BACKSTORY

Χ.Α.: Αγορά «ταύρων» και επενδυτική βαθμίδα - Ερώτημα εκατομμυρίων με τα δικαιώματα - Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων - MIG: Απλά ένα καλό trade

10-02-2023 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χ.Α.: Αγορά «ταύρων» και επενδυτική βαθμίδα - Ερώτημα εκατομμυρίων με τα δικαιώματα - Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων - MIG: Απλά ένα καλό trade

Από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν ξεφεύγει κανένας

Στις 22 Φεβρουαρίου με επισπεύδουσα τη do Value και εάν και εφόσον δεν υπάρξει αναστολή το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει για δύο διαμερίσματα της παλιάς δόξας του ποδοσφαίρου Βασίλη Καραπιάλη όπως επίσης και για δύο θέσεις parking. To ένα διαμέρισμα φέρει τιμή εκκίνησης 137.000 ευρώ και το δεύτερο 125.000 ευρώ και 8.000 ευρώ η κάθε θέση parking. Και έτσι αποδεικνύεται ότι το καλός ποδοσφαιριστής δεν σημαίνει και επιτυχημένος επιχειρηματίας. Και τα παραδείγματα είναι ουκ ολίγα με κορυφαίο και πιο γνωστό του Ανατολάκη.

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων

Ξέρετε... κάτι; Αυτό το να αυξάνουν τα επιτόκια οι τράπεζες μόνον στις προθεσμίες, είναι όπως η αύξηση του βασικού μισθού. Αν δεν ισχύσουν οι τριετίες λεφτά δεν θα δούμε στους λογαριασμούς μας (σε ότι αφορά τα εργασιακά). Σε ότι αφορά τα επιτόκια, τελικώς αυξάνεται η απόδοση για τους έχοντες και κατέχοντες και όχι γι' αυτούς που διατηρούν έναν μικρό λογαριασμό σε ένα οποιοδήποτε ταμιευτήριο.

Χ.Α.: Αγορά «ταύρων» και επενδυτική βαθμίδα

Να θεωρήσουμε πάντως δεδομένο πως η κεφαλαιαγορά προεξοφλεί την επενδυτική βαθμίδα. Φαίνεται στις τιμές των ομολόγων φαίνεται και στο χρηματιστήριο. Διορθώσεις δεν γίνονται παρά ενδοσυνεδριακά και εκτός από τις τράπεζες ξυπνούν και τα γύρω γύρω. Ενδιαφέρον tip, οι επενδυτές δεν ασχολούνται με τις επικείμενες εκλογές.

Ζητείται τάξη στο διαδίκτυο

Μια αρχή γίνεται να μπει μια τάξη στο διαδίκτυο. Ξεκινάει η πανευρωπαϊκή εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση που υπέγραψαν όλες οι σημαντικές διαδικτυακές πλατφόρμες εγκαινιάζοντας το νέο Κέντρο Διαφάνειας. Το νέο Κέντρο Διαφάνειας θα λειτουργεί, μέσω ενός ενιαίου αποθετηρίου στο οποίο οι πολίτες, οι ερευνητές και οι ΜΚΟ της ΕΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση και να τηλεφορτώνουν πληροφορίες. Αυτό θα διασφαλίσει την προβολή των προσπαθειών που καταβάλλουν τα υπογράφοντα μέρη για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του κώδικα, καθώς και τη σχετική λογοδοσία τους. Μακάρι!

Ερώτημα εκατομμυρίων με τα δικαιώματα

Μου έθεσαν χθες ένα κουίζ και δεν ξέρω να το απαντήσω. Αν κάποιος αγοράσει δικαιώματα σε μια αύξηση κεφαλαίου και με τον τρόπο αυτό αυξήσει το ποσοστό του σε επίπεδα που αν αγόραζε απευθείας μετοχές θα έκανε υποχρεωτική δημόσια πρόταση πρέπει να κάνει δημόσια πρόταση αν ασκήσει τα δικαιώματα; Μην βιαστείτε να απαντήσετε γιατί περιμένω να το κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Να δούμε αν έχουν και συνέχεια αυτά που λέει κατά καιρούς ή αλλάζουν αναλόγως των … περιστάσεων.

MIG: Απλά ένα καλό trade

Μιας και μιλάμε για δημόσιες προτάσεις νομίζω ότι πλέον το ποσοστό που έχει Πειραιώς στη MIG δεν δίνει περιθώρια στην πλευρά Ηλιόπουλου. Βέβαια κάποιοι λένε ότι έχοντας αποκτήσει πολύ χαμηλά ποσοστά κοντά στο 10% μπορεί να αγοράζει εκ τους ασφαλούς περί το 30% και αν δεν του βγει να πουλήσει στην Πειραιώς. Εγώ δεν το βλέπω και δεν μου προκύπτει. Απλά ο μέγας και τρανός Seajets μάλλον θα περιοριστεί σε ένα καλό χρηματιστηριακό μεροκάματο και θα τον ευχαριστούν πολλοί μέτοχοι χρόνια εγκλωβισμένοι που τους έδωσε την ευκαιρία να ρεφάρουν.

Ζήτημα PR

Έγινε χθες στο Χρηματιστήριο εκδήλωση από το ΣΕΒ και την ΕΣΕΔ με τίτλο «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου: Η καρδιά του Συστήματος Εταιρικής Διακυβέρνησης». Αναρωτιέμαι πως δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να ρωτήσει εκεί στο Χρηματιστήριο πως την εφαρμόζουν την εταιρική διακυβέρνηση για την οποία κόπτονται και κάθε τρεις και λίγο γίνεται και ένα εσωτερικό παρατράγουδο χωρίς συνέπειες. Θα μου πείτε όταν όλα κινούνται γύρω από το PR της κας Ξένιας τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία.

Η Τουρκία και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Όταν υπάρχουν τραγικά γεγονότα όπως ο σεισμός στην γειτονική Τουρκία τι να πει κάποιος για τις μετοχές και τα Χρηματιστήρια. Αλλά μια και το σημείωναν οι traders σας το μεταφέρουμε. Η αναστολή λειτουργίας του τοπικού χρηματιστηρίου λόγω της αστάθειας της αγοράς, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία λέγεται ότι οδήγησε κάποια funds και διεθνείς διαχειρίσεις κεφαλαίων να μεταφέρουν κεφάλαια στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Αν ισχύει, πόσο θα κρατήσει, σε ποια χαρτιά κατευθύνθηκαν θα φανούν προσεχώς όταν γίνει ο λογαριασμός.

Τα εκπαιδευτικά κέντρα καινοτομίας

Στο Ταμείο Ανάκαμψης «κλείδωσε» μια δράση με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, ύψους περίπου 5,6 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στην ανάπτυξη Κέντρων Καινοτομίας στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η ενέργεια αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος γνώσης που θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σχολική κοινότητα, την τοπική κοινωνία, τους θεσμούς, τα Πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις τοπικής εμβέλειας και το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με ανάλογα εκπαιδευτικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ακούγεται ενδιαφέρουσα περίπτωση.

ΕΡΓΟΣΕ: Ο μικρός διαγωνισμός στο Κρυονέρι

Αν και πολλοί διαγωνισμοί μετατέθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντούτοις, αυτός της ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι (Προαστιακός) έγινε κανονικά προ ημερών. Βέβαια, πρόκειται για σχετικά μικρό σε προϋπολογισμού έργο (σχεδόν 6 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τα μεγάλα projects του φορέα, οπότε, από βδομάδα θα δούμε πόσες συμμετοχές υπήρξαν. Μια φορά πάντως, η διαδικασία πραγματοποιήθηκε οπότε θα έχουμε προσεχώς αποσφράγιση και ανακήρυξη μειοδότη.

Διαγωνισμός 23,3 εκατ. ευρώ για τους… δημόσιους διαγωνισμούς

Διαγωνισμό σχεδόν 23,3 εκατ. ευρώ (με προαιρέσεις) για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός νέου συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων για την υποστήριξη ενός πλήρους κύκλου Δημοσίων Προμηθειών προωθεί η Κοινωνία της Πληροφορίας. Ξέρετε, για να λειτουργούν καλύτερα συστήματα όπως η Διαδικτυακή Πύλη «Προμηθεύς», το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) κ.α. και να προχωρούν καλύτερα διαγωνισμοί για έργα, συμβάσεις προμήθειες κ.λπ. Οσοι ενδιαφέρονται, ας κοπιάσουν έως τις 13 Μαρτίου που ορίστηκαν οι προσφορές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Επιστολή του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

23:40

Wall Street: Η αισιοδοξία για τα επιτόκια έστειλε τον Dow πάνω από τις 40.000 μονάδες

23:22

Χατζηδάκης: Η αναβάθμιση της Scope απόδειξη των θετικών προοπτικών της οικονομίας μας

23:11

Scope: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας - Βλέπει χαμηλότερο χρέος, υψηλότερα πλεονάσματα

22:44

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 15 έως 19 Ιουλίου

22:38

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Πάτρα

22:24

Πετρέλαιο: Έσπασε το θετικό σερί τεσσάρων εβδομάδων

22:10

ΗΠΑ : Ο Δημοκρατικός βουλευτής Μάικ Λέβιν καλεί τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του

21:57

Θεσσαλονίκη: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Πανόραμα Δράμας

21:44

Χρυσός: Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών

21:31

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες

21:17

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί και τα αποτελέσματα που κερδίζουν

21:16

Γερμανία: Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν ιδιωτικές ετικέτες

21:01

Ζαχαράκη: 20.000 αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς την πρώτη ημέρα

20:48

Πολωνία: Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους - Nεκρός ο πιλότος

20:36

Bloomberg: Η Τουρκία αναθεωρεί συμφωνία 23 εκατ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για αγορά F-16

20:24

Πυροσβεστική: 35 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα σε 24 ώρες - Η εικόνα στα μέτωπα

20:10

Μασκ: Η Κομισιόν πρόσφερε στο Χ μια παράνομη μυστική συμφωνία

20:00

Δημογραφικό: Τι αλλάζει στα προνόμια των τρίτεκνων οικογενειών - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

19:45

Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού

19:36

Ρωσία: Δεν προετοιμαζόμαστε για επίθεση στο ΝΑΤΟ

19:26

Νέο «καμπανάκι» Ντάιμον (JP Morgan) για επιτόκια και πληθωρισμό

19:16

Μπάιντεν: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός

18:59

Ευρωαγορές: Σε υψηλό ενός μηνός με ώθηση από τις ΗΠΑ

18:58

Β. Σπανάκης: «Νέοι Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια»

18:44

Οι επιπτώσεις της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία

18:40

Μαρινάκης: Επιστροφή επιδοτήσεων από το 1,2 τοις χιλίοις των δικαιούχων ΜμΕ - Μέχρι 200 ευρώ τα ποσά

18:36

Επίσκεψη Ράπτη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη

18:30

ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμο 136.000 ευρώ για προϊόντα «μαϊμού» στο κέντρο της Αθήνας

18:21

Eurostat: 1 στους 10 Ευρωπαίους δεν μπορεί να τραφεί σωστά - Η θέση της Ελλάδας