BACKSTORY

Ρεκόρ προσέλευσης στο roadshow της Alpha Bank - Τι συμβαίνει με MIG - Η αναχρηματοδότηση δανείων της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου»- ΧΑ: Η «κόντρα» για τις τιμές και το ερώτημα των traders

02-02-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ προσέλευσης στο roadshow της Alpha Bank - Τι συμβαίνει με MIG - Η αναχρηματοδότηση δανείων της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου»- ΧΑ: Η «κόντρα» για τις τιμές και το ερώτημα των traders

Τι συμβαίνει με MIG

Η οικογένεια του Μάριου Ηλιόπουλου της Seajets έκανε δυναμική εμφάνιση στη MIG. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί μετά τις 6/2/2023 που έχει προγραμματιστεί η Γενική Συνέλευση με θέμα την απαλλαγή της MIG από τα δάνεια με αντάλλαγμα την μεταβίβαση της συμμετοχής στην ΑΝΕΚ. Θα γίνει η εισηγμένη όχημα για τη στέγαση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων Ηλιόπουλου ή θα έχουμε ρελάνς στην πρόταση ανταλλαγής που θα περιπλέξει την κατάσταση;

Πλώρη εξαγορών

Σιγά σιγά η Real Consulting μεγαλώνει και ως εταιρία και χρηματιστηριακά. Ακούγεται μάλιστα ότι έχει βάλει πλώρη για νέες εξαγορές και η επόμενη δεν θα αργήσει. Εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, είναι θέμα χρόνου να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην Κυπριακή Αγορά.

Quiz 1

Ποιά μη συστημική τράπεζα προχωράει σε χορηγία συναυλίας που θα πραγματοποιήσει το καλοκαίρι ο Μποτσέλι; To ύψος της χορηγίας διόλου ευκαταφρόνητο, όμως και ο καλλιτέχνης είναι πραγματικά ξεχωριστός. Ο πολιτισμός πρέπει να χορηγείται. Και δεν το λέω για αστείο και μπράβο.

Quiz 2

Ποια συνταιριστική τράπεζα - όχι από αυτές που απασχόλησαν εσχάτως την επικαιρότητα- δεν αποκλείεται σύντομα να μας απασχολήσει, όχι με τόσο θετικό τρόπο;

Επενδυτική βαθμίδα

Πολύ σημαντική πια αναδεικνύεται η ανάγκη απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μιας και ο δανεισμός των πιστωτικών ιδρυμάτων και κατ' επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων πρέπει να γίνεται με πολύ καλύτερους όρους. Η εκτίμηση είναι πως το καλοκαίρι ενδέχεται η χώρα να αποκτήσει τη βαθμίδα αυτήν. Αυτό πιθανόν προεξοφλεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με τα κέρδη των τραπεζών και συμπεριφέρεται με λογική ανόδου.

Τα stress tests και οι τράπεζες του Βορρά

Τα stress tests δυσκολεύουν πολύ τράπεζες του Βορρά. Μεγάλο τσεκούρι έπεσε στις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων σε Γερμανία και Σουηδία καθώς φαίνεται πως η EBA θεωρεί πως ιδιαίτερα στη Γερμανία οι τιμές των ακινήτων έχουν μάλλον δημιουργήσει μια φούσκα.

Πρώτη συναλλαγή μειωμένης εξασφάλισης ΑΤ1 από ελληνική τράπεζα το 2023

Ρεκόρ προσέλευσης στο roadshow της Alpha Bank – περισσότεροι από 190 επενδυτές υπέβαλαν προσφορές με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος βιβλίο που υπερέβη τα 1,8 δισεκατομμύρια – αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στην Alpha Bank και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η έκδοση της Alpha Bank έφερε τις ελληνικές τράπεζες στο προσκήνιο των επενδυτών, υποστηρίζοντας συνολικά το σύστημα. Οι αποδόσεις των Tier2 ομολόγων όλων των τραπεζών κινήθηκαν θετικά στη δευτερογενή αγορά… !

Με την έκδοση η Τράπεζα αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα εποπτικά της κεφάλαια, ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των μετόχων της, με την προοπτική διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

ΧΑ: Η «κόντρα» για τις τιμές και το ερώτημα των traders

Από τη μία πλευρά οι traders περιμένουν ευκαιρία για να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα ελπίζοντας σε κάποια διόρθωση στις αγορές, με «σύμμαχο» το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα, τις εκλογές, τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και το ράλι που έχει ήδη προηγηθεί σε τράπεζες και blue chips. Από την άλλη, όμως, η αγορά δεν λέει να τους κάνει το χατίρι και κάθε μέρα (σχεδόν) σκαρφαλώνει σε υψηλότερα επίπεδα. Πάντως, τον στόχο άνω των 1.035 – 1.040 μονάδων δεν τον έχει πετύχει, κι αυτό δίνει μια… ελπίδα στους «sellers» μήπως και βρούνε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Γιατί αλλιώς, θα αναγκαστούν να «κυνηγήσουν» υψηλότερα νούμερα.

Βέβαια, έχει το ενδιαφέρον του το πράγμα, ενώ αυξάνονται αναλύσεις και «φωνές» ότι μπορούμε να δούμε μια υποχώρηση στις αγορές, έρχονται τράπεζες και άλλα βαριά χαρτιά και συντηρούν τη θετική εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ερώτημα (με πολλά σκέλη) είναι άλλο βέβαια: τα χαρτοφυλάκια που κάνουν «παιχνίδι» θέλουν (ή βλέπουν) τις μετοχές υψηλότερα και ενισχύουν τις τιμές, θέλουν να αναγκάσουν όσους δεν έχουν εισέλθει στον κύκλο των συναλλαγών να το κάνουν πάνω από τα επίπεδα που αυτοί επιθυμούν (χαμηλότερα προφανώς), ή μήπως θέλουν να «πείσουν» ότι ο Γ.Δ. θα πάει non stop και μετά να… έρθει η διόρθωση; Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι.

Intrakat: Τα νέα χαρτιά στο ταμπλό και οι νέες κινήσεις

Αν μη τι άλλο, για την Intrakat (και) η σημερινή μέρα έχει μια ιδιαιτερότητα. Τούτο, καθώς εκκινεί στο Χρηματιστήριο η διαπραγμάτευση των 85.470.086 νέων μετοχών, που προέκυψαν από την ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ. Και θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια εντός κι εκτός ταμπλό, αν και πάνω από 75% λογικά ελέγχεται από τους βασικούς μετόχους (με τη Winex να ενισχύει κάπως τη θέση της). Υπενθυμίζεται ότι το 95,66% της αύξησης καλύφθηκε μέσω των εγγραφών από ασκήσαντες το δικαίωμα προτίμησης και 4,34% της αύξησης καλύφθηκε μέσω της άσκησης του δικαιώματος προεγγραφής. Κατά συνέπεια, οι βασικοί μέτοχοι, αλλά και άλλα χαρτοφυλάκια, έδειξαν την εμπιστοσύνη στην κατασκευαστική εταιρεία.

Η διοίκηση της οποίας, επί της ουσίας «έκλεισε», προφανώς επιτυχημένα, έναν πρώτο κύκλο στην εισηγμένη (σχεδόν 6μήνου, από τον Ιούλιο 2022), βάζοντας ψηλά τον πήχη της ενίσχυσης κεφαλαιακά αλλά και επιχειρηματικά. Οπότε, η αγορά αναμένει τις επόμενες κινήσεις σε κατασκευές, παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ, ενέργεια και ακίνητα (τουρισμό), σε Ελλάδα και εκτός των συνόρων, αλλά και τι θα γίνει με τυχόν νέους στόχους εξαγοράς.

Εν αναμονή νέων για το γήπεδο του ΠΑΟ

Αν η στήλη θυμάται σωστά, για σήμερα 2 Φεβρουαρίου είχε οριστεί η αποσφράγιση των προσφορών για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό (123 εκατ. ευρώ, μαζί με προαίρεση). Το insider.gr σας είχε ενημερώσει για την κοινή κάθοδο των ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος και την απουσία των ΑΒΑΞ, Intrakat. Αν υπήρχε κάποια «έκπληξη», θα φανεί. Αλλιώς, η «τριάδα» αναλαμβάνει ένα σημαντικό έργο.

Υπερταμείο: Πώς «ωριμάζει» ως ελληνικό Wealth Fund

Μπορεί να σας έχουμε... ζαλίσει τελευταία με το Υπερταμείο, τους συμβούλους για τον ΔΑΑ, τα σχέδια επανεπένδυσης μέρους εσόδων από αποκρατικοποιήσεις στην εγχώρια οικονομία και την επιχειρηματική «σκηνή» αλλά η ΕΕΣΥΠ ολοένα και περισσότερο επιχειρεί να λειτουργήσει πλέον με την εταιρική μορφή – δομή ενός «Sovereign Wealth Fund», με εγχώριο προφανώς «χρώμα». Αλλά αυτά σας τα έχουμε πει αρκετές φορές. Επανερχόμαστε καθώς μόλις προ ημερών το εγχώριο Growth Fund άρχισε να αναζητά σύμβουλο που θα προσφέρει τις υπηρεσίες για την ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου και χρηματοοικονομικού μοντέλου με βάση τις επενδυτικές δυνατότητες του Υπερταμείου. Στο «πακέτο» θα μπούνε προτεινόμενο πλαίσιο υλοποίησης επενδύσεων, διαφορετικά σενάρια προβολής εσόδων, χρηματοοικονομικά μοντέλα, πρόβλεψη και πηγές χρηματοδότησης στις οποίες θα βασιστούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη κεφαλαίου καθώς και οι παραδοχές κόστους κ.α. Αν προχωρήσει και εκείνο το project με τα 1.000 ακίνητα της θυγατρικής ΕΤΑΔ, ακόμα καλύτερα.

Τα «υπόλοιπα» των πακέτων της Dimand

Επειδή σας λέγαμε χτες για τα πακέτα της Dimand που πούλησε ο παλιός μέτοχος και υψηλόβαθμο στέλεχος της εισηγμένης (για τον Π. Παναγιωτίδη λέγαμε προφανώς, που έκανε και τη συνεργασία με την Inventio, συνεργάτη του μεγάλου αμερικανικού fund HIG), να σας πούμε ότι δεν ρευστοποίησε όλη τη μετοχική του θέση. Πουλήθηκαν 700.000 μετοχές Dimand (3,7% περίπου) με μέση τιμή 11,70 και συνολική αξία 8,19 εκατ. ευρώ, ωστόσο, ο ίδιος ήλεγχε μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς φέρεται να κατέχει ακόμα κάτι λιγότερο από 500 χιλ. τεμάχια. Απλώς, πλέον λογικά κατέβηκε του ορίου του 5%. Να δούμε αν ρευστοποιηθούν και τα υπόλοιπα. Πάντως, τα προηγούμενα πήγαν σε θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η αναχρηματοδότηση δανείων της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου»

Τον περασμένο Δεκέμβριο το insider.gr αποκάλυπτε τις διεργασίες που θα μπορούσαν να «ανοίξουν» τον δρόμο στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού στους παραχωρησιούχους που διαχειρίζονται και λειτουργούν τους αυτοκινητόδρομους της χώρας μέσω σύμβασης παραχώρησης. Με την περίπτωση του «Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου», που έχει κατασκευάσει και λειτουργεί το οδικό τμήμα από ΠΑΘΕ Μαλιακό έως και Κλειδί (Hochtief 38,89%, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις 22,22%, ΑΒΑΞ 23,61%, Vinci Concessions 15,28%),να είναι η πιο χαρακτηριστική ή και ώριμη. Το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, λοιπόν, επέλεξε χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την αξιολόγηση της πρότασης του παραχωρησιούχου. Οπότε, αναμένονται τα σχετικά πορίσματα γιατί μπορεί έτσι να επιστραφούν ακόμα και πάνω από 200 εκατ. ευρώ στους μετόχους (σύμφωνα βέβαια με τα δεδομένα τέλους 2021).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Γάζα: Όλες οι πλευρές, και το Ισραήλ, συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

23:44

Πετρέλαιο: Η τιμή δεν επηρεάστηκε από την αναζωπύρωση της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς

23:24

Wall Street: Κέρδη για τις περισσότερες μετοχές αλλά με «φρένο» από τις δηλώσεις αξιωματούχου της Fed

23:14

Λευκός Οίκος: «Απαράδεκτο» το Ισραήλ να κλείνει σημεία εισόδου της βοήθειας στη Γάζα

22:55

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει να κρύβεται στο Μαξίμου και να κατανοήσει τον θυμό του κόσμου

22:43

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα

22:26

Αξιωματούχος της Χαμάς προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας, αν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ

22:21

Πήραν την ανιούσα οι μετοχές των παραγωγών κονιάκ - Το δώρο των $3.200 του Μακρόν στον Σι

22:04

Πόσα θα βγάλει ο Μπάφετ από την αύξηση μερίσματος της Apple

21:37

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς, σε εξέλιξη οι συνομιλίες με τους διαμεσολαβητές

21:32

Θλίψη και πόνο εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

21:12

ΗΠΑ: Η Στόρμι Ντάνιελς αναμένεται να καταθέσει στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ

20:59

Υπέρ της ανεξαρτησίας ο νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας

20:38

Παραμένει αυξημένη η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου - Πάνω από 76.000 οχήματα έχουν επιστρέψει στην Αττική από το πρωί

20:35

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων, η επιχείρηση στη Γάζα «θα ενταθεί»

20:24

Ο Πρόεδρος της Emirates έχει ένα μήνυμα για την Boeing: «Οργανωθείτε και κάντε αυτά που υποσχεθήκατε»

20:10

ΝΔ για δηλώσεις Κασσελάκη: Η χυδαιότητα, η αθλιότητα και η κατηφόρα δεν έχουν τελειωμό

20:00

Αυθαίρετα: Οι κατεδαφίσεις, οι νομιμοποιήσεις και τα πρόστιμα

19:53

Βόρεια Μακεδονία: Διπλές» εκλογές αύριο

19:52

Στην ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης

19:44

Αυγενάκης: Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πυρήνα όχι μόνο της κρητικής, αλλά και της μεσογειακής διατροφής

19:27

Κέρδη άνω του 1% στις ευρωαγορές

19:23

Νετανιάχου: Απαραίτητη η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα για να διαλυθεί η Χαμάς

19:01

Γερμανία: Επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ζητά το CDU

18:49

«Πολύ απασχολημένος» ο Βασιλιάς Κάρολος για να συναντήσει τον γιο του, Χάρι

18:34

Τα «σιωπηλά» συμπτώματα του στρες – Πώς θα τα αναγνωρίσετε

18:08

Αυτά είναι τα νέα μοντέλα iPad

17:52

Ρεύμα: Ξεκινούν οι δημοπρασίες «πράσινων» πιστοποιητικών

17:42

Προκήρυξη για την ενίσχυση της αστικής καινοτομίας με κονδύλια ύψους 90 εκατ. ευρώ από την πολιτική συνοχής

17:17

Μεσανατολικό: Ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων μεταβαίνει στο Κάιρο για να αξιολογήσει τη θέση της Χαμάς