικά μακριά από μένα τα χριστιανικά των πιστών και απίστων, αλλά στους καιρούς που ζούμε δείχνω ευελιξία.

Ο Πρωθυπουργός λοιπόν επέστρεψε τρεχάλα από το Πόρτο για την Σύνοδο (Κοινωνική) Κορυφής που διοργάνωσε η Πορτογαλική Προεδρία, αλλά η ιβηρική τον ακολουθεί κατά κάποιον τρόπο καθώς σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sánchez, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα οι δυο τους θα συμμετάσχουν από κοινού στις εργασίες του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα έχουν συζήτηση με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico.

Αυτός δεν είναι κανένας αθώος γλυκούλης να ξέρετε, ήταν χρόνια η Πυθία του Politico, καθώς έγραφε το περίφημο playbook με όλα τα βρυξελλιώτικα κουτσομπολιά. Από τότε που βούτηξε ο ταύρος την Ευρώπη μας, μας αντιγράφουν κανονικά.

Στο Πόρτο λοιπόν με τον Μητσοτάκη ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, η διπλωματική του σύμβουλος Ελένη Σουρανή, και η ισπανόφωνος, κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σήμερα πάντως ελπίζω να βάλει τα δυνατά του ο Πίνατ και να φτιάξει λίγο το κέφι του Πέδρο μετά την συντριβή της Μαδρίτης από την νεοφιλελεύθερη Αγιούσο, και την παραίτηση του τέως κυβερνητικού του εταίρου Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος.

Την ώρα που η σοσιαλιστική Ισπανία συνταράσσεται πολιτικά λόγω της πανδημίας, εδώ ψιλοσφαχτήκαμε για κάτι που διατύπωσε κάπως άτσαλα, είναι η αλήθεια, η τσαρίνα του Συριζα-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου. Η κ. Αχτσιόγλου είδε ρωγμές και μετατοπίσεις συσχετισμών υπέρ μιας κοινωνικής ατζέντας , μακριά από αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες πειθαρχίας και ενίσχυση δημόσιων συστημάτων παιδείας και υγείας στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας, και είπε ότι αυτές οι μετατοπίσεις «είναι μια μεγάλη ευκαιρία» για την Αριστερά.

Βρίσκω την κ. Αχτσιόγλου πολύ συντηρητική. Τολμώ να πω, ότι ίσως να οφείλεται στο καθεστώς εγκυμοσύνης στο οποίο τελεί, περιμένοντας το παιδί του συντρόφου της και Γραμματέα του Συριζα Δημήτρη Τζανακόπουλου. Δεν μπορεί ένα επίλεκτο μέλος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μεγαλωμένο στα κινήματα, να μιλάει για «μετατοπίσεις» και «ρωγμές», όταν ένας βέρος δυτικοτραφής, ο πολύς Νίκολας Νεγκροπόντε, γκουρού της πληροφορικής και ιδρυτής του Εργαστηρίου Πολυμέσων του ΜΙΤ προτείνει εθνικοποίηση των τηλεπικοινωνιών.

Ναι κύριοι, των διπλανών στηλών του Insider μην σοκάρεστε, έτσι ακριβώς: να εθνικοποιηθουν η Cosmote, η Wind και η Vodafone, να γίνουν δημόσιες υπηρεσίες ώστε οι τηλεπικοινωνίες να αποτελούν υποδομή και όχι εμπορική υπηρεσία. «Η Ελλάδα δεν πρέπει απλά να καβαλά τα κύματα της ψηφιακής εποχής. Πρέπει να τα δημιουργήσει… Από αυτή τη θέση η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί μιας προσέγγισης βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνδεσιμότητα. Εάν η Ελλάδα έκανε το Διαδίκτυο δωρεάν, θα δημιουργούσε ένα κύμα. Λάβετε υπόψη ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι δωρεάν. Άρα έχουμε προηγούμενο" είπε ο κ. Νεγκροπόντε σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.
Μήπως έχει επηρεαστεί από τα κύματα του Ικάριου πελάγους που βλέπει από το παράθυρο του (υπέροχου ομολογουμένως) σπιτιού του στην Χώρα της Πάτμου ο Νεγκροπόντε, και τα λέει αυτά τα κομμουνιστικά;

Πώς λέμε, καμία σχέση με την φίλη μου με την γερακίσια μύτη, Κριστίν Λαγκάρντ, που τα μόνα κύματα που βλέπει είναι αυτά των χρηματιστηρίων.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής και κάπως άτακτο μέλος της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, η Κριστίν όταν ακούει φωνές (σαν της Αχτσιόγλου καλή ώρα), να μιλούν για «διαγραφή ιδιωτικού χρέους» το κόβει μαχαίρι: σταματήστε να λέτε διαγραφή χρέους, είναι ο ασφαλέστερες τρόπος να συσπειρώσετε Ολλανδούς κλπ κατά της πολιτικής μου. Και έχει δίκιο φυσικά. Δεν είναι εποχή να δούμε αν υπάρχει ζωή εκτός PEPP.

Un beso

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:46

Στο στόχαστρο της ΕΕ το deal Paramount - Warner για πόρους που προήλθαν από funds στη Μ. Ανατολή

11:32

«42.7»: Υπάρχει στη Συνθήκη της ΕΕ, καιρός είναι να αποφασίσουμε και τι σημαίνει

11:32

Τα ογκολογικά συμβούλια αλλάζουν τη θεραπεία έως και στο 50% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα

11:25

Ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης στο ΟΑΚΑ από τον όμιλο Aktor

11:19

Η ΕΚΤ βάζει φρένο στο επιθετικό λανσάρισμα προϊόντων της Revolut

11:12

Θεοδωρικάκος: «Συζητήσεις με βιομηχανία τροφίμων και σούπερ μάρκετ για εθνικής συμφωνίας μειώσεων τιμών»

11:00

Στη 114η Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας στη Γενεύη ο Κώστας Καραγκούνης

10:53

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις λόγω Μέσης Ανατολής - «Βαρίδι» οι αποκοπές μερισμάτων ΕΤΕ και Eurobank

10:47

Αμετάβλητος ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Μάιο

10:42

Μπρατάκος: «Άμεσα μέτρα για τις ΜμΕ - Πλαφόν στις προσαυξήσεις και αυτόματος συμψηφισμός οφειλών»

10:38

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

10:34

Eurobank: Ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών έως 288 εκατ. ευρώ

10:24

ΛΔ Κονγκό: Σχεδόν 600 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Έμπολα

10:06

Τεχνολογικό sell off στην Ασία - «Βουτιά» 10% της Softbank

10:03

Βουλή: Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος - Τα μέλη

10:00

Ουκρανικά drones έπληξαν ιστορικό μουσείο στην κατεχόμενη Κριμαία

09:55

H CrediaBank στηρίζει το έργο του ΕΚΑΒ

09:43

Β. Ιρλανδία: Ολονύχτιες ταραχές στο Μπέλφαστ μετά από διαδηλώσεις κατά μεταναστών

09:40

Τέταρτη ημέρα απωλειών για τον χρυσό

09:33

ΟΤΕ: Η επόμενη μέρα της Telekom φέρνει AI στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο

09:28

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 46 νεκροί σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

09:20

Κοινή εταιρεία για τα δίκτυα οπτικών ινών σχεδιάζουν ΔΕΗ και Vodafone

09:15

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική για κύκλωμα ναρκωτικών και όπλων - Οκτώ συλλήψεις

09:09

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Πιερρακάκης για συναντήσεις με Γκεοργκίεβα και Ρούτε

09:03

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει κονδύλι 70 δισ. για επιχειρήσεις κατά μεταναστών

09:03

Τουλάχιστον 13 νεκροί στο Αφγανιστάν εξαιτίας βομβαρδισμών του Πακιστάν

08:58

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

08:40

Κλίμα: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μετατρέπονται σε «κανόνα»

08:29

«Αυλαία» σήμερα στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση

08:14

Τι αλλάζει με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες - Ποιοι εξοφλούν και ποιοι θα ζητούν αναδρομικά