To turn around story της Lavipharm, το στοίχημα στη φαρμακευτική κάνναβη και οι βλέψεις για μέρισμα το 2025

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To turn around story της Lavipharm, το στοίχημα στη φαρμακευτική κάνναβη και οι βλέψεις για μέρισμα το 2025
Πάνω από τον στόχο των 60 εκατ. ευρώ θα κλείσουν οι πωλήσεις του 2023 με τις γραμμές παραγωγής της εταιρείας να δουλεύουν στο φουλ. Η επέκταση στο εξωτερικό και η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης τα επόμενα στοιχήματα. Τι είπε ο Τηλέμαχος Λαβίδας στη ΓΣ.

«Είμαστε ένα από τα ελάχιστα πετυχημένα turn around stories του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είμαστε περήφανοι για αυτό». Με αυτή τη φράση ο Τηλέμαχος Λαβίδας έκλεισε την αναφορά του στο ταξίδι της Lavipharm, η οποία μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίοy, να βγει από την κατηγορία επιτήρησης του ΧΑ και να βρίσκεται και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο κ. Λαβίδας τόνισε πως η Lavipharm είναι η μοναδική ελληνική εισηγμένη φαρμακευτική εταιρεία και αυτό την κάνει πόλο έλξης για τους επενδυτές, που μέχρι πρόσφατα την αγνοούσαν, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο και τον διπλασιασμό της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας μέσα σε λίγους μήνες. Σημείωσε ακόμη πως οι επιδόσεις της εταιρείας πάνε καλύτερα από τις προβλέψεις του πενταετούς πλάνου που είχε παρουσιαστεί πέρσι και πως το 2025 αναμένεται η εταιρεία να δώσει μέρισμα «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες».

«Πριν από ένα χρόνο μοιράστηκα μαζί σας με ευθύτητα τις προκλήσεις για την εταιρεία, το going concern όπως το εξέφραζαν οι ελεγκτές για την αρνητική καθαρή θέση και για τη έλλειψη δυνατότητας χρηματοδότησης και πως το EBITDA της εταιρείας δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τον δανεισμό και πως πρέπει να επενδύσουμε σε νέα προϊόντα και εξοπλισμό, αλλιώς η εταιρεία θα είχε ημερομηνία λήξης», ανέφερε ο κ. Λαβίδας απευθυνόμενος στους μετόχους της εταιρείας κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση.

«Τότε παρουσιάσαμε ένα πενταετές πλάνο και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το ξεπερνάμε», πρόσθεσε ο ίδιος. «Η καθαρή μας θέση είναι θετική, το EBITDA έχει εκτοξευθεί, το going concern έχει εξαφανιστεί, ο δανεισμός κάθε άλλο παρά δυσβάσταχτος είναι και η μετοχή μας βρίσκεται στην κύρια αγορά».

Αύξηση των πωλήσεων με στόχευση στις εξαγωγές

Η διοίκηση της Lavipharm εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για το 2023, καθώς όπως τονίστηκε κατά τη Γενική Συνέλευση οι πωλήσεις φέτος θα ξεπεράσουν τον στόχο των 59,7 εκατ. ευρώ με τον CFO της εταιρείας, Βασίλη Μπαλούμη να σημειώνει πως η υπέρβαση του στόχου φέτος θα πλησιάσει διψήφιο νούμερο. Όπως είπε ο κ. Μπαλούμης το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Στα συνταγογραφούμενα φάρμακα η αύξηση είναι 21%, στα μη συνταγογραφούμενα σχεδόν 22% και στις εξαγωγές η αύξηση ξεπερνά το 92% το οποίο οφείλεται και στην προσθήκη του διαδερμικού συστήματος κλονιδίνης που εξαγοράστηκε πέρσι.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Γιαννουλέας COO και Country Manager της Lavipharm η εταιρεία αυξάνει την παραγωγή για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό. «Οι γραμμές παραγωγής είναι στο capacity τους, είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα κλείσουμε την παραγωγή μας τον Αύγουστο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ακόμη ο κ. Γιαννουλέας η στρατηγική του ομίλου εστιάζεται στην ανάπτυξη διεθνώς με έμφαση στη διαδερμική τεχνολογία, ενώ για την Ελλάδα η προσοχή δίνεται στην αύξηση των μεριδίων αγοράς και ειδικά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που δεν έχουν clawback και rebate.

Στις αρχές του 2024 η φαρμακευτική κάνναβη

Ένας ακόμη μοχλός ανάπτυξης που θα ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες είναι η φαρμακευτική κάνναβη. Η Lavipharm είναι μια από τις δύο εταιρείες που έχουν κλείσει στρατηγική συνεργασία με την Tikun Europe για την εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης που θα παράγεται από την εγκατάσταση στην Κόρινθο. Η διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης θα γίνεται για δύο ενδείξεις σχετικές με πόνο και για δύο ενδείξεις σχετικές με το κεντρικό νευρικό σύστημα και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους. «Το ενδιαφέρον από τον ιατρική κοινότητα είναι πολύ μεγάλο», ανέφερε ο κ. Γιαννουλέας σημειώνοντας πως στο Ισραήλ που έχει πληθυσμό παρόμοιο με εμάς η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βασιλάκος (Κωτσόβολος): Οι εξελίξεις για την πώληση, το ενισχυμένο επενδυτικό πλάνο και η στροφή στις υπηρεσίες

Mytilineos: Ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Ομόλογο

Lamda: Έσοδα «μαμούθ» από τον οικιστικό τομέα, πώς θα «ανεβαίνουν» κατά 1 δισ. ευρώ – Η IPO των Malls

gazzetta
gazzetta reader insider insider