INSIDE OUT

Τα συντηρητικά της Αχτσιόγλου και τα κομμουνιστικά του Νεγκροπόντε

10-05-2021 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δυναμικά ξεκινάει η εβδομάδα. Ξεμπερδέψαμε και με τον άπιστο Θωμά χθες, ελπίζω ότι τελειώσαμε και με την απεργία της Πρωτομαγιάς, άντε να κάνουμε και καμιά δουλειά. Φυσικά μακριά από μένα τα χριστιανικά των πιστών και απίστων, αλλά στους καιρούς που ζούμε δείχνω ευελιξία.

Ο Πρωθυπουργός λοιπόν επέστρεψε τρεχάλα από το Πόρτο για την Σύνοδο (Κοινωνική) Κορυφής που διοργάνωσε η Πορτογαλική Προεδρία, αλλά η ιβηρική τον ακολουθεί κατά κάποιον τρόπο καθώς σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sánchez, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα οι δυο τους θα συμμετάσχουν από κοινού στις εργασίες του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα έχουν συζήτηση με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico.

Αυτός δεν είναι κανένας αθώος γλυκούλης να ξέρετε, ήταν χρόνια η Πυθία του Politico, καθώς έγραφε το περίφημο playbook με όλα τα βρυξελλιώτικα κουτσομπολιά. Από τότε που βούτηξε ο ταύρος την Ευρώπη μας, μας αντιγράφουν κανονικά.

Στο Πόρτο λοιπόν με τον Μητσοτάκη ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, η διπλωματική του σύμβουλος Ελένη Σουρανή, και η ισπανόφωνος, κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σήμερα πάντως ελπίζω να βάλει τα δυνατά του ο Πίνατ και να φτιάξει λίγο το κέφι του Πέδρο μετά την συντριβή της Μαδρίτης από την νεοφιλελεύθερη Αγιούσο, και την παραίτηση του τέως κυβερνητικού του εταίρου Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος.

Την ώρα που η σοσιαλιστική Ισπανία συνταράσσεται πολιτικά λόγω της πανδημίας, εδώ ψιλοσφαχτήκαμε για κάτι που διατύπωσε κάπως άτσαλα, είναι η αλήθεια, η τσαρίνα του Συριζα-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου. Η κ. Αχτσιόγλου είδε ρωγμές και μετατοπίσεις συσχετισμών υπέρ μιας κοινωνικής ατζέντας , μακριά από αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες πειθαρχίας και ενίσχυση δημόσιων συστημάτων παιδείας και υγείας στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας, και είπε ότι αυτές οι μετατοπίσεις «είναι μια μεγάλη ευκαιρία» για την Αριστερά.

Βρίσκω την κ. Αχτσιόγλου πολύ συντηρητική. Τολμώ να πω, ότι ίσως να οφείλεται στο καθεστώς εγκυμοσύνης στο οποίο τελεί, περιμένοντας το παιδί του συντρόφου της και Γραμματέα του Συριζα Δημήτρη Τζανακόπουλου. Δεν μπορεί ένα επίλεκτο μέλος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μεγαλωμένο στα κινήματα, να μιλάει για «μετατοπίσεις» και «ρωγμές», όταν ένας βέρος δυτικοτραφής, ο πολύς Νίκολας Νεγκροπόντε, γκουρού της πληροφορικής και ιδρυτής του Εργαστηρίου Πολυμέσων του ΜΙΤ προτείνει εθνικοποίηση των τηλεπικοινωνιών.

Ναι κύριοι, των διπλανών στηλών του Insider μην σοκάρεστε, έτσι ακριβώς: να εθνικοποιηθουν η Cosmote, η Wind και η Vodafone, να γίνουν δημόσιες υπηρεσίες ώστε οι τηλεπικοινωνίες να αποτελούν υποδομή και όχι εμπορική υπηρεσία. «Η Ελλάδα δεν πρέπει απλά να καβαλά τα κύματα της ψηφιακής εποχής. Πρέπει να τα δημιουργήσει… Από αυτή τη θέση η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί μιας προσέγγισης βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνδεσιμότητα. Εάν η Ελλάδα έκανε το Διαδίκτυο δωρεάν, θα δημιουργούσε ένα κύμα. Λάβετε υπόψη ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι δωρεάν. Άρα έχουμε προηγούμενο" είπε ο κ. Νεγκροπόντε σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.
Μήπως έχει επηρεαστεί από τα κύματα του Ικάριου πελάγους που βλέπει από το παράθυρο του (υπέροχου ομολογουμένως) σπιτιού του στην Χώρα της Πάτμου ο Νεγκροπόντε, και τα λέει αυτά τα κομμουνιστικά;

Πώς λέμε, καμία σχέση με την φίλη μου με την γερακίσια μύτη, Κριστίν Λαγκάρντ, που τα μόνα κύματα που βλέπει είναι αυτά των χρηματιστηρίων.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής και κάπως άτακτο μέλος της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, η Κριστίν όταν ακούει φωνές (σαν της Αχτσιόγλου καλή ώρα), να μιλούν για «διαγραφή ιδιωτικού χρέους» το κόβει μαχαίρι: σταματήστε να λέτε διαγραφή χρέους, είναι ο ασφαλέστερες τρόπος να συσπειρώσετε Ολλανδούς κλπ κατά της πολιτικής μου. Και έχει δίκιο φυσικά. Δεν είναι εποχή να δούμε αν υπάρχει ζωή εκτός PEPP.

Un beso

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:12

Νεκρός κρατούμενος στο ΑΤ Ομόνοιας

00:00

Συνελήφθη ο Τάιγκερ Γουντς για εμπλοκή σε τροχαίο

23:48

ΗΠΑ: Θύματα του Έπστιν κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και της Google

23:36

Βρετανία: «Όχι οθόνες» πριν από την ηλικία των δύο ετών

23:24

Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Κομισιόν επλήγη από κυβερνοεπίθεση στις 24 Μαρτίου

23:12

Ιράν: Έκκληση ΟΗΕ για συγκέντρωση 80 εκατ. δολαρίων προς τους πρόσφυγες

23:00

Γουίτκοφ: Η Ουάσινγκτον περιμένει την απάντηση του Ιράν

22:48

Πυροσβεστική: Προκηρύχθηκαν 24 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού ειδικών καθηκόντων

22:36

Ρωσία: Απαγορεύει τις εξαγωγές βενζίνης από 1η Απριλίου για να συγκρατήσει τις τιμές

22:24

Αραγτσί: «Έγκλημα πολέμου η επίθεση των ΗΠΑ σε σχολείο την πρώτη ημέρα του πολέμου»

22:12

Wall Street: 5η σερί εβδομάδα απωλειών για S&P 500 - Σε έδαφος διόρθωσης και ο Dow Jones

22:00

Μαρινάκης σε Ανδρουλάκη: Δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στον κόσμο

21:48

ΗΠΑ: Δεν έχουν εντοπιστεί τα δύο αγνοούμενα ιστιοφόρα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα

21:36

Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο οι τιμές από το 2022

21:24

Ανδρουλάκης στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Έφτασε η ώρα για μια νέα πολιτική αλλαγή»

21:12

Επιτόκια ΗΠΑ: Οι αγορές βλέπουν πιθανή μία αύξηση

21:00

Ράλι άνω του 2,5% για χρυσό με ώθηση από «buy the dip»

20:46

Ρούμπιο: Το Ιράν δεν έχει απαντήσει στο αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

20:32

Ξεπέρασε το 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου - Διευρύνεται το περιθώριο με τα Γερμανικά ομόλογα

20:22

Έναρξη συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την εντατικοποίηση επιστροφών παράνομων μεταναστών

20:12

Τσιάρας: Προτεραιότητα η ανάσχεση του αφθώδους πυρετού και η στήριξη της κτηνοτροφίας

20:01

Κοινό ανακοινωθέν G7: Άμεσο τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων σε Μέση Ανατολή και Ιράν

19:57

Δύσπιστος ο Μερτς αν ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να φέρει αλλαγή καθεστώτος

19:50

Στερεύει το ρευστό στην Ουκρανία – Κλείνει η «κάνουλα» της ΕΕ

19:39

Κινεζικά πλοία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ

19:27

Νέα πτώση στις ευρωαγορές

19:15

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να δράσουμε

19:04

Πλήγματα Ισραήλ και ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις χάλυβα, ενέργειας και πυρηνικών στο Ιράν - Με αντίποινα απειλούν οι IRGC

18:55

Ιράν: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου

18:47

CrediaBank: «Πράσινο φως» από τη ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ