INSIDE OUT

Τα συντηρητικά της Αχτσιόγλου και τα κομμουνιστικά του Νεγκροπόντε

10-05-2021 | 07:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δυναμικά ξεκινάει η εβδομάδα. Ξεμπερδέψαμε και με τον άπιστο Θωμά χθες, ελπίζω ότι τελειώσαμε και με την απεργία της Πρωτομαγιάς, άντε να κάνουμε και καμιά δουλειά. Φυσικά μακριά από μένα τα χριστιανικά των πιστών και απίστων, αλλά στους καιρούς που ζούμε δείχνω ευελιξία.

Ο Πρωθυπουργός λοιπόν επέστρεψε τρεχάλα από το Πόρτο για την Σύνοδο (Κοινωνική) Κορυφής που διοργάνωσε η Πορτογαλική Προεδρία, αλλά η ιβηρική τον ακολουθεί κατά κάποιον τρόπο καθώς σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sánchez, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα οι δυο τους θα συμμετάσχουν από κοινού στις εργασίες του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα έχουν συζήτηση με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico.

Αυτός δεν είναι κανένας αθώος γλυκούλης να ξέρετε, ήταν χρόνια η Πυθία του Politico, καθώς έγραφε το περίφημο playbook με όλα τα βρυξελλιώτικα κουτσομπολιά. Από τότε που βούτηξε ο ταύρος την Ευρώπη μας, μας αντιγράφουν κανονικά.

Στο Πόρτο λοιπόν με τον Μητσοτάκη ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, η διπλωματική του σύμβουλος Ελένη Σουρανή, και η ισπανόφωνος, κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σήμερα πάντως ελπίζω να βάλει τα δυνατά του ο Πίνατ και να φτιάξει λίγο το κέφι του Πέδρο μετά την συντριβή της Μαδρίτης από την νεοφιλελεύθερη Αγιούσο, και την παραίτηση του τέως κυβερνητικού του εταίρου Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος.

Την ώρα που η σοσιαλιστική Ισπανία συνταράσσεται πολιτικά λόγω της πανδημίας, εδώ ψιλοσφαχτήκαμε για κάτι που διατύπωσε κάπως άτσαλα, είναι η αλήθεια, η τσαρίνα του Συριζα-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου. Η κ. Αχτσιόγλου είδε ρωγμές και μετατοπίσεις συσχετισμών υπέρ μιας κοινωνικής ατζέντας , μακριά από αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες πειθαρχίας και ενίσχυση δημόσιων συστημάτων παιδείας και υγείας στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας, και είπε ότι αυτές οι μετατοπίσεις «είναι μια μεγάλη ευκαιρία» για την Αριστερά.

Βρίσκω την κ. Αχτσιόγλου πολύ συντηρητική. Τολμώ να πω, ότι ίσως να οφείλεται στο καθεστώς εγκυμοσύνης στο οποίο τελεί, περιμένοντας το παιδί του συντρόφου της και Γραμματέα του Συριζα Δημήτρη Τζανακόπουλου. Δεν μπορεί ένα επίλεκτο μέλος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μεγαλωμένο στα κινήματα, να μιλάει για «μετατοπίσεις» και «ρωγμές», όταν ένας βέρος δυτικοτραφής, ο πολύς Νίκολας Νεγκροπόντε, γκουρού της πληροφορικής και ιδρυτής του Εργαστηρίου Πολυμέσων του ΜΙΤ προτείνει εθνικοποίηση των τηλεπικοινωνιών.

Ναι κύριοι, των διπλανών στηλών του Insider μην σοκάρεστε, έτσι ακριβώς: να εθνικοποιηθουν η Cosmote, η Wind και η Vodafone, να γίνουν δημόσιες υπηρεσίες ώστε οι τηλεπικοινωνίες να αποτελούν υποδομή και όχι εμπορική υπηρεσία. «Η Ελλάδα δεν πρέπει απλά να καβαλά τα κύματα της ψηφιακής εποχής. Πρέπει να τα δημιουργήσει… Από αυτή τη θέση η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί μιας προσέγγισης βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνδεσιμότητα. Εάν η Ελλάδα έκανε το Διαδίκτυο δωρεάν, θα δημιουργούσε ένα κύμα. Λάβετε υπόψη ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι δωρεάν. Άρα έχουμε προηγούμενο" είπε ο κ. Νεγκροπόντε σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.
Μήπως έχει επηρεαστεί από τα κύματα του Ικάριου πελάγους που βλέπει από το παράθυρο του (υπέροχου ομολογουμένως) σπιτιού του στην Χώρα της Πάτμου ο Νεγκροπόντε, και τα λέει αυτά τα κομμουνιστικά;

Πώς λέμε, καμία σχέση με την φίλη μου με την γερακίσια μύτη, Κριστίν Λαγκάρντ, που τα μόνα κύματα που βλέπει είναι αυτά των χρηματιστηρίων.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής και κάπως άτακτο μέλος της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, η Κριστίν όταν ακούει φωνές (σαν της Αχτσιόγλου καλή ώρα), να μιλούν για «διαγραφή ιδιωτικού χρέους» το κόβει μαχαίρι: σταματήστε να λέτε διαγραφή χρέους, είναι ο ασφαλέστερες τρόπος να συσπειρώσετε Ολλανδούς κλπ κατά της πολιτικής μου. Και έχει δίκιο φυσικά. Δεν είναι εποχή να δούμε αν υπάρχει ζωή εκτός PEPP.

Un beso

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Τραμπ: Έχουμε πρόταση για ειρήνη στην Ουκρανία – Υπάρχει καλη πιθανότητα συμφωνίας

23:47

Μελόνι: Η αποδοχή μας από τον κόσμο είναι υψηλότερη από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης

23:38

Τραμπ: Θα διαθέσει 400 έως 500 εκατ. δολ. από το ταμείο της MAGA Inc. για τις ενδιάμεσες εκλογές

23:29

Υπ. Παιδείας: «Τα βιβλία δεν αποτελούν επιλογές πολιτικής ηγεσίας»

23:22

Wall Street: Πτώση στον απόηχο της απασχόλησης και της «αντίδρασης» Fed

23:04

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ για την Ελλάδα, αναβαθμίζει το outlook

22:58

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 6,5% για το Brent, πάνω από 8% το WTI

22:49

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ

22:46

Μητσοτάκης: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη πια μιλάμε με έργα, όχι με λόγια

22:35

Πόσα χρήματα παίρνει ο Καραλής για το πρώτο του διαμάντι

22:34

Δύο νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο

22:20

Γαλλία: Αντιδράσεις μετά τις απειλές της ακροδεξιάς να «κλείσει τη στρόφιγγα» της βοήθειας στην Ουκρανία

22:10

Τραμπ: Απειλεί ότι θα πλήξει «πολύ σύντομα» το «Βουνό της Αξίνας»

22:00

Πορεία ενστόλων στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

21:48

Τζιτζικώστας: «Καμία σοβαρή ευρωπαϊκή πολιτική για τη θάλασσα χωρίς την Ελλάδα στο τραπέζι»

21:37

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό με πτώση σχεδόν 1,5%

21:31

Χατζηδάκης: Τα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις

21:23

Μερτς: Δεν θα παραστεί στη διεθνή σύνοδο για το διάστημα στο Παρίσι

21:15

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23 εκατ. ευρώ

21:08

Μετρό Αθήνας: Συνεχίζονται τα έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών στη Γραμμή 3 – Προσωρινές αλλαγές στα δρομολόγια

21:00

Πέμπτη εβδομάδα πτώσης στις ευρωαγορές - «Έλαμψε» η VW

20:56

Η Ιαπωνία ανοίγει την αμυντική της βιομηχανία στις διεθνείς αγορές

20:47

Πόσα χρήματα παίρνει ο Τεντόγλου για τη δεύτερη θέση στο Diamond League

20:39

Γεραπετρίτης: «Αυτονόητο ότι η Ευρώπη θα παράσχει τη στήριξή της προς την Ελλάδα σε οποιαδήποτε απειλή»

20:30

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 11 Σεπτεμβρίου

20:12

Κων. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): «Διατήρηση του ανεκτέλεστου σε υψηλά επίπεδα (κοντά στα 2,8 δισ.), με νέα έργα 700 εκατ. ευρώ»

20:07

Μητσοτάκης από «Παπανικολάου»: Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα αποκτά το πιο σύγχρονο Αιματολογικό Κέντρο στα Βαλκάνια

19:56

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση «Ανώμαλη Προσγείωση» για εταιρείες ελικοπτέρων που έκαναν φοροδιαφυγή»

19:46

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Ανακαινίσεις σχολείων και εγκαίνια νέων μονάδων στη Θεσσαλονίκη

19:34

Ζελένσκι: Την Κυριακή στο Κιέβο οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Κούσνερ και Γουίτκοφ