BACKSTORY

Reds: Υπογράφεται η συμφωνία για τις Γούρνες - ΧΑ: Ποιοι ξεχώρισαν τον πρώτο μήνα του 2023 - Ελληνικό: Οι αγοραστές του Riviera Tower και οι τιμές - Tο… ταμείο του βασικού μετόχου στον Λύκο

01-02-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reds: Υπογράφεται η συμφωνία για τις Γούρνες - ΧΑ: Ποιοι ξεχώρισαν τον πρώτο μήνα του 2023 - Ελληνικό: Οι αγοραστές του Riviera Tower και οι τιμές - Tο… ταμείο του βασικού μετόχου στον Λύκο

Υπογράφεται η συμφωνία για τις Γούρνες

Θέμα ημερών είναι το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας αγοράς του ακινήτου των 345.567 τ.μ. (πρώην αμερικανική βάση) στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης από τη Reds (του ομίλου Ελλάκτωρ), όπως πρόσφατα σας ενημέρωσε το insider.gr. Η σύμβαση μεταξύ Reds και ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), η οποία εκκρεμούσε λόγω προβλημάτων που είχαν ανακύψει με καταλήψεις χώρων, και θα αποφέρει στο δημόσιο 40,2 εκατ. ευρώ, πιθανότατα θα υπογραφεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτό μένει να επιβεβαιωθεί. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η Reds θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά αυτή από το κοινό ομολογιακό δάνειο των 71,4 εκατ. διάρκειας έως την 30.06.2035 που σύνηψε με την Εθνική Τράπεζα και ανακοίνωσε χθες η θυγατρική στο real estate. Η συνολική επένδυση, όπως έχει αφήνει να εννοηθεί η Reds, θα φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

«Μεγάλες» αποδόσεις....

Επληροφορήθημεν από το δελτίο των τραπεζών πως οι προθεσμιακές έτους φθάνουν μέχρι και 1% αναλόγως του ποσού... για 12 μήνες και πάνω. Δεν ξέρω πραγματικά για ποια ποσά μιλάμε. Γιατί εγώ αυτά που ακούω παριστάνοντας τον άδολο πελάτη των 100.000 ευρώ ούτε στο μισό της διαφήμισης δεν φθάνουν τα επιτόκια που μου δίνουν... οι συστημικές τράπεζες που τα υποστηρίζουν τα παραπάνω.

Με σφραγίδα και βούλα

Τα stress tests ήρθαν να βεβαιώσουν πως η ελληνική οικονομία κινείται καλά μιας και το δυσμενές σενάριο μάλλον δεν θα απασχολήσει ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες παρά το γεγονός πως μπροστά μας έχουμε εκλογικές αναμετρήσεις.

Έτσι ο δρόμος προς τα πάνω πατώματα των ελληνικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο μάλλον μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

ΧΑ: Πώς τα πήγε τον πρώτο μήνα του 2023

Μπορεί χτες το ΧΑ να μην κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο, ωστόσο, το περίφημο January effect, για το οποίο σας είχαμε προϊδεάσει από την αρχή κιόλας του χρόνου, έκανε τη δουλειά του. Πάνω από 10% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη στον πρώτο μήνα του 2023, αντίστοιχα του FTSE 25, στο +20% σχεδόν ο τραπεζικός κλάδος, κάμποσες μετοχές σε νέα υψηλά (ιστορικά, πολυετή, 12μήνου), δίχως την ίδια περίοδο οι ξένες αγορές να κάνουν και κάποιο πάρτι. Μη σας πω ότι, δεδομένου κάποια χαρτιά έχουν δώσει κέρδη πάνω από τους δείκτες, ακόμα και οι αισιόδοξοι έδειχναν ικανοποιημένοι για το πρώτο crash test της αγοράς. Κι ας μην έχουν «τραβήξει» χαρτιά όπως ο ΟΤΕ, η ΕΕΕΚ κ.α.

Όσον αφορά στον υψηλό τζίρο χτες (156 εκατ. ευρώ) και σε κάποιες «διανομές» χαρτιών στις δημοπρασίες, οι «παίκτες» ευελπιστούν να μην είναι κάτι παραπάνω από αναδιαρθρώσεις λόγω λήξης του μήνα, κάτι σαν rebalancing δηλαδή. Από κει και πέρα βέβαια, καλή η αισιοδοξία, καλύτερος ο ενθουσιασμός, θετικές οι τελευταίες εξελίξεις (αναβαθμίσεις, deals κ.α.), ωστόσο, πρέπει να «μετρήσουμε» το διεθνές κλίμα ή την όποια δική μας πιθανή μεταβλητότητα εν όψει εκλογών, ενώ θυμίζουμε ότι εισερχόμαστε στο τριήμερο των Κεντρικών Τραπεζιτών (FED, ECB, BoE).

Ελληνικό: Οι αγοραστές του Riviera Tower και οι τιμές

Στη μεγάλη επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό αναφέρθηκε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, για το οποίο σας ενημέρωσε χτες το insider.gr, και αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια καλή διαφήμιση του εγχειρήματος της εισηγμένης, συμφερόντων Σπ. Λάτση. Πολλά ενδιαφέροντα υπήρχαν στο σχετικό θέμα και άλλα τόσα ανέδειξε το CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου. Επειδή κάποιοι έχουν εμμονή με τα... οικιστικά, αν και υπάρχουν και άλλα θέματα που έχουν «ζουμί» (και περιβαλλοντικά, αρχιτεκτονικά κ.α.), σας λέμε ότι σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι τα 170 από τα 200 διαμερίσματα στο Riviera Tower έχουν πωληθεί, το 86% σε Έλληνες αγοραστές συμπεριλαμβανομένου του ιδίου. Οι τιμές κυμαίνονται από 9.000 ευρώ (8.000 στερλίνες) έως 30.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ένα ρετιρέ.

Tο... ταμείο του βασικού μετόχου

Η Inform Λύκος λέει θέλει να αυξήσει την ελεύθερη διασπορά στο 30% με 40% από 20% είτε μέσω placement είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίων. Εγώ πάντως πάω στοίχημα ότι προτεραιότητα είναι τα placements για να κάνει ταμείο ο βασικός μέτοχος για μια ακόμα φορά. Το ζήτημα όμως είναι ότι με τους συνεχείς μετασχηματισμούς την τελευταία δεκαετία ταμείο κάνει μόνο ο βασικός μέτοχος. Και άντε τώρα να πείσει ότι τα πράγματα άλλαξαν και ότι η στρατηγική με τη μειοψηφία θα είναι win win.

ΥΓ. Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε το πως προκύπτει νυν διασπορά του 20% δεδομένου ότι οι μικρομέτοχοι της τέως εισηγμένης στο ΧΑ Inform Lykos έχουν μόλις 5%.

Τα περίεργα με τη μετοχή της ΕΧΑΕ

Πολλά χαρτιά άλλαξαν χέρια στην ΕΧΑΕ τις τελευταίες δεκαπέντε συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα από τις 13 του μήνα άλλαξαν χέρια 6,7 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 11% του free float. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πωλητές ήταν χαρτοφυλάκια τη Citi. Τους αγοραστές ψάχνουμε όμως γιατί η μετοχή κινήθηκε ανοδικά παρά την προσφορά αλλά μεταβολές ποσοστού δεν είδαμε. Κι αναρωτιέμαι μήπως με τη μέθοδο του σπασίματος των πακέτων μετοχών δούμε και νέους ισχυρούς μετόχους που θα ελέγχουν την ΕΧΑΕ;

Οι χαοτικές ανακοινώσεις της Μουζάκης

Εγώ ειλικρινά μπερδεύτηκα με τα όσα γίνονται στην ιστορική Μουζάκης. Διάβασα στην ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και αναζητώ να βρω ποια είναι τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και άκρη δεν βγάζω. Μπορεί κάποιος παρακαλώ να μας ενημερώσει; Όπως δεν καταλαβαίνω τι θέλουν να πουν οι ποιητές όταν σε ένα σημείο της ανακοίνωσης αναφέρουν ότι το μετατρέψιμο ομολογιακό 5 εκατ. ευρώ δεν πέρασε γιατί δεν συγκεντρώθηκαν τα 2/3 των μετόχων και από την άλλη ότι εγκρίθηκε. Γενικώς η εταιρία έχει ένα θέμα με την ακρίβεια και την πληρότητα των ανακοινώσεων.

Χωρίς «μάχη» στο... Ντρεσάζ του Μαρκόπουλου

Δεν έγινε τελική η «μάχη» για την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση τμήματος του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου Αττικής, όπου διεξήχθησαν τα ιππικά αγωνίσματα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Χτες, κατατέθηκε μία προσφορά, από την APLEKTON HOLDINGS CO. LIMITED, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, που εμφανίζονταν, όπως έχει από καιρό αναφέρει η στήλη, ανάμεσα στους πιθανούς διεκδικητές καθώς δεν εμφανίστηκαν άλλοι υποψήφιοι για… αγώνες ντρεσάζ, που λένε και οι ειδικοί. Το προς αξιοποίηση ακίνητο έχει έκταση 589,5 στρεμμάτων και περιλαμβάνει κλειστές και ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με ΕΣΧΑΔΑ που έχει εκπονηθεί, ορίζεται περιοχή με υποχρεωτική τη χρήση αθλητικής ιππασίας, ενώ στο υπόλοιπο ακίνητο επιτρέπονται αθλητικές και ήπιες εμπορικές και τουριστικές χρήσεις.

Dimand: Τα πακέτα, η μετοχή και το buyback

Κάμποσα πακέτα μετοχών της Dimand, που σωρευτικά αντιστοιχούν στο 3,7% της εταιρείας, «πέρασαν» χτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην τιμή των 11,7 ευρώ (στα 13,5 ευρώ η τιμή του τίτλου στο ταμπλό), δηλαδή, με σημαντικό discount τόσο με το χτεσινό κλείσιμο όσο και με την τιμή εισαγωγής στο ταμπλό πέρυσι το καλοκαίρι (15 ευρώ). Κάποιες πηγές έλεγαν χτες ότι ήταν μέρος του ποσοστού παλιού μεγαλοστελέχους της εταιρείας ακινήτων που έχει αποχωρήσει, αλλά δεν υπήρχε άλλη ενημέρωση, αν και λίγη σημασία έχουν αυτά, καθώς υπάρχουν και άλλοι μέτοχοι με σημαντικό μερίδιο. Μια φορά, πάντως, το χαρτί δεν μπορεί να δώσει ανοδική κίνηση, ενώ, όπως έχουμε ξαναπεί, συχνά πυκνά βγαίνει ένα σχετικό buy back. Να δούμε όταν κλείσουν δουλειές όπως τα Δικαστήρια Πειραιά ή το project SkyLine αν η μετοχή ξυπνήσει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:23

Βαλτιμόρη: Ξεκίνησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμών της γέφυρας που κατέρρευσε

10:19

Τέλος στα εορταστικά παζάρια στο Πεδίον του Άρεως βάζει ο Ν. Χαρδαλιάς

10:14

ΟΗΕ - Αϊτή: Η κατάσταση είναι πλέον «κατακλυσμιαία»

10:12

ΛΑΡΚΟ: Δέσμη παρεμβάσεων για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του Δημοσίου

10:07

ΕΤΕ: Τριών ταχυτήτων οι επιδόσεις του 2023, με τη «νέα οικονομία» να κερδίζει έδαφος

09:58

Εγνατία Οδός: «Βγήκε» ΦΕΚ για τα νέα διόδια, ποιες είναι οι τιμές – Το απόγευμα υπογραφές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis

09:46

Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων εναντίον υποδομών του ενεργειακού τομέα

09:43

Παραμένει αρνητική η BofA για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Γιατί βλέπει πτώση 15%

09:43

Brown Hotels: Υψηλές πληρότητες, επένδυση στην τουριστική εκπαίδευση και νέα ξενοδοχεία φέρνει το 2024

09:38

ΕΕ: Το 2022 περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επαρχιακές οδούς

09:35

Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ στο Αιγάλεω

09:26

Σεισμική δόνηση 5,7R ανατολικά των Στροφάδων στο Ιόνιο - Δεν εμπνέει ανησυχία, λέει ο Λέκκας

09:05

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά

08:57

Δίκη για την Τζωρτζίνα: Το ΜΟΔ ανακοινώνει την απόφαση του για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

08:44

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

08:42

Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: Σήμερα η απόφαση του ΜΟΔ για τους 26 κατηγορούμενους

08:32

Premia Properties: Πώς προχωράει το «Athens Heart» - Χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 300 εκατ. 

08:30

Noval Property: «Στρώνει το χαλί» για το Χρηματιστήριο η θυγατρική της Viohalco

08:27

Νέες εξαγορές σχεδιάζει το SMERC fund του Ν. Καραμούζη – H περίπτωση της Cordia

08:18

Trastor ΑΕΕΑΠ: Εξετάζει επιλεκτικές αγορές σε γειτονικές χώρες – Τι «βλέπει» για τα επαγγελματικά ακίνητα 

08:10

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο - Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού

08:01

Με POS από Δευτέρα οι συναλλαγές σε ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα

08:00

TUI: Συνεχίζει να ποντάρει στην Ελλάδα και βλέπει αύξηση 10% για το 2024

07:54

Σιδηρόδρομος στη Σελήνη; Κάποιοι το σκέφτονται...

07:48

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την Σαρακοστή

07:45

ΟΠΕΚΑ: Στα σκαριά νέα «υπερπλατφόρμα» με όλα τα επιδόματα σε μία αίτηση - Πότε ξεκινά η προπληρωμένη κάρτα

07:30

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

07:26

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών - Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

07:16

Μίνι ανασχηματισμός μετά την καρατόμηση Παπασταύρου-Μπρατάκου - Σε κλίμα Μπαϊρακτάρη ο Κυριάκος

07:10

O «λογαριασμός» στη Eurostat – Τι περιμένουν οι ξενοδόχοι – Τι ψάχνει η Επ. Ανταγωνισμού