BACKSTORY

Misunderstanding - Τα «φώτα» (και) σε εγχώριες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο - Αναμονή για το «ντεμπούτο» της Trade Estates

06-11-2023 | 07:20
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Misunderstanding - Τα «φώτα» (και) σε εγχώριες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο - Αναμονή για το «ντεμπούτο» της Trade Estates

Να μην μείνουμε στις εντυπώσεις...

Ομολογουμένως εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα των δύο τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank. Όχι πως δεν το περιμέναμε με τέτοια υψηλά έσοδα από τόκους. Αυτό που τώρα οι επενδυτές θέλουν να δουν είναι αν και κατά πόσον τελικώς με τόσα κέρδη οι τράπεζες θα διανείμουν μέρισμα. Θα μου πείτε και τι φταίνε οι τράπεζες που ο SSM δεν θέλει και δεν ποθεί; Και θα σας απαντήσω και εγώ σύμφωνοι. Το ζήτημα είναι αυτή τη φορά θα το θελήσει; Ας το ελπίσουμε γιατί από τη μια οι διοικήσεις είναι πρόθυμες για το 2024, και από την άλλη οι επενδυτές περιμένουν στη... γωνία.

Misunderstanding

Θυμάστε που λέγαμε πως οι τράπεζες υπό την αιγίδα της Ένωσής τους θα αποστείλουν ερωτηματολόγιο στις επιχειρήσεις που αποτελούν μεγάλους πελάτες τους για το κατά πόσον τηρούν κριτήρια ESG μιας και ο κλιματικός κίνδυνος αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα σε ό, τι αφορά τις εποπτικές διαδικασίες;

Όμως ορισμένες φορές τα εγχειρήματα αποδεικνύονται πιο δύσκολα εκ δεύτερης όψης. Με ανακοίνωσή της λοιπόν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας τα εξής δύο πράγματα:

- Ότι δηλαδή οι τράπεζες ή κάποιες τράπεζες μπορεί και να έχουν στείλει δικά τους ερωτηματολόγια...

- Ωστόσο τα παραπάνω αυτά ερωτηματολόγια ακόμη και αν συμπληρωθούν δεν υποκαθιστούν «την ανάγκη συμπλήρωσης του κοινής αποδοχής διατραπεζικού ESG ερωτηματολογίου» που θα αποστέλλεται με ειδικό σύνδεσμο.

Δηλαδή αν εγώ είμαι εταιρεία θα πρέπει να αποστείλω απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της τράπεζάς μου και μετά να απαντήσω στο κοινό ερωτηματολόγιο.

Δεν ξέρω τι "misunderstanding" είναι αυτό, και τι ακριβώς συνέβη. Οι εταιρείες ωστόσο και μάλιστα οι μεγάλες είναι βέβαιο πως θα δυσανασχετήσουν να το πω κομψά και πως αυτή η εικόνα καταγράφει και μια έλλειψη συνεννόησης τουλάχιστον από κάποιον ή κάποιους από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Χρηματιστήριο: Τα «φώτα» (και) σε εγχώριες εξελίξεις

Δεν λέμε, προφανώς και οι αγορές επηρεάζονται από τα μεγάλα θέματα, από τα γεωπολιτικά (π.χ. στο Ισραήλ) έως τα οικονομικά (π.χ. τα επιτόκια κ.α.), αλλά υπάρχουν και οι εγχώριες εξελίξεις που δίνουν τόνο στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Και δεν λέμε σώνει και καλά για ευρύτερα ζητήματα, αλλά για πιο… στενά χρηματιστηριακά. Για παράδειγμα, όπως λένε και οι traders, πέραν του ΤΧΣ και των τραπεζικών placements, έχουμε και τα αποτελέσματα 9μήνου 2023. Και αύριο Τρίτη ξεκινούν οι Εθνική και Eurobank. Επίσης, αύριο 7 Νοεμβρίου «μπαίνουν» τα χαρτιά της Intralot από την ΑΜΚ «χέρι χέρι», λογικά, με την άρση της επιτήρησης. Και την Τετάρτη ξεκινάει στο ταμπλό η Trade Estates. Αλλά από σήμερα και μετά, αναμένουμε και την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το deal Intrakat – ΑΚΤΩΡ. Προσθέστε, επίσης, ότι την προσεχή Πέμπτη έχουν προγραμματίσει δημοσιοποίησης 9μήνου οι ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΤΙΤΑΝ, δηλαδή, 3 μεγάλα blue chips. Ε, δεν τα λες και λίγα όλα αυτά, χωρίς να είναι να μοναδικά, καθώς και άλλες εισηγμένες ανακοινώνουν μεγέθη (Sarantis, Alpha Trust Ανδρομέδα).

Αναμονή για το «ντεμπούτο» της Trade Estates

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ως γνωστόν, η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Trade Estates, θυγατρικής του ομίλου Fourlis. Βέβαια, η τιμή διάθεσης «κατέβηκε» προς το κάτω όριο του εύρους, στα 1,92 ευρώ, και όχι στα 2,13 ευρώ που κάποιοι υπέθεταν ή κάποιοι μέτοχοι είχαν λάβει τίτλους. Έτσι, τα έσοδα της Trade Estates ΑΕΕΑΠ από τη δημόσια προσφορά διαμορφώθηκαν σε 56,6 εκατ. ευρώ. Τα αναλυτικά στοιχεία της κατανομής θα ανακοινωθούν αύριο, ενώ την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σημειώνεται ότι δεν ενεργοποιήθηκε η ρήτρα επιπρόσθετης κατανομής μετοχών (overallotment facility), ενώ λογικά δεν θα έχουμε και το γνωστό «Green Shoe». Πάντως, γενικά οι εταιρείες real estate ανά τον κόσμο δεν είναι στα «φόρτε» τους, ενώ επηρεάστηκαν και από την άνοδο επιτοκίων.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η ΟΝΕΧ και η αμερικανική χρηματοδότηση

Η στήλη υποθέτει ότι σήμερα το μεσημέρι η αγορά θα ενημερωθεί περεταίρω για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τα σχέδια της ONEX Shipyards & Technologies αλλά την αμερικανική χρηματοδότηση στο όλο project. Το λέμε επειδή για σήμερα Δευτέρα, στις 13:00, είναι προγραμματισμένη εκδήλωση υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Όπως λέει η εταιρεία, για πρώτη φορά, ο αμερικάνικος αναπτυξιακός χρηματοδοτικός οργανισμός των ΗΠΑ, DFC, προχωρά σε χρηματοδότηση ενός αντίστοιχου εγχειρήματος, επιβεβαιώνοντας την κομβική σημασία των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας, ως γεωστρατηγικού κόμβου της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια της πιο σύγχρονης δεξαμενής στην Ελλάδα, της Δεξαμενής «Στρατής Γ. Ανδρέαδης» των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η ανακατασκευή και αναβάθμιση της δεξαμενής, κατηγορίας panamax, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ παραδίδοντας και πάλι σε λειτουργία ένα από τα σημαντικότερα assets της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η ΔΕΗ, η Κωτσόβολος και το πάντρεμα με τις τηλεπικοινωνίες

Κατά τα λοιπά η ΔΕΗ έκλεισε με την Κωτσόβολος αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Το σίγουρο είναι ότι δεν πήρε ένα τόσο μεγάλο δίκτυο για να πουλά συμβόλαια ενέργειας. Στόχος είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου, και να συνδυάζει τα συμβόλαια ενέργειες, το Know how για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ηλεκτρικές συσκευές σε έναν... λογαριασμό, και μάλιστα με δόσεις. Βέβαια το μοντέλο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου ενδέχεται να μην περιοριστεί εκεί. Να θυμίσουμε ότι η Κωτσόβολος είναι για παράδειγμα διανομέας προϊόντων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Και η ΔΕΗ τουλάχιστον στη χονδρική έχει ξεκινήσει ήδη τα τηλεπικοινωνιακά της βήματα. Ο χώρος αυτός δε, είναι από εκείνους που γνωρίζει άριστα ο Γιώργος Στάσσης. Κάπως έτσι, δεν μοιάζει απίθανο το σενάριο να επιχειρήσει να παντρέψει ενέργεια και τηλεπικοινωνίες στο μέλλον και σε επίπεδο λιανικής, ακόμα και μέσω κάποιας εξαγοράς. Αν, λέω αν, η ΔΕΗ έκανε κι ένα τέτοιο άνοιγμα τρέχοντας παράλληλα και το επενδυτικό πρόγραμμα με τις οπτικές ίνες το οποίο έχει καταρτίσει για να πουλά χονδρική, ίσως οι υπόλοιποι την κοίταζαν από μακριά. Ακόμα και ο ΟΤΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:09

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε οχήματα και τα χρησιμοποιούσε σε κλοπές από σπίτια στην Ανατολική Αττική

21:00

Εντοπίστηκε παράνομο κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών στην Ιπποκράτειο Πολιτεία - 5 συλλήψεις

20:55

Αυγενάκης: Ο πρόεδρος του «miniΠΑΣΟΚ» κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να «πιάσει» την 3η θέση

20:48

Στα Ψαρά ο Στέφανος Κασσελάκης

20:46

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στο Λονδίνο

20:45

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι στοχοθέτησε το βόρειο Ισραήλ με drones και κατευθυνόμενους πυραύλους

20:32

Φλώρινα: Συνελήφθη 36χρονος για τηλεφωνικές απάτες

20:14

Σουηδία: Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη κατά της ακροδεξιάς

20:01

Ταραντίλης (EY) : Η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί εξειδίκευση

19:35

Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές

19:30

ΕΒΕΑ: Το πρόγραμμα SUCCEED έφερε πιο κοντά τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Νορβηγίας

19:16

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο - Κανονικά η κυκλοφορία στην περιφερειακή Αιγάλεω

19:10

Εξαρθρώθηκε συμμορία ληστών που είχε ως ορμητήρια σταθμούς του ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ

19:03

Συνελήφθησαν δύο μέλη κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών

18:51

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων

18:29

NHTSA: Σοβαρά κενά ασφάλειας στο Autopilot της Tesla ευθύνονται για εκατοντάδες συγκρούσεις

18:09

Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Ξέφραγο αμπέλι το υπουργείο Εσωτερικών

17:48

ΥΠΕΣ για διάρρηξη: Ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα

17:34

Ανδρουλάκης: Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το «πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα» ακρίβειας

17:23

Διακοπή κυκλοφορίας στη περιφερειακή Αιγάλεω λόγω πυρκαγιάς

17:00

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 - «Βουτιά» 42% στο αέριο

16:53

Μιχαηλίδου: Η Γαλάζια Οικονομία είναι η ιστορία μας και η τεράστια ευκαιρία μας

16:47

ΗΠΑ: «Νέο κανόνι» περιφερειακής τράπεζας - Σε δημόσιο έλεγχο η Republic Bank

16:21

Ηράκλειο: Θανατηφόρο τροχαίο στον ΒΟΑΚ με θύμα μια γυναίκα

16:12

Βόλος: Ανατίναξαν ΑΤΜ Τράπεζας και πήραν όλα τα χρήματα

16:08

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή επανάσταση

15:55

Ρωσία: Θα επιδιώξει να παρακάμψει τις όποιες κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της στο LNG

15:41

Πάιατ: Στηρίζουμε την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας

15:35

Ιταλία: Ο ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις μετά την εξαγορά της θυγατρικής της Ariston

15:25

Επιστολική Ψήφος- Tέλος χρόνου τη δευτέρα, όλη η διαδικασία