BACKSTORY

Η αύξηση της Credia - Ανησυχία στο ΧΑ - Ενεργειακό «σοκ και δέος» στην Ιταλία

20-02-2026 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αύξηση της Credia - Ανησυχία στο ΧΑ - Ενεργειακό «σοκ και δέος» στην Ιταλία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πώς θα γίνει η αύξηση μετοχικού της Credia

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η CrediaBank, η οποία συγκαλεί γενική συνέλευση για τις 16 Μαρτίου με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Νωρίτερα, στις 9 Μαρτίου η τράπεζα θα πραγματοποιήσει επενδυτική ημέρα στο Λονδίνο προκειμένου να εξηγήσει στους θεσμικούς επενδυτές τους λόγους της αύξησης και να προσελκύσει νέα κεφάλαια. Η αύξηση ύψους 300 εκατ. ευρώ δείχνει σε σημαντικό ποσοστό καλυμμένη αν τόσο κατά τις 9 Μαρτίου όσο και κατά τις 16 θα γίνουν γνωστές οι προθέσεις και το αφήγημα της τράπεζας.

Πολλά θα αλλάξουν στην Ευρώπη των λαών

Πολλά είναι έτοιμα να αλλάξουν στην Ευρώπη των λαών. Το σίγουρο είναι πως και το Βερολίνο κινητοποιείται και όροι «ταμπού» όπως η αμοιβαιοποίηση χρέους μπαίνουν στο τραπέζι. Αλλά, πάντα σε αυτές τις κουβέντες υπάρχουν συμβιβασμοί και ανταλλάγματα. Οι ανησυχίες για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων εντείνεται σε πολλά κράτη μετά και τη 2η συνάντηση του διευθυντηρίου των «Ε6» που θεωρητικά έχει προσωρινό χαρακτήρα, ώστε να επιταχύνει κρίσιμες αποφάσεις σε άμυνα, ενέργεια, τεχνολογία. Η ταχύτητα, βεβαίως, είναι αναγκαία αλλά μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η νέα τάξη πραγμάτων.

Μεγαλώνει η ανησυχία

Τελικά, εχθές, δεν υπήρχε συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης στο Χρηματιστήριο και πλέον η ανησυχία μεγαλώνει για το αν θα συνεχιστεί η πτώση. Δόθηκε από την προχθεσινή συνεδρίαση η ευκαιρία να τακτοποιηθούν margins αλλά είναι σαφές πως οι επενδυτές θα γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί. Το θετικό είναι ότι έχουν αυξηθεί οι επαγγελματίες της αγοράς λόγω αύξησης συμμετοχής των ξένων αλλά ταυτόχρονα ενισχύει τον κίνδυνο σε μια αγορά που είναι σαφές ότι με την εξαίρεση κάποιων λίγων μετοχών δεν έχει βάθος.

Ξαφνικό ξύπνημα

Πάντως, εμένα μου έκανε χθες εντύπωση ότι την ώρα που τα έσκιαζε όλα η φοβέρα, η μετοχή της Revoil ήταν αυτή την ξεχώρισε, μετά το προνόμιο της Ξυλεμπορίας το οποίο δεν μπορεί να λογιστεί ως κανονική περίπτωση μετοχής. Χθες, η Revoil είχε και τζίρο και μάλιστα περισσότερο από προχθές, που ήταν κινητική. Υποθέτω ότι θα υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που έχει αυτή τη συμπεριφορά και δεν θα δούμε επανάληψη φαινομένων απότομης ανόδου και μετέπειτα μαρασμού. Αναμένω, δε, με ενδιαφέρον τα οικονομικά αποτελέσματα του 2025.

Πουλήσαμε τσάμπα

Διαβάζοντας τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ και ο πιο αδαής μπορεί να αντιληφθεί ότι το Euronext αγόρασε τσάμπα την εταιρεία. Και έτσι, μπορεί να γεύεται τις υπεραξίες. Χθες, η μετοχή της ΕΧΑΕ με βάση τη σχέση ανταλλαγής έπαιζε με premium και αυτό έχει τη σημασία του. Είναι, δε, εντυπωσιακός ο όγκος που έγινε στη μετοχή της ΕΧΑΕ και η άνοδος της μετοχής σε μια έντονη πτωτική συνεδρίαση.

Ενεργειακό «σοκ και δέος» στην Ιταλία

Με μέτρα που «βάζουν φωτιά» στους προϋπολογισμούς των ενεργειακών εταιρειών, αλλά και ανατρέπουν την κοινή αρχιτεκτονική των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει το κόστος ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πρώτος πυλώνας των παρεμβάσεων που δρομολογούνται είναι η αύξηση κατά 2% της φορολόγησης των ενεργειακών εταιρειών, ώστε από τα έσοδα να στηριχθούν οι καταναλωτές.

Η δεύτερη παρέμβαση, που έχει δημιουργήσει σημαντικές αντιδράσεις και εκτός Ιταλίας, αφορά την αποζημίωση των μονάδων αερίου για το κόστος CO2 με το οποίο αυτές επιβαρύνονται. Θεωρητικά, το μέτρο αυτό θα μείωνε τις χονδρεμπορικές τιμές και κατά συνέπεια το κόστος προμήθειας ηλεκτρισμού των παρόχων. Ως συνέπεια, θα οδηγούσε σε χαμηλότερα τιμολόγια.

Παράλληλα, όμως, η παρέμβαση θα άλλαζε τις ισορροπίες εισαγωγών-εξαγωγών της Ιταλίας με τις γειτονικές χώρες (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα), ενώ θα έβαζε «φρένο» στις επενδύσεις σε «καθαρές» τεχνολογίες παραγωγής (όπως οι ΑΠΕ και οι μπαταρίες). Επίσης, πρακτικά θα έκανε την ιταλική αγορά να διαφοροποιηθεί δραστικά από το Target Model, το οποίο ακολουθείται πανευρωπαϊκά. Για όλους αυτούς τους λόγους, στελέχη των εγχώριου κλάδου θεωρούν δεδομένο ότι η Κομισιόν θα παρέμβει (ακόμη κι αν η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί πως δεν χρειάζεται έγκριση) και εξίσου δεδομένο ότι θα απορρίψει τη μεταρρύθμιση.

Και εγένετο ο Pharos

Με την εποπτεία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας συστάθηκε χθες η Ελληνικό Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης Ανώνυμη Εταιρεία, με διακριτικό τίτλο Pharos AI Factory. Το πολυσυζητημένο εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης που αποκτά η Ελλάδα, έχει την έδρα του στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως εθνικός και περιφερειακός επιταχυντής τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας πρόσβαση σε υπολογιστική ισχύ, δεδομένα, μοντέλα και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Βάσει της σύσταση το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 25.000 ευρώ και καλύπτεται κατά 30% από το Ελληνικό Δημόσιο και κατά 70% από το Υπερταμείο.

Οι προτεραιότητες της... Telekom

Η μετοχή του ΟΤΕ συγκαταλέγεται σε εκείνες που έχουν αντέξει τις πιέσεις του Φεβρουαρίου, παρότι σήμερα μπορεί να απασχολήσουν την επικαιρότητα τυχόν πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον Οργανισμό από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Μια παράπλευρη είδηση ωστόσο που προέκυψε χθες όσον αφορά την αρχαιότερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, είναι ότι η μετονομασία της από Cosmote σε Cosmote Telekom δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Κατά την ετήσια συνάντηση των στελεχών του Ομίλου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Telecom Center Athens στις προτεραιότητες του 2026 φάνηκε να φιγουράρει στη πίσω οθόνη σκέτο το Telekom, γεγονός που ενδέχεται να λέει πολλά για το μέλλον της ονομασίας και να επιταχύνει τις εξελίξεις που φημολογούνται εδώ και καιρό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:56

Κικίλιας: «Βγαίνει η προκήρυξη για προσλήψεις 420 νέων Δόκιμων Λιμενοφυλάκων»

10:50

Πιερρακάκης: «Οι εξαγγελίες της αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ είναι ακοστολόγητες»

10:49

Euronext: Ανοιχτή σε συγχώνευση με Deutsche Börse – «Υπάρχει εμπορική λογική»

10:46

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο τις κεντρικές τράπεζες

10:26

Σκέρτσος: «Μείωση 32,8% στους νεκρούς σε τροχαία από το 2019»

10:20

Πιο κερδοφόρα ταινία όλων των εποχών για τη Universal η «Οδύσσεια»

10:01

Καζάκς (ΕΚΤ): Υπάρχουν οι συνθήκες για νέες αυξήσεις επιτοκίων

09:56

Γαλλία: Οι υποψήφιοι των ακραίων κομμάτων προηγούνται στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2027

09:41

Προς νέα μετάθεση το ΜΙΔΑ: Το «σοκ» των λαθών και το πολιτικό ημερολόγιο αναβάλλει την έναρξη

09:32

Γεωργιάδης: Νέος QR κωδικός για κάθε ιατρείο - Απαγόρευση διαφημίσεων ιατρικών υπηρεσιών στο ίντερνετ

09:31

Φλερτάρει με πτώχευση και «λουκέτο» το Κέντρο Κένεντι

09:22

Λευκός Οίκος: Ποιοι θα κάνουν τα briefing μετά την αποχώρηση της Λέβιτ

09:05

Metlen: Συμφωνία με την Petronas για προμήθεια LNG στην Ελλάδα

09:05

Κατάρρευση των γεννήσεων την τελευταία 25ετία κατά 44% - Υπετριπλασιάστηκαν οι μητέρες άνω των 40 ετών

08:52

Πετρέλαιο: Ο αγωγός της Σαουδικής Αραβίας ωθεί τις τιμές

08:40

Δίκη για τα Τέμπη: Συνεχίζεται με την πρόταση της εισαγγελέως για έλεγχο του κινητού του σταθμάρχη

08:26

Στενά του Ορμούζ: Αναβολή της συνόδου των ΥΠΕΞ του Ιράν και κρατών του Κόλπου

08:19

Εκλογές στη Σουηδία: Οριακό προβάδισμα για τους Σοσιαλδημοκράτες

08:08

«Άγνωστος» πρώην παίκτης του ΝΒΑ με 800 εκατ. δολάρια

08:00

Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία της Αττικής - Πώς θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες

07:57

Ανακαίνιση σπιτιού: Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια

07:54

Γερμανία: Νίκη του CDU στις τοπικές εκλογές της Κάτω Σαξονίας - Τριπλασίασε τα ποσοστά της η AfD

07:49

Άλμα κερδών για την Ποτοποιία Βαρβαγιάννη - Η επόμενη μέρα

07:47

Όταν η Ιαπωνία κράτησε ζωντανή την Ολυμπιακή Φλόγα

07:42

Τελευταία εβδομάδα ψηφοφορίας για τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ

07:35

Το νερό των τροφίμων έχει… ταχυδρομικό κώδικα

07:30

Επενδύσεις 9 δισ. φέρνει το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ - Μέσα για πρώτη φορά ο GSI

07:26

Airbnb: Φοροσαφάρι για κρυφά εισοδήματα - Νέος γύρος διασταυρώσεων

07:19

Εβδομάδα-«φωτιά» στο Χρηματιστήριο: Διπλή αναβάθμιση, παράγωγα και αξιολογήσεις

07:12

Τι περιμένει η ΝΔ από τους συνταξιούχους - Τα κλεισίματα ματιού του Ανδρουλάκη προς τα αριστερά - Η κουμπαριά του Πιερρακάκη