Ομολογιακή νευρικότητα
Αυξημένη νευρικότητα θα παρατηρηθεί στην αγορά λέει η BofA, καθώς μια σειρά κρίσιμων μακροοικονομικών στοιχείων και παρεμβάσεων κεντρικών τραπεζών αναμένεται να καθορίσει το βραχυπρόθεσμο επενδυτικό κλίμα.
Στις ΗΠΑ, τα πρακτικά της Fed βρίσκονται στο επίκεντρο, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για διατήρηση σκληρής στάσης λόγω επίμονου πληθωρισμού και γεωπολιτικών κινδύνων, ενώ παράλληλα δημοσιεύονται στοιχεία για PMI, κατοικίες και καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός παραμένουν καθοριστικοί δείκτες, με ήπια επιβράδυνση μισθών και συγκρατημένη κατανάλωση. Στον Καναδά και την Ιαπωνία καταγράφονται μεταβαλλόμενες πληθωριστικές τάσεις και επιτάχυνση ανάπτυξης αντίστοιχα.
Παράλληλα, αναδυόμενες οικονομίες και ασιατικές αγορές ανακοινώνουν στοιχεία και αποφάσεις, ενώ το ενδιαφέρον εντείνεται από τις τοποθετήσεις αξιωματούχων Fed, ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών για την πορεία των επιτοκίων.
Και λίγες δεν τις λες....
Συνολικά 2.212 ζημιές και αποζημιώσεις που προσεγγίζουν τα 20,1 εκατ. ευρώ κατέγραψε η πρώτη εκτίμηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα στις 21–22 Ιανουαρίου 2026, με έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα.
Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών αφορά τις ασφαλίσεις περιουσίας, οι οποίες ανήλθαν σε 1.284 περιστατικά με εκτιμώμενες αποζημιώσεις ύψους 17,3 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν οι ασφαλίσεις αυτοκινήτων με 924 ζημιές και αποζημιώσεις 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκαν και 4 ζημιές σε ασφαλίσεις σκαφών, ύψους περίπου 267 χιλ. ευρώ.
Η έρευνα της ΕΑΕΕ βασίζεται σε στοιχεία από 24 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 98,4% της αγοράς ασφαλίσεων περιουσίας.
H Citi «ψηφίζει» Eurobank
H Citi προχωρά σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τη Eurobank, έπειτα από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου επιχειρηματικού πλάνου της τράπεζας.
Ο οίκος επιβεβαιώνει τη σύσταση «αγοράς» και ανεβάζει την τιμή-στόχο στα €5,00 από €4,70, ενσωματώνοντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 34,4% σε σχέση με την τιμή των €3,72 (15 Μαΐου). Συνυπολογίζοντας και την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση 4,1%, η συνολική αναμενόμενη απόδοση διαμορφώνεται στο 38,5%. Σε επίπεδο προβλέψεων, η Citi εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας θα διαμορφωθούν το 2026 στα €1,45 δισ., με κέρδη ανά μετοχή €0,40.
Τρελή ζήτηση
Τώρα τι να πω για την ΔΕΗ. Νομίζω ότι τα έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό. Η ζήτηση ήταν τρελή με το καλημέρα της δημόσιας εγγραφής και αυτό μαρτυρά και η άνοδος της μετοχής σε μια όχι τόσο καλή ημέρα για τις αγορές. Έτσι αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο και καλά οργανωμένη διαδικασία η επιτυχία είναι δεδομένη.
Αποχώρηση στο μέλλον
Αύξησε το ποσοστό της η Reggeborgh στην Ελλάκτωρ αν και αυτό ήταν αναμενόμενο. Το ερώτημα είναι αν η εταιρία θα μείνει στο Χρηματιστήριο. Η απάντηση αυτή θα δοθεί στο προσεχές μέλλον με τις πιθανότητες αποχώρησης να είναι αυξημένο όταν ολοκληρωθεί η αποχώρηση της Motor Oil.
Άναψαν τα αίματα για το χωροταξικό
Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο συγκαλεί αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με την αφορμή του Ειδικού Χωροταξικού που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και ήδη οι φορείς του κλάδου, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ εξέφρασαν χθες τις αντιρρήσεις τους. Η βασική ένσταση του κλάδου αφορά την οριζόντια προσέγγιση για πλαφόν σε νέες τουριστικές επενδύσεις 100 κλινών η οποία δημιουργεί ζητήματα - όπως υποστηρίζουν - σε μεγάλους και ώριμους τουριστικούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα και η Ρόδος. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, φέρεται να έχει αναθέσει σε καθηγητές πολυτεχνείου συγκεκριμένη γνωμοδότηση επί των διατάξεων του νέου Ειδικού Χωροταξικού ώστε οι παρατηρήσεις στη δημόσια διαβούλευση να βασίζονται σε εμπεριστατωμένη άποψη.
Ανοίγει πανιά στο εξωτερικό
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι επενδύσεις των εγχώριων ομίλων φαίνεται να συνεχίζονται, με κάποιους εξ αυτών να ετοιμάζονται να διευρύνουν το αποτύπωμά τους και στο εξωτερικό. Ο λόγος για τον όμιλο Sani Ikos του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη ο οποίος προχωρά τα πλάνα του εκτός ελληνικών συνόρων. Μετά τις Marbella και Algarve μάλιστα μπορεί να υπάρξουν πρόσθετες ανακοινώσεις και τα σχέδια να επεκταθούν έως και τον Ατλαντικό. Εκεί άλλωστε βρίσκεται και η τουριστικά αναπτυγμένη Καραϊβική.
Αλλάζει πίστα η Brown Hotels
Και μιας ο λόγος για ξενοδοχεία ανακοινώσεις υπήρξαν κι από το μέτωπο της Brown Hotels η οποία δείχνει να αφήνει πίσω της τη φάση του «καθαρού» lifestyle brand και να περνά σε ένα πιο ώριμο επιχειρηματικό μοντέλο, επενδύοντας πλέον συστηματικά στο hospitality management. Μετά την εξαγορά των δραστηριοτήτων της σε Ελλάδα και Ισραήλ από την Israel Canada Hotels, η αλυσίδα επιχειρεί να χτίσει ένα πιο διευρυμένο αποτύπωμα, όχι μόνο ως operator δικών της μονάδων αλλά και ως διαχειριστής ξενοδοχείων τρίτων. Και κάπως έτσι, πίσω από το design, τα rooftop και το «instagrammable» προφίλ, φαίνεται ότι μπαίνει πιο δυναμικά στο παιχνίδι των αποδόσεων, των συνεργειών και της οργανωμένης επέκτασης στην ελληνική αγορά φιλοξενίας. Το ενδιαφέρον, βέβαια, θα είναι αν το νέο αυτό μοντέλο καταφέρει να αποδώσει με την ίδια επιτυχία και εκτός των μεγάλων αστικών προορισμών, εκεί όπου ο ανταγωνισμός ανεβαίνει και οι ισορροπίες γίνονται πιο απαιτητικές.
Άλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τη χάρη
Άλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τη χάρη… Ο λόγος για τους ανελκυστήρες του Μετρό Θεσσαλονίκης, στους οποίους αναγράφεται το όνομα της Kleemann, της ελληνικής πολυεθνικής που τους κατασκεύασε και εγκατέστησε. Ωστόσο, η Kleemann δεν σχετίζεται με τη συντήρηση και τη λειτουργική διαχείρισή τους, η οποία, για λόγους που δεν κατανοούμε έχουν ανατεθεί από το ΜΕΤΡΟ σε άλλη εταιρεία. Αν μη τι άλλο, είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε προκειμένου να μην πλανώνται ψευδείς εντυπώσεις.
Θεσμική «ενσυναίσθηση»
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Athex Tech Summit επιστρέφει στο Ωδείο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας ότι η συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια έχει πλέον περάσει από τη θεωρία στην «καρδιά» της στρατηγικής των μεγάλων οργανισμών. Και αν πέρυσι το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν κυρίως στις δυνατότητες της GenAI, φέτος το βάρος μετατοπίζεται εμφανώς προς την «ώριμη» πλευρά της τεχνολογίας: agentic AI, ψηφιακή ανθεκτικότητα και προστασία κρίσιμων υποδομών.
Δεν περνά απαρατήρητο, άλλωστε, ότι στο ίδιο τραπέζι συναντώνται τράπεζες, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ενεργειακοί όμιλοι και τεχνολογικοί κολοσσοί - ένδειξη ότι η αγορά αρχίζει να αντιμετωπίζει την τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο ως εργαλείο παραγωγικότητας, αλλά και ως ζήτημα εταιρικής ευθύνης, διαχείρισης ρίσκου και θεσμικής «ενσυναίσθησης» απέναντι στις νέες ψηφιακές απειλές.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.