BACKSTORY

Δυνατά αποτελέσματα – Τα «ασημικά» στο εξωτερικό – Τι ζητούν οι βιομήχανοι

13-03-2024 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δυνατά αποτελέσματα – Τα «ασημικά» στο εξωτερικό – Τι ζητούν οι βιομήχανοι

Δυνατά αποτελέσματα

Η Εθνική επισφράγισε αυτό που λέμε «τα καλά αποτελέσματα των τραπεζών». Είναι γεγονός, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, πως η ΕΤΕ διαθέτει μακράν τον πιο καλό ισολογισμό και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εξ ου και προσδοκά να καταφέρει να ξεφύγει, προχωρώντας σε διανομή μερίσματος η οποία θα φθάνει μέχρι και σε 30% εφόσον ο SSM το επιτρέψει σε τελική ανάλυση.

Η δόξα ολοκληρώνεται

Αφήνοντας τα αποτελέσματα και τη δόξα των τραπεζών να σημειώσουμε πως τα πιστωτικά ιδρύματα και πιο συγκεκριμένα οι διοικήσεις τους θα βρίσκονται στο Λονδίνο για το roadshow της Morgan Stanley το οποίο ολοκληρώνεται αύριο 14 Μαρτίου.

Τα ενδεχόμενα

Η ενδεχόμενη αλλαγή έδρας της Cosmote TV να ξέρετε πως δεν είναι άσχετη τελικώς με τις εξελίξεις στη NOVA. Παίζει και παίζει ισχυρά η συγκεκριμένη αυτή μικρή αγορά να μην αντέχει τόσες συνδρομητικές πλατφόρμες. Ειδικά μάλιστα όταν έχουν απέναντι διεθνείς πλατφόρμες που φορολογούνται αλλιώς.

Το μέτρο

Εκείνο που μετράει για τις τράπεζες είναι πως όλες λίγο πολύ θέλουν να ανακτήσουν με έναν διαφορετικό ίσως τρόπο τα ασημικά τους στο εξωτερικό. Το ακούσαμε από την Πειραιώς, το ακούσαμε και από την Εθνική. Η Eurobank και η Alpha το έχουν κάνει ήδη πράξη. Άλλωστε το πείραμα στο παρελθόν θεωρείται επιτυχημένο και ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής η πώληση της Finansbank ήταν καταλυτική σε κρίσιμη στιγμή. Και φυσικά αν δεν ερχόταν η λαίλαπα του μνημονίου οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν ισχυρό αποτύπωμα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Της Άρτας το γιοφύρι

Αυτά τα πακέτα των κόκκινων δανείων των τραπεζών έχουν λίγο καταντήσει σαν το γιοφύρι της Άρτας... Ολημερίς τα χτίζουνε, το βράδυ γκρεμιζόταν.

Ποντάρει στον Ασπρόπυργο

Δύο ακόμα εξαγορές ακινήτων στον Ασπρόπυργο έγιναν από την Trastor, η οποία φαίνεται ότι επενδύει σημαντικά στην περιοχή που και κοντά είναι στο κέντρο της Αθήνας και οι δυνατότητες για αποθηκευτικούς χώρους είναι τεράστιες. Προφανώς και ποντάρει σε ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής τα επόμενα χρόνια.

Επανεξέταση μέτρου του ΥΠΕΝ ζητά η βιομηχανία

Επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), ζητώντας να επανεξετάσει το μέτρο που προβλέπει τον επιμερισμό του κόστους για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης, θερμικών μονάδων, καθώς και καταναλωτών στην υψηλή τάση. Το μέτρο του υπουργείου ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και προβλέπει πως η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται κατά 50% από τους παραγωγούς – καταναλωτές, και το υπόλοιπο 50% από τον ΑΔΜΗΕ.

Όπως αναφέρει ωστόσο η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της, η ανάληψη του 50% από τον ΑΔΜΗΕ θα μετακυλήσει σημαντικές επιβαρύνσεις στα τέλη χρήσης του συστήματος μεταφοράς, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η περιουσιακή βάση του Διαχειριστή να αυξηθεί με ένα ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την αναθεώρηση του μέτρου έχει εισηγηθεί προς το υπουργείο και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ενώ από την άλλη πλευρά σε ενημερωτικό του σημείωμα ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει πως οποιοσδήποτε διαφορετικός μηχανισμός αποζημίωσης θα καθιστούσε τις συγκεκριμένες επενδύσεις μη βιώσιμες για τον Διαχειριστή. Σύμφωνα πάντως με τις έως τώρα πληροφορίες, το υπουργείο φαίνεται να τάσσεται υπέρ του ΑΔΜΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τραμπ: «Πολύ λυπηρή η σύλληψη του πρώην πρίγκιπα Άντριου»

23:44

Σπανάκης: «115 έργα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα»

23:30

Το χρονικό της σύλληψης του πρώην πρίγκιπα Άντριου για το σκάνδαλο Έπστιν

23:16

«Λύγισε» η Wall Street υπό το βάρος ιδιωτικής πίστωσης και Τεχεράνης

23:02

Παπαστεργίου: «Η AI πρέπει να συνδέεται με ίσες ευκαιρίες και καθολική πρόσβαση»

22:50

Times: «Όχι» Στάρμερ σε Τραμπ στη χρήση βρετανικών βάσεων για επίθεση στο Ιράν

22:38

Βlue Owl: Διακόπτει τις αναλήψεις κεφαλαίων σε fund της - Πουλά assets 1,4 δισ. δολαρίων

22:25

Το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν έστειλε το πετρέλαιο σε υψηλό 6 μηνών

22:13

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,8 εκατ. ευρώ

22:02

BioNTech: Αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας στο εμβόλιο κατά της Covid-19

21:52

Ελεύθερος μετά από ανάκριση ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου - Παραμένει υπό έρευνα

21:37

Σταθεροποιητικές τάσεις για χρυσό με φόντο ιρανο-αμερικανικό και πληθωρισμό

21:24

Ζαχαράκη: «12 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού σε Αρεταίειο και Αιγινήτειο»

21:13

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μπροστά με 12,1 μονάδες η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για Τσίπρα και Καρυστιανού

21:04

Τα τυχερά παιχνίδια «μπαίνουν» στον πληθωρισμό - Τι σημαίνει για τον μέσο παίκτη

20:53

Αγαπηδάκη: Τα Προγράμματα «Προλαμβάνω» έχουν αποδοχή άνω του 90% στον γενικό πληθυσμό

20:43

Λιβάνιος: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νίκη των Ελλήνων του εξωτερικού»

20:36

Η Γαλλία παροτρύνει ΗΠΑ και Ιράν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις

20:27

Συνάντηση Δένδια με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ την Παρασκευή

20:23

Πανελλαδική έρευνα για τον παράνομο τζόγο: Στο μικροσκόπιο 800 παίκτες σε όλη τη χώρα

20:17

Αττική Οδός: Την Παρασκευή σε κυκλοφορία η σήραγγα των Λιοσίων προς αεροδρόμιο

20:12

Πώς οι κλιματικές καταστροφές μπορούν να αυξήσουν το κόστος του χρέους

20:10

Νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης στα ειδησεογραφικά μέσα της United Group

19:54

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαισιόδοξες οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες για επίτευξη συμφωνίας ειρήνης

19:43

2,2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από ζωονόσους ετησίως - Τι διδάσκει η έρευνα της ενιαίας προσέγγισης στην υγεία

19:35

Πέντε χώρες στέλνουν στρατεύματα στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης για Γάζα

19:18

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για τον εορτασμό των Αποκριών

19:04

Βγήκαν οι πωλητές στις ευρωαγορές μετά το ιστορικό υψηλό - «Βαρίδια» Renault και Airbus

18:58

Γεωργιάδης: «Το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας βελτιώνει την ποιότητα της επείγουσας φροντίδας»

18:43

Η Εθνική Επιτροπή Διοίκησης για τη Γάζα ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών