BACKSTORY

Ηράκλειες πιέσεις - Η «μεγάλη μέρα» για την Αττική Οδό - Τα εμπορικά κέντρα ευνόησε ο καύσωνας

17-07-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηράκλειες πιέσεις - Η «μεγάλη μέρα» για την Αττική Οδό - Τα εμπορικά κέντρα ευνόησε ο καύσωνας

Ηράκλειες πιέσεις

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά έχω την εντύπωση ότι η υπόθεση με τον Ηρακλή ΙΙΙ, βρίσκεται ολίγον τι στον αέρα. Και αυτό διότι, ναι μεν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, αλλά δεν έχει γίνει δεκτή η ανακοίνωση με τον ίδιο ενθουσιασμό από όλους. Οι πιέσεις προς το οικονομικό επιτελείο είναι αντίρροπες, οπότε θα πρέπει να αναμένεται η οριστική κατεύθυνση από το Μαξίμου για να δούμε προς τα πού κινείται το πράγμα.

Αγχωμένοι

Μαθαίνω ότι εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ένα άγχος τον έχουν με την ιστορία ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ. Δεν ξέρω αν είναι μόνο το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη και πολύ φοβάμαι ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα προκαλέσουν αναταράξεις. Αυτά βέβαια, συμβαίνουν όταν κάνεις εκπτώσεις στις εισαγωγές και δίνεις συνεχώς ευκαιρίες σε επιχειρηματίες που δεν διορθώνονται. Κατά τα λοιπά, συνεχίζονται οι αγορές ιδίων και όπως πάει σε λίγο η διασπορά θα είναι... δείγμα.

Χρηματιστηριακές υπό κατάρρευση

Το χρηματιστήριο μπορεί να καλπάζει και οι όγκοι να έχουν αυξηθεί, αλλά οι δουλειές δεν πάνε καλά σε ουκ ολίγες χρηματιστηριακές εταιρίες. Κοιτάζοντας τους ισολογισμούς, δε, αναρωτιέμαι πώς συνεχίζουν να λειτουργούν δύο με τρεις εταιρίες. Βλέπω, για παράδειγμα, εταιρία που οι ζημίες του 2022 ήταν σχεδόν ίσες με τον κύκλο εργασιών της και ότι τα κεφάλαιά της έχουν υποχωρήσει κάτω από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου και παρά το γεγονός ότι είναι και φουσκωμένα, με βάση τις σημειώσεις του ορκωτού ελεγκτή. Δεν διαπιστώνω, όμως, να έχει γίνει κάτι για να διορθωθεί η κατάσταση και η εν λόγω χρηματιστηριακή, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά ενώ έχει στο παθητικό της σωρεία αναδιαρθρώσεων, χωρίς αποτέλεσμα στο παρελθόν. Και αναρωτιέμαι, αν υπάρχει ή όχι θέμα προστασίας των επενδυτών, ειδικά των ανυποψίαστων.

Επιβράβευση με νόημα

Βασίλης Μπαλούμης και Παναγιώτης Γιαννουλέας είναι οι «τυχεροί» που θα λάβουν δωρεάν μετοχές Lavipharm, ως επιβράβευση για τη συμβολή τους στην αναδιάρθρωση της εταιρίας και του χρέους της αλλά και την έξοδο από την επιτήρηση. Ουσιαστικά, πρόκειται για επαγγελματικά στελέχη γεγονός που κάνει νόημα στην παροχή δωρεάν μετοχών που θα φτάσουν κατ' ανώτατο όριο τις 1.175.079 ή το 0.7% του μετοχικού κεφαλαίου. Στις προϋποθέσεις και η παραμονή τους στην εταιρία έως το 2025. Τα 2/3 των μετοχών θα λάβουν ο κ. Γιαννουλέας και τις υπόλοιπες ο κ. Μπαλούμης. Η κίνηση της Lavipharm έχει λογική και δεν ακολουθεί τις πρακτικές άλλων εταιριών, όπου οι βασικοί μέτοχοι λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των δωρεάν μετοχών.

Ευχές και... παρελθόν

Βρήκε νέο οικονομικό Διευθυντή ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου, τον κ. Λευτέρη Μαυρομμάτη. Η στήλη εύχεται ολόθερμα σιδεροκέφαλος στο νέο οικονομικό Διευθυντή και να μην έχει την τύχη των προηγούμενων που δεν στέριωσαν όπως και άλλα στελέχη που σχετίζονται με την οικονομική διεύθυνση, διαχείριση και εποπτεία τα τελευταία χρόνια. Σημειωτέον, ότι τα «φύγε εσύ, έλα εσύ», δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής εντύπωση στις εποπτικές αρχές και προφανώς τα θεωρούν φυσιολογικά.

Ένας εισαγγελέας για την Ellington

Δεν τους βλέπω καλά όσους ενεπλάκησαν στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, δηλαδή την Ειρήνη Μαραγκουδάκη που ήταν και στο ΔΣ της Attica Bank και την παρέα της αλλά και την ίδια την Ellington Αμερικής. H παρέα Μαραγκουδάκη ισχυριζόταν ότι η Ellington Αμερικής είναι πίσω από την RINOA που συμμετείχε τότε στην αύξηση κεφαλαίου. Οι Αμερικάνοι με επιστολή τους έκαναν σαφές ότι δεν είχαν ιδέα αλλά την περασμένη Παρασκευή άλλαξαν το τροπάριο και με επιστολή τους ισχυρίζονται ότι επέτρεψαν στη Thrinvest να μετέχει στην αύξηση κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να χάνεται ο λογαριασμός για το πότε λένε αλήθεια και πότε ψέματα. Χάνεται ο λογαριασμός για το ποιος είχε μετοχές ή πήρε μετοχές και ποιος ακριβώς συμφωνούσε τι. Και όλα αυτά δείχνουν ότι ΤΧΣ, ΤτΕ και ΤΜΕΔΕ εξαπατήθηκαν ομαδικώς. Σε αυτό το σκηνικό, προκαλεί απορία η απραξία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τα στοιχεία που έχουν δει εδώ και μέρες τα «φώτα» της δημοσιότητας, ενώ είναι βέβαιο πως τέτοιου είδους φαινόμενα πρέπει να απασχολήσουν και τις εισαγγελικές αρχές.

Η «μεγάλη μέρα» για την Αττική Οδό

Μετά από μια σχετικά μακρά διαγωνιστική διαδικασία με ανατροπές, μεταθέσεις ημερομηνιών και παρασκήνιο, σήμερα φτάνουμε στη «μεγάλη μέρα» του διαγωνισμού για τη νέα 25ετή σύμβαση της Αττικής Οδού. Εγχώριοι όμιλοι υποδομών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ, Intrakat, Μυτιληναίος, Κοπελούζος) με ξένα σχήματα και διεθνή funds (Macquarie, Abertis, Vinci, Brisa, Vauban, Egis, DIF κ.α.), καλούνται να καταθέσουν μέχρι νωρίς το απόγευμα οικονομικές προσφορές. Θα κατέβουν και τα 8 σχήματα στην τελική φάση; Κάποιοι λένε για 6-7, άλλοι ισχυρίζονται ότι και 4-5 να είναι, στο ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, αφήστε που θα… συντομεύσει και ο τυχόν πρόσθετος χρόνος περαιτέρω διεργασιών (νέος γύρος προσφορών) με λιγότερους διεκδικητές. Θα φτάσει ο πήχης στα 2 ή 2,5 δισ. ευρώ; Θα τα δούμε στην πορεία. Πάντως, κάτι μου λέει ότι στην… πορεία ίσως δούμε συμμαχίες μεταξύ του νικητή και άλλων διεκδικητών.

Οι tax free πωλήσεις των Malls της Lamda

Πολύ καλά λόγια ακούγονται στην αγορά για τα υφιστάμενα Εμπορικά Κέντρα της LAMDA Development, που προσφέρουν σε εγχώριους και ξένους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία αγορών, γαστρονομίας, διασκέδασης και πολιτισμού. Με περισσότερα από 621 brands και tax free shopping, τα 4 Εμπορικά Κέντρα της LAMDA, είναι στρατηγικά τοποθετημένα σε μεγάλες οδικές αρτηρίες και πολύ κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικά στο νέο projects του ομίλου, το Designer Outlet Athens που απέχει μόλις 15 λεπτά από το Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και στο Cosmos της Θεσσαλονίκης λειτουργεί και tax refund υπηρεσία και υπηρεσία αποθήκευσης αποσκευών, καθιστώντας τα δύο συγκεκριμένα Εμπορικά Κέντρα ιδανική στάση στο δρόμο προς ή από το αεροδρόμιο. Οι tax free πωλήσεις των malls της Lamda έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, καθώς στα Εμπορικά Κέντρα της LAMDA ενισχύθηκε η επισκεψιμότητα από τουριστικές αγορές, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος.

Τι προσφέρει το Golden Hall

Επιπρόσθετα, μέσω του Golden Hall η LAMDA έχει εγκαινιάσει μια ακόμα καινοτομία: την έννοια του integrated mall, καθώς στο συγκεκριμένο Εμπορικό Κέντρο λειτουργούν το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, ο χώρος παιδικής Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας Xplore καθώς και το πρώτο ενυδρείο της Αθήνας. Μια ολοκληρωμένη δηλαδή πρόταση για όλη την οικογένεια, όλη την ημέρα καθώς οι αγορές μπορούν να συνδυαστούν με φαγητό, διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους, αλλά και πολιτισμό.

Κινητικότητα στις κατασκευές

Κινητικότητα και στις μικρότερες κατασκευαστικές εταιρείες πυροδοτεί το μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο που πλέον υπάρχει, με στελέχη της αγοράς να εκτιμούν ότι η συμμετοχή του Δημητρίου Κούτρα στη Δομική Κρήτης, με στόχο να αναπτυχθεί περαιτέρω, δεν θα είναι η τελευταία κίνηση που θα δούμε. Για να δούμε, προσεχώς, όμως, τι μπορεί να εννοούν αλλά, κυρίως, αν κάποιες ζυμώσεις «πιάσουν τόπο».

Αυτοψία του ΤΑΙΠΕΔ στα έργα καθαρισμού δασών

Να τα λέμε και αυτά. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, με επικεφαλής τον Εντεταλμένο Σύμβουλο, Π. Σταμπουλίδη, παρακολούθησαν την εξέλιξη των έργων καθαρισμού δασικών οικοσυστημάτων στην περιοχή της Ολυμπίας, στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος καθαρισμού δασών, Anti Nero II. Το έργο, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, αφορά στον καθαρισμό 2.470 στρεμμάτων δάσους και τη συντήρηση δασικών δρόμων συνολικής έκτασης 75 στρεμμάτων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στον Καϊάφα, το δάσος της Στροφυλιάς και τους Δήμους Ανδρίτσαινας, Κρεστένων και Ζαχάρως. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ολυμπία, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ συνάντησαν 20 Γερμανούς πυροσβέστες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Πολιτικής Προστασίας για την προεγκατάσταση πυροσβεστών σε χώρες με υψηλό κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, τους οποίους και ενημέρωσαν τόσο για το πρόγραμμα Anti Νero, όσο και για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» που το PPF του Ταμείου υλοποιεί για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα εμπορικά κέντρα ευνόησε ο καύσωνας

Λόγω καύσωνα, η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων ήταν τουλάχιστον υποτονική για την Αθήνα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ) Βασίλης Κορκίδης «μόνο οι μισές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις άνοιξαν προαιρετικά και όπως φαίνεται χωρίς θετικό αποτέλεσμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εμπορικά κέντρα, τα υπερκαταστήματα και τα πολυκαταστήματα, ήταν ίσως οι πιο κερδισμένοι της Κυριακής, λόγω των μεγάλων κλιματιζόμενων κοινόχρηστων χώρων, που φαίνεται να προσέλκυσαν όσους καταναλωτές προτίμησαν να κάνουν τις αγορές τους. Όμως, ο εμπορικός κόσμος της Αττικής, παρά τον καύσωνα που λειτουργεί αποτρεπτικά στην επισκεψιμότητα των καταναλωτών στα καταστήματα των κεντρικών εμπορικών δρόμων, διατηρεί ακέραια την αισιοδοξία του και τις ελπίδες του για μεγαλύτερη κατανάλωση από πέρυσι στις εκπτώσεις. «Η αύξηση του τζίρου το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου είναι εφικτός και στηρίζεται στις αυξημένες τουριστικές ροές, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου και οι ξένοι επισκέπτες θα μπουν στο άθροισμα του τζίρου με την “εισαγόμενη κατανάλωση”», ανέφερε ακόμη ο κ. Κορκίδης. Σημειώνεται πως ο πήχης για τον τζίρο του λιανεμπορίου για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου είναι τα 6 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί πέρσι με στόχο αυτός να ξεπεραστεί και να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:45

Πάουελ (Fed): O πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός - Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων

21:15

Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για 6η διαδοχική φορά

17:11

«Πράσινο φως» από Επ. Ανταγωνισμού σε ΤΕΜΕΣ, Premia Properties, Ελληνικά Οινοποιεία, Αμπελώνες Ναβαρίνο

14:07

IOBE: Η οικονομία κινείται σε σταθερή τροχιά - Περισσότερο θετικά από την ΕΕ 

13:45

Χατζηδάκης: Προχωρούμε με αποφασιστικότητα - Ολοκλήρωση διασύνδεσης POS με ταμειακές

12:08

Μυλωνάς: Ισχυρές οι επιδόσεις της ΕΤΕ - 9,1 δισ. ευρώ διαθέσιμα, κεφαλαιακή επάρκεια 21,3% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 17,6% 

11:07

Alpha Bank: Νέα συνεργασία με την Partners Group στις υπηρεσίες wealth management

10:21

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρές αποδόσεις το α' τρίμηνο με καθαρά κέρδη 358 εκατ. ευρώ

10:02

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην απεργία της Πρωτομαγιάς

01:09

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Σταθμοί - «ορόσημα» που σημάδεψαν την Ελλάδα

01:00

Με την BC Partners για την εξαγορά της United «φλερτάρει» η Emirates

00:58

Το βιογραφικό που εξασφάλισε σε εργαζόμενο της Google αποδοχές 275.000 ευρώ

00:56

Σκιές στην παγκόσμια συμφωνία για μείωση των πλαστικών κατά 40% - Πού σκοντάφτουν οι συνομιλίες

00:47

Υπερταμείο: Εκκινεί διαδικασία για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στις «Ελληνικές Αλυκές» - Ποιο είναι το asset

00:37

Ρεύμα: Διακοπή ηλεκτροδότησης για πρώην πελάτες με χρέη ζητούν οι προμηθευτές – Οι προτάσεις της ΔΕΗ

00:35

Τι ισχύει για όσους εργαστούν στις αργίες του Πάσχα

00:32

BriQ Properties: Πώς θα «κλείσουν» οι τελικές εκκρεμότητες για το deal με ICI – Το μέρισμα και η στρατηγική 

00:30

Το Πεκίνο θέλει να χτίσει γέφυρες με την Ευρώπη - Τα μηνύματα της επίσκεψης Σι Τζινπίνγκ

00:25

Εξαδάκτυλος: Η είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ θα ωφελήσει κυρίως την Περιφέρεια

00:25

Το momentum δεν πρέπει να χαθεί

00:23

Amazon: Υπετριπλασίασε τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο - Ξεπέρασαν τα 143 δισ. τα έσοδα

00:23

Ακίνητα/Τουρισμός: «Ξεπούλησαν» 10 «must» ηπειρωτικοί προορισμοί για το Πάσχα – Ποιες είναι οι τιμές

00:22

Τα ψηφιακά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις πασχαλινές σας αγορές

00:21

Ανάπλαση Βοτανικού/Ελαιώνα: Ποια εταιρεία κέρδισε τις Intrakat – ΤΕΡΝΑ, ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης για έργα υποδομών  

00:21

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανάχωμα 17 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό 2024-2025

00:20

Ενέργεια: Προ των πυλών δύο νέοι διαγωνισμοί για μπαταρίες – Στις ράγες έργα 475 MW

00:17

Aegean: Αισιοδοξία για το 2024 και νέες πηγές εσόδων

00:15

Γιατί τα -λιγοστά- ελληνικά κάρβουνα «στηρίζουν» την προσπάθεια πυροπροστασίας

00:11

Coca-Cola HBC: Διατηρεί τις προβλέψεις για το 2024 και τις… ανατιμήσεις - Πού ποντάρει για την ανάπτυξή της

00:09

Μύθοι και αλήθειες γύρω από το «Sell in May and Go Away»