BACKSTORY

Τράπεζες: Happy με αναβαλλόμενο - Alpha και Real Estate business

02-08-2021 | 07:41
Μοιράσου το

Αποδέκτες θετικών αντιδράσεων από τους ξένους επενδυτές μαθαίνω ότι έχουν γίνει οι τράπεζες από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όταν η ΕΚΤ έδωσε τη θετική γνωμοδότησή της στο σχέδιο ρύθμισης που υπέβαλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, για τη ρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου. Η ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο στις τράπεζες για την άντληση φρέσκων επενδυτικών κεφαλαίων, αφού οι επενδυτές δεν φοβούνται πλέον ότι θα κινδυνεύσουν μελλοντικά να υποστούν dilution με αναγκαστική συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου. 

Περιττό να πω ότι είναι χαρούμενες οι τράπεζες που θα μπορέσουν να εξυγιάνουν άμεσα και δραστικά τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια, ρίχνοντας τους αντίστοιχους δείκτες σε επίπεδα ευρωπαϊκού ανταγωνισμού ήδη από φέτος.

Και χαρούμενη, όπως κατανοώ, είναι και η ΕΚΤ, καθώς δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά να δώσει θετική γνωμοδότηση μόλις σε 7 ημέρες από την υποβολή αιτήματος! Δεν θα γινόταν αλλιώς αν η ρύθμιση δεν ήταν απολύτως συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και όσα έχουν συμφωνηθεί επίσης σε εθνικό επίπεδο για τον αναβαλλόμενο φόρο, καθώς και εάν η ρύθμιση δεν διασφάλιζε πλήρως τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και δεν εξυπηρετούσε τον στόχο προτεραιότητας που δεν είναι άλλος από τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Τώρα, ξένος επενδυτής δεν είμαι, τραπεζίτης δεν είμαι, πόσω μάλλον η Λαγκάρντ ή ο Ενρία. Αλλά όπως το βλέπω, εγώ θα πρέπει να αισθάνομαι χαρούμενος και ως Έλλην φορολογούμενος! Κόκκινα δάνεια και αναβαλλόμενος λύνονται χωρίς να πληρώσω σεντ από την τσέπη μου. Γιατί θυμάμαι (…τα τελευταία 4 χρόνια) ότι η ΤτΕ πρότεινε σχέδιο διπλής λύσης του προβλήματος με τη δημιουργία bad bank, το οποίο κοστολογούσε τουλάχιστον σε 8 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο…   

Τώρα που το σκέφτομαι, πόσο μας έχουν κοστίσει οι μελέτες των συμβούλων για το σχέδιο της bad bank; Αληθεύει ότι το ποσό ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ;  

Πάντως, είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα των τραπεζών θα αποτελέσουν το επόμενο καυτό case του Αυγούστου γιατί αναμένουμε να δούμε την τάση...... Υπόσχονται και υπόσχονται αποδόσεις κεφαλαίων. Ιδού.... Οι ισολογισμοί θα δείξουν τάση. Πάντως αν δεν υπάρξει πιστωτική επέκταση και μάλιστα ουσιαστική, αυγά δεν βάφονται. 

Στη συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας εντυπωσίασε ο τρόπος που χειρίστηκε τη "διαδρομή" ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης.

α. Μίλησε για το έργο του

β. Κολάκεψε τον Π. Μυλωνά διότι επέλεξε να αγνοήσει τον Γκίκα Χαρδούβελη. Για τον κ. Μιχαηλίδη μετά από τον αγώνα δρόμου στον οποίον επιδόθηκε ώστε ο κ. Χαρδούβελης να μην λάβει το χρίσμα του προέδρου της ΕΤΕ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μάλλον αναμενόμενη η κολακεία.

Στην Alpha bank ομολογώ ότι δεν αφήνουν τον χρόνο να πάει χαμένος. Η αγορά ακινήτων είναι hot και πράττουν αναλόγως. Έτσι αναζητούν Στρατηγικό εταίρο για την Alpha Αστικά Ακίνητα. Όπως διάβασα σε ανακοίνωση της τράπεζας η εταιρία θα μετατραπεί σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων η οποία μάλιστα θα «προικοδοτηθεί» από τον Όμιλο, με ένα πρόσθετο χαρτοφυλάκιο ακινήτων 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην υλοποίηση των πυλώνων του Project Tomorrow που ανακοινώθηκε στα τέλη Μαρτίου καθώς ολοκληρώθηκαν πλέον οι στόχοι της ΑΜΚ και του Galaxy.

Τώρα, το πρόγραμμα έχει δύο πυλώνες,  ο πρώτος η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην Alpha Αστικά Ακίνητα και ο δεύτερος η δημιουργία της Alpha Real Estate.  Για τη συγκρότησή της θα ενοποιηθεί η άλλη θυγατρική του ομίλου Alpha, η AREMI με τον βραχίονα υπηρεσιών της Alpha Αστικά Ακίνητα. H Alpha Real Estate με προσωπικό άνω των 100 ατόμων θα παρέχει υπηρεσίες τόσο στην Alpha Αστικά ακίνητα όσο και σε άλλους τρίτους πελάτες  

Το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του Project Skyline, όπως ονομάζεται σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίηση του ομίλου στην ανερχόμενη αγορά ακινήτων, προβλέπει ότι ο διεθνής στρατηγικός επενδυτής για την Alpha Αστικά Ακίνητα θα έχει βρεθεί μέχρι το τέλος του έτους ενώ η ενοποίηση με την AREMI πιθανώς και εντός Σεπτεμβρίου.

 Να σημειωθεί ότι πριν την ανακοίνωση, η τραπεζα συγκάλεσε townhall του προσωπικού των δυο εταιρειών και έκανε αναλυτική ενημέρωση, ενώ θα υπάρχει πλήρης  διασφάλιση ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους. 

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προβλέπεται θερμό καλοκαίρι καθώς ακούγεται έντονα ότι έρχεται αξιολόγηση προσωπικού και μάλιστα με νόμο. Αξιολόγηση μέσω της οποίας θα κριθεί για το ποιοι θα μείνουν και το ποιοι θα μετατεθούν σε άλλους φορείς του δημοσίου. Βέβαια κάποιοι υπάλληλοι δεν νοιάζονται αφού έτσι κι αλλιώς τους ίδιους μισθούς θα παίρνουν όπου και να πάνε. Κάποιοι δε, αρνούνται πεισματικά την τελευταία διετία να αναλάβουν θέσεις ευθύνης καθώς τα επιδόματα είναι μικρά για το φόρτο εργασίας που πρέπει να αναλάβουν… Προκειμένου η αξιολόγηση να είναι πραγματική ακούω πως την πλειοψηφία των επιτροπών θα την συστήνουν στελέχη εκτός Κεφαλαιαγοράς που θα διορίζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Και για αύξηση κεφαλαίου και για ομολογιακό δάνειο προχωρά η Autohellas. Ομολογώ όμως ότι μπερδεύομαι όταν βλέπω από τη μια να αγοράζονται και να ακυρώνονται ίδιες μετοχές και από την άλλη να αποφασίζεται να αντληθούν λεφτά από την αγορά. Γιατί το αν αγοράζεις ίδιες μετοχές σημαίνει ότι χρήματα … υπάρχουν και δεν το κάνεις για να … φτιάξεις τιμές αλλά γιατί κερδίζεις περισσότερα από ότι αν τα τοποθετούσες αλλού. Θεωρητικά πάντως η συνέλευση θα δώσει εξουσιοδοτήσεις για αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακό για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αλλά από την άλλη η βιασύνη και η έκτακτη συνέλευση δείχνουν ότι οι κινήσεις θα είναι άμεσες.

Ακούω πως το αθλητικό της ΕΡΤ θα χρειαστεί lifting. Κάποιοι ανέσυραν παλιά τιτιβίσματα από το διαδίκτυο βάσει των οποίων σημαίνοντα πρόσωπα από το αθλητικό της ΕΡΤ "διασκέδαζαν" με το ιατρικό πρόβλημα πρώην πρωθυπουργού συμπεριφορά αντιστοίχως ρατσιστική με το απόφθεγμα του αθλητικογράφου που απολύθηκε για το σχόλιό του όσον αφορά Κορεάτες αθλητές.

Παρασκευή βράδυ μάθαμε ότι έχει ολοκληρωθεί και η συνεργασία της MLS με τον οικονομικό της Διευθυντή. Για το νέο οικονομικό μπορούμε να περιμένουμε. Τι να τον κάνουν άλλωστε…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.