BACKSTORY

Attica Bank: Κιμπάρισσα Βρεττού σε αποζημιώσεις, μέρισμα και… warrants - Τα πρόστιμα στην Μπλε Κέδρος - Πώς θα πληρωθεί η Ελλάκτωρ από την MORE

13-12-2022 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Κιμπάρισσα Βρεττού σε αποζημιώσεις, μέρισμα και… warrants - Τα πρόστιμα στην Μπλε Κέδρος - Πώς θα πληρωθεί η Ελλάκτωρ από την MORE
Attica Bank

Κάντο όπως στο ποδόσφαιρο

Βλέποντας το πως κινείται η δικαιοσύνη στο Βέλγιο αναρωτιέμαι αν μετά από την εισαγωγή διαιτητών μήπως να εισάγουμε και δικαστές. Γιατί όπως και το κάνουμε ούτε μάθαμε τι έφαγε η Εύα για μεσημεριανό, ούτε τα στοιχεία της δικογραφίας, ούτε καν όλα τα ευρήματα της Αστυνομίας. Και εδώ φαίνεται η διαφορά μιας χώρας που λειτουργούν οι θεσμοί και της… μπανανίας.

Αttica Bank και μέρισμα

Μιλάμε για την Attica Bank που άμεσα, όσο πιο άμεσα γίνεται, οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να δείξουν πως μετέχουν στην αύξηση. Στις 15 Δεκεμβρίου η ληκτική προθεσμία. Εκείνο πάντως που μια εντύπωση μας έκανε στην ανακοίνωση της τράπεζας, είναι πως το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση να δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της επόμενης χρήσης (01.01.2023- 31.12.2023) και εφεξής βεβαίως εφόσον η Τακτική Γενική Συνέλευση της τράπεζας αποφασίσει τη διανομή μερίσματος για την εν λόγω χρήση κλπ. κλπ. Κιμπάρισσα τη βλέπω την κ. Βρεττού. Αν κυνηγάς λεφτά, αυτά συμβαίνουν…

Σαν κάπως βιαστικοί όμως δεν είναι; Επιπλέον βοηθήστε με γιατί δεν καταλαβαίνω τα 17 εκατ. ευρώ για κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω warrants τι ακριβώς είναι;

Ο Ανδρεάδης πηγαίνει … ταμείο

Πάντως η Αττικής μπορεί να μην έχει λεφτά, αλλά από κιμπαριλίκι υπάρχει περίσσεια. Γιατί διαβάζω στο θέμα 7 της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης τα εξής ενδιαφέροντα: «Βάσει της από 29-08-2022 απόφασης της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. και Αποδοχών, το Δ.Σ. στην από 31-08-2022 συνεδρίαση του ενέκρινε επί της ουσίας τους όρους της αποχώρησης του πρώην CEO κ. Ανδρεάδη κατά τα αναφερόμενα στο πρακτικό της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. και Αποδοχών, ενώ ως προς το τυπικό της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και της λήψης των αναγκαίων εγκρίσεων να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα στο Νομοκανονιστικό πλαίσιο. Κατόπιν λήψης σχετικής γνωμοδότησης ανεξάρτητου νομικού εξειδικευμένου στο εργατικό και ασφαλιστικό δίκαιο, το Δ.Σ. θέτει προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση το θέμα, με την καταβολή αποζημίωσης ίσης με τις αποδοχές ενός έτους και κάλυψη παροχών». Παιδιά, να μας πει και κάποιος το λογαριασμό που θα πληρωθεί στον κ. Ανδρεάδη στον οποίο ευχόμαστε σε καλή μεριά και εις υγείαν των ανακεφαλαιοποιήσεων της επί μακράς διάρκειας χρεοκοπημένης Αττικής. Όπως το είπε άλλωστε και ο ΓΑΠ, λεφτά υπάρχουν. Και πάλι κιμπαριλίκι από την τραπεζίτισσα…

Στις 12 Ιανουαρίου 2023 προσφορές για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό

Έναν μήνα… υπομονή θα κάνουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι για να υποβάλουν προσφορές στον διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, ύψους 123 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν πρόσθετο χρόνο και ο Δήμος Αθηναίων τους έδωσε περιθώριο έως τις 12 Ιανουαρίου 2023, αν και αρχικά, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr, οι προσφορές ήταν να δοθούν σήμερα 13/12.

Προέκυψαν από χτες (τουλάχιστον) αιτιολογημένα αιτήματα τριών οικονομικών φορέων οι οποίοι ζητούσαν, λόγω της επικαλούμενης από πλευράς τους πολυπλοκότητας του έργου, παράταση της ημερομηνία υποβολής των προφορών προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύνταξη ανταγωνιστικών προσφορών.

Η στρογγυλή τράπεζα

Αύριο λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών και οι τράπεζες θα συζητήσουν το σχέδιο για τους ευάλωτους. Κάτι θα δώσουν κάτι θα πάρουν, κάτι θα μείνει αλλά δεν αναμένω και σοβαρή μετακίνηση από τα αρχικώς λεχθέντα.

Τώρα αν η περίμετρος μείνει στους 20.000 δανειολήπτες ή αν πάει στους 30.000, άντε και στους 40.000 αυτά που θα καταβληθούν από τις τράπεζες δεν θα ναι πολλά. Η διαφορά θα υπάρξει στα επιτόκια καταθέσεων. Αυτό θα αυξήσει το κόστος των τραπεζών.

Διπλό ερώτημα

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ για τους δύο επιπλέον ορόφους στο ξενοδοχείο στην Ακρόπολη. Της επιβλήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης «μόλις» 7,07 εκατ. ευρώ. Ερώτημα πρώτον: Τι ακριβώς έγραφε το ενημερωτικό δελτίο εισαγωγής της εταιρίας; Ερώτημα δεύτερον: Λεφτά υπάρχουν για να πληρωθούν τα πρόστιμα; Φυσικά είναι λογικό η εταιρία να προσφύγει στα δικαστήρια.

Πώς θα πληρωθεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ από MORE για τις ΑΠΕ

«Μπαίνουν» σιγά–σιγά τα «κομμάτια στο παζλ» της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάκτωρ και Motor Oil (μέσω της MORE) για το μεγάλο deal στις ΑΠΕ το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει απόσχιση δραστηριοτήτων και τη δημιουργία νέου φορέα με ποσοστά 25% - 75%. Η εισηγμένη χτες ανακοίνωσε ότι η «ΑΝΕΜΟΣ RES HOLDINGS» προχώρησε διαδικασίες για έκδοση εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου (ενέχυρο πρώτης τάξης επί του συνόλου των μετοχών της ενεργειακής) ύψους 520 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, με το δάνειο αυτό θα πληρωθεί μέρος από το ποσό που έχει λαμβάνειν η Ελλάκτωρ από την MORE για την εν λόγω συναλλαγή.

Μια και ο λόγος περί Ελλάκτωρ, οσονούπω (έως 15/12) ολοκληρώνεται και το χρονικό διάστημα η προπληρωμή του υπόλοιπου των ομολογιών, ονομαστικής αξίας 172,8 εκατ. ευρώ (λήξεως 2024, με τιμή 101,594%) του Διεθνούς Ομολόγου (συνολικά 670 εκατ.), δύο έτη νωρίτερα από τη λήξη του, θωρακίζοντας το γκρουπ ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει σημαντικό μέρος των έργων υποδομών που αναμένονται, ενώ απαλλάσσει τον όμιλο από ένα ετήσιο κόστος περίπου 45 εκατ. ευρώ. Προ διμήνου η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προέβη στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ., διάρκειας 18 μηνών, το οποίο καλύφθηκε στο σύνολό του από την Eurobank, με σκοπό τη μερική χρηματοδότηση της αποπληρωμής πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών του διεθνούς ομολόγου, η δε θυγατρική ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις έλαβε δάνειο 275 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου κατευθύνεται στον ίδιο σκοπό.

Οι «5» του διαλόγου για το δικαστικό ΣΔΙΤ των 120 εκατ. ευρώ

Με 5 ομίλους (ή κοινοπραξίες) θα συνεχιστεί και επισήμως ο διαγωνισμός για την κατασκευή (ή ανακατασκευή) των Δικαστικών Μεγάρων στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω ΣΔΙΤ, μια σύμβαση εκτιμώμενης αξίας περίπου 120 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών «άναψε πράσινο φως» σε ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Intrakat – REDEX (Κοπελούζος), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ για να δώσουν το παρών στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, καθώς όλοι τους πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Επί της ουσίας, εκκινεί το ουσιαστικότερο στάδιο του διαγωνισμού για την ανέγερση των νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης με τις αρμόδιες αρχές να «προσκαλούν» τα 5 σχήματα να προσέλθουν στη διαδικασία.

Η αποσφράγιση φακέλων για τα οδικά έργα

Την προσεχή Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου θα γίνει τελικά η αποσφράγιση των φακέλων εκδήλωσης συμμετοχής σε δύο οδικά ΣΔΙΤ, σχεδόν 700 εκατ. ευρώ σε συνολική αξία, του «Κάθετου Άξονας Δράμα – Αμφίπολη (Παλαιοκώμη)» και του οδικού άξονα «ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) και λειτουργία/ συντήρηση του τμήματος γέφυρας Αξιού ποταμού – Έδεσσας». Το insider.gr είχε αναφέρει ότι αρχικό παρών είχαν δώσει οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT, ΑΒΑΞ αλλά και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Αλλά θα μάθουμε περισσότερα προσεχώς.

Στην Μεσόγειο συμβόλαιο το ΥΠΕΝ για φ/β και ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά

Η εταιρεία MES, του ομίλου «Μεσόγειος», κέρδισε το συμβόλαιο από το ΥΠΕΝ για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη προετοιμασίας προγράμματος χρηματοδότησης ενεργειακών κοινοτήτων Δήμων για την ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών Σταθμών, η παραγωγή ενέργειας των οποίων θα επιμερίζεται σε ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά. Αν δεν κάνουμε λάθος, η δράση αυτή συνδέεται και με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πώς ανατρέπονται οι ισορροπίες

Είναι άξιο απορίας πως μια εξαγωγική στην ενέργεια χώρα έφτασε σε αυτά τα επίπεδα.

Ο λόγος για τη Γαλλία. Η χώρα χάνει 6-9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις εισαγωγές φυσικού αερίου λόγω της αποτυχίας της χώρας να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ετσι οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας δεν συντηρήθηκαν και τελικώς η Γαλλία έφθασε σε αυτό το σημείο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:33

Tουρκία: Θα υποστηρίξει τον Ρούτε ως επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

14:26

Κωνσταντοπούλου για Μάτι: Ντρέπομαι για την απόφαση του δικαστηρίου

14:21

Το myAADEapp στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας Beyond 2024

14:21

Η COCO-MAT καινοτόμησε στο πρώτο 100% Hotel Show στην Κρήτη με διαδραστική εμπειρία VR

14:16

Δήμος Αθηναίων: Η εκδήλωση για τα Τέμπη δεν ακυρώθηκε αλλά αναβλήθηκε λόγω Πρωτομαγιάς

14:04

Οι Πολωνοί αγρότες αίρουν τον πολύμηνο αποκλεισμό στα ουκρανικά σύνορα

13:54

«Θησαυροφυλάκιο» η Καρέλιας με ταμείο που ξεπερνά τα 690 εκατ. ευρώ

13:51

Αυγενάκης: Ζωτικής σημασίας για τους αγρότες οι ελληνικές προτάσεις για την ΚΑΠ

13:38

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι «οδηγίες για το πρωινό» - Μεγαλύτερη διαφάνεια για μέλι, γάλα, χυμούς και μαρμελάδες

13:36

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη των «Πολιτών του Ράιχ»

13:24

ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή επιδομάτων άνω των 187 εκατ. σε 679.652 δικαιούχους

13:17

Βουλή: Αντιδράσεις για την τροπολογία που εισάγει ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία

13:09

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα δίνεται το πριμ 15% - Πότε μπαίνει σε ισχύ

13:08

Όμιλος Fourlis: Επεκτείνεται με νέα καταστήματα ΙΚΕΑ, INTERSPORT και Holland & Barrett

13:03

Κασσελάκης: Προεκλογικό πριμ το μπόνους Μητσοτάκη - Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

12:46

Μπλίνκεν: «Μετρήσιμη πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

12:44

ΟΣΕ: Συστήνεται για πρώτη φορά Επιτροπή Ελέγχου

12:44

Sato: Αυξημένος κατά 6,67% ο κύκλος εργασιών το 2023

12:42

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος: Στο 80% η πρόοδος εργασιών μέχρι το τέλος του 2024

12:31

Ισπανία: Δεν παραιτείται ο Σάντσεθ

12:28

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την ΕΕ από το 2019 - Τα καυτά ζητήματα

12:19

ΡΑΑΕΥ: Λειτουργεί από σήμερα το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών Ηλεκτροκίνησης

12:18

«Πράσινο φως σε νέα θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία Α

12:11

AΣΕΠ: Προκήρυξη 1.137 θέσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ

12:00

Νέα εφαρμογή ΜyCoast για τις παραλίες και πρόστιμα έως 60.000 για τυχόν παραβιάσεις 

11:56

Philips: Διακανονισμός 1 δισ. δολ. για την ανάκληση συσκευών υπνικής άπνοιας - Εκτόξευση 45% της μετοχής

11:53

Βορίδης: Αναντίστοιχη η ποινή με το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι

11:50

Τροποποιούνται τα δρομολόγια των τρένων τη Μ. Τετάρτη λόγω Εργατικής Πρωτομαγιάς

11:47

Μητσοτάκης: Ειδικό μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους που πιάνουν τους στόχους

11:46

Αιμοδοσία στην Κυψέλη: Έλα να Σώσεις Ζωές με την ομάδα του Bloode!