BACKSTORY

Ενόψει του χρησμού DBRS - Ασφάλιστρα όπως... επιτόκια - Οι ξένοι μέτοχοι και τα διόδια - Πότε ξεκινούν εργασίες για το FlyOver

06-09-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενόψει του χρησμού DBRS - Ασφάλιστρα όπως... επιτόκια - Οι ξένοι μέτοχοι και τα διόδια - Πότε ξεκινούν εργασίες για το FlyOver

Ενόψει του χρησμού της DBRS

Ενόψει του χρησμού της DBRS την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας οι χρησμοί και οι εκθέσεις δίνουν και παίρνουν.

Δεν το λες και λίγο να έχουμε επενδυτική βαθμίδα από αναγνωρισμένο οίκο μετά από 13 χρόνια.

Άντε και σιγά σιγά και οι τράπεζες, αν και αυτές θα χρειαστούν τον χρόνο τους μιας και το DTC παραμένει «αγκάθι» για πολλά πράγματα.

Πονοκέφαλος

Μιας και μιλάμε για τράπεζες η πιστωτική επέκταση αρχίζει να δημιουργεί πονοκεφάλους. Και ναι μεν από την μια πλευρά υπάρχουν τα υψηλά επιτόκια αλλά από την άλλη σε μια οικονομία που δεν υπάρχει ζήτηση για δανεικό χρήμα, υπάρχει και η ανησυχία ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι από αναπτυξιακής πλευράς όπως δείχνουν.

Το Χρηματιστήριο είναι μαρτυριάρικο...

Το Χρηματιστήριο πάντως πάλεψε και νίκησε χθες με τη συμβολή και των τραπεζών καθώς μια οι επικείμενοι χρησμοί των raters δεν βοήθησαν μόνον την αγορά ομολόγων αλλά και την χρηματιστηριακή αγορά.

O πόλεμος κατά των μετρητών

Παρατηρώ τον πόλεμο εναντίον των μετρητών και κατά της φοροδιαφυγής. Και είναι κι αυτό κάτι. Μιας και όλοι όσοι δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ βγάζοντας πολύ περισσότερα δημιουργούν προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση όλων των επιδομάτων τα οποία προέρχονται από εκείνους που και δηλώνουν και πληρώνουν μεγάλους φόρους αλλά δεν τα παίρνουν.

Ασφάλιστρα όπως... επιτόκια

Όσο εντείνονται τα φαινόμενα σχετικά με το κλίμα τόσο θα αυξάνει και ο τζίρος των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και τα ασφάλιστρα μιας και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν και κοστολογούνται διαφορετικά.

Είναι προφανές πως οι ασφαλιστικές εταιρείες από εδώ και πέρα θα διαχειριστούν τα ασφάλιστρα όπως οι τράπεζες τα επιτόκια.

Τα crypto έχουν πελάτες...

Καθώς στην Τουρκία ο πληθωρισμός χτυπάει το 60%, ο τουρκικός λαός προκειμένου να σώσει τις οικονομίες του φαίνεται να χρησιμοποιεί φουλ τα κρυπτονομίσματα.

Προς έκτακτη χρηματική διανομή

Παίζει έντονα το σενάριο για έκτακτη χρηματική διανομή από τη Jumbo στα τέλη του έτους καθώς τα μεγέθη είναι εντυπωσιακά με το μεικτό κέρδος να συνεχίζει να είναι υψηλό και τις λειτουργικές δαπάνες να υποχωρούν. Σημειωτέον ότι και το cash flow και η ρευστότητα της εταιρείας παραμένουν σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα.

Άκομψο

Συνεχίζονται οι πωλήσεις από βασικούς μετόχους της Foodlink. Αλήθεια αν δεν έκανε και αύξηση κεφαλαίου η εταιρεία τι ακριβώς θα γινόταν; Εκτός και οι άνθρωποι φροντίζουν για τη διασπορά έστω και σε άκομψο χρονικό σημείο.

Οι ξένοι μέτοχοι και τα διόδια

Επειδή είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι οι ξένοι μέτοχοι των εταιρειών παραχώρησης (Vinci, Hochtief) που διαχειρίζονται τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους είχαν θέσει θέμα αποχώρησης από διαγωνισμούς (π.χ. οι Γάλλοι από την Αττική Οδό) λόγω μη εφαρμογής των όρων των συμβάσεων για αυξήσεις στα διόδια, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ισχυρίζονται ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, οι ξένοι επενδυτές θέλουν να… προστατέψουν την παρουσία και τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Πάντως, από παλιά οι πληροφορίες έλεγαν ότι οι ξένοι μέτοχοι των εταιρειών είχαν την πιο σκληρή γραμμή» και πίεζαν για ανατιμήσεις. Τις οποίες και θα μπορούσαν να κάνουν μονομερώς, αλλά ουδείς, υποθέτουμε, θέλει ευθεία σύγκρουση με μια κυβέρνηση. Τέλος πάντων, μεγάλα παιδιά είναι όλοι, ας τα βρούνε.

Πότε ξεκινούν εργασίες για το FlyOver

Μάλλον κάπου στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να εκκινήσουν οι εργασίες για το FlyOver στη Θεσσαλονίκη. Και λέμε για τις πιο βαριές, γιατί κάτι «ψιλά» έχουν ήδη αρχίσει. Πάντως, είναι ένα έργο που θέλουν όλοι οι φορείς. Αλλά είναι δεδομένο ότι όσο εμβληματικό και να είναι, θα φέρει οχλήσεις στα 4 έτη κατασκευής τους. Για αυτό και στο υπουργείο Υποδομών μαζί με τους τοπικούς φορείς συνεχώς ψάχνουν λύσεις. Όπως για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν δρόμοι στρατοπέδων, προσβάσεις σε νοσοκομεία, να βάλουν την Τροχαία στο «παιχνίδι», να γίνουν κι άλλες μελέτες, τι θα συμβεί με τροφοδοσίες και σχολικά λεωφορεία σε ώρες αιχμής κ.α. Και μου φαίνεται το… FlyOver θα αποτελέσει αφορμή για να γίνουν συγκοινωνιακοί μητροπολιτικοί φορείς σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη που να έχουν νόημα και ουσία. Πάντως, το θέμα είναι να περιοριστεί το πρόβλημα, να μειωθεί η «συγκοινωνιακή» αναστάτωση και πάνω σε αυτό δουλεύουν στο υπ. Υποδομών και Μεταφορών.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης και η σύμβαση για το ΣΔΙΤ

Μια και ο λόγος για Θεσσαλονίκη, το 2024 θα είναι έτοιμο και το Μετρό. Ποιον μήνα ακριβώς, θα φανεί. Νωρίτερα πάντως, θα έχουμε νέα για το ΣΔΙΤ, δηλαδή τη σύμβαση με την οποία ο ιδιώτης (Ιταλοί και Γάλλοι) θα αναλάβουν τη διαχείριση του Μετρό (όταν ολοκληρωθεί). Κατά πληροφορίες, αυτή η σύμβαση θα περάσει προσεχώς από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ίσως και τις επόμενες μέρες, για να πάει προς υπογραφή και Βουλή. Ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έως τα τέλη Σεπτέμβρη.

Το στοίχημα του Σιδηρόδρομου και οι απαιτήσεις Δημοσίου – Hellenic Train

Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Σιδηρόδρομου αποτελούν «στοίχημα» για τον Χρ. Σταϊκούρα. Έστω, ένα από τα πολλά που έχει βάλει ο έμπειρος και ικανός πολιτικός. Η χάραξη εθνικού στρατηγικού σχεδίου, η ασφάλεια μεταφορών, οι επενδύσεις – υποδομές, το ανθρώπινο κεφάλαιο και η τεχνολογία, οι εμπορευματικές μεταφορές είναι, μεταξύ άλλων, ψηλά στην ατζέντα. Και απαιτείται συντονισμός και συγχρονισμός, με τη συμμετοχή όλων, δημόσιου, φορέων, ιδιωτικού τομέα όπου εμπλέκεται. Και μια και αναφερθήκαμε στο τελευταίο, από το υπουργείο ακούγεται ότι οι Ιταλοί της Hellenic Train (πρώην ΕΡΓΟΣΕ) ζητούν τα ποσά της επιδότησης για το 2022 και μετά (αν θυμόμαστε καλά, 50 εκατ. ετησίως) για τις λεγόμενες άγονες γραμμές, αλλά και το δημόσιο έχει… απαιτήσεις από αυτήν. Και μάλιστα, ακούγονται ποσά της τάξεως των 90 – 100 εκατ. ευρώ, αν βέβαια ευσταθούν τέτοια νούμερα και δεν είναι «αυθαίρετα».

Οι κλοπές καλωδίων και η διασύνδεση των συστημάτων σηματοδότησης

Ολοκληρώθηκε η διασύνδεση των συστημάτων σηματοδότησης των σταθμών Τιθορέας και Δαύλειας. Η διασύνδεση αυτή είχε κατασκευαστεί στο παρελθόν, ωστόσο από τις κλοπές των καλωδίων και βανδαλισμούς είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 2010!! Πλέον, με τις εργασίες της 717 θα παρέχεται η δυνατότητα με σηματοδότηση να κυκλοφορούν τα τραίνα μεταξύ αυτών των δύο τμημάτων, όπως συμβαίνει ήδη στα υπόλοιπα τμήματα του δικτύου που λειτουργεί η σηματοδότηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:20

Πρωτομαγιά: Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ - Πώς θα κινηθούν

20:07

Ουκρανία: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

19:59

Ιταλία - Ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου παραμένουν τα Αδέλφια της Ιταλίας

19:59

Πυροσβεστική: 49 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στην χώρα

19:47

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 10% στα προ φόρων κέρδη στα 268,5 εκατ. ευρώ - Στα 3,5 δισ. ευρώ τα έσοδα

19:44

Άρειος Πάγος: Η πρόεδρος Ιω. Κλάπα ζητάει να καθαρογραφεί άμεσα η απόφαση για το Μάτι

19:43

Η Nissan ξεκινάει συνεργασία με την Acciona στον τομέα της ηλεκτροκίνησης

19:32

Ισραήλ: Ανησυχία για πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος αξιωματούχων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

19:23

ΗΠΑ: Το πανεπιστήμιο Κολούμπια καλεί τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές να διαλυθούν

19:21

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση 10% στα έσοδα και 8,3% στην κερδοφορία το 2023

19:10

Μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:10

AS Company: Σε ιστορικό υψηλό η κερδοφορία το 2023 - Πρόταση για μέρισμα 0,13684 ευρώ/μετοχή

19:06

Μισέλ: Έχουμε κοινό συμφέρον με την Τουρκία για σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

18:59

«Καμπανάκι» για το έλλειμμα σε 11 χώρες της ΕΕ

18:49

Γαλλία: Να δωθεί προτεραιότητα στις παραγγελίες στρατιωτικού υλικού και ειδικά των πυραύλων Aster από τις βιομηχανίες

18:46

Χατζηδάκης: Την 1 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για επαγγελματίες του τουρισμού που επλήγησαν από την κακοκαιρία

18:44

Attica Group: Δεν υφίσταται η σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο Γρύλου

18:40

Γεωργιάδης: Συνεργασία ιδιωτών γιατρών και γιατρών του δημοσίου για το καλό των Ελλήνων

18:40

To Ιράν καταγγέλλει τις επεμβάσεις της αστυνομίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια

18:36

Alpha Real Estate Services: Στα 18,4 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023

18:29

Παπουτσάνης: Αυξημένα 52% τα κέρδη μετά φόρων στο α' τρίμηνο - Στα 14,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος

18:29

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στο Ριάντ αν προσεγγίσει το Ισραήλ

18:20

Φινλανδία: Η αεροπορική Finnair αναστέλλει ορισμένες πτήσεις προς την Εσθονία λόγω παρεμβολών στο GPS

18:19

Σαράντης: Καθαρό μέρισμα 0,219 ευρώ ανά μετοχή - Καταβολή στις 13 Μαΐου

18:16

Ο ΤΙΤΑΝ στη λίστα των Financial Times «Europe’s Climate Leaders»

18:11

Ηλεκτρονική εφαρμογή για την προαγωγή της υγείας παιδιών και εφήβων

18:09

Έλαστρον: Στα 3,3 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 2023 - Αύξηση όγκου πωλήσεων 24%

17:57

ΟΛΠ: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος - Ανασυγκρότηση ΔΣ

17:51

Η γαλλική Atos ζητά 1,7 δισ. ευρώ για να αποφύγει κατάρρευση - Παρέμβαση από Παρίσι

17:45

«Αναιμία» στη στεγαστική πίστη - Έπεσε σε €68,7 χιλ. το μέσο δάνειο, σταθερό επιτόκιο άνω της 10ετίας για το 55% των δανειοληπτών