Ανοδική τεχνική αντίδραση με υψηλό τζίρο στο ΧΑ και πρωταγωνιστή τον ΟΠΑΠ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδική τεχνική αντίδραση με υψηλό τζίρο στο ΧΑ και πρωταγωνιστή τον ΟΠΑΠ
Βγήκε αντίδραση στο ΧΑ μετά το πτωτικό σερί. Ηγετική παρουσία του ΟΠΑΠ με μίνι ράλι.

Παρότι οι αγοραστές έδειψαν να εκλείπουν στις τελευταίες συνεδρίασεις του ΧΑ, αφήνοντας την αγορά να κατρακυλίσει μέχρι τις 1.260 μονάδες και να γράψει ένα τεραήμερο πτωτικό σερί, φάνηκε σήμερα να ενεργοποιούνται και να ανακτούν τις 1.270 μονάδες σε πρώτο βαθμό.

Oι πωλητές και οι βραχυπρόθεσμοι ενεργοποίηθηκαν άμεσα στη χθεσινή συνεδρίαση και όπως και την Παρασκευή, εντείνοντας το το αίσθημα νευρικότητας και συμπαρασύροντας ακόμη περισσότερα χαρτοφυλάκια προς την επιλογή του profit taking. Παράλληλα, η ενεργοποίηση stop long έφερε ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και κάποιες επιμέρους μετοχές που υπεραπέδωσαν από τι αρχές του χρόνου.

Η σημερινή αντίδραση ήταν περισσότερο τεχνικής φύσεως καθώς τα περισσότερα χαρτιά και σε ημερήσιο γράφημα είχαν μπει σε υπερπουλημένες ζώνες, ενώ ο MACD δεν έχει δώσει ακόμη σήμα αγοράς, εν αναμονή του κροσαρίσματος με τον trigger και της επαναφοράς σε θετικά επίπεδα.

Πολλοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι το ράλι των τιμών πετρελαίου, φαίνεται να δείχνει προς την κατεύθυνση τυχόν υψηλότερων αναθεωρήσεων για τον πληθωρισμό παγκοσμίως, αλλά από την άλλη, οι ελληνικές μετοχές είναι πάνφθηνες και σαφώς δεν συγκρίνονται με τα επίπεδα αποτιμήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών ή ακόμη και των αναδυόμενων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό οδήγησε σε κάπως περισσότερες εικασίες σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Επί του παρόντος, οι αγορές εξακολουθούν να θεωρούν ως απίθανη μια τέτοια προοπτική και τιμολογούν με πιθανότητα 25,7% μια αύξηση, αλλά αυτό είναι υψηλότερο από το 23% της προηγούμενης ημέρας, επομένως είναι σαφές ότι οι επενδυτές δεν προεξοφλούν πλήρως τις προοπτικές μιας νέας αύξησης.

Μάλιστα, μόλις σήμερα η Goldman Sachs έθεσε ακόμη χαμηλότερα τον «πήχη» για την εκδήλωση μια ύφεσης στις ΗΠΑ κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, με τις πιθανότητες να υποχωρούν στο 15% από 20% προηγουμένως, με το consensus να είναι αρκετά υψηλότερα, ήτοι στο 60%.

Ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος του επενδυτικού οίκου, δηλώνει πλέον αρκετά πιο αισιόδοξος από τους περισσότερους αναλυτές όσον αφορά την αρχική του εκτίμηση για την αναπτυξιακή δυναμική της αμερικανικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο στο 2% έως τα τέλη του 2024.

Περνώντας στα εταιρικά αποτελέσματα, συνεχίστηκαν και στο α' εξάμηνο του 2023 οι ισχυρές επιδόσεις του ΟΠΑΠ, καθώς η εταιρεία είδε τα κέρδη της να καταγράφουν «άλμα» 34% στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου, ενώ συνεχίζεται με επιτυχία και η υλοποίηση των στρατηγικών πρωτοβουλιών της εταιρείας. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διανομή 1 ευρώ ανά μετοχή ως προμέρισμα χρήσης 2023 με ημερομηνία αποκοπής τη 2α Νοεμβρίου 2023 και έναρξη πληρωμής την 9η Νοεμβρίου 2023.

Ευρύτερα, ο Σεπτέμβριος μπορεί να κρίνει πολλά. Αφετηρία αποτελεί η ετυμηγορία της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου (BB (high) - σταθερό outlook), με τη Moody's να ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου («Ba3» - θετικό outlook) και τη Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου («BB+» - θετικό outlook). Τόσο η DBRS όσο και η Moody's έχουν στείλει «σήματα» αναβάθμισης, ενώ οι πιο καθοριστικές αξιολογήσεις είναι αναμφισβήτητα αυτές των Standard & Poor's και αρκετά αργότερα της Fitch την 1η Δεκεμβρίου («BB+» - σταθερό outlook). Σε επίπεδο αγορών - διαχειριστών, στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι οίκοι - Moody's, Standard & Poor's και Fitch - οι οποίοι ελέγχουν το 95%, με τη Moody's και τη Standard & Poor's να καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και τη Fitch το 15%.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο με άνοδο 0,73% στις 1.276,52 μονάδες, με τον τζίρο στα 107,6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,83% στις 3.085,85 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε πάνω από τις 1.000 μονάδες με κέρδη 1,02% στις 1.005,50 μονάδες.

Στις τράπεζες η Eurobank ηγήθηκε με άνοδο 1,59% στα 1534 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 1,07%, τη Πειραιώς στο 0,92% και την Alpha στο 0,35%.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν σαφώς και επάξια ο ΟΠΑΠ με κέρδη 4,99% στα 16,40 ευρώ, με την Aegean να ακολουθεί στο 3,65% και τα 13,08 ευρώ. Ισχυρή άνοδο και για τη ΜΟΗ στο 3,35% και τα 23,48 ευρώ.

Θετικός βηματισμός για Τιτάν, ΔΕΗ, και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ χαμηλότερα από τα 36 ευρώ έκλεισε η Μυτιληναίος. Στα 7,08 ευρώ έκλεισε η Cenergy με πτώση 1,39% και την καλύτερη - πιο αμυντική εικόνα στις τελευταίες συνεδρίασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider