BACKSTORY

Attica Bank: Κιμπάρισσα Βρεττού σε αποζημιώσεις, μέρισμα και… warrants - Τα πρόστιμα στην Μπλε Κέδρος - Πώς θα πληρωθεί η Ελλάκτωρ από την MORE

13-12-2022 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Κιμπάρισσα Βρεττού σε αποζημιώσεις, μέρισμα και… warrants - Τα πρόστιμα στην Μπλε Κέδρος - Πώς θα πληρωθεί η Ελλάκτωρ από την MORE
Attica Bank

Κάντο όπως στο ποδόσφαιρο

Βλέποντας το πως κινείται η δικαιοσύνη στο Βέλγιο αναρωτιέμαι αν μετά από την εισαγωγή διαιτητών μήπως να εισάγουμε και δικαστές. Γιατί όπως και το κάνουμε ούτε μάθαμε τι έφαγε η Εύα για μεσημεριανό, ούτε τα στοιχεία της δικογραφίας, ούτε καν όλα τα ευρήματα της Αστυνομίας. Και εδώ φαίνεται η διαφορά μιας χώρας που λειτουργούν οι θεσμοί και της… μπανανίας.

Αttica Bank και μέρισμα

Μιλάμε για την Attica Bank που άμεσα, όσο πιο άμεσα γίνεται, οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να δείξουν πως μετέχουν στην αύξηση. Στις 15 Δεκεμβρίου η ληκτική προθεσμία. Εκείνο πάντως που μια εντύπωση μας έκανε στην ανακοίνωση της τράπεζας, είναι πως το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση να δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της επόμενης χρήσης (01.01.2023- 31.12.2023) και εφεξής βεβαίως εφόσον η Τακτική Γενική Συνέλευση της τράπεζας αποφασίσει τη διανομή μερίσματος για την εν λόγω χρήση κλπ. κλπ. Κιμπάρισσα τη βλέπω την κ. Βρεττού. Αν κυνηγάς λεφτά, αυτά συμβαίνουν…

Σαν κάπως βιαστικοί όμως δεν είναι; Επιπλέον βοηθήστε με γιατί δεν καταλαβαίνω τα 17 εκατ. ευρώ για κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω warrants τι ακριβώς είναι;

Ο Ανδρεάδης πηγαίνει … ταμείο

Πάντως η Αττικής μπορεί να μην έχει λεφτά, αλλά από κιμπαριλίκι υπάρχει περίσσεια. Γιατί διαβάζω στο θέμα 7 της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης τα εξής ενδιαφέροντα: «Βάσει της από 29-08-2022 απόφασης της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. και Αποδοχών, το Δ.Σ. στην από 31-08-2022 συνεδρίαση του ενέκρινε επί της ουσίας τους όρους της αποχώρησης του πρώην CEO κ. Ανδρεάδη κατά τα αναφερόμενα στο πρακτικό της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. και Αποδοχών, ενώ ως προς το τυπικό της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και της λήψης των αναγκαίων εγκρίσεων να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα στο Νομοκανονιστικό πλαίσιο. Κατόπιν λήψης σχετικής γνωμοδότησης ανεξάρτητου νομικού εξειδικευμένου στο εργατικό και ασφαλιστικό δίκαιο, το Δ.Σ. θέτει προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση το θέμα, με την καταβολή αποζημίωσης ίσης με τις αποδοχές ενός έτους και κάλυψη παροχών». Παιδιά, να μας πει και κάποιος το λογαριασμό που θα πληρωθεί στον κ. Ανδρεάδη στον οποίο ευχόμαστε σε καλή μεριά και εις υγείαν των ανακεφαλαιοποιήσεων της επί μακράς διάρκειας χρεοκοπημένης Αττικής. Όπως το είπε άλλωστε και ο ΓΑΠ, λεφτά υπάρχουν. Και πάλι κιμπαριλίκι από την τραπεζίτισσα…

Στις 12 Ιανουαρίου 2023 προσφορές για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό

Έναν μήνα… υπομονή θα κάνουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι για να υποβάλουν προσφορές στον διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, ύψους 123 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν πρόσθετο χρόνο και ο Δήμος Αθηναίων τους έδωσε περιθώριο έως τις 12 Ιανουαρίου 2023, αν και αρχικά, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr, οι προσφορές ήταν να δοθούν σήμερα 13/12.

Προέκυψαν από χτες (τουλάχιστον) αιτιολογημένα αιτήματα τριών οικονομικών φορέων οι οποίοι ζητούσαν, λόγω της επικαλούμενης από πλευράς τους πολυπλοκότητας του έργου, παράταση της ημερομηνία υποβολής των προφορών προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύνταξη ανταγωνιστικών προσφορών.

Η στρογγυλή τράπεζα

Αύριο λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών και οι τράπεζες θα συζητήσουν το σχέδιο για τους ευάλωτους. Κάτι θα δώσουν κάτι θα πάρουν, κάτι θα μείνει αλλά δεν αναμένω και σοβαρή μετακίνηση από τα αρχικώς λεχθέντα.

Τώρα αν η περίμετρος μείνει στους 20.000 δανειολήπτες ή αν πάει στους 30.000, άντε και στους 40.000 αυτά που θα καταβληθούν από τις τράπεζες δεν θα ναι πολλά. Η διαφορά θα υπάρξει στα επιτόκια καταθέσεων. Αυτό θα αυξήσει το κόστος των τραπεζών.

Διπλό ερώτημα

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ για τους δύο επιπλέον ορόφους στο ξενοδοχείο στην Ακρόπολη. Της επιβλήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης «μόλις» 7,07 εκατ. ευρώ. Ερώτημα πρώτον: Τι ακριβώς έγραφε το ενημερωτικό δελτίο εισαγωγής της εταιρίας; Ερώτημα δεύτερον: Λεφτά υπάρχουν για να πληρωθούν τα πρόστιμα; Φυσικά είναι λογικό η εταιρία να προσφύγει στα δικαστήρια.

Πώς θα πληρωθεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ από MORE για τις ΑΠΕ

«Μπαίνουν» σιγά–σιγά τα «κομμάτια στο παζλ» της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάκτωρ και Motor Oil (μέσω της MORE) για το μεγάλο deal στις ΑΠΕ το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει απόσχιση δραστηριοτήτων και τη δημιουργία νέου φορέα με ποσοστά 25% - 75%. Η εισηγμένη χτες ανακοίνωσε ότι η «ΑΝΕΜΟΣ RES HOLDINGS» προχώρησε διαδικασίες για έκδοση εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου (ενέχυρο πρώτης τάξης επί του συνόλου των μετοχών της ενεργειακής) ύψους 520 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, με το δάνειο αυτό θα πληρωθεί μέρος από το ποσό που έχει λαμβάνειν η Ελλάκτωρ από την MORE για την εν λόγω συναλλαγή.

Μια και ο λόγος περί Ελλάκτωρ, οσονούπω (έως 15/12) ολοκληρώνεται και το χρονικό διάστημα η προπληρωμή του υπόλοιπου των ομολογιών, ονομαστικής αξίας 172,8 εκατ. ευρώ (λήξεως 2024, με τιμή 101,594%) του Διεθνούς Ομολόγου (συνολικά 670 εκατ.), δύο έτη νωρίτερα από τη λήξη του, θωρακίζοντας το γκρουπ ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει σημαντικό μέρος των έργων υποδομών που αναμένονται, ενώ απαλλάσσει τον όμιλο από ένα ετήσιο κόστος περίπου 45 εκατ. ευρώ. Προ διμήνου η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προέβη στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ., διάρκειας 18 μηνών, το οποίο καλύφθηκε στο σύνολό του από την Eurobank, με σκοπό τη μερική χρηματοδότηση της αποπληρωμής πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών του διεθνούς ομολόγου, η δε θυγατρική ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις έλαβε δάνειο 275 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου κατευθύνεται στον ίδιο σκοπό.

Οι «5» του διαλόγου για το δικαστικό ΣΔΙΤ των 120 εκατ. ευρώ

Με 5 ομίλους (ή κοινοπραξίες) θα συνεχιστεί και επισήμως ο διαγωνισμός για την κατασκευή (ή ανακατασκευή) των Δικαστικών Μεγάρων στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω ΣΔΙΤ, μια σύμβαση εκτιμώμενης αξίας περίπου 120 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών «άναψε πράσινο φως» σε ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Intrakat – REDEX (Κοπελούζος), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ για να δώσουν το παρών στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, καθώς όλοι τους πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Επί της ουσίας, εκκινεί το ουσιαστικότερο στάδιο του διαγωνισμού για την ανέγερση των νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης με τις αρμόδιες αρχές να «προσκαλούν» τα 5 σχήματα να προσέλθουν στη διαδικασία.

Η αποσφράγιση φακέλων για τα οδικά έργα

Την προσεχή Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου θα γίνει τελικά η αποσφράγιση των φακέλων εκδήλωσης συμμετοχής σε δύο οδικά ΣΔΙΤ, σχεδόν 700 εκατ. ευρώ σε συνολική αξία, του «Κάθετου Άξονας Δράμα – Αμφίπολη (Παλαιοκώμη)» και του οδικού άξονα «ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) και λειτουργία/ συντήρηση του τμήματος γέφυρας Αξιού ποταμού – Έδεσσας». Το insider.gr είχε αναφέρει ότι αρχικό παρών είχαν δώσει οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT, ΑΒΑΞ αλλά και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Αλλά θα μάθουμε περισσότερα προσεχώς.

Στην Μεσόγειο συμβόλαιο το ΥΠΕΝ για φ/β και ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά

Η εταιρεία MES, του ομίλου «Μεσόγειος», κέρδισε το συμβόλαιο από το ΥΠΕΝ για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη προετοιμασίας προγράμματος χρηματοδότησης ενεργειακών κοινοτήτων Δήμων για την ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών Σταθμών, η παραγωγή ενέργειας των οποίων θα επιμερίζεται σε ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά. Αν δεν κάνουμε λάθος, η δράση αυτή συνδέεται και με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πώς ανατρέπονται οι ισορροπίες

Είναι άξιο απορίας πως μια εξαγωγική στην ενέργεια χώρα έφτασε σε αυτά τα επίπεδα.

Ο λόγος για τη Γαλλία. Η χώρα χάνει 6-9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις εισαγωγές φυσικού αερίου λόγω της αποτυχίας της χώρας να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ετσι οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας δεν συντηρήθηκαν και τελικώς η Γαλλία έφθασε σε αυτό το σημείο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:22

Έρχονται τα επισκέψιμα αποσταγματοποιεία

08:15

Ανοίγει η πόρτα για managers από τον ιδιωτικό τομέα στις θυγατρικές του Υπερταμείου

08:02

Πυρκαγιές: Τι μάθαμε από τον Έβρο - Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα

07:57

ΤΧΣ: Ανοίγουν από το τέλος του έτους οι διαδικασίες για την απορρόφηση από το Υπερταμείο

07:50

Ενέργεια: Έργα ΑΠΕ άνω των 2 GW στη διαδικασία fast track για «πράσινο» ρεύμα στη βιομηχανία

07:42

Επεκτείνεται στην Ελλάδα η Weku Solutions

07:35

Ακίνητα: Πού «χτίζονται» νέες εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα – Τα hotspots και η άνοδος τιμών

07:34

Ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για 500.000 ιδιοκτήτες

07:30

Υποδομές: Τι συμβαίνει με τα έργα αποκατάστασης ζημιών 1,5 δισ. στη Θεσσαλία – Οι καθυστερήσεις και η διαδικασία

07:23

Πώς να αποκτήσετε ισχυρότερους κωδικούς πρόσβασης

07:20

Διακοπές στην Ελλάδα για τον Τζεφ Μπέζος - Ειδυλλιακά γεύματα σε νησιά του Αιγαίου

07:15

«Φρένο» στην είσοδο νέων φαρμάκων λόγω υποχρεωτικών επιστροφών – Οι στόχοι του υπουργείου Υγείας

07:12

Το σκληρό rock του Φλωρίδη - Ποιοι υπουργοί θα βρουν το μπελά τους - Ο στενός κορσές του ΑΣΕΠ

07:06

Το αρχοντικό Σερπιέρη – H EKT και τα μαντάτα - Η υπεραξία του PPF

23:54

Διάστημα: Επιστήμονες εντόπισαν μαύρη τρύπα να ξυπνά σε πραγματικό χρόνο

23:45

Ουκρανία: Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος την Τετάρτη σε όλη τη χώρα

23:32

Ισραήλ: «Εγκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια επίθεσης στον Λίβανο», λέει ο στρατός - Αντιδρά το Πεντάγωνο

23:25

ΗΠΑ: Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή στα κεντρικά και βορειοανατολικά

23:19

Σε υψηλά επτά εβδομάδων το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 85 δολάρια το brent

23:07

Σε ρυθμούς... Nvidia η Wall Street - Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

22:50

ABBank: Μερίδιο 5% απέκτησε ο Τέλης Μυστακίδης – Εν αναμονή των εγκρίσεων για εξαγορά του 48%

22:48

Υεμένη: Το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο Tutor βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα

22:35

Τσίπρας για Κεντροαριστερά: «Νικηφόρα Προοδευτική Συμμαχία με προοπτική διακυβέρνησης»

22:27

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις «έσπρωξαν» υψηλότερα τον χρυσό

22:18

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ εξελέγη ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

22:04

Εμπορικός πόλεμος ΕΕ - Κίνας: Ρελάνς Πεκίνου με στόχο τις εισαγωγές χοιρινού

21:46

Μαρινάκης: Απαράδεκτη η ανακοίνωση κατά Κασσελάκη - «Αδιανόητο να γράφονται και να λέγονται»

21:33

Κικίλιας: Drones για τον εντοπισμό πυρκαγιών και εμπρηστών - 147.000 δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων

21:18

Προσλήψεις - εξπρές στο Δημόσιο - Το σχέδιο για απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών του ΑΣΕΠ

21:09

Ανδρουλάκης: Η επιλογή Κόστα θα δώσει πνοή σε μία νέα εποχή σύγκλισης μεταξύ βορρά - νότου