BACKSTORY

20 χρόνια ευρώ. Σε καλή μεριά.... - Εθνική: Πόσο... συμφέρει το δάνειο εξπρές της; 

03-01-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
20 χρόνια ευρώ. Σε καλή μεριά.... - Εθνική: Πόσο... συμφέρει το δάνειο εξπρές της; 

Καλή χρονιά να έχουμε όλοι! Με υγεία πάνω από όλα. Ξέρω βέβαια ότι μετά την υγεία οι περισσότεροι εύχεστε και για λεφτά... Κατανοητό. Ανθρώπινο. Εγώ όμως θα συμπλήρωνα... και τύχη... Γιατί όπως λέει και το γνωστό μίνι ανεκδοτάκι, «στον Τιτανικό είχαν και υγεία και λεφτά. Τύχη δεν είχαν...».

Ειδικό αφιέρωμα για τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση του ευρώ ως νόμισμα της Ε.Ε. πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πριν από 20 χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 2002, 12 χώρες της ΕΕ παρουσίαζαν τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ. Τρία χρόνια νωρίτερα, οι πρώτες χώρες είχαν καθορίσει τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες, και υιοθετούσαν μια κοινή νομισματική πολιτική υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ κυκλοφόρησαν το νέο κοινό τους νόμισμα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Να θυμίσουμε πως η χώρα μας που πιέστηκε βάναυσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην οικονομική κρίση του 2010 ήταν από εκείνες που πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια υιοθέτησης του ευρώ. Μάλιστα, το Μάρτιο του 1998, προκειμένου να προετοιμαστεί και να ευθυγραμμιστεί με τα νέα δεδομένα, προχώρησε σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 14%. Μετά από αυτό ξεκίνησε μια ξέφρενη πορεία στο Χρηματιστήριο- 1999 ωραία χρόνια- που έκανε κάποιους πολύ πλούσιους και κάποιους άλλους - τους περισσότερους τελικά... - αρκετά φτωχούς. Οχι όμως χωρίς και προσωπική τους ευθύνη.

Σήμερα, το ευρώ είναι το νόμισμα 19 χωρών της ΕΕ με περισσότερους από 340 εκατομμύρια ανθρώπους και το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα στον κόσμο. Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ευρώ είναι μια απτή, καθημερινή υπενθύμιση της ελευθερίας, της ευκολίας και των ευκαιριών που κάνει δυνατές η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η ΕΚΤ σε ειδική σελίδα στον ιστότοπό της για το θέμα αυτό.

Να θυμίσουμε πως την άλλη εβδομάδα οι θεσμοί θα δουν τις τράπεζες και όχι μόνον. Συναντήσεις θα γίνουν και με τα επιτελεία της κυβέρνησης. Πρόκειται για τις τελευταίες συναντήσεις που θα έχουν κάποιοι γραμματείς, οι οποίοι θα παραδώσουν σκυτάλη και ενημέρωση στους διαδόχους τους μιας και σε επίπεδο γενικών γραμματέων συντελέσθηκε μίνι ανασχηματισμός για εκείνους που θα πολιτευτούν.

Επιχείρησα να δω αυτό το δάνειο εξπρές της Εθνικής. Η αλήθεια είναι πως δεν κατάλαβα πλήρως τι θα μου κοστίσει αν τύχαινε και το διεκδικούσα. Εφάπαξ λειτουργική και διαχειριστική δαπάνη μέσω δικτύου: 185 ευρώ. Δηλαδή για ένα δάνειο 1.000 ευρώ ας πούμε, 185 ευρώ δαπάνη. Αν είναι προσωπικό δάνειο δεν εισπράττεται η αξιολόγηση του αιτήματος άλλα 22 ευρώ. Και για να μη γίνομαι άδικος κάπου διαφημίζεται και μια έκπτωση 65% στα έξοδα του δανείου. Και σε ό, τι αφορά το κυμαινόμενο επιτόκιο, αυτό διαμορφώνεται σε τρίμηνο Εuribor που είναι αρνητικό -0,573% στο τέλος του έτους και σταθερό επιτόκιο 14,20%, δηλαδή το φθάνουμε στο 13,6%. Υποθέτω πως η ΕΤΕ δεν διαφοροποιείται από τις άλλες τράπεζες. Αλλά αλήθεια υπάρχει περίπτωση κάποιος που δεν έχει σημαντικό πρόβλημα να πάει να δανειστεί σε αυτές τις τιμές; Και εάν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για 1.000 και για 2.000 ευρώ και επομένως έχει πραγματικό πρόβλημα, οι τράπεζες εξαιτίας του προβλήματος είναι απίθανο να τον δανείσουν...

Αυτή η Αttica Bank μου θυμίζει το υπέροχο τραγούδι του Παπάζογλου σε στίχους Ρασούλη «Μπαίνουμε στον Υδροχόο», το οποίο καταλήγει: Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν, και μένα τα χεράκια της με λύνουν και με δένουν (σ.σ. ξέρει αυτή).

Όμως τα ίδια και τα ίδια αντιμετωπίζουμε όχι μόνον στην Τράπεζα Αττικής. Χάζευα τα stock options και τα αποτελέσματα που αυτά παράγουν. Διαβάζω για παράδειγμα ότι λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης ο κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος της Profile κατέχει πλέον 46,476% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ασφαλώς δεν είναι το μόνο μέλος του Δ.Σ. που πήρε δικαιώματα προαίρεσης. Υποθέτω πάντως βασίμως πως και ως βασικός μέτοχος της εισηγμένης χρειάζεται κάποιο κίνητρο ώστε να να εντείνει τις προσπάθειές του για να πάρει ακόμη καλύτερα η εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:40

Κούβα: Είκοσι κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν από τη φυλακή Λα Λίμα

23:30

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 7 του Τραμ

23:19

Μελόνι για σχέσεις με ΗΠΑ: «Υπερασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα και όταν δεν συμφωνούμε, πρέπει να το λέμε»

23:15

Παρατείνονται έως τις 15/4 τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη

23:00

Ο Τραμπ αναζητά 152 εκατ. δολ. για να ανοίξει εκ νέου το Αλκατράζ ως φυλακή

22:52

Σκλαβενίτης: Αυξάνει τον εισαγωγικό μισθό στα 1.000 ευρώ

22:38

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 8 νεκροί από σεισμό των 5,9 βαθμών

22:26

Ουκρανία: Σχεδόν μηδενικά τα εδαφικά κέρδη της Μόσχας τον Μάρτιο

22:17

ΠΟΥ: Το Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν αδυνατεί πλέον να λειτουργήσει

22:09

Άμπου Ντάμπι: Δώδεκα τραυματίες από θραύσματα έπειτα από αναχαίτιση επίθεσης από αέρος

21:55

Τραμπ: Η κατάρριψη μαχητικού των ΗΠΑ δεν επηρεάζει τις συνομιλίες - «Είναι πόλεμος»

21:38

Τραμπ: Προτείνει ιστορικό προϋπολογισμό με 1,5 τρισ. για άμυνα - Πού μπαίνει «μαχαίρι»

21:23

Τραμπ: Κίνδυνος να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου όσο αψηφεί τις Συνθήκες της Γενεύης

20:59

ΟΠΕΚΕ: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες

20:49

Τουλάχιστον πέντε πλοία πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από τα Στενά του Ορμούζ

20:39

WSJ: Το Ιράν απορρίπτει συνάντηση στο Πακιστάν και τρολάρει τον Τραμπ

20:24

Ο Τραμπ προτείνει την ιδιωτικοποίηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας των αεροδρομίων

20:17

Η ανάγκη για άλμα προς τα εμπρός

20:06

Την Πέμπτη 16 Απριλίου η συζήτηση στη Βουλή για το Κράτος Δικαίου

19:47

ΗΠΑ: Διπλασιάζουν τις εγγυήσεις για τα Στενά του Ορμούζ στα 40 δισ. δολάρια

19:36

Παναγόπουλος: «Αναζητούνται επί ματαίω στοιχεία για να κρατηθεί ζωντανή μία ανύπαρκτη υπόθεση»

19:29

ΝΑΤΟ: Επίσκεψη Ρούτε στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα

19:16

Καύσιμα: Το ράλι του πετρελαίου «ροκανίζει» Fuel Pass και επιδότηση στο ντίζελ

18:59

Ταξίδι «εκτός προγράμματος» της Μελόνι σε χώρες του Περσικού Κόλπου

18:46

Ο Λευκός Οίκος προτείνει μείωση 23% στον προϋπολογισμό της NASA για το 2027

18:41

Τέμπη: Επιδικάστηκε αποζημίωση 420.000 ευρώ στους συγγενείς θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

18:19

Ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο LNG πέρασε τα Στενά του Ορμούζ

18:18

Ξεφεύγει πάνω από 3% ο πληθωρισμός - Προς τα κάτω οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2026

18:16

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

17:57

Samsung: Έτοιμη να ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ 26,9 δισ. δολ. για το α' τρίμηνο