BACKSTORY

Ο 5ος πόλος - Ανησυχητική έκθεση - Ο προβληματικός ενοικιαστής

18-09-2023 | 07:19
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο 5ος πόλος - Ανησυχητική έκθεση - Ο προβληματικός ενοικιαστής

Ο 5ος πόλος

Για τον 5ο τραπεζικό πόλο θέλησε να μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με στόχο να καταδείξει την αύξηση του ανταγωνισμού. Μάλιστα μίλησε και για τα δάνεια που θα δίδονται και από άλλους φορείς οι οποίοι θα ανταγωνίζονται το πιστωτικό σύστημα.

Η κοιμωμένη.... όχι του Χαλεπά

Εκείνο που πραγματικά έχει σημασία για την επιχειρηματική κοινότητα είναι πως θα επιχειρήσει να κινήσει με κάποιο τρόπο την «κοιμωμένη» Θέμιδα! Για να δούμε... Διότι πράγματα όπως η έκτηση μικρών ποινών δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν πρακτικά στο πλαίσιο του πεπερασμένου των φυλακών.

O Γ. Ζαββός και CEO

Ο έμπειρος Γιώργος Ζαββός αναλαμβάνει προσωρινά τη θέση του CEO της Αναπτυξιακής Τράπεζας και θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να βρεθεί ο μόνιμος CEO μιας και το έργο της Αναπτυξιακής Τράπεζας καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό αυτήν την περίοδο. Γιατί; Μα επειδή οι τράπεζες θα πρέπει να σπρώξουν την πιστωτική επέκταση και η βοήθεια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι σημαντική.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως η κυβέρνηση προσβλέπει σε μεγάλη βοήθεια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως φάνηκε και από την ευρεία αναφορά του πρωθυπουργού σε αυτήν.

Η δημόσια εγγραφή και το... μπόνους

Έτοιμο είναι το ενημερωτικό δελτίο της Optima Bank και αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να τρέξουν αμέσως μετά οι διαδικασίες εισαγωγής. Η δημόσια εγγραφή αναμένεται να έχει και «μπόνους» για τους παλιούς μετόχους της τράπεζας ώστε να αποκτήσουν μετοχές σε προνομιακή τιμή ως επιβράβευση για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στα πρώτα βήματά της. Η Motor Oil αναμένεται να μετέχει στη δημόσια εγγραφή με στόχο να διατηρήσει σημαντικό μέρος του ποσοστού που κατέχει.

Η αξία... Moody’s

Η διπλή αναβάθμιση της Moody’s φαίνεται να έχει αξία μεγαλύτερη στην παρούσα συγκυρία ακόμα και από την επενδυτική βαθμίδα της DBRS. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι χρηματιστές που συνεργάζονται με ξένους επενδυτές και αναμένουν ισχυρή αντίδραση του Χρηματιστηρίου. Μένει να φανεί αν θα πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους καθώς ναι μεν οι αναβαθμίσεις βοηθούν αλλά το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται εντός και εκτός των τειχών προκαλεί ανησυχία.

Έτσι λοιπόν η Moody's έκανε τη γενναιόδωρη έκπληξη, δηλαδή έδωσε δύο βαθμίδες για την οικονομία της χώρας μας ενώ αναμενόταν μία. Έτσι λοιπόν ο οίκος που είναι και πρώτος που οδήγησε τη χώρα μας το 2010 εκτός επενδυτικής βαθμίδας έρχεται να ισορροπήσει την αυστηρότητα και την καθυστέρησή του.

Ανησυχητική έκθεση

Άσχετο αλλά μετά τη δυνατή Optima θα πρέπει να μπουν τρεις εταιρείες επενδύσεων στο ΧΑ. Βλέποντας τα χαρτοφυλάκιά τους αναρωτιέμαι αν μια εξ αυτών πληροί τις προϋποθέσεις περί διασποράς κινδύνου. Θεωρητικά μπορεί να τα πληροί αλλά αν το δει κάποιος προσεκτικά η έκθεση σε εταιρείες του μητρικού ομίλου θα έλεγε ότι είναι ανησυχητική.

Ο προβληματικός ενοικιαστής

Μιας και ο λόγος για ανησυχητική έκθεση μια απορία την έχω με το μεγάλο ενοικιαστή της Μπλε Κέδρος την Cocomat, η οποία έχει κάμποσα χρόνια να δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία και βρίσκεται σε αναστολή καταχώρισης στο ΓΕΜΗ. Προβληματίζεται κάποιος από το γεγονός αυτό ή του φαίνεται φυσιολογικό μια εταιρεία που είναι στην κατάσταση της Cocomat να πληρώνει κανονικά τα μισθώματα. Βέβαια θα μου πείτε το πιστοποιεί ο ορκωτός ελεγκτής της Μπλε Κέδρος. Έτσι οφείλει να κάνει...

Δείχνει ενδιαφέρον... αλλά...

Την αγορά ιδίων μετοχών αποφάσισε η Revoil και σε συνδυασμό με την απόκτηση ειδικού διαπραγματευτή δείχνει ότι η διοίκηση της εταιρείας άρχισε μετά από πολλά χρόνια να ενδιαφέρεται και για την αξία και τη συμπεριφορά της μετοχής. Βέβαια όταν έχει χαμηλή διασπορά αυτά πολλές φορές δεν αρκούν ειδικά μάλιστα όταν κάποιοι σου ζητούν μετοχές και εσύ σφυρίζεις αδιάφορα. Μένει να αποδειχτεί αν η στρατηγική θα είναι επιτυχημένη.

Η βουτιά και το ερώτημα

Η πτώση της τιμής του Αλουμινίου οδήγησε σε καθίζηση τα αποτελέσματα της Αλουμύλ στο εξάμηνο κάτι που δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και το σύνολο του κλάδου προφίλ Αλουμινίου. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο δεδομένου ότι η ζήτηση διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω της αυξημένης κατασκευαστικής δραστηριότητας. Η διοίκηση πάντως δεν έδωσε στίγμα.

Η αξία των Malls της Lamda

Η αξία του χαρτοφυλακίου των τεσσάρων Malls της Lamda που ήδη λειτουργούν, ήτοι τα τέσσερα υφιστάμενα, Designer Outlet Athens, Mediterranean Cosmos, The Mall Athens και Golden Hall, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και θα φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ έως το 2028, όταν θα έχουν εγκαινιαστεί τα Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου. Σε επίπεδο καθαρής αξίας του χαρτοφυλακίου (δηλαδή, μετά την αφαίρεση των δανείων) το 2024 θα φτάσει τα 850 εκατ. ευρώ. Την πρώτη χρονιά κατά την οποία θα λειτουργήσουν και τα έξι εμπορικά του ομίλου, δηλαδή το 2027, το EBITDA υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 72 εκατομμυρίων θα προέλθει από τα λειτουργικά κέρδη του Riviera Galleria και του Vouliagmenis Mall.

Η έγκριση μελέτης για το project στην Β' πλαζ Βούλας της ΤΕΜΕΣ

Στην έγκριση της μελέτης για το έργο «Μελέτη Διαμόρφωσης Β΄ Πλαζ Βούλας με επισκευές, στατικές ενισχύσεις και διαρρυθμίσεις στα υφιστάμενα κτήρια, προσθήκη νέων ισόγειων κτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητικής δεξαμενής, με νέα διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και του χώρου στάθμευσης», επί της Λεωφ. Κ. Καραμανλή & Ακτής, Θέση «Β' Αλίπεδο Βούλας», Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, προχώρησε πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού. Και επειδή ο τίτλος του έργου μπορεί να σας μπερδεύει, πρόκειται για το project περίπου 15-16 εκατ. ευρώ που προωθεί η ATHENS Beach Club A.E. των ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino, πρώην Hilton της Αθήνας) και Olayan (ίσως και άλλες επιχειρηματικές οικογένειες). Βέβαια, κι ενώ ήδη έχουν περάσει χρόνια από τη μίσθωση (το 2019) απαιτούνται διάφορες διαδικασίες και ξεκαθαρίσματα. Στο project έχει προβλεφθεί η δημιουργία αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων, πισίνας, η ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στην παραλία, η δημιουργία χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, νέων λουτρικών εγκαταστάσεων, αναψυκτήριων κ.α.. Για να δούμε όμως τι θα συμβεί.

Τα νέα σενάρια για το asset της Ακτής Βουλιαγμένης

Μια και αναφερθήκαμε στα νότια προάστια, στην πιάτσα ακούγονται διάφορα και για την τύχη της κοντινής Ακτής Βουλιαγμένης, όπου θυμίζουμε ότι έχει «ναυαγήσει» και διαγωνισμός για την αξιοποίηση της γνωστής Ωκεανίδας. Τελευταία κυκλοφορούν σενάρια περί νέων εγχειρημάτων αξιοποίησης του asset, της παραλίας και των υποδομών της δηλαδή, μόνο που πλέον κάνουν λόγο και για το ενδεχόμενο ενιαίας παραχώρησης – μίσθωσης σε ιδιώτη όλου του project, και όχι να υπάρχουν διάφορα «κομμάτια». Βέβαια, αφενός δεν ξέρουμε πόση βάση έχουν, αφετέρου πρέπει να δούμε και τα σχέδια του Υπερταμείου (μητρική της ΕΤΑΔ), τι λέει και ο τοπικός Δήμος κ.α.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:34

Ε. Μυτιληναίος: «Yπεραντίδραση» ο φόρος στο φυσικό αέριο

19:20

Τραμπ: Καταδικάζει τη «βάναυση» στάση των Δημοκρατικών απέναντι στον Μπάιντεν

19:20

Unilever: Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η νέα οργανωτική δομή για τη χώρα μας

19:10

Το tech sell-off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές - Άνοδος 6% της Unilever

18:52

Παρίσι 2024: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων - Μέσα και ο Αντετοκούμπο

18:42

Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Σχεδόν τριπλάσιος ο χρόνος επίλυσης αστικών υποθέσεων σε σχέση με την ΕΕ

18:41

Εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης

18:31

Η ΕΥΔΑΠ ξεκινά μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού δικτύου

18:29

Έρευνα ΕΒΕΑ: Επενδυτικό ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις – μέλη του επιμελητηρίου

18:28

Πέρυσι και φέτος οι μεγαλύτεροι σε διάρκεια καύσωνες της σύγχρονης μετεωρολογικής ιστορίας στην Ελλάδα

18:19

Βουλή: Επίθεση Πολάκη κατά συνεργάτιδας του Άδ. Γεωργιάδη - Ξέσπασε σε λυγμούς η Λινού

18:15

Lockheed Martin: H Ελλάδα γίνεται το νεότερο μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας F-35

18:06

Lamda - Ελληνικό: Υπογραφή συμφωνιών πώλησης 5 οικοπέδων για Οικιστικές Αναπτύξεις με τίμημα 106 εκατ. – Οι αγοραστές

18:00

Τζεφ Μπέζος: Σε πόσα χρόνια θα έμενε άφραγκος εάν ξόδευε 1 εκατ. δολάρια την ημέρα;

17:56

Όμιλος Fourlis: Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στην Trade Logistics στο Σχηματάρι

17:46

Υπεγράφη η μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης ανάμεσα στο ΥΠΑΑΤ, την Ολλανδική HVA και την ΤΕΡΝΑ

17:44

Alpha Finance: Ανοδική τροχιά για το ΧΑ το β’ εξάμηνο - Στόχος η κατάκτηση της επόμενης κορυφής

17:43

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για τα πανεπιστήμια

17:42

ΗΠΑ: Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει σύντομα τη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις

17:37

Φιντάν για Κυπριακό: Η Τουρκία έχει χιλιάδες στρατιώτες στα κατεχόμενα

17:33

ΓΣΕΒΕΕ: Δυνατότητες αξιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

17:31

Comeback του ΧΑ παρά τις διεθνείς πιέσεις

17:27

ΑΒΑΞ: Εξέδωσε επταετές ομολογιακό 300 εκατ. ευρώ

17:25

Φωτιά τώρα στην Κέα - Εστάλη 112 στους κατοίκους

17:24

Επίταξη γιατρών: Απόσυρση του «επίμαχου» άρθρου ζητά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

17:20

Τραμπ: Ξεπερνούν τα 4 εκατ. δολάρια οι δωρεές σε κρυπτονομίσματα

17:16

Προϋπολογισμός: Πάνω κατά 400 εκατ. στο 6μηνο τα έσοδα από ΦΠΑ και ΕΦΚ

17:11

Οι 52 Δήμοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Smart Cities

17:06

ΣΔΙΤ: Οι 8 διαγωνισμοί που αναμένουν υποβολή προσφορών – Η πορεία των έργων

17:02

ΕΟΔΥ: 788 εισαγωγές με covid-19 την τελευταία εβδομάδα