BACKSTORY

Εκλογές θέλουν οι αναλυτές - Μποναμάδες στο ΧΑ - Τα έργα των 4 δισ.

21-11-2022 | 07:01
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές θέλουν οι αναλυτές - Μποναμάδες στο ΧΑ - Τα έργα των 4 δισ. - Attica: Ψάχνουν καβάτζες - Τράπεζες: Ήττα από τις πλατφόρμες 

Εκλογές λένε οι αναλυτές

Ξέρετε τώρα τελευταία τι ρωτούν οι ξένοι αναλυτές; Τι θα γίνει με τις εκλογές....Αυτό είναι το κύριο που τους ενδιαφέρει γιατί προφανώς αντιλαμβάνονται ότι σε αυτό το νοσηρό κλίμα δεν μπορεί να προχωρήσουν μία σειρά από projects. Που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πορεία της αγοράς. Έρχονται σα να λέμε επισπεύδοντες θεωρώντας πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Αν ήταν στο χέρι τους η… συμβουλή και ο εκλογικός χρόνος θα πίεζαν για… εδώ και τώρα. Με τη σύμφωνη γνώμη και πολλών επιχειρηματιών βεβαίως βεβαίως…

«Μποναμάδες» στο Χρηματιστήριο

Αν δεν μας απατά η μνήμα μας, για σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η αποκοπή προσωρινού μερίσματος ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή, έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2022, της Motor Oil. Η δε καταβολή του θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου. Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα καλό μπόνους ενόψει εορτών και φίνις της χρονιάς για τους επενδυτές. Μάλιστα, επίσης αν δεν κάνουμε λάθος, σχεδόν 1 ευρώ με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου θα δώσει σε περίπου δύο εβδομάδας η Autohellas. Επιπρόσθετα, ενδιάμεσα (π.χ. ΕΛΒΕ, Παπουτσάνης) ή και αργότερα (π.χ. ΕΛΠΕ) προβλέπονται και άλλες χρηματικές μετοχικές καταβολές σε επενδυτές από άλλες εισηγμένες. Αν μη τι άλλο, για τους «τυχερούς», δηλαδή τους κατόχους τίτλων, είναι ένας εορταστικός μποναμάς, όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται αυτές οι διανομές πέριξ των εορτών.

Το ΧΑ, οι «κορυφές», το road show και τα αποτελέσματα

Δεν ξέρουμε αν και φέτος, λόγω της περίεργης συγκυρίας, θα τηρηθεί η κλασική τακτική των ξένων fund managers να αρχίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες να «κλείνουν τα βιβλία» τους και τον Δεκέμβριο να ψάχνουν απλά για κάποια ευκαιρία για year-end rally (αλλά και να καταστρώνουν σταδιακά πλάνα για το 2023), μια φορά πάντως, εδώ στα δικά μας έχουμε κάποιες «τοπικές» ιδιαιτερότητες. Όπως για παράδειγμα οι κορυφές του Γενικού Δείκτη. Ρίξτε μια ματιά στο διάγραμμα των τελευταίων 5 – 6 μηνών και θα δείτε ότι ήδη 3 φορές στις 900 με 905 –910 μονάδες η αγορά «κόλλησε» και δεν έκανε υπέρβαση. Πάντως, δεν απέχει και πολύ από αυτά τα νούμερα.

Προσθέστε επίσης ότι για τις επόμενες ημέρες, και έως τις 15/12 όπως έχει αναφέρει το insider.gr, θα ξέρουμε τα μεγέθη 9μήνου των «μεγάλων» του ταμπλό και της μεσαίας τάξης, άρα θα έχουμε μια καλή εικόνα, αλλά και θα πάρουμε μια «γεύση» από το σύνολο των εισηγμένων (μετά από εντολή της Ε.Κ.). Βάλτε επίσης και στο μυαλό σας ότι την άλλη εβδομάδα έχει το road show στο Λονδίνο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Τι από αυτά μπορεί να παίξει ρόλο σε μια αγορά ρηχή σαν τη δική μας, θα φανεί το προσεχές διάστημα.

Attica Bank: Αναζητούνται καβάτζες

Πιέσεις θα ασκηθούν σε όλα τα μέτωπα για να κλείσει το θέμα με την Attica Bank. Με καθυστέρηση; Με καθυστέρηση. Με προβλήματα; Με μεγάλα προβλήματα. Όμως το θέμα πρέπει να κλείσει και ο ιδιώτης μέτοχος να βάλει τα κεφάλαια. Θα αναζητηθούν λοιπόν λύσεις σε όλα τα επίπεδα... Κι αν δεν φτάσουν θα βρεθούν κι άλλες λένε όσοι βρίσκονται κοντά στην υπόθεση. Πόσα όμως εμπόδια μπορούν να υπερπηδηθούν και πόσες παρατάσεις να δοθούν ακόμη; Αχ αυτά τα άτιμα τα fit and proper και όχι μόνο…

Προμήθειες και κάτι

Πάμε σε ένα άλλο θέμα που έρχεται και κολλάει δίπλα στην ακρίβεια. Λέμε - και έτσι είναι- πως οι τράπεζες χρεώνουν υψηλές προμήθειες. Όμως το σημαντικότερο κομμάτι των προμηθειών τους οι τράπεζες ξέρετε που το χρεώνουν; Στα δάνεια. Αν λοιπόν κάποιος τσεκουρώνεται πραγματικά από το πιστωτικό σύστημα, αυτοί είναι οι δανειολήπτες. Και δυστυχώς τσεκουρώνονται παντί τρόπο: Και μέσα από τα υψηλότερα επιτόκια αλλά πανωσήκωμα σε όλο αυτό και οι προμήθειες που έρχονται και λαμπυρίζουν στο τελικό ποσό.

Της πλατφόρμας το κάγκελο

Όσο οι πλατφόρμες εξαπλώνονται τόσο οι τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ιδιότυπο και δύσκολο ανταγωνισμό ο οποίος - λυπάμαι που το υποσημειώνω- αλλά δεν αντιμετωπίζεται με επενδύσεις 20 και 30 εκατ. ευρώ με εξαγορές εταιριών πληροφορικής και όνειρα μετεξέλιξής τους σε fintech. Θέλει πραγματικά κάτι περισσότερο από αυτό. Το λέω να με ακούει και η πλατεία Κοτζιά. Δεν υπάρχει σήμερα νέος στις μέρες μας που να ανοίγει λογαριασμό σε συστημική τράπεζα. Και εάν τον ανοίγει δεν τον χρησιμοποιεί. Οι νέοι σήμερα κινούνται μέσω της Revolut και Ν26. Κι ας έρθει κάποιος να μου πει το αντίθετο.

«Πέφτουν» οι υπογραφές σε έργα 200 εκατ. ευρώ

Όπως πρόσφατα σας είχε ενημερώσει η στήλη ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος ετοιμάζονται μεθαύριο Τρίτη 22 Νοεμβρίου να υπογράψουν τη σύμβασης για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα «Ρίο – Ροδοδάφνη» (141 εκατ. ευρώ αρχικός προϋπολογισμός), στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ στη σήραγγα Παναγοπούλας. Και 2 ημέρες αργότερα, όταν με το καλό γυρίσει ο επικεφαλής του φορέα, θα «πέσουν» υπογραφές και για το έργο «Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα» (58 εκατ. ευρώ) με ΑΒΑΞ – Alstom. Όπως και να το κάνουμε, όταν υπογράφονται οι συμβάσεις έρχονται σταδιακά και οι πρώτες προκαταβολές και εργασίες.

ΕΡΓΟΣΕ: Ο «κύκλος» ενός διαλόγου αξίας… 4 δισ. ευρώ

Μια και πιάσαμε τα σιδηροδρομικά, θεωρητικά, οι κοινοπραξίες που διεκδικούν τα 6 σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ με μοντέλο ανταγωνιστικού διαλόγου, έχουν περιθώριο έως τις 25 Νοεμβρίου για να παραδώσουν το πρώτο μέρος του υλικού (μελέτες) στην ΕΡΓΟΣΕ, δηλαδή τα παραδοτέα του πρώτου Κύκλου Διαλόγου (συνήθως στον ανταγωνιστικό διάλογο υπάρχει και άλλος κύκλος). Αυτό είναι το τυπικό όριο που έχει τεθεί. Επειδή βέβαια παράλληλα προχωρούν πολλές άλλες διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και η ίδια η προεργασία για τα σιδηροδρομικά είναι απαιτητική, δεν αποκλείεται να έχουμε, ως είθισται να συμβαίνει, μια μικρή παράταση, όχι όμως κάτι ιδιαίτερο.

Μια φορά πάντως, η διοίκηση Βίνη δείχνει αποφασισμένη να τελειώνει με τις μελέτες (τις δίνουν οι κοινοπραξίες πάνω σε προμελέτες που έλαβαν) αν όχι στα τέλη του 2022, τότε στις αρχές 2023. Ώστε στη συνέχεια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και αφού «κλειδώνει» σταδιακά όπως έχουμε από καιρό πει και η χρηματοδότηση, να πάμε για προσφορές εντός του α’ εξαμήνου. Και να είστε σίγουροι ότι κανονικά περισσεύουν έργα για όλους, δηλαδή τα σχήματα ΑΒΑΞ – Alstom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat και ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίο…

Στις 30.11 το νέο σφυρί για το ακίνητο της Ελευθεροτυπίας

Από περίπου 11.000.000 ευρώ στα 8.200.000 ευρώ κατεβαίνει το τίμημα κατ' ελάχιστον στον πλειστηριασμό της Ελευθεροτυπίας ο οποίος θα διενεργηθεί στις 30 Νοεμβρίου. Μιλάμε για το βιομηχανικό συγκρότημα της Ελευθεροτυπίας στο Κορωπί. Στον προηγούμενο πλειστηριασμό δεν είχαν υπάρξει παρουσίες. Για να δούμε σε τούτον όπου ακούω ότι υπάρχει ενδιαφέρον.

Προσωπικοί λόγοι;

Πολύ περίεργη φαίνεται η παραίτηση Τσίρμπα στη Μουζάκης. Μένω ωστόσο στους προσωπικούς λόγους που επικαλείται, αν και υπάρχει ένα παρελθόν τον τελευταίο χρόνο που με κάνει λίγο δύσπιστο

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό το 2024 αναμένεται «ασυνήθιστη»

23:48

Wall Street: Η χειρότερη μέρα του 2024 για τον Dow - Δεν κράτησε το «ράλι» της Nvidia

23:48

Μπάιντεν: Δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

23:43

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προάγει την Κένυα σε «μείζονα σύμμαχο» εκτός ΝΑΤΟ

23:35

Σε χαμηλό άνω της μιας εβδομάδας η τιμή του χρυσού

23:12

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου για τέταρτη μέρα

23:03

Σκυλακάκης: Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά οικονομική πραγματικότητα

22:42

Κασσελάκης: «Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ» - Ο κόσμος να στείλει μήνυμα στις ευρωεκλογές

22:10

Βραζιλία: Ο πρόεδρος χαιρετίζει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τα ευρωπαϊκά κράτη

22:02

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

21:57

77o Φεστιβάλ Καννών: Ο Νίκος Κολιούκος κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνιστικό Τμήμα La Cinef

21:46

DeepL: Έφτασε αποτίμηση 2 δισ. δολ. η ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια του Google Translate

21:29

Κομισιόν: Συνεχείς υπερβάσεις της τιμής του διοξειδίου του αζώτου στην Αθήνα

21:12

Σδούκου: Παρουσίαση των νέων ενεργειακών στόχων στο Eurelectric Power Summit 2024

21:05

Μητσοτάκης: Να αποκρούσουμε την τοξικότητα και το απολιτίκ lifestyle της αντιπολίτευσης

20:53

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

20:45

Ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τους Χούθι

20:21

Μισθολογικό αγκάθι στις αποφάσεις της ΕΚΤ: Πράσινο φως για μείωση 0,25% τον Ιούνιο - Άδηλες οι αποφάσεις του Ιουλίου

20:20

ΑΑΔΕ: «Φύλλο και φτερό» τα γραφεία της ΔΟΥ Χαλκίδας - Οι τρεις «εντολές» Πιτσιλή

20:12

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι 5 υποψήφιοι Προέδροι της ΕΕ

20:07

Σταϊκούρας: Οριστική λύση με τη νέα γέφυρα Ευήνου στην επανασύνδεση της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων

19:55

Γ. Στάσσης: Οικονομικότητα-βιωσιμότητα-ενεργειακή ασφάλεια το τρίπτυχο για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

19:45

ΕΚΑΠΤΥ: Αναγκαία η εναρμόνιση με τον Κανονισμό της ΕΕ για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα

19:37

Τζέιμς Γκόρμαν: Αποχωρεί μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες στο «τιμόνι» της Morgan Stanley

19:27

Νέα σελίδα για τον Όμιλο Fourlis μετά από 75 χρόνια στην Ελληνική και διεθνή αγορά

19:22

Πορτογαλία: Μεγάλες φοροελαφρύνσεις σε πολίτες 18-35 ετών για την ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων

19:20

Αντιπαράθεση Γεωργιάδη-Κωνσταντοπούλου για την παρουσία Μητσοτάκη στα social media

19:09

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές - Τεχνολογικό «γκάζι» από την Nvidia

19:07

ΣΕΒ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται επανεκκίνηση – Οι βασικές προτεραιότητες

18:59

Επί της οδού Πατησίων 85 το Νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ