BACKSTORY

Η ελληνική τράπεζα και το δάνειο στην Thomas Cook λίγο πριν το κανόνι - Τα πακέτα στην ΕΥΔΑΠ - Το κόψιμο στη μετοχή της Jumbo

08-12-2022 | 07:23
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ελληνική τράπεζα και το δάνειο στην Thomas Cook λίγο πριν το κανόνι - Τα πακέτα στην ΕΥΔΑΠ - Το κόψιμο στη μετοχή της Jumbo

«Δάνειο» στην Thomas Cook λίγο πριν το κανόνι από ελληνική τράπεζα

Δεν ξέρω αλλά μου λένε ότι λίγους μήνες πριν σκάσει το «κανόνι» Thomas Cook το Σεπτέμβριο του 2019 τα σαΐνια μεγάλης ελληνικής συστημικής τράπεζας (Στον… Πειραιά συννέφιασε και στην Αθήνα βρέχει) φρόντισαν να δώσουν καμία πενηνταπεντάρα εκατομμύρια ευρώ δάνεια στις θυγατρικές του, εκ των οποίων γύρω στα 25 εκατ. ευρώ πήγαν για επιστροφή κεφαλαίου στην εταιρία που χρεοκόπησε. Τουλάχιστον πρέπει να πάρει βραβείο η επιτροπή πιστοδοτήσεων της τράπεζας γιατί ήταν… οξυδερκής. Μετά βέβαια η οξυδέρκεια απογειώθηκε καθώς παρά τις καλύψεις που είχαν ληφθεί έπεσε μεγάλο κούρεμα. Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθω λίαν συντόμως γιατί στα χέρια μου έχει πέσει ένα πάκο με χαρτιά, εισηγήσεις και υπογραφές μεγαλοσχημόνων της εν λόγω τράπεζας.

Οι συναλλαγές στην ΕΥΔΑΠ

Μπορεί να κόπασε το μεγάλο αλισβερίσι με τα πακέτα μετοχών στην ΕΥΔΑΠ, είτε μικρότερα (μερικές δεκάδες χιλιάδες τεμάχια), είτε μεγαλύτερα (η στήλη θυμάται ημέρες με συναλλαγές άνω των 2 εκατ. κομματιών), αλλά ο τίτλος δεν ξεκόλλησε από τα 7 ευρώ, με μέγιστη τιμή μήνα περί τα 7,3 ευρώ, αλλά και ούτε έχει χάσει τα 6,8 με 6,9 ευρώ. Όλα αυτά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από την αγορά που αναρωτιέται αν οι κινήσεις σχετίζονται θεσμικούς παίκτες ή με μεγάλα... ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Γιατί το απλό retail να ξύπνησε και να κάνει τέτοιες συναλλαγές, κομμάτι δύσκολο δείχνει. Πάντως, όγκοι συναλλαγών της τάξεως των 30 με 50 χιλ. τεμάχια είναι καθημερινό φαινόμενο.

Το «κόψιμο» της μετοχής της Jumbo

Για αύριο Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, της Αγίας Άννας, έχει προγραμματιστεί η ημερομηνία αποκοπής της έκτακτης χρηματικής διανομής ποσού 0,3850 ανά μετοχή για το 2022, που είχε αποφασίσει τον περασμένο Οκτώβριο το Δ.Σ. της Jumbo (καταβολή από 15/12). Το αναφέρουμε για έναν λόγο και μόνο, μεταφέροντας αυτά που λένε οι traders. Επειδή, όπως έλεγαν τα παιδιά, περιμένουν να δούνε αν και η μετοχή της Jumbo ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων εισηγμένων που όταν «έκοψαν» διανομές (π.χ. προμέρισμα κ.α.) οι μετοχές στους στο Χρηματιστήριο κατάφεραν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να «καλύψουν» το ποσό αποκοπής ή και να βγούνε και από πάνω στην τιμή. Και αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις όπως των Motor Oil, ΟΠΑΠ ή και άλλων στο παρελθόν. Οπότε, για να δούμε και τη Jumbo αν επιφυλάσσει «εορταστική» συμπεριφορά ή όχι.

Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές

H Ευρωπαϊκή Ένωση ξύπνησε και θέλει και επιθυμεί διακαώς να κάνει ελκυστικότερες τις κεφαλαιαγορές της. Ξέρετε γιατί; Γιατί εκεί που πάνε τα επιτόκια όλες οι μικρομεσαίες και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Ζήτησαν λοιπόν οι «σοφοί» και από αυτούς οι σοφότεροι των χρηματιστηρίων αλλαγή της νομοθεσίας ακόμη και σε ό,τι αφορά τους όρους της φερεγγυότητας και της κατάχρησης της αγοράς. Μιας και τα πράγματα είναι δύσκολα προς την κατεύθυνση των τραπεζών να γίνουν ευκολότερα προς την κατεύθυνση των κεφαλαιαγορών.

Προϊόντα balloon από τις μικρές τράπεζες

Η μία μετά την άλλη οι μη συστημικές τράπεζες επιχειρούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να διαφοροποιηθούν προϊοντικά, ασφαλώς και επιτοκιακά.

Έτσι λοιπόν ακούω για προϊόντα καταθετικά που δίνουν πολύ πάνω από 1% επιτόκιο και μάλιστα από τράπεζες οι οποίες δεν έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις κεφαλαίου τους και οι οποίες δυσκολεύονται και προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε κάποιος να πει.

Όμως βλέπουμε και τις νοικοκυρεμένες προσπάθειες άλλων τραπεζών που επενδύουν στην τεχνολογία προκειμένου να κάνουν τη διαφορά όπως για παράδειγμα η Συνεταιριστική Χανίων που απέσπασε ένα νέο βραβείο για το Mobile App της τράπεζας.

Το κόστος της αύξησης των επιτοκίων

Έχει πολύ ενδιαφέρον το τιμολόγιο της Morgan Stanley για το πόσο θα κοστίσουν στις τράπεζες οι αλλαγές που ζητάει η κυβέρνηση.

Το κόστος συμπυκνούται στα επιτόκια καταθέσεων. Αυτά είναι ο σοβαρός παράγοντας μείωσης των κερδών. Κάθε αύξηση 5% στα επιτόκια μειώνονται 1,5% τα κέρδη των τραπεζών. Και τα επιτόκια θα αυξηθούν κατ' ελάχιστον 50% ενώ μπορεί και πολύ παραπάνω.

Papoutsanis: Πόσο «κοστίζουν» υλικά, πληθωρισμός, ενέργεια

Έχουν το ενδιαφέρον τους οι εκτιμήσεις που δίνουν εισηγμένες στις ανακοινώσεις τους για τα μεγέθη 9μήνου, όσον αφορά στις επιπτώσεις από κόστη υλικών, πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση. Σημείωνε, για παράδειγμα, χτες η Papoutsanis ότι, όσον αφορά στις πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας, η εταιρεία αντιμετώπισε αύξηση κόστους κατά περίπου 7,9 εκατ. ευρώ, το οποίο και παρά την αύξηση στις τιμές πώλησης που προαναφέρθηκε δεν καλύφθηκε πλήρως. Αντίστοιχα το ενεργειακό κόστος της περιόδου ακόμα και μετά τις κρατικές ενισχύσεις σε φυσικό αέριο και κυρίως ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνθηκε κατά περίπου 1,4 εκατ. ευρώ. Έτσι, μετά από την επιβάρυνση του κόστους υλών και υλικών συσκευασίας που εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2022 σε σχέση με το 2021, η εισηγμένη προβλέπει και για το έτος 2023 μια επιπλέον αύξηση της τάξης των 2,5 – 3 εκατ. ευρώ.

Εκκλησία: Πουλάει ακίνητο στην Πλάκα με 1 εκατ. ευρώ (μίνιμουμ)

Νέο ακίνητο «βγάζει» προς αξιοποίηση η Εκκλησία, αυτή τη φορά στην «καρδιά» της Αθήνας και μάλιστα στην Πλάκα. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προκήρυξε ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό με σκοπό την εκποίηση γωνιακού ακινήτου – δύο οικοπέδων, επί της οδού Σωτήρος 1-3 και Υπερείδου 23, στην Πλάκα. Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας ορίστηκε στα 1,07 εκατ. ευρώ ενώ προηγήθηκε έκθεση αγοραίας εκτίμησης του ακινήτου προ ολίγων εβδομάδων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν προσφορές σε χρόνους… «fast track», δηλαδή στις 19 Δεκεμβρίου, σε λίγες ημέρες από τώρα.

Βελτιωμένη προσφορά τη Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα

Βελτιωμένη προσφορά αναμένεται να ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα από τον μοναδικό υποψήφιο επενδυτή, τον ξενοδοχειακό όμιλο Mitsis, που έτσι κι αλλιώς λειτουργεί στο ακίνητο το ξενοδοχείο «Γαλήνη», για αυτό και έδωσε το παρών στη διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση (έως 40 έτη) των περίπου 475 στρεμμάτων συνολικά. Έτσι κι αλλιώς, το Ταμείο συνηθίζει να ζητάει υψηλότερη προσφορά από τους επενδυτές, ακόμα και αν υπάρχει μία μόνο προσφορά, ακόμα και αν αφορά στα μικρότερα σε αξία asset του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:22

Βελόπουλος: Στις 9 Ιουνίου αλλάζουμε αυτή την Ευρώπη

21:50

Ιδρυτική Συνδιάσκεψη Νέας Αριστεράς: «Η πολιτική επιστρέφει»

21:20

Γάζα: Τους 30.320 έφτασαν οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα

21:00

Αστυνομική καταδίωξη στην Ηγουμενίτσα και μπλόκο σε μεγάλη ποσότητα κάνναβης

20:46

ΕΛΑΣ: Ευρεία επιχειρησιακή άσκηση επί χάρτου με θέμα την αθλητική βία

20:34

ΗΠΑ: Έτοιμο το πλαίσιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εξαρτάται τώρα από τη Χαμάς

20:30

Η χρονιά του δράκου και η κινεζική οικονομία 

20:27

Λαβρόφ: Συνάντηση με τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ στην Τουρκία

20:15

Πάνω από 360 τόνοι αποβλήτων-σκουπιδιών απομακρύνθηκαν από τα Τσαΐρια στην Περαία

19:47

ΣΥΡΙΖΑ: Στο ευρωψηφοδέλτιο η Δώρα Αυγέρη

19:33

Ισπανία: Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ - Βρέθηκαν και στην Ελλάδα

19:16

EE: X, ByteDance, Booking.com ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τη νομοθεσία DMA

18:36

Σακελλαροπούλου: Η Δημοκρατία είναι μια συνεχής διεκδίκηση

18:22

Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος, να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

18:00

Οι διαφορετικές ταχύτητες της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό

17:53

ΗΠΑ: Πραγματοποίησαν ρίψη εφοδίων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα

17:43

Ουκρανία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από την επίθεση ρωσικού drone στην Οδησσό

17:22

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Πώς κατέληξαν στοιχεία αποδήμων στο πολιτικό γραφείο ευρωβουλεύτριας της ΝΔ;

17:10

Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί από μία αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στην Ράφα

16:57

Ναυτιλία: Πρωτοπόροι στην παγκόσμια πλοιοκτησία σε αξία στόλου Ιαπωνία, Κίνα και Ελλάδα

16:48

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

16:38

Συνελήφθη γιατρός για υπόθεση έκδοσης - χορήγησης ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς

16:34

Δένδιας: Η πατρίδα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της

16:29

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στον Δομοκό

16:10

Γεραπετρίτης: Προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, σύνεση και ορθή αντίληψη των γεγονότων

16:06

ΣΥΡΙΖΑ: Να ενημερώσει η κυβέρνηση αν υπάρχουν όροι πώλησης των F-16 στην Τουρκία

15:44

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

15:22

Κασσελάκης: Οι απόδημοι Έλληνες δεν είναι περιφερόμενες mailing lists για τους πολιτευτές της ΝΔ

15:18

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος, ως σοσιαλιστές και δημοκράτες, να προσφέρουμε μια νέα ελπίδα στους λαούς της Ευρώπης

15:14

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 8 Μαρτίου