INSIDE OUT

Τα συντηρητικά της Αχτσιόγλου και τα κομμουνιστικά του Νεγκροπόντε

10-05-2021 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δυναμικά ξεκινάει η εβδομάδα. Ξεμπερδέψαμε και με τον άπιστο Θωμά χθες, ελπίζω ότι τελειώσαμε και με την απεργία της Πρωτομαγιάς, άντε να κάνουμε και καμιά δουλειά. Φυσικά μακριά από μένα τα χριστιανικά των πιστών και απίστων, αλλά στους καιρούς που ζούμε δείχνω ευελιξία.

Ο Πρωθυπουργός λοιπόν επέστρεψε τρεχάλα από το Πόρτο για την Σύνοδο (Κοινωνική) Κορυφής που διοργάνωσε η Πορτογαλική Προεδρία, αλλά η ιβηρική τον ακολουθεί κατά κάποιον τρόπο καθώς σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sánchez, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα οι δυο τους θα συμμετάσχουν από κοινού στις εργασίες του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα έχουν συζήτηση με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico.

Αυτός δεν είναι κανένας αθώος γλυκούλης να ξέρετε, ήταν χρόνια η Πυθία του Politico, καθώς έγραφε το περίφημο playbook με όλα τα βρυξελλιώτικα κουτσομπολιά. Από τότε που βούτηξε ο ταύρος την Ευρώπη μας, μας αντιγράφουν κανονικά.

Στο Πόρτο λοιπόν με τον Μητσοτάκη ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, η διπλωματική του σύμβουλος Ελένη Σουρανή, και η ισπανόφωνος, κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σήμερα πάντως ελπίζω να βάλει τα δυνατά του ο Πίνατ και να φτιάξει λίγο το κέφι του Πέδρο μετά την συντριβή της Μαδρίτης από την νεοφιλελεύθερη Αγιούσο, και την παραίτηση του τέως κυβερνητικού του εταίρου Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος.

Την ώρα που η σοσιαλιστική Ισπανία συνταράσσεται πολιτικά λόγω της πανδημίας, εδώ ψιλοσφαχτήκαμε για κάτι που διατύπωσε κάπως άτσαλα, είναι η αλήθεια, η τσαρίνα του Συριζα-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου. Η κ. Αχτσιόγλου είδε ρωγμές και μετατοπίσεις συσχετισμών υπέρ μιας κοινωνικής ατζέντας , μακριά από αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες πειθαρχίας και ενίσχυση δημόσιων συστημάτων παιδείας και υγείας στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας, και είπε ότι αυτές οι μετατοπίσεις «είναι μια μεγάλη ευκαιρία» για την Αριστερά.

Βρίσκω την κ. Αχτσιόγλου πολύ συντηρητική. Τολμώ να πω, ότι ίσως να οφείλεται στο καθεστώς εγκυμοσύνης στο οποίο τελεί, περιμένοντας το παιδί του συντρόφου της και Γραμματέα του Συριζα Δημήτρη Τζανακόπουλου. Δεν μπορεί ένα επίλεκτο μέλος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μεγαλωμένο στα κινήματα, να μιλάει για «μετατοπίσεις» και «ρωγμές», όταν ένας βέρος δυτικοτραφής, ο πολύς Νίκολας Νεγκροπόντε, γκουρού της πληροφορικής και ιδρυτής του Εργαστηρίου Πολυμέσων του ΜΙΤ προτείνει εθνικοποίηση των τηλεπικοινωνιών.

Ναι κύριοι, των διπλανών στηλών του Insider μην σοκάρεστε, έτσι ακριβώς: να εθνικοποιηθουν η Cosmote, η Wind και η Vodafone, να γίνουν δημόσιες υπηρεσίες ώστε οι τηλεπικοινωνίες να αποτελούν υποδομή και όχι εμπορική υπηρεσία. «Η Ελλάδα δεν πρέπει απλά να καβαλά τα κύματα της ψηφιακής εποχής. Πρέπει να τα δημιουργήσει… Από αυτή τη θέση η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί μιας προσέγγισης βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνδεσιμότητα. Εάν η Ελλάδα έκανε το Διαδίκτυο δωρεάν, θα δημιουργούσε ένα κύμα. Λάβετε υπόψη ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι δωρεάν. Άρα έχουμε προηγούμενο" είπε ο κ. Νεγκροπόντε σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.
Μήπως έχει επηρεαστεί από τα κύματα του Ικάριου πελάγους που βλέπει από το παράθυρο του (υπέροχου ομολογουμένως) σπιτιού του στην Χώρα της Πάτμου ο Νεγκροπόντε, και τα λέει αυτά τα κομμουνιστικά;

Πώς λέμε, καμία σχέση με την φίλη μου με την γερακίσια μύτη, Κριστίν Λαγκάρντ, που τα μόνα κύματα που βλέπει είναι αυτά των χρηματιστηρίων.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής και κάπως άτακτο μέλος της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, η Κριστίν όταν ακούει φωνές (σαν της Αχτσιόγλου καλή ώρα), να μιλούν για «διαγραφή ιδιωτικού χρέους» το κόβει μαχαίρι: σταματήστε να λέτε διαγραφή χρέους, είναι ο ασφαλέστερες τρόπος να συσπειρώσετε Ολλανδούς κλπ κατά της πολιτικής μου. Και έχει δίκιο φυσικά. Δεν είναι εποχή να δούμε αν υπάρχει ζωή εκτός PEPP.

Un beso

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:40

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Με 530 εκατ. ευρώ συμμετέχει στην ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ

21:33

Η οικονομία του διαστήματος «προσγειώνεται» στη Γη - Η SpaceX ανοίγει τον δρόμο

21:21

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για χρηματοδότηση της ICE

21:10

ΕΟΦ: Καθολική απαγόρευση λιανικής πώλησης προϊόντων κάνναβης με μορφή ξηρού άνθους

21:00

Νέα πτώση για το πετρέλαιο μετά το προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν

20:51

Τραμπ: «Ο πόλεμος θα τελειώσει πολύ σύντομα» - Ιρανικά ΜΜΕ: Προσχέδιο συμφωνίας με 3 όρους

20:45

Γαλλία: Ο Λεκορνί αποκλείει ευρείες μειώσεις φόρων στα καύσιμα

20:35

Μητσοτάκης από Μυστρά: Η Ελλάδα μπορεί να χτίζει γέφυρες σε έναν κόσμο που αλλάζει

20:22

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη

20:14

«Ελπίδα για τη Δημοκρατία» το όνομα του κόμματος της Μαρίας Καρυστιανού

20:09

Στενά του Ορμούζ: Ιράν και Ομάν εξετάζουν μόνιμα διόδια - Αντιδρούν Τραμπ και Ρούμπιο

20:02

Το Κρεμλίνο δηλώνει ανοικτό σε διάλογο με τους Ευρωπαίους για την Ουκρανία

19:50

Πιερρακάκης: «Δύναμη αξιοπιστίας, σταθερότητας και ανάπτυξης και ανάπτυξης Ελλάδα και Κύπρος»

19:41

Βρεττού (Credia): Αρνητική υπεραξία και κεφαλαιακό όφελος από την Ευρώπη Holdings

19:40

Σε Ημαθία και Πέλλα ο Γεωργιάδης: Εγκαίνια και έργα αναβάθμισης σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

19:38

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία για εξηγήσεις 11 βουλευτές την Παρασκευή

19:29

Νέα ζωή στα δημόσια ανενεργά σιδηροδρομικά ακίνητα από τη ΓΑΙΑΟΣΕ

19:25

Ρούμπιο: «Το ΝΑΤΟ δεν κάνει το παραμικρό για να στηρίξει τις ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν»

19:20

Υποτονικό κλίμα στις ευρωαγορές

19:11

Ο Πούτιν συζήτησε με τον Σι τη μεταφορά ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου στην Ρωσία

19:04

AS Company: Αύξηση 10,6% στον κύκλο εργασιών το α' τρίμηνο

18:54

Air France και Airbus ένοχες για συντριβή πτήσης το 2009

18:43

Τουρκία: Δικαστήριο καθαιρεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ

18:34

CrediaBank: Nέο ιστορικό υψηλό στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη το α' τρίμηνο

18:28

Trastor: Αποκτά 3 πολυόροφα κτίρια στην Αττική για 38,6 εκατ. ευρώ

18:23

Σχοινάς: «Η Ελλάδα στηρίζει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική»

18:15

ΑΜΚ με διανομή δωρεάν μετοχών από Trade Estates

18:06

«Ιστορική» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Εκτίναξη για τη ΔΕΗ με τζίρο μαμούθ

18:00

Space Hellas: Προτεινόμενο μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή

17:55

«Όχι» από Γαλλία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε διεθνή αποστολή για τα Στενά του Ορμούζ