Τράπεζες: Αυλαία εξελίξεων σηκώνει ο Νοέμβριος με προπομπό τα αποτελέσματα 9μήνου – Το ΤΧΣ εκκινεί την διαδικασία για την Alpha Βank – Έπεται η Εθνική Τράπεζα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Αυλαία εξελίξεων σηκώνει ο Νοέμβριος με προπομπό τα αποτελέσματα 9μήνου – Το ΤΧΣ εκκινεί την διαδικασία για την Alpha Βank – Έπεται η Εθνική Τράπεζα
Το ΤΧΣ ξεκίνησε την ανταγωνιστική διαδικασία για το 9% της Alpha Bank. Στις 10 Νοεμβρίου η λήξη των ανταγωνιστικών προσφορών, 13/11 ανακοινώνεται ο πλειοδότης. Αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία book building για το 20% της ΕΤΕ. Από τις 3 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου.

Την αυλαία κρίσιμων εξελίξεων στις τράπεζες θα ανοίξει ο Νοέμβριος, με τα φώτα να πέφτουν αρχικά στα αποτελέσματα εννιαμήνου και αμέσως μετά στις κινήσεις του ΤΧΣ για την αποεπένδυσή του από την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα. Στην περίπτωση της Alpha Bank, το ΤΧΣ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι εκκινεί την διαγωνιστική διαδικασία κατόπιν της υποβολής της προσφοράς της Unicredit, στις 23 Οκτωβρίου, για την εξαγορά του 9% της Τράπεζας. Το ΤΧΣ ανακοίνωσε και το προσφερόμενο από την Unicredit τίμημα, το οποίο ανέρχεται σε 1,33 ευρώ ανά μετοχή.

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννιαμήνου ξεκινούν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την Τρίτη 7 Νοεμβρίου θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τόσο η ΕΤΕ όσο και η Eurobank.

Η άνοδος των επιτοκίων θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό ενός ακόμα πολύ καλού τριμήνου για τις τράπεζες, με περαιτέρω αύξηση των επιτοκιακών τους εσόδων, η οποία θα συμβαδίζει με μείωση και στο σκέλος των εξόδων. Σε επίπεδο νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται μικρή και διαχειρίσιμη άνοδος, ενώ σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται και το κόστος πιστωτικού κινδύνου. Μοναδικό «αγκάθι» στα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου θα είναι η ισχνή πιστωτική επέκταση, καθώς η άνοδος των επιτοκίων έχει βυθίσει την ζήτηση για νέα δάνεια.

Παράλληλα με τις ανακοινώσεις εννιαμήνου, προχωρεί η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αρχικά με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το 9% της Alpha Bank και λίγο αργότερα με την εκκίνηση της αποεπένδυσης από την Εθνική. Με σημερινή ανακοίνωσή του, το ΤΧΣ αναφέρει ότι έλαβε δεσμευτική προσφορά από την UniCredit S.p.A. για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής του Ταμείου στην «Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» (η «Alpha»), και συγκεκριμένα για την αγορά 211.138.299 κοινών ονομαστικών μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,9781% του καταβεβλημένου κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Alpha. Το προσφερόμενο τίμημα ανά μετοχή ανέρχεται σε 1,33 ευρώ.

Μετά την αξιολόγηση της προσφοράς από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ έκρινε ότι η προσφορά είναι καλόπιστη (bona fide offer) σύμφωνα με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης. «Το ΤΧΣ καλωσορίζει αυτή την προσφορά, η οποία ανακοινώθηκε σε συνάρτηση με μια ευρύτερη στρατηγική συμφωνία ανάμεσα στην Alpha και τη UniCredit», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Κατόπιν αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ανακοινώνει την πρόθεσή του να εκκινήσει τη διαδικασία διάθεσης των μετοχών μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας διάθεσης. Η Διαγωνιστική Διαδικασία θα περιλαμβάνει διαδικασία υποβολής προσφορών, η οποία ξεκίνησε σήμερα, 30 Οκτωβρίου, στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδος και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2023 στις 5:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Το ΤΧΣ έχει ορίσει την Lazard Frères SAS («Lazard») ως σύμβουλο διάθεσης. H Lazard, με αυτή την ιδιότητα θα διεξάγει την διαδικασία των προσφορών. Η UniCredit δύναται να συμμετάσχει στη Διαγωνιστική Διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με την Lazard, ώστε να λάβουν τα σχετικά κριτήρια επιλεξιμότητας και τις πληροφορίες για να συμμετέχουν στην Διαγωνιστική Διαδικασία.

Πώς θα αξιολογηθούν οι προσφορές

Προκειμένου να θεωρηθεί ως επιλέξιμη μια προσφορά, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι το ΤΧΣ θα αξιολογήσει προσφορές μόνο επί τη βάσει ότι:

  1. η προσφορά είναι για όλες τις Μετοχές,
  2. δεν θα προσφερθεί η δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχων (due diligence) από το ΤΧΣ και την Alpha,
  3. σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας θα καταστεί διαθέσιμο από το ΤΧΣ και οποιαδήποτε τροποποίηση αυτού από τον ενδιαφερόμενο (εκτός αν επιτρέπεται βάσει των όρων αυτού) θα καθιστά τον επενδυτή μη επιλέξιμο, και
  4. με την προσφορά του επενδυτή θα προσκομιστεί απόδειξη για την ύπαρξη άμεσα διαθέσιμων κεφαλαίων.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές υποχρεούνται επίσης να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις γνωστοποίησης ταυτότητας πελάτη (KYC) προκειμένου να θεωρηθούν ως επιλέξιμοι. Οποιαδήποτε προσφορά από έναν επιλέξιμο επενδυτή πρέπει να είναι υψηλότερη από την Προσφορά της UniCredit. Η ολοκλήρωση της πώλησης των Μετοχών τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, το οποίο θα αξιολογήσει την προσφορά του προτιμητέου πλειοδότη σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις για το δίκαιο και εύλογο της προσφοράς (fairness opinion) τις οποίες θα λάβει από τους ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς του συμβούλους σύμφωνα με τον Νόμο του ΤΧΣ.

Όλες οι προσφορές που θα κατατεθούν θεωρούνται αυστηρά εμπιστευτικές και θα αξιολογηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο ΤΧΣ στο τέλος της διαδικασίας. Τα αποτελέσματα της Διαγωνιστικής Διαδικασίας πρόκειται να ανακοινωθούν το αργότερο δυο (2) ώρες πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 13 Νοεμβρίου 2023.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank δεν αναμένεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου από τις τράπεζες. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ είχε σχεδιαστεί να προχωρήσει αμέσως μετά την έξοδο του Ταμείου από την Eurobank και ενόψει της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P. Επομένως, η «σφήνα» της Alpha Bank, δεν αλλάζει τα δεδομένα. O σχεδιασμός για την Εθνική προβλέπει να διατεθεί ποσοστό 15% σε θεσμικούς επενδυτές και 5% σε επενδυτές του retail, ενώ θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας. Η συμμετοχή των τελευταίων θα ικανοποιηθεί από το 15% που θα διατεθεί σε θεσμικούς εντός και εκτός Ελλάδος.

Όπως έγραφε το insider.gr, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την S&P «έστρωσε το χαλί» για book building για το 20% της Εθνικής Τράπεζας, πιθανότατα στις 15 Νοεμβρίου, καθώς διαπιστώνεται ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τι θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες για το τρίτο τρίμηνο - Νέες τιμές στόχοι

ΕΚΤ: Προβληματίζει η ισχνή πιστωτική επέκταση στις τράπεζες – Εύσημα στην Ελλάδα

«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες η Euroxx - Έρχεται δυνατό Q3 - Τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider