BACKSTORY

Η τιμή για την Alpha και ο διαγωνισμός - Τα 16 «κενά» της «Γραμμής 1» - Η ΚΛΜ και η διάσπαση των ακινήτων

31-10-2023 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τιμή για την Alpha και ο διαγωνισμός - Τα 16 «κενά» της «Γραμμής 1» - Η ΚΛΜ και η διάσπαση των ακινήτων

Η τιμή και ο διαγωνισμός

Μάθαμε την τιμή της προσφοράς της Unicredit για την Alpha Bank: 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Και έτσι ξεκίνησε η ανταγωνιστική διαδικασία που οι περισσότεροι εκτιμούν πως θα καταλήξει σε ένα αίσιο τέλος για τη συμφωνία μιας και οτιδήποτε άλλο δύσκολο είναι να συμβεί.

Σε ό, τι αφορά την άνοδο της τιμής, αρκεί ο σύμβουλος να αποφανθεί εκείνα που πρέπει να αποφανθεί και ασφαλώς να μην βρεθεί κάποιος σοβαρός ανταγωνιστής που θα δώσει περισσότερα. Για το δεύτερο ενδεχόμενο έχω την αίσθηση ότι είναι απίθανο δεδομένης και της συμφωνίας για τη Ρουμανία.

Σιγά σιγά

Mιας και όλα δεν είναι αυτονόητα η εταιρεία Euronet και οι θυγατρικές στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν πως τα τερματικά τους EFT και POS θα είναι πλήρως συμβατά με τις επικαιροποιημένες απαιτήσεις της φορολογικής διοίκησης. Ωστόσο, όλες αυτές οι αλλαγές πρέπει να πούμε πως μια δυσκολία στη λειτουργία των επιχειρήσεων την έχουν παράξει.

Μάχη για τις «κουτσές» συντάξεις

Αντιμέτωπη με την πρόκληση της διόρθωσης των «κουτσών» συντάξεων θα βρεθεί σύντομα η νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ. Ο φορέας προκειμένου να κλείσει γρήγορα τις εκκρεμότητες που είχε μια τις απονομές των συντάξεων, τις έδινε με fast track διαδικασία, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν μικρότερα ποσά απ' όσα δικαιούνται. Με την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού χρόνου, τα χειρόγραφα ένσημα θα «περάσουν» στο ηλεκτρονικό σύστημα και θα προστεθούν στο ποσό την σύνταξης των δικαιούχων. Μέχρι τότε βέβαια, θα έχουν μεσολαβήσει χρόνια και κάποια διόλου ευκαταφρόνητα... αναδρομικά.»

Ένα μουσείο για αρχαιολάτρες και όχι μόνον

Ένα μουσείο στη Βαρκελώνη άνοιξε τις πόρτες του σε γυμνιστές το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιώντας μια ειδική ξενάγηση κατά την οποία οι επισκέπτες μπορούσαν να βγάλουν τα ρούχα τους.

Το Μουσείο Αρχαιολογίας της Καταλονίας πραγματοποίησε την 90λεπτη ξενάγηση σε συνεργασία με την Καταλανική Λέσχη Φύσης.

Οι επισκέπτες παρακολούθησαν την έκθεση Bronzes of Riace με φωτογραφίες του Luigi Spina που απεικονίζουν δύο μεγάλα ελληνικά χάλκινα αγάλματα γυμνών πολεμιστών από τον 5ο αιώνα π.Χ. που ανακαλύφθηκαν το 1972 κοντά στο Riace της Ιταλίας.

Reds: Η ΓΣ για το Smart Park

Σήμερα το πρωί γίνεται η έκτακτη γενική συνέλευση της REDS, του real estate βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον οποίο η Reggeborgh έχει συντριπτική μετοχική θέση (κοντά 95%), για να δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» της πώλησης του Smart Park στην Trade Estates, την ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η αγορά ενημερώθηκε και από τις δύο πλευρές για τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» και τα οφέλη του deal που είχε χρονικό όριο ολοκλήρωσης την 15η Δεκεμβρίου. Με την Ελλάκτωρ να προσανατολίζεται προσεχώς στα άλλα projects της θυγατρικής (με τα έως τώρα δεδομένα και αν δεν προκύψει και άλλη συναλλαγή στα ακίνητα) και την Trade Estates ήδη να αναδεικνύει το asset εν όψει και του ΧΑ. Οπότε, όλες οι πλευρές είναι ευχαριστημένες.

Η ΚΛΜ και η διάσπαση των ακινήτων

Μια και μιλάμε όμως για γενικές συνελεύσεις, σημειώστε ότι για σήμερα είχε προγραμματιστεί άλλη μια έκτακτη τέτοια διαδικασία, της Κλουκίνας Λάππας (ΚΛΜ), με θέμα την έγκριση της μερικής διάσπασης του κλάδου των ακινήτων κ.λπ.. Ως γνωστόν, έχουν προηγηθεί οι συμφωνίες με Σ. Κόκκαλη και Intracom Properties για την συγχώνευση της ΚΛΜ με τον εν λόγω real estate φορέα της Intracom ο οποίος θα εισέλθει και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. «Μέσω των εταιρικών μετασχηματισμών όπως θα προκύψουν με βάση τον σχεδιασμό της Εταιρείας, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της INTRACOM PROPERTIES θα διπλασιαστεί άμεσα αγγίζοντας τα 113 εκατ. ευρώ, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία χαρτοφυλακίου 200 εκατ., και πιθανή στόχευση σε μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ», σημείωνε χαρακτηριστικά η Intracom πρόσφατα.

«Βγαίνει» το εύρος τιμών για το IPO της Trade Estates

Σήμερα θα «βγει» το εύρος τιμών για τη δημόσια εγγραφή της Trade Estates. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι σε σχεδόν 60 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα έσοδα της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, βάσει της ανώτατης τιμής διάθεσης της μετοχής που ορίστηκε σε 2,13 ευρώ. Η δημόσια εγγραφή για τη θυγατρική του ομίλου Fourlis, που θα εξελιχθεί από 1 έως 3 Νοεμβρίου, θα γίνει με discount (έκπτωση) της τάξεως του 14,5%, βάσει της Καθαρής Αξίας Ενεργητικού (Net Asset Value – NAV) στις 30.6.23 που ήταν 225 εκατ. ευρώ ή 2,49 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, το πραγματικό discount αν συμπεριλάβουμε την υπεραξία από την προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ του Smart Park (εξαγοράζεται με αξία 110 εκατ.) ανέρχεται σε 21%.

Τα έσοδα από ενοίκια της BriQ και το discount

Καλά τα πήγε από πλευράς εσόδων η BriQ Properties, συμφερόντων Θ. Φέσσα, στο πρώτο 9μηνο 2023 καθώς τα ενοίκια ανήλθαν σε 6,7 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 14% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Βέβαια, η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην μίσθωση της επέκτασης του πρώτου κτιρίου που βρίσκεται στο Logistics Park της ΑΕΕΑΠ στον Ασπρόπυργο, καθώς και στην ετήσια αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μισθωτηρίων. Τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 19% και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5% και ανήλθαν σε 3,7 εκατ. ευρώ. Η μετοχή στο ταμπλό είναι κάπου στα 1,86 ευρώ, με την εσωτερική λογιστική αξία (Ν.Α.V./μετοχή) σε 2,82 ευρώ, δηλαδή διαφορά σχεδόν 1 ευρώ. Βέβαια, αναμένεται και η ολοκλήρωση του deal με την ΑΕΕΑΠ Intercontinental International, με την πρώτη φάση της συναλλαγής με την αγορά των 17 ακινήτων της ICI να εκτιμάται για το τέλος του 2023. Ο δείκτης δανειακές υποχρεώσεις προς επενδύσεις σε ακίνητα (L.T.V.) είναι χαμηλά, στο 26,5%, οι υποχρεώσεις στα 37,7 εκατ. και το «ταμείο» στα 2,9 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ.

Τα 16 «κενά» καταστήματα/γραφεία της «Γραμμής 1»

Την έγκριση διενέργειας ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, για τη μίσθωση δεκαέξι καταστημάτων/γραφείων, για χρονικό διάστημα έξι ετών, έδωσε το Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ., ήτοι της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (Ηλεκτρικός, Μετρό, Τραμ). Πρόκειται για κενούς χώρους σε σταθμούς του ΗΣΑΠ, του Ηλεκτρικού δηλαδή, ή αλλιώς της «Γραμμής 1». Για να δούμε αν υπάρξει ενδιαφέρον.

Σιδηρόδρομος: Fast Track «προσκλητήριο» σε 4 κατασκευαστές για τις καταστροφές του Daniel

Θυμάστε που σας είχαμε πει ότι ο ΟΣΕ με τη μορφή του κατεπείγοντος θα απευθυνθεί σε 4 μικρότερες, πλην όμως εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες για να κάνουν τις αρχικές εργασίες αποκατάστασης στο τμήμα του σιδηρόδρομου που καταστράφηκε από την κακοκαιρία Daniel; Μάλιστα, το υπ. Υποδομών και Μεταφορών έχει δεσμεύσει και περί τα 14 εκατ. ευρώ για αυτά τα έργα. Ήδη, ο ΟΣΕ απέστειλε πρόσκληση στις Ξανθάκης, Σιδηροδρομικά Έργα, Λεονάρδος Ρήγας Τεχνική και ΤΕΣ για την σύναψη 4 διαφορετικών συμβάσεων με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, δίχως διαπραγμάτευση. Δηλαδή, με fast track μοντέλο, όπως έχουμε πει. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου. Για να καταλάβετε, η συνολική προθεσμία εκτέλεσης κάθε έργου ορίζεται σε τρείς μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, αλλά λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης, τίθεται αποκλειστική τμηματική προθεσμία 45 ημερών για την απόδοση της γραμμής καθόδου σε κυκλοφορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:08

Ιρανός ΥΠΕΞ: Ούτε το Ιράν, ούτε το Ισραήλ πιστεύουν σε μια λύση δύο κρατών

15:04

Κικίλιας: Κινητοποίηση από δήμους και περιφέρειες για χιονοπτώσεις - Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία:

14:49

Νέες συνεργασίες Pfizer με το ελληνικό οικοσύστημα για βελτίωση της ζωής των ασθενών

14:33

Πολωνία: «Αντισυνταγματικά» τα μέτρα που της επιβλήθηκαν από το δικαστήριο της ΕΕ

14:23

ΟΗΕ: Tέλος στην αποστολή στο Μάλι μετά από 10 χρόνια παρουσίας στη χώρα

14:16

BOX NOW: Δίνει ραντεβού και στο Μετρό

14:07

Ανδρουλάκης: Να εκσυγχρονιστεί η Πολιτική Προστασία - Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη

14:00

TÜV AUSTRIA Hellas: Χρυσή διάκριση για τη δημιουργία Πλατφόρμας Επίγνωσης Νομοκανονιστικού Περιβάλλοντος και app

13:51

ΕΣΠΑ 2014-2020: Παρέδωσε πέντε ψηφιακά έργα η Κοινωνία της Πληροφορίας

13:38

Γαλλία: Υπέρ του δικαιώματος στο άσυλο τάχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν

13:26

HDB: Το 68% των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων θέλει να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες

13:22

ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση κατά 54,4% στα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

13:12

Titan: Κορυφαία επιλογή για τη Eurobank Equities και νέα υψηλή τιμή στόχος

13:00

Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ ένα μόνο βέλος στη φαρέτρα μας για την ακρίβεια

12:59

Eurostat: Οι Έλληνες ανάμεσα στους λιγότερο ικανοποιημένους από την ζωή τους Ευρωπαίους

12:39

Δύο μήνες xωρίς οπαδούς οι αγώνες στη Super League - Τα κυβερνητικά μέτρα κατά της οπαδικής βίας

12:29

Στα σκαριά η δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου - Κατηγοριοποίηση επαγγελμάτων σε «ζώνες επικινδυνότητας»

12:25

Αύξηση 28,3% στα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο

12:24

Τσάπαλος: Τους πρώτους μήνες του 2024 η διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

12:20

Κατανομή των 130 εκατ. ευρώ της πρώτης αρωγής για τις πλημμύρες ανά Περιφερειακή Ενότητα

12:08

Κουλέμπα: Η Ουκρανία έχει κάνει αυτά που ζητήθηκαν, το ίδιο αναμένει από την ΕΕ

12:06

Στη φαρέτρα των όπλων της ΕΕΕΠ μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη 

12:00

ΑΔΜΗΕ: Αποχώρησε ο Διευθυντής της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων

11:51

Προθεσμία για την Πέμπτη έλαβε ο 18χρονος από τον ανακρίτρια Πειραιά

11:40

Κινητοποιήσεις Αγροτών αρχές του 2024;

11:30

Γιατί η UBS δηλώνει «bullish» για τα ελληνικά ομόλογα

11:26

Bitcoin: Ανακόπηκε το ράλι με σύντομη «βουτιά» 7,5% - «Κρατάει» τα 40.000 δολάρια

11:19

ΕΤΕ: Δάνεια έως 12,5 εκατ. ευρώ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, σε ΜμΕ

11:05

COP28: Στην τελική ευθεία η Διάσκεψη για το Κλίμα

10:50

Πολεμικά τραύματα: Βαρύ το τίμημα που πληρώνει η Ελλάδα, παρότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο