BACKSTORY

Εκλογές θέλουν οι αναλυτές - Μποναμάδες στο ΧΑ - Τα έργα των 4 δισ.

21-11-2022 | 07:01
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές θέλουν οι αναλυτές - Μποναμάδες στο ΧΑ - Τα έργα των 4 δισ. - Attica: Ψάχνουν καβάτζες - Τράπεζες: Ήττα από τις πλατφόρμες 

Εκλογές λένε οι αναλυτές

Ξέρετε τώρα τελευταία τι ρωτούν οι ξένοι αναλυτές; Τι θα γίνει με τις εκλογές....Αυτό είναι το κύριο που τους ενδιαφέρει γιατί προφανώς αντιλαμβάνονται ότι σε αυτό το νοσηρό κλίμα δεν μπορεί να προχωρήσουν μία σειρά από projects. Που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πορεία της αγοράς. Έρχονται σα να λέμε επισπεύδοντες θεωρώντας πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Αν ήταν στο χέρι τους η… συμβουλή και ο εκλογικός χρόνος θα πίεζαν για… εδώ και τώρα. Με τη σύμφωνη γνώμη και πολλών επιχειρηματιών βεβαίως βεβαίως…

«Μποναμάδες» στο Χρηματιστήριο

Αν δεν μας απατά η μνήμα μας, για σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η αποκοπή προσωρινού μερίσματος ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή, έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2022, της Motor Oil. Η δε καταβολή του θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου. Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα καλό μπόνους ενόψει εορτών και φίνις της χρονιάς για τους επενδυτές. Μάλιστα, επίσης αν δεν κάνουμε λάθος, σχεδόν 1 ευρώ με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου θα δώσει σε περίπου δύο εβδομάδας η Autohellas. Επιπρόσθετα, ενδιάμεσα (π.χ. ΕΛΒΕ, Παπουτσάνης) ή και αργότερα (π.χ. ΕΛΠΕ) προβλέπονται και άλλες χρηματικές μετοχικές καταβολές σε επενδυτές από άλλες εισηγμένες. Αν μη τι άλλο, για τους «τυχερούς», δηλαδή τους κατόχους τίτλων, είναι ένας εορταστικός μποναμάς, όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται αυτές οι διανομές πέριξ των εορτών.

Το ΧΑ, οι «κορυφές», το road show και τα αποτελέσματα

Δεν ξέρουμε αν και φέτος, λόγω της περίεργης συγκυρίας, θα τηρηθεί η κλασική τακτική των ξένων fund managers να αρχίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες να «κλείνουν τα βιβλία» τους και τον Δεκέμβριο να ψάχνουν απλά για κάποια ευκαιρία για year-end rally (αλλά και να καταστρώνουν σταδιακά πλάνα για το 2023), μια φορά πάντως, εδώ στα δικά μας έχουμε κάποιες «τοπικές» ιδιαιτερότητες. Όπως για παράδειγμα οι κορυφές του Γενικού Δείκτη. Ρίξτε μια ματιά στο διάγραμμα των τελευταίων 5 – 6 μηνών και θα δείτε ότι ήδη 3 φορές στις 900 με 905 –910 μονάδες η αγορά «κόλλησε» και δεν έκανε υπέρβαση. Πάντως, δεν απέχει και πολύ από αυτά τα νούμερα.

Προσθέστε επίσης ότι για τις επόμενες ημέρες, και έως τις 15/12 όπως έχει αναφέρει το insider.gr, θα ξέρουμε τα μεγέθη 9μήνου των «μεγάλων» του ταμπλό και της μεσαίας τάξης, άρα θα έχουμε μια καλή εικόνα, αλλά και θα πάρουμε μια «γεύση» από το σύνολο των εισηγμένων (μετά από εντολή της Ε.Κ.). Βάλτε επίσης και στο μυαλό σας ότι την άλλη εβδομάδα έχει το road show στο Λονδίνο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Τι από αυτά μπορεί να παίξει ρόλο σε μια αγορά ρηχή σαν τη δική μας, θα φανεί το προσεχές διάστημα.

Attica Bank: Αναζητούνται καβάτζες

Πιέσεις θα ασκηθούν σε όλα τα μέτωπα για να κλείσει το θέμα με την Attica Bank. Με καθυστέρηση; Με καθυστέρηση. Με προβλήματα; Με μεγάλα προβλήματα. Όμως το θέμα πρέπει να κλείσει και ο ιδιώτης μέτοχος να βάλει τα κεφάλαια. Θα αναζητηθούν λοιπόν λύσεις σε όλα τα επίπεδα... Κι αν δεν φτάσουν θα βρεθούν κι άλλες λένε όσοι βρίσκονται κοντά στην υπόθεση. Πόσα όμως εμπόδια μπορούν να υπερπηδηθούν και πόσες παρατάσεις να δοθούν ακόμη; Αχ αυτά τα άτιμα τα fit and proper και όχι μόνο…

Προμήθειες και κάτι

Πάμε σε ένα άλλο θέμα που έρχεται και κολλάει δίπλα στην ακρίβεια. Λέμε - και έτσι είναι- πως οι τράπεζες χρεώνουν υψηλές προμήθειες. Όμως το σημαντικότερο κομμάτι των προμηθειών τους οι τράπεζες ξέρετε που το χρεώνουν; Στα δάνεια. Αν λοιπόν κάποιος τσεκουρώνεται πραγματικά από το πιστωτικό σύστημα, αυτοί είναι οι δανειολήπτες. Και δυστυχώς τσεκουρώνονται παντί τρόπο: Και μέσα από τα υψηλότερα επιτόκια αλλά πανωσήκωμα σε όλο αυτό και οι προμήθειες που έρχονται και λαμπυρίζουν στο τελικό ποσό.

Της πλατφόρμας το κάγκελο

Όσο οι πλατφόρμες εξαπλώνονται τόσο οι τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ιδιότυπο και δύσκολο ανταγωνισμό ο οποίος - λυπάμαι που το υποσημειώνω- αλλά δεν αντιμετωπίζεται με επενδύσεις 20 και 30 εκατ. ευρώ με εξαγορές εταιριών πληροφορικής και όνειρα μετεξέλιξής τους σε fintech. Θέλει πραγματικά κάτι περισσότερο από αυτό. Το λέω να με ακούει και η πλατεία Κοτζιά. Δεν υπάρχει σήμερα νέος στις μέρες μας που να ανοίγει λογαριασμό σε συστημική τράπεζα. Και εάν τον ανοίγει δεν τον χρησιμοποιεί. Οι νέοι σήμερα κινούνται μέσω της Revolut και Ν26. Κι ας έρθει κάποιος να μου πει το αντίθετο.

«Πέφτουν» οι υπογραφές σε έργα 200 εκατ. ευρώ

Όπως πρόσφατα σας είχε ενημερώσει η στήλη ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος ετοιμάζονται μεθαύριο Τρίτη 22 Νοεμβρίου να υπογράψουν τη σύμβασης για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα «Ρίο – Ροδοδάφνη» (141 εκατ. ευρώ αρχικός προϋπολογισμός), στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ στη σήραγγα Παναγοπούλας. Και 2 ημέρες αργότερα, όταν με το καλό γυρίσει ο επικεφαλής του φορέα, θα «πέσουν» υπογραφές και για το έργο «Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα» (58 εκατ. ευρώ) με ΑΒΑΞ – Alstom. Όπως και να το κάνουμε, όταν υπογράφονται οι συμβάσεις έρχονται σταδιακά και οι πρώτες προκαταβολές και εργασίες.

ΕΡΓΟΣΕ: Ο «κύκλος» ενός διαλόγου αξίας… 4 δισ. ευρώ

Μια και πιάσαμε τα σιδηροδρομικά, θεωρητικά, οι κοινοπραξίες που διεκδικούν τα 6 σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ με μοντέλο ανταγωνιστικού διαλόγου, έχουν περιθώριο έως τις 25 Νοεμβρίου για να παραδώσουν το πρώτο μέρος του υλικού (μελέτες) στην ΕΡΓΟΣΕ, δηλαδή τα παραδοτέα του πρώτου Κύκλου Διαλόγου (συνήθως στον ανταγωνιστικό διάλογο υπάρχει και άλλος κύκλος). Αυτό είναι το τυπικό όριο που έχει τεθεί. Επειδή βέβαια παράλληλα προχωρούν πολλές άλλες διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και η ίδια η προεργασία για τα σιδηροδρομικά είναι απαιτητική, δεν αποκλείεται να έχουμε, ως είθισται να συμβαίνει, μια μικρή παράταση, όχι όμως κάτι ιδιαίτερο.

Μια φορά πάντως, η διοίκηση Βίνη δείχνει αποφασισμένη να τελειώνει με τις μελέτες (τις δίνουν οι κοινοπραξίες πάνω σε προμελέτες που έλαβαν) αν όχι στα τέλη του 2022, τότε στις αρχές 2023. Ώστε στη συνέχεια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και αφού «κλειδώνει» σταδιακά όπως έχουμε από καιρό πει και η χρηματοδότηση, να πάμε για προσφορές εντός του α’ εξαμήνου. Και να είστε σίγουροι ότι κανονικά περισσεύουν έργα για όλους, δηλαδή τα σχήματα ΑΒΑΞ – Alstom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat και ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίο…

Στις 30.11 το νέο σφυρί για το ακίνητο της Ελευθεροτυπίας

Από περίπου 11.000.000 ευρώ στα 8.200.000 ευρώ κατεβαίνει το τίμημα κατ' ελάχιστον στον πλειστηριασμό της Ελευθεροτυπίας ο οποίος θα διενεργηθεί στις 30 Νοεμβρίου. Μιλάμε για το βιομηχανικό συγκρότημα της Ελευθεροτυπίας στο Κορωπί. Στον προηγούμενο πλειστηριασμό δεν είχαν υπάρξει παρουσίες. Για να δούμε σε τούτον όπου ακούω ότι υπάρχει ενδιαφέρον.

Προσωπικοί λόγοι;

Πολύ περίεργη φαίνεται η παραίτηση Τσίρμπα στη Μουζάκης. Μένω ωστόσο στους προσωπικούς λόγους που επικαλείται, αν και υπάρχει ένα παρελθόν τον τελευταίο χρόνο που με κάνει λίγο δύσπιστο

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:35

Aπαγόρευση απόπλου του «Κρήτη ΙΙ» από το λιμάνι του Πειραιά λόγω βλάβης

21:20

ΕΛΑΣ: Επτά συλλήψεις την Ανάσταση για κατασκευή-κατοχή εμπρηστικών και εκρηκτικών υλών

21:07

Μπάρκιν (Fed): Έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε υπομονετικοί μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός

20:49

Ρωσία: Τα γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα θα ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» στη Δύση

20:35

Υπάρχει ηθική στη μακροοικονομική επιστήμη;

20:30

Γερμανία: Ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις ο πρέσβης στην Μόσχα - «Η Ρωσία πίσω από κυβερνοεπίθεση στο SPD»

20:13

Ο Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη: Το ραντεβού στο Παρίσι και η περιοδεία σε Ουγγαρία, Σερβία

20:09

Μ. Ανατολή: Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - «Τέχνασμα» απαντά το Ισραήλ

19:52

Ρωσία: Αν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία, τότε θα ανταποδώσουμε

19:38

Κοινωνικός τουρισμός: Εντός του Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για το 2024-25

19:23

ΗΠΑ: Πρόστιμο 1.000 δολαρίων για 10η φορά στον Τραμπ για περιφρόνηση του δικαστηρίου

19:10

Τέσσερα μυθικά ναυάγια που όλοι αναζητούν αλλά κανείς δεν έχει εντοπίσει

18:58

Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές με «καύσιμο» από τον PMI

18:43

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89,81%

18:39

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων: Ιδιαίτερη αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου

18:35

ΗΠΑ: Το πανεπιστήμιο Κολούμπια ακυρώνει τη μεγάλη τελετή απονομής τίτλων σπουδών

18:22

Τουρκία: Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί

18:08

Ολλανδία: Φοιτητικός καταυλισμός αλληλεγγύης στη Γάζα στο πανεπιστήμιο UvA

17:54

Τριήμερη περιοδεία Στ. Κασσελάκη στην Ήπειρο

17:38

Μ. Ανατολή: Η Παλαιστινιακή Αρχή καλεί την Ουάσιγκτον να εμποδίσει μια «σφαγή» στη Ράφα

17:24

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Προσύμνη Αργολίδας

17:15

Η Shell ψάχνει αγοραστή για 950 βενζινάδικα στη Μαλαισία - Στα σκαριά deal 1 δισ. με την Saudi Aramco

17:02

Ρωσία: Το Παρίσι στέλνει απεσταλμένο για την ορκωμοσία Πούτιν - Μποϊκοτάρει το Βερολίνο

16:52

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για να αποτραπεί χερσαία εισβολή στη Ράφα

16:35

Νέα κέρδη στην Wall Street μετά το ράλι της Παρασκευής

16:32

Σι Τζινπίνγκ: Υπέρ της ενίσχυσης του «στρατηγικού συντονισμού» μεταξύ Κίνας και ΕΕ

16:29

Επιπεφυκίτιδα: 8 μύθοι και τι πραγματικά ισχύει

16:18

Επίσκεψη Μ. Κεφαλογιάννη στις φυλακές στην Αλβανία όπου κρατείται ο Φρ. Μπελέρης

15:55

Γάζα: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Ράφα - 34.735 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

15:41

Maersk: Ως και 20% η μείωση της δυναμικότητας μεταφοράς container μεταξύ Ευρώπης - Ασίας λόγω Ερυθράς Θάλασσας