BACKSTORY

Δυνατά αποτελέσματα – Τα «ασημικά» στο εξωτερικό – Τι ζητούν οι βιομήχανοι

13-03-2024 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δυνατά αποτελέσματα – Τα «ασημικά» στο εξωτερικό – Τι ζητούν οι βιομήχανοι

Δυνατά αποτελέσματα

Η Εθνική επισφράγισε αυτό που λέμε «τα καλά αποτελέσματα των τραπεζών». Είναι γεγονός, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, πως η ΕΤΕ διαθέτει μακράν τον πιο καλό ισολογισμό και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εξ ου και προσδοκά να καταφέρει να ξεφύγει, προχωρώντας σε διανομή μερίσματος η οποία θα φθάνει μέχρι και σε 30% εφόσον ο SSM το επιτρέψει σε τελική ανάλυση.

Η δόξα ολοκληρώνεται

Αφήνοντας τα αποτελέσματα και τη δόξα των τραπεζών να σημειώσουμε πως τα πιστωτικά ιδρύματα και πιο συγκεκριμένα οι διοικήσεις τους θα βρίσκονται στο Λονδίνο για το roadshow της Morgan Stanley το οποίο ολοκληρώνεται αύριο 14 Μαρτίου.

Τα ενδεχόμενα

Η ενδεχόμενη αλλαγή έδρας της Cosmote TV να ξέρετε πως δεν είναι άσχετη τελικώς με τις εξελίξεις στη NOVA. Παίζει και παίζει ισχυρά η συγκεκριμένη αυτή μικρή αγορά να μην αντέχει τόσες συνδρομητικές πλατφόρμες. Ειδικά μάλιστα όταν έχουν απέναντι διεθνείς πλατφόρμες που φορολογούνται αλλιώς.

Το μέτρο

Εκείνο που μετράει για τις τράπεζες είναι πως όλες λίγο πολύ θέλουν να ανακτήσουν με έναν διαφορετικό ίσως τρόπο τα ασημικά τους στο εξωτερικό. Το ακούσαμε από την Πειραιώς, το ακούσαμε και από την Εθνική. Η Eurobank και η Alpha το έχουν κάνει ήδη πράξη. Άλλωστε το πείραμα στο παρελθόν θεωρείται επιτυχημένο και ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής η πώληση της Finansbank ήταν καταλυτική σε κρίσιμη στιγμή. Και φυσικά αν δεν ερχόταν η λαίλαπα του μνημονίου οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν ισχυρό αποτύπωμα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Της Άρτας το γιοφύρι

Αυτά τα πακέτα των κόκκινων δανείων των τραπεζών έχουν λίγο καταντήσει σαν το γιοφύρι της Άρτας... Ολημερίς τα χτίζουνε, το βράδυ γκρεμιζόταν.

Ποντάρει στον Ασπρόπυργο

Δύο ακόμα εξαγορές ακινήτων στον Ασπρόπυργο έγιναν από την Trastor, η οποία φαίνεται ότι επενδύει σημαντικά στην περιοχή που και κοντά είναι στο κέντρο της Αθήνας και οι δυνατότητες για αποθηκευτικούς χώρους είναι τεράστιες. Προφανώς και ποντάρει σε ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής τα επόμενα χρόνια.

Επανεξέταση μέτρου του ΥΠΕΝ ζητά η βιομηχανία

Επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), ζητώντας να επανεξετάσει το μέτρο που προβλέπει τον επιμερισμό του κόστους για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης, θερμικών μονάδων, καθώς και καταναλωτών στην υψηλή τάση. Το μέτρο του υπουργείου ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και προβλέπει πως η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται κατά 50% από τους παραγωγούς – καταναλωτές, και το υπόλοιπο 50% από τον ΑΔΜΗΕ.

Όπως αναφέρει ωστόσο η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της, η ανάληψη του 50% από τον ΑΔΜΗΕ θα μετακυλήσει σημαντικές επιβαρύνσεις στα τέλη χρήσης του συστήματος μεταφοράς, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η περιουσιακή βάση του Διαχειριστή να αυξηθεί με ένα ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την αναθεώρηση του μέτρου έχει εισηγηθεί προς το υπουργείο και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ενώ από την άλλη πλευρά σε ενημερωτικό του σημείωμα ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει πως οποιοσδήποτε διαφορετικός μηχανισμός αποζημίωσης θα καθιστούσε τις συγκεκριμένες επενδύσεις μη βιώσιμες για τον Διαχειριστή. Σύμφωνα πάντως με τις έως τώρα πληροφορίες, το υπουργείο φαίνεται να τάσσεται υπέρ του ΑΔΜΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:47

Πού ανοίγει νέο κατάστημα η Pizza Hut

07:44

Εκατομμυριούχοι, διάσημοι και... μακαρίτες - Οι 13 πλουσιότεροι νεκροί celebrities

07:41

Αέριο: «Γέφυρα» η Ελλάδα ανάμεσα σε ΗΠΑ & Ουκρανία – Νέα deals ενόψει για αμερικανικό LNG

07:36

Ελαφρύνσεις σε βιομηχανικό ρεύμα: Στόχος για αποκαλυπτήρια εντός εβδομάδας – Ορόσημο το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού

07:31

Επίδομα θέρμανσης: Τα λάθη που κοστίζουν έως 1.200 ευρώ -Πώς μπορεί να χαθεί η ενίσχυση

07:24

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 52η επέτειο του Πολυτεχνείου - Ποιοι σταθμοί Μετρό κλείνουν

07:20

Τράπεζες: Η φόρμουλα για συμπαγή επιτοκιακά έσοδα, δυναμική στροφή στις προμήθειες

07:16

Ενεργειακά και δημοσιονομικά μπουστάρουν την κυβέρνηση - Σε ποιον ευχήθηκε εγκάρδια ο Νίκος Δένδιας

07:12

Η άνοδος της Βουλγαρίας – Μια αναβάθμιση με… timing – Οι αλλαγές στη Golden Visa

23:58

Ισημερινός: Δημοψήφισμα για την επιστροφή ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα

23:37

Ουκρανία: Ανακοίνωσε ότι έπληξε διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή Σαμάρα της Ρωσίας

22:47

Κιλκίς: Πλήρωσε για αγορά αυτοκινήτου και δεν το παρέλαβε ποτέ

22:16

Συλλήψεις για παράνομη ανάθεση διοίκησης λάντζας στο Πέραμα

21:47

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε Παλαιστίνιο που εκτόξευε εκρηκτικό μηχανισμό στις δυνάμεις του στη Δυτική Όχθη

21:18

Ρωσία: Η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέλαβε άλλα δύο χωριά στη νότια Ουκρανία

20:58

Παπασταύρου: Η χώρα μας μετατρέπεται στην πράξη, στο πεδίο, σε ενεργειακό κόμβο

20:45

ΛΔ Κονγκό: Τουλάχιστον 32 νεκροί σε δυστύχημα σε ορυχείο κοβαλτίου

20:36

24ωρη απεργία προκήρυξαν οι εργαζόμενοι και οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train στις 18 Νοεμβρίου

20:23

Καραμανλής για θάνατο Δ. Σταμάτη: Με συγκίνηση αποχαιρετώ τον πολιτικό της ευθύνης και του μέτρου

20:04

Ιράν: Ξεκίνησε επιχειρήσεις σποράς νεφών για πρόκληση βροχοπτώσεων

19:42

Μπέσεντ: Η πρόταση Τραμπ για μέρισμα $2.000 απ' τους δασμούς θα απαιτούσε έγκριση του Κογκρέσου

19:26

Βούτσιτς: Μέσα σε μία εβδομάδα πρέπει να επιλυθεί η κρίση σχετικά με το ρωσικής ιδιοκτησίας διυλιστήριο NIS

19:13

ΗΠΑ; Στρατιώτες της Εθνοφρουράς θα αποσυρθούν από το Σικάγο και το Πόρτλαντ

19:00

Βρετανία: Πολιτική αναδίπλωση με τον φόρο εισοδήματος υπό την «ομηρία» των αγορών

18:56

Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του λόγω της υπόνοιας Τραμπ περί παλαιστινιακού κράτους

18:29

Δολοφονία Λάλα: Η ΕΛΑΣ εντόπισε όπλα, πάνω από 100.000 ευρώ και χρυσές λίρες

18:24

Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο

18:20

Κικίλιας: Λιμάνια, ποντοπόρος ναυτιλία και ενέργεια, το νέο πλαίσιο ασφάλειας στην περιοχή

18:15

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερες οι έξι ανήλικες που συνελήφθησαν μετά από επεισόδιο ξυλοδαρμού

18:10

Ταχιάος: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων