BACKSTORY

Ήταν μια ενδιαφέρουσα συνέλευση - Η «αυτοδύναμη» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Αττική Οδός - Lamda: Σπάνε τα κοντέρ τα οικιστικά

07-07-2023 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήταν μια ενδιαφέρουσα συνέλευση - Η «αυτοδύναμη» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Αττική Οδός - Lamda: Σπάνε τα κοντέρ τα οικιστικά

Ήταν μια ενδιαφέρουσα συνέλευση

Μία ενδιαφέρουσα και αισιόδοξη γενική συνέλευση ήταν αυτή της Attica Bank που πραγματοποιήθηκε χθες. Και ήταν ενδιαφέρουσα γιατί οι αναπτυξιακοί στόχοι της τράπεζας είναι πολύ φιλόδοξοι αλλά συγχρόνως μελετημένοι και καλά σχεδιασμένοι.

Στόχος της συγχώνευσης με την Παγκρήτια το α' εξάμηνο του 2024 μέσα από due dilligence. Προς το παρόν η Παγκρήτια προχωράει τη συγχώνευσή της με την HSBC.

Οι θεσμοί είναι εδώ

Xθες, μεταξύ άλλων πολλών που συνέβησαν, ήταν εδώ και οι θεσμοί οι οποίοι επισκέφθηκαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο μεταμνημονιακής αξιολόγησης με αντικείμενο τα αποτελέσματα και την πορεία των τραπεζών. Ασφαλώς οι επισκέψεις δεν περιορίστηκαν στο ΤΧΣ αλλά αφορούν όλο το φάσμα της επιθεώρησης.

Τα ομόλογα πετάνε…

Εξαιρετική επιτυχία στο ομόλογο της Μυτιληναίος αλλά και σε εκείνο της Τράπεζας Πειραιώς. Το επενδυτικό ενδιαφέρον γίνεται όλο και πιο έντονο, όπως φαίνεται και από τις επισκέψεις επενδυτικών οίκων στη χώρα μας. Η επενδυτική βαθμίδα «ανάβει» σα να λέμε τα αίματα. Πάνω από 1 δισ. ευρώ η ζήτηση για το ομόλογο της Μυτιληναίος. Στο 1 δισ. διαμορφώθηκε το αντίστοιχο για την Τράπεζα Πειραιώς.

…αλλά όχι για όλους

Βέβαια η Μυτιληναίος έχει και τα φόντα να εκδώσει ομόλογο και με καλό επιτόκιο. Δεν ξέρω αν ισχύει όμως το ίδιο και για άλλες εισηγμένες που λιγουρεύονται ομόλογα επειδή έχουν στριμωχτεί από τις τράπεζες. Όπως δεν ξέρω και τι θα γίνει με κάποιες εταιρείες που έχουν λάβει δάνεια με κρατική εγγύηση και ζορίζονται γενικώς με τον δανεισμό τους καθώς η κρατική εγγύηση πολλές φορές ήταν ένα εργαλείο ώστε ουσιαστικά να αποπληρωθούν παλαιότερα δάνεια χωρίς αυτή η αναδιάρθρωση να εξασφαλίζει ότι θα αποπληρωθούν ομαλά όλα τα δάνεια.

Τα νέα από τον τουρισμό

Τα νέα όμως για τον Τουρισμό είναι ολίγο προβληματικά. Πρώτον γιατί οι τιμές έχουν ξεφύγει και δεύτερον γιατί οι ευρωπαίοι και όχι μόνον δεν έχουν τα απαραίτητα εισοδήματα καθώς η ύφεση έχει αρχίσει να χτυπά την πόρτα ισχυρών οικονομιών όπως η γερμανική. Και αν φέτος πάμε καλά δηλαδή πάνω από πέρυσι, του χρόνου πολύ αμφιβάλλω αν η ανοδική πορεία έχει προϋποθέσεις να συνεχιστεί. Πιο πιθανή θα έβλεπα μια απότομη προσγείωση αν δεν γίνει κανένα οικονομικό ή γεωπολιτικό θαύμα.

Η αλλαγή στη Lavipharm

Θα υπερβεί τον στόχο μεγεθών του ενημερωτικού δελτίου κατά τη φετινή χρονιά η Lavipharm όπως ανακοινώθηκε στη Γενική Συνέλευση. Και αυτό αποτελεί μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν όπου η αξιοπιστία της εταιρείας είχε υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα. Η αλλαγή θα μετρήσει και χρηματιστηριακά δεδομένου ότι η υπέρβαση προβλέψεων δείχνει ότι υπάρχει και σοβαρότητα στο management.

Η «αυτοδύναμη» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Αττική Οδός

Επειδή πολλά λέγονται και ακούγονται για τους επενδυτές που διεκδικούν τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, ιδίως δε για τον αυξημένο ρόλο των ξένων funds (που έχει ισχυρή δόση αλήθειας), η στήλη οφείλει να αναγνωρίσει ότι ένας και μόνο εγχώριος όμιλος υποδομών εξ αρχής ήταν leader (σε επίπεδο πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού) στην κοινοπραξία του. Ο λόγος για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Που μπορεί τώρα να εμφανίζεται μόνη της ενόψει της κατάθεσης των προσφορών (δίχως την FS), αλλά από την πρώτη στιγμή είχε τον πρώτο λόγο. Στον όμιλο εκτιμούν ότι μπορούν και μόνοι τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κερδίσει σώνει και καλά το έργο. Αλλά όπως και να το κάνουμε, κάτι «δείχνει» για την ισχύ του γκρουπ. Απλώς το αναφέρουμε.

Lamda: Σπάνε τα κοντέρ τα οικιστικά

Κατά την πρώτη φάση των έργων στο Ελληνικό θα γίνουν περίπου 1.500 διαμερίσματα – σπίτια, από το σύνολο των 8.000 που προβλέπονται, με τις προοπτικές περαιτέρω ανόδου τιμών πώλησης στις επόμενες φάσεις από το 2027 έως το 2037 να είναι ορατές, όπως προκύπτει από το χτεσινό investor day της Lamda Development. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, αν οι τιμές αυξηθούν κατά 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο πάνω από την μέση τιμή βάσης του 2023 (που είναι 7.800 ευρώ/τ.μ.) τότε θα υπάρξει επιπλέον έσοδο 1 δισ. ευρώ. Ε, δεν το λες και λίγο. Σε γενικές γραμμές, όπως θα διαβάσετε και σε σχετικό θέμα, τα συνολικά έσοδα 2021 – 2026 από τα 1.534 σπίτια (συνολικά 244 χιλ. τμ.) θα είναι 2,3 δισ. ευρώ και το μικτό κέρδος 0,9 δισ. ευρώ. Στις φάσεις 2027 – 2037 και από τα υπόλοιπα σπίτια (900 χιλ. τμ) τα έσοδα θα είναι 9,3 δισ. ευρώ και τα μικτά κέρδη 3,3 δισ. ευρώ, δηλαδή μιλάμε για μεγάλα μεγέθη. Τα συνολικά έσοδα της πρώτης φάσης από πωλήσεις γης και άλλων (εκτός κατοικιών) θα ανέλθουν 300 εκατ. τέλος του 2023 και 800 εκατ. το 2026. Τα προβλεπόμενα έσοδα από τα σπίτια στο παραθαλάσσιο μέτωπο θα είναι 600 εκατ. στο τέλος του 2023 ενώ τα υπόλοιπα έσοδα από πωλήσεις γης και μισθώσεις θα είναι 100 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές στα νότια και τα περιθώρια ανατίμησης

Όπως σημειώνεται στην παρουσίαση της Lamda, αναφορικά με συναλλαγές κατοικιών στα νότια (υπό κατασκευή) την τελευταία 2ετία, στη Βούλα (Penthouse, 4-bed) είχαμε τιμές στα 12.500 ευρώ/τ.μ. ή και 8.700 ευρώ/τ.μ. (Penthouse) στο Ελληνικό (3-bed) 7.800 ευρώ/τ.μ., στη Γλυφάδα 7.600 ευρώ το μέτρο (ανάλογο σπίτι), σε σχέση με την premium τοποθεσία του project στο πρώην αεροδρόμιο και τις ανταγωνιστικές τιμές (Upper Mainstream 7.200€/sqm, Entry Mainstream 5,900 €/sqm), όπως σημειώνεται. Άρα, στη Lamda βλέπουν περαιτέρω ανοδικές δυνατότητες ανατιμήσεων.

Ο Σταϊκούρας στη Βουλή

Ευκαιρία να πάρουμε σήμερα μια γεύση στη Βουλή για την... επόμενη μέρα στις υποδομές. Για τις 11:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί να μιλήσει ο υπουργος Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Και στις 15:30 ο υπουργος θα επισκεφτεί τον Ε 65 στον κόμβο Καρπενησιου, εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα, για μια πρώτη του (ως αρμόδιος υπουργός) επιθεώρηση ενός μεγάλου οδικού έργου στην κεντρική Ελλάδα, το οποίο στο νότιο τμήμα του είναι πολύ προχωρημένο (από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:48

Bloomberg: Η Huawei χρηματοδοτεί κρυφά αμερικανικές έρευνες

14:43

ΟΗΕ: Η ανοικοδόμηση των σπιτιών στη Γάζα μπορεί να χρειαστεί 80 χρόνια

14:34

Σταϊκούρας: Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε βιώσιμα, μεγάλα, αλλά και μικρότερα έργα

14:24

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα-Αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της Αττικής

14:20

H SKY express μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

14:15

Ρωσία: Αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συνθήκη για την απαγόρευση χημικών όπλων στην Ουκρανία

14:09

Ιταλία: Ο όμιλος Campari εξαγόρασε το κονιάκ Courvoisier για ένα δισ. ευρώ

14:06

Καλή ανάσταση και στην πραγματική οικονομία

14:03

Tην κεντρική αγορά στο Μαρούσι επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

13:54

Deloitte: Η ΑΙ προχωρά γρήγορα αλλά το κλειδί για μεγαλύτερη πρόοδο είναι η πραγματοποίηση οργανωτικών αλλαγών

13:43

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί βουλευτές πιέζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποτρέψει ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

13:40

ΕΕΕΠ: Προγραμματικές συμβάσεις με Πανεπιστήμια με στόχο την «θωράκιση» της αγοράς παιγνίων και την προστασία των παικτών

13:35

Υπ. Υποδομών: Υπογραφή σύμβασης 13,1 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα στην ΠΕ Τρικάλων

13:34

ΕΒΕΑ: Επιτάχυνση αποπληρωμής στα προγράμματα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή»

13:28

Το «δυνατό σχήμα» Priority - Mazars - Magrowth θα «υποστηρίξει» το έργο της ΕΕΕΠ στην αγορά τυχερών παιγνίων 

13:28

Aegean - Olympic Air: Έκτακτες πτήσεις το Μ. Σάββατο για μεταφορά του Αγίου Φωτός σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

13:25

Ιράν: Aνακοίνωσε πως επέβαλε κυρώσεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία

13:20

Τουρκία: Θα στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στη Χάγη

13:18

Κικίλιας: Είναι καθήκον της Πολιτείας να προστατέψει τους πολλούς

13:17

Εναέριο τείχος με πολλαπλά drones στο Πεντελικό όρος για την αντιπυρική προστασία

13:13

ΕΕ: Air France, KLM και Βrussels Airlines μεταξύ των αεροπορικών εταιριών που ερευνώνται για greenwashing

12:57

Χαμάς: Η θέση μας για το τρέχον έγγραφο διαπραγματεύσεων είναι αρνητική

12:35

Η Schroders ενισχύει τις πωλήσεις στην Ελλάδα

12:34

Διασώθηκαν 38 μετανάστες και πρόσφυγες νότια της Γαύδου

12:34

Ανεργία Μαρτίου: Στο 10,2% το εποχικά διορθωμένο ποσοστό

12:21

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε βοήθεια 1 δισ. ευρώ για τον Λίβανο

12:14

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αποδεκτές οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας

12:11

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ Μ. Μούσταφα

12:03

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 5χρονος που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Πειραιώς

12:00

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Συμβουλές προς τους καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα