BACKSTORY

Reds: Υπογράφεται η συμφωνία για τις Γούρνες - ΧΑ: Ποιοι ξεχώρισαν τον πρώτο μήνα του 2023 - Ελληνικό: Οι αγοραστές του Riviera Tower και οι τιμές - Tο… ταμείο του βασικού μετόχου στον Λύκο

01-02-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reds: Υπογράφεται η συμφωνία για τις Γούρνες - ΧΑ: Ποιοι ξεχώρισαν τον πρώτο μήνα του 2023 - Ελληνικό: Οι αγοραστές του Riviera Tower και οι τιμές - Tο… ταμείο του βασικού μετόχου στον Λύκο

Υπογράφεται η συμφωνία για τις Γούρνες

Θέμα ημερών είναι το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας αγοράς του ακινήτου των 345.567 τ.μ. (πρώην αμερικανική βάση) στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης από τη Reds (του ομίλου Ελλάκτωρ), όπως πρόσφατα σας ενημέρωσε το insider.gr. Η σύμβαση μεταξύ Reds και ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), η οποία εκκρεμούσε λόγω προβλημάτων που είχαν ανακύψει με καταλήψεις χώρων, και θα αποφέρει στο δημόσιο 40,2 εκατ. ευρώ, πιθανότατα θα υπογραφεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτό μένει να επιβεβαιωθεί. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η Reds θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά αυτή από το κοινό ομολογιακό δάνειο των 71,4 εκατ. διάρκειας έως την 30.06.2035 που σύνηψε με την Εθνική Τράπεζα και ανακοίνωσε χθες η θυγατρική στο real estate. Η συνολική επένδυση, όπως έχει αφήνει να εννοηθεί η Reds, θα φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

«Μεγάλες» αποδόσεις....

Επληροφορήθημεν από το δελτίο των τραπεζών πως οι προθεσμιακές έτους φθάνουν μέχρι και 1% αναλόγως του ποσού... για 12 μήνες και πάνω. Δεν ξέρω πραγματικά για ποια ποσά μιλάμε. Γιατί εγώ αυτά που ακούω παριστάνοντας τον άδολο πελάτη των 100.000 ευρώ ούτε στο μισό της διαφήμισης δεν φθάνουν τα επιτόκια που μου δίνουν... οι συστημικές τράπεζες που τα υποστηρίζουν τα παραπάνω.

Με σφραγίδα και βούλα

Τα stress tests ήρθαν να βεβαιώσουν πως η ελληνική οικονομία κινείται καλά μιας και το δυσμενές σενάριο μάλλον δεν θα απασχολήσει ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες παρά το γεγονός πως μπροστά μας έχουμε εκλογικές αναμετρήσεις.

Έτσι ο δρόμος προς τα πάνω πατώματα των ελληνικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο μάλλον μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

ΧΑ: Πώς τα πήγε τον πρώτο μήνα του 2023

Μπορεί χτες το ΧΑ να μην κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο, ωστόσο, το περίφημο January effect, για το οποίο σας είχαμε προϊδεάσει από την αρχή κιόλας του χρόνου, έκανε τη δουλειά του. Πάνω από 10% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη στον πρώτο μήνα του 2023, αντίστοιχα του FTSE 25, στο +20% σχεδόν ο τραπεζικός κλάδος, κάμποσες μετοχές σε νέα υψηλά (ιστορικά, πολυετή, 12μήνου), δίχως την ίδια περίοδο οι ξένες αγορές να κάνουν και κάποιο πάρτι. Μη σας πω ότι, δεδομένου κάποια χαρτιά έχουν δώσει κέρδη πάνω από τους δείκτες, ακόμα και οι αισιόδοξοι έδειχναν ικανοποιημένοι για το πρώτο crash test της αγοράς. Κι ας μην έχουν «τραβήξει» χαρτιά όπως ο ΟΤΕ, η ΕΕΕΚ κ.α.

Όσον αφορά στον υψηλό τζίρο χτες (156 εκατ. ευρώ) και σε κάποιες «διανομές» χαρτιών στις δημοπρασίες, οι «παίκτες» ευελπιστούν να μην είναι κάτι παραπάνω από αναδιαρθρώσεις λόγω λήξης του μήνα, κάτι σαν rebalancing δηλαδή. Από κει και πέρα βέβαια, καλή η αισιοδοξία, καλύτερος ο ενθουσιασμός, θετικές οι τελευταίες εξελίξεις (αναβαθμίσεις, deals κ.α.), ωστόσο, πρέπει να «μετρήσουμε» το διεθνές κλίμα ή την όποια δική μας πιθανή μεταβλητότητα εν όψει εκλογών, ενώ θυμίζουμε ότι εισερχόμαστε στο τριήμερο των Κεντρικών Τραπεζιτών (FED, ECB, BoE).

Ελληνικό: Οι αγοραστές του Riviera Tower και οι τιμές

Στη μεγάλη επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό αναφέρθηκε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, για το οποίο σας ενημέρωσε χτες το insider.gr, και αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια καλή διαφήμιση του εγχειρήματος της εισηγμένης, συμφερόντων Σπ. Λάτση. Πολλά ενδιαφέροντα υπήρχαν στο σχετικό θέμα και άλλα τόσα ανέδειξε το CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου. Επειδή κάποιοι έχουν εμμονή με τα... οικιστικά, αν και υπάρχουν και άλλα θέματα που έχουν «ζουμί» (και περιβαλλοντικά, αρχιτεκτονικά κ.α.), σας λέμε ότι σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι τα 170 από τα 200 διαμερίσματα στο Riviera Tower έχουν πωληθεί, το 86% σε Έλληνες αγοραστές συμπεριλαμβανομένου του ιδίου. Οι τιμές κυμαίνονται από 9.000 ευρώ (8.000 στερλίνες) έως 30.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ένα ρετιρέ.

Tο... ταμείο του βασικού μετόχου

Η Inform Λύκος λέει θέλει να αυξήσει την ελεύθερη διασπορά στο 30% με 40% από 20% είτε μέσω placement είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίων. Εγώ πάντως πάω στοίχημα ότι προτεραιότητα είναι τα placements για να κάνει ταμείο ο βασικός μέτοχος για μια ακόμα φορά. Το ζήτημα όμως είναι ότι με τους συνεχείς μετασχηματισμούς την τελευταία δεκαετία ταμείο κάνει μόνο ο βασικός μέτοχος. Και άντε τώρα να πείσει ότι τα πράγματα άλλαξαν και ότι η στρατηγική με τη μειοψηφία θα είναι win win.

ΥΓ. Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε το πως προκύπτει νυν διασπορά του 20% δεδομένου ότι οι μικρομέτοχοι της τέως εισηγμένης στο ΧΑ Inform Lykos έχουν μόλις 5%.

Τα περίεργα με τη μετοχή της ΕΧΑΕ

Πολλά χαρτιά άλλαξαν χέρια στην ΕΧΑΕ τις τελευταίες δεκαπέντε συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα από τις 13 του μήνα άλλαξαν χέρια 6,7 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 11% του free float. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πωλητές ήταν χαρτοφυλάκια τη Citi. Τους αγοραστές ψάχνουμε όμως γιατί η μετοχή κινήθηκε ανοδικά παρά την προσφορά αλλά μεταβολές ποσοστού δεν είδαμε. Κι αναρωτιέμαι μήπως με τη μέθοδο του σπασίματος των πακέτων μετοχών δούμε και νέους ισχυρούς μετόχους που θα ελέγχουν την ΕΧΑΕ;

Οι χαοτικές ανακοινώσεις της Μουζάκης

Εγώ ειλικρινά μπερδεύτηκα με τα όσα γίνονται στην ιστορική Μουζάκης. Διάβασα στην ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και αναζητώ να βρω ποια είναι τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και άκρη δεν βγάζω. Μπορεί κάποιος παρακαλώ να μας ενημερώσει; Όπως δεν καταλαβαίνω τι θέλουν να πουν οι ποιητές όταν σε ένα σημείο της ανακοίνωσης αναφέρουν ότι το μετατρέψιμο ομολογιακό 5 εκατ. ευρώ δεν πέρασε γιατί δεν συγκεντρώθηκαν τα 2/3 των μετόχων και από την άλλη ότι εγκρίθηκε. Γενικώς η εταιρία έχει ένα θέμα με την ακρίβεια και την πληρότητα των ανακοινώσεων.

Χωρίς «μάχη» στο... Ντρεσάζ του Μαρκόπουλου

Δεν έγινε τελική η «μάχη» για την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση τμήματος του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου Αττικής, όπου διεξήχθησαν τα ιππικά αγωνίσματα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Χτες, κατατέθηκε μία προσφορά, από την APLEKTON HOLDINGS CO. LIMITED, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, που εμφανίζονταν, όπως έχει από καιρό αναφέρει η στήλη, ανάμεσα στους πιθανούς διεκδικητές καθώς δεν εμφανίστηκαν άλλοι υποψήφιοι για… αγώνες ντρεσάζ, που λένε και οι ειδικοί. Το προς αξιοποίηση ακίνητο έχει έκταση 589,5 στρεμμάτων και περιλαμβάνει κλειστές και ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με ΕΣΧΑΔΑ που έχει εκπονηθεί, ορίζεται περιοχή με υποχρεωτική τη χρήση αθλητικής ιππασίας, ενώ στο υπόλοιπο ακίνητο επιτρέπονται αθλητικές και ήπιες εμπορικές και τουριστικές χρήσεις.

Dimand: Τα πακέτα, η μετοχή και το buyback

Κάμποσα πακέτα μετοχών της Dimand, που σωρευτικά αντιστοιχούν στο 3,7% της εταιρείας, «πέρασαν» χτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην τιμή των 11,7 ευρώ (στα 13,5 ευρώ η τιμή του τίτλου στο ταμπλό), δηλαδή, με σημαντικό discount τόσο με το χτεσινό κλείσιμο όσο και με την τιμή εισαγωγής στο ταμπλό πέρυσι το καλοκαίρι (15 ευρώ). Κάποιες πηγές έλεγαν χτες ότι ήταν μέρος του ποσοστού παλιού μεγαλοστελέχους της εταιρείας ακινήτων που έχει αποχωρήσει, αλλά δεν υπήρχε άλλη ενημέρωση, αν και λίγη σημασία έχουν αυτά, καθώς υπάρχουν και άλλοι μέτοχοι με σημαντικό μερίδιο. Μια φορά, πάντως, το χαρτί δεν μπορεί να δώσει ανοδική κίνηση, ενώ, όπως έχουμε ξαναπεί, συχνά πυκνά βγαίνει ένα σχετικό buy back. Να δούμε όταν κλείσουν δουλειές όπως τα Δικαστήρια Πειραιά ή το project SkyLine αν η μετοχή ξυπνήσει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:51

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών η Morgan Stanley - Πτώση 5,25% για τη μετοχή της

23:38

Σύμβαση 717: Ελεύθεροι με εγγυήσεις 800.000 και 500.000 ευρώ ακόμα 2 κατηγορούμενοι

23:28

Περού: Μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000 χάθηκε από τα ραντάρ

23:18

Τεχνο...ράλι στην Wall Street δια χειρός «Magnificent Seven»: Ρεκόρ για Nasdaq - Σε ιστορικό υψηλό η Amazon

23:03

Deutsche Bank και BofA «βλέπουν» τον Δεκέμβριο την πρώτη μείωση επιτοκίων από Fed

22:45

Θεμιστοκλέους: Οι αριθμοί δίνουν απαντήσεις για όλα

22:30

Την Κυριακή οι προκριματικές για τους υποψήφιους στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

22:15

Απώλειες για το πετρέλαιο λόγω της αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων

22:01

Γκάνος: Η ενσωμάτωση κριτηρίων ESG αποτελεί τη νέα τάση στην αγορά των office spaces

21:52

Επιστροφή στα κέρδη για τον χρυσό με «αέρα» PPI

21:42

Intralot: Στο B η αξιολόγηση από την DBRS

21:34

Πλεύρης: Στηρίζουμε το ΕΣΥ - Διασφαλίζουμε από Ταμείο Ανάκαμψης 1,5 δισ. ευρώ

21:26

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ - Έκπληξη το 3ο κόμμα στη Μακεδονία

21:25

Σδούκου: Θα ήθελα να δω τις πρώτες γεωτρήσεις το 2026

21:13

Μεταρρυθμίσεις για μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική αγορά φυσικού αερίου από το Ευρωκοινοβούλιο

21:10

Καρακούσης (ΔΕΗ): Είμαστε περήφανοι που οι πελάτες μας γίνονται πιο απαιτητικοί

21:08

Ευρωκοινοβούλιο: «Ναι» στην μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ

21:05

Σενετάκης: Μέχρι και 500 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Ερευνώ - Καινοτομώ

21:01

Ιστορικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το δικαίωμα στις αμβλώσεις

21:00

ΕΚΤ: Τα πρώτα μηνύματα για μείωση των επιτοκίων - Τι θα κρίνει την απόφαση του Ιουνίου

20:59

Ράπτη: Στόχος οι συνεργασίες κεντρικής πολιτικής σκηνής, τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα

20:48

Στεφάνου (Grant Thorton): Εξαγωγική χώρα ενέργειας η Ελλάδα το 2030

20:32

Θεοχάρης: Η οικονομία από το 2019 έχει δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας

20:24

Τζεντιλόνι: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα - Προς κοινή χρηματοδότηση άμυνας στην ΕΕ

20:24

Αλεξοπούλου: Τις επόμενες ημέρες φέρνουμε τον νέο ΚΟΚ

20:12

Τσακλόγλου: Ύψιστης σημασίας να έχουμε ανοιχτό διαγενεακό διάλογο

20:06

Κυβερνητικές πηγές: Αυξάνεται η αλαζονεία και ο επιθετικός τρόπος που μιλά ο Κασσελάκης

19:55

Big deal 2 δισ. ευρώ ΔΕΗ και MYTILINEOS Energy & Metals στις ΑΠΕ σε 4 χώρες

19:54

Maria Rita Galli (CEO ΔΕΣΦΑ): «Δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακή μετάβαση χωρίς ενεργειακή ασφάλεια»

19:45

Γραφάκος για μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων: Υπογράφεται η σύμβαση για Βόλο – Εφικτός ο στόχος για 10% για την ταφή το 2030