BACKSTORY

Η τιμή για την Alpha και ο διαγωνισμός - Τα 16 «κενά» της «Γραμμής 1» - Η ΚΛΜ και η διάσπαση των ακινήτων

31-10-2023 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τιμή για την Alpha και ο διαγωνισμός - Τα 16 «κενά» της «Γραμμής 1» - Η ΚΛΜ και η διάσπαση των ακινήτων

Η τιμή και ο διαγωνισμός

Μάθαμε την τιμή της προσφοράς της Unicredit για την Alpha Bank: 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Και έτσι ξεκίνησε η ανταγωνιστική διαδικασία που οι περισσότεροι εκτιμούν πως θα καταλήξει σε ένα αίσιο τέλος για τη συμφωνία μιας και οτιδήποτε άλλο δύσκολο είναι να συμβεί.

Σε ό, τι αφορά την άνοδο της τιμής, αρκεί ο σύμβουλος να αποφανθεί εκείνα που πρέπει να αποφανθεί και ασφαλώς να μην βρεθεί κάποιος σοβαρός ανταγωνιστής που θα δώσει περισσότερα. Για το δεύτερο ενδεχόμενο έχω την αίσθηση ότι είναι απίθανο δεδομένης και της συμφωνίας για τη Ρουμανία.

Σιγά σιγά

Mιας και όλα δεν είναι αυτονόητα η εταιρεία Euronet και οι θυγατρικές στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν πως τα τερματικά τους EFT και POS θα είναι πλήρως συμβατά με τις επικαιροποιημένες απαιτήσεις της φορολογικής διοίκησης. Ωστόσο, όλες αυτές οι αλλαγές πρέπει να πούμε πως μια δυσκολία στη λειτουργία των επιχειρήσεων την έχουν παράξει.

Μάχη για τις «κουτσές» συντάξεις

Αντιμέτωπη με την πρόκληση της διόρθωσης των «κουτσών» συντάξεων θα βρεθεί σύντομα η νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ. Ο φορέας προκειμένου να κλείσει γρήγορα τις εκκρεμότητες που είχε μια τις απονομές των συντάξεων, τις έδινε με fast track διαδικασία, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν μικρότερα ποσά απ' όσα δικαιούνται. Με την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού χρόνου, τα χειρόγραφα ένσημα θα «περάσουν» στο ηλεκτρονικό σύστημα και θα προστεθούν στο ποσό την σύνταξης των δικαιούχων. Μέχρι τότε βέβαια, θα έχουν μεσολαβήσει χρόνια και κάποια διόλου ευκαταφρόνητα... αναδρομικά.»

Ένα μουσείο για αρχαιολάτρες και όχι μόνον

Ένα μουσείο στη Βαρκελώνη άνοιξε τις πόρτες του σε γυμνιστές το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιώντας μια ειδική ξενάγηση κατά την οποία οι επισκέπτες μπορούσαν να βγάλουν τα ρούχα τους.

Το Μουσείο Αρχαιολογίας της Καταλονίας πραγματοποίησε την 90λεπτη ξενάγηση σε συνεργασία με την Καταλανική Λέσχη Φύσης.

Οι επισκέπτες παρακολούθησαν την έκθεση Bronzes of Riace με φωτογραφίες του Luigi Spina που απεικονίζουν δύο μεγάλα ελληνικά χάλκινα αγάλματα γυμνών πολεμιστών από τον 5ο αιώνα π.Χ. που ανακαλύφθηκαν το 1972 κοντά στο Riace της Ιταλίας.

Reds: Η ΓΣ για το Smart Park

Σήμερα το πρωί γίνεται η έκτακτη γενική συνέλευση της REDS, του real estate βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον οποίο η Reggeborgh έχει συντριπτική μετοχική θέση (κοντά 95%), για να δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» της πώλησης του Smart Park στην Trade Estates, την ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η αγορά ενημερώθηκε και από τις δύο πλευρές για τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» και τα οφέλη του deal που είχε χρονικό όριο ολοκλήρωσης την 15η Δεκεμβρίου. Με την Ελλάκτωρ να προσανατολίζεται προσεχώς στα άλλα projects της θυγατρικής (με τα έως τώρα δεδομένα και αν δεν προκύψει και άλλη συναλλαγή στα ακίνητα) και την Trade Estates ήδη να αναδεικνύει το asset εν όψει και του ΧΑ. Οπότε, όλες οι πλευρές είναι ευχαριστημένες.

Η ΚΛΜ και η διάσπαση των ακινήτων

Μια και μιλάμε όμως για γενικές συνελεύσεις, σημειώστε ότι για σήμερα είχε προγραμματιστεί άλλη μια έκτακτη τέτοια διαδικασία, της Κλουκίνας Λάππας (ΚΛΜ), με θέμα την έγκριση της μερικής διάσπασης του κλάδου των ακινήτων κ.λπ.. Ως γνωστόν, έχουν προηγηθεί οι συμφωνίες με Σ. Κόκκαλη και Intracom Properties για την συγχώνευση της ΚΛΜ με τον εν λόγω real estate φορέα της Intracom ο οποίος θα εισέλθει και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. «Μέσω των εταιρικών μετασχηματισμών όπως θα προκύψουν με βάση τον σχεδιασμό της Εταιρείας, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της INTRACOM PROPERTIES θα διπλασιαστεί άμεσα αγγίζοντας τα 113 εκατ. ευρώ, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία χαρτοφυλακίου 200 εκατ., και πιθανή στόχευση σε μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ», σημείωνε χαρακτηριστικά η Intracom πρόσφατα.

«Βγαίνει» το εύρος τιμών για το IPO της Trade Estates

Σήμερα θα «βγει» το εύρος τιμών για τη δημόσια εγγραφή της Trade Estates. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι σε σχεδόν 60 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα έσοδα της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, βάσει της ανώτατης τιμής διάθεσης της μετοχής που ορίστηκε σε 2,13 ευρώ. Η δημόσια εγγραφή για τη θυγατρική του ομίλου Fourlis, που θα εξελιχθεί από 1 έως 3 Νοεμβρίου, θα γίνει με discount (έκπτωση) της τάξεως του 14,5%, βάσει της Καθαρής Αξίας Ενεργητικού (Net Asset Value – NAV) στις 30.6.23 που ήταν 225 εκατ. ευρώ ή 2,49 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, το πραγματικό discount αν συμπεριλάβουμε την υπεραξία από την προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ του Smart Park (εξαγοράζεται με αξία 110 εκατ.) ανέρχεται σε 21%.

Τα έσοδα από ενοίκια της BriQ και το discount

Καλά τα πήγε από πλευράς εσόδων η BriQ Properties, συμφερόντων Θ. Φέσσα, στο πρώτο 9μηνο 2023 καθώς τα ενοίκια ανήλθαν σε 6,7 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 14% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Βέβαια, η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην μίσθωση της επέκτασης του πρώτου κτιρίου που βρίσκεται στο Logistics Park της ΑΕΕΑΠ στον Ασπρόπυργο, καθώς και στην ετήσια αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μισθωτηρίων. Τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 19% και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5% και ανήλθαν σε 3,7 εκατ. ευρώ. Η μετοχή στο ταμπλό είναι κάπου στα 1,86 ευρώ, με την εσωτερική λογιστική αξία (Ν.Α.V./μετοχή) σε 2,82 ευρώ, δηλαδή διαφορά σχεδόν 1 ευρώ. Βέβαια, αναμένεται και η ολοκλήρωση του deal με την ΑΕΕΑΠ Intercontinental International, με την πρώτη φάση της συναλλαγής με την αγορά των 17 ακινήτων της ICI να εκτιμάται για το τέλος του 2023. Ο δείκτης δανειακές υποχρεώσεις προς επενδύσεις σε ακίνητα (L.T.V.) είναι χαμηλά, στο 26,5%, οι υποχρεώσεις στα 37,7 εκατ. και το «ταμείο» στα 2,9 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ.

Τα 16 «κενά» καταστήματα/γραφεία της «Γραμμής 1»

Την έγκριση διενέργειας ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, για τη μίσθωση δεκαέξι καταστημάτων/γραφείων, για χρονικό διάστημα έξι ετών, έδωσε το Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ., ήτοι της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (Ηλεκτρικός, Μετρό, Τραμ). Πρόκειται για κενούς χώρους σε σταθμούς του ΗΣΑΠ, του Ηλεκτρικού δηλαδή, ή αλλιώς της «Γραμμής 1». Για να δούμε αν υπάρξει ενδιαφέρον.

Σιδηρόδρομος: Fast Track «προσκλητήριο» σε 4 κατασκευαστές για τις καταστροφές του Daniel

Θυμάστε που σας είχαμε πει ότι ο ΟΣΕ με τη μορφή του κατεπείγοντος θα απευθυνθεί σε 4 μικρότερες, πλην όμως εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες για να κάνουν τις αρχικές εργασίες αποκατάστασης στο τμήμα του σιδηρόδρομου που καταστράφηκε από την κακοκαιρία Daniel; Μάλιστα, το υπ. Υποδομών και Μεταφορών έχει δεσμεύσει και περί τα 14 εκατ. ευρώ για αυτά τα έργα. Ήδη, ο ΟΣΕ απέστειλε πρόσκληση στις Ξανθάκης, Σιδηροδρομικά Έργα, Λεονάρδος Ρήγας Τεχνική και ΤΕΣ για την σύναψη 4 διαφορετικών συμβάσεων με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, δίχως διαπραγμάτευση. Δηλαδή, με fast track μοντέλο, όπως έχουμε πει. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου. Για να καταλάβετε, η συνολική προθεσμία εκτέλεσης κάθε έργου ορίζεται σε τρείς μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, αλλά λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης, τίθεται αποκλειστική τμηματική προθεσμία 45 ημερών για την απόδοση της γραμμής καθόδου σε κυκλοφορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ανάρτηση της ΠτΔ για την ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826

23:39

Μπανγκλαντές: Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία εν μέσω σφοδρού καύσωνα

23:16

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό κοντά στο Ντονέτσκ

22:50

Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων και νεαρών που διακινούσε ναρκωτικά σε Ψυχικό, Παπάγου και Χαλάνδρι

22:21

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος μετά από καταγγελία της συντρόφου του ότι την εξέδιδε και της ασκούσε σωματική βία

21:53

Τα μηνύματα (για την Αθήνα) από τον νέο Προϋπολογισμό του Βερολίνου

21:48

Ρωσία: Και δεύτερος δημοσιογράφος συνελήφθη για παραγωγή βίντεο για τον Αλεξέι Ναβάλνι

21:20

Γάζα: Τουλάχιστον 34.454 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

21:00

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

20:51

Μπορέλ: Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο Ριάντ

20:47

Κασσελάκης: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου

20:35

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

20:04

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

19:41

Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων

19:30

Game changer στη παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo

18:59

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία

18:17

Σάμος: Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι από ημιβύθιση σκάφους με μετανάστες στο Καρλόβασι

18:12

Λευκός Οίκος: Σύμφωνο το Ισραήλ να ακούσει τους αμερικανικούς προβληματισμούς πριν εισβάλει στη Ράφα

17:47

Πέλλα: Σύλληψη άνδρα που απέκρυπτε 675 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

17:34

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

17:11

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

17:00

Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά

16:52

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα και πυροτεχνήματα

16:44

Πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

16:40

Ρωσία: Προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

16:25

Μελόνι: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

16:21

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

16:12

Μάνη: Η κυβέρνηση συζητά με την αγορά, ώστε να βρίσκει καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων

15:39

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

15:34

Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο