BACKSTORY

Backstory: ΤΧΣ και Alpha, ΠΛΑΘΡΑ και ΗΠΑ, η μετοχή του Νίκα

18-06-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η προοπτική του ΤΧΣ είναι η αποεπένδυση και όχι η δημιουργία ενός sovereign wealth fund που κάποιο αόρατο χέρι θα χρηματοδοτεί, λένε κάποιοι που δεν έχουν και άδικο μιας και όπως και να το κάνουμε απέχουμε από το να γίνουμε Νορβηγία...

Τι θα κάνει το ΤΧΣ στην Alpha Bank; Αν μειώσει τη συμμετοχή του- κάτι το οποίο θα αποφασιστεί εντός των προσεχών ημερών- θα είναι επειδή σημειολογικά θα θελήσει να δώσει το στίγμα της αποεπένδυσης. Έτσι λοιπόν το 11% ή κάτω από αυτό το ποσοστό θα είναι ένα πρώτο σήμα για το κατά πόσον η πρόθεση αποεπένδυσης ισχύει. Σε ότι αφορά την Πειραιώς εκεί τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά διότι το θέμα συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση σχετιζόταν περισσότερο με την επαναιδιωτικοποίηση της τράπεζας και όχι με την αποεπένδυση από την πλευρά του Ταμείου.

Αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος το 'χει κάνει χούι να προβάλει τα αρνητικά στην προσπάθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων για ανάκαμψη. Θυμήθηκε τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ανοίγματα των τραπεζών προς την Κεντρική Κυβέρνηση που οι τράπεζες έχουν επιχειρήσει με βάση και τις νόρμες της ΕΚΤ να τα μειώσουν. Ο τροχός έχει ανακαλυφθεί ιστορικά. Η ΕΚΤ φωνάζει για το θέμα αυτό εδώ και μια διετία και ήδη οι τράπεζες επιχείρησαν να συμμορφωθούν. Μετά ωστόσο ήρθαν ο covid, οι πεταλούδες και η έκθεση της ΤτΕ. Βέβαια κάποιος μπορεί να πει πως η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως. Σωστό και αυτό.

Και για να μην το ξεχάσω, εκείνος ο κανονισμός της Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζεται; Ετοιμάζεται δεν ετοιμάζεται πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι πως έχει δρομολογηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο προβλέπονται σημαντικές αλλαγές που μπορεί και να μην ικανοποιούν τη διοίκηση της Επιτροπής.

Πολύ με μπερδεύει η ιστορία της πώλησης του εργοστασίου της Πλαστικά Θράκης στις ΗΠΑ η οποία έκλεισε ένα χρόνο από τότε που ανακοινώθηκε και είχε καταληκτική προθεσμία υλοποίησης την 15 Ιουνίου 2021. Και με μπερδεύει διότι ενώ έχει πάρει καλές εξασφαλίσεις η εισηγμένη έδωσε άλλες δύο μήνες για να καταβληθούν τα υπολειπόμενα 3,5 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα. Αφήστε την αιτιολογία ότι αργεί η αναχρηματοδότηση του αγοραστή από την Τράπεζα. Τέτοιοι ρυθμοί αναχρηματοδότησης ούτε στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.

Επί τη ευκαιρία έχει καταλάβει κανένας τι θα γίνει με τη ΝΙΚΑΣ. Πως θα πουληθεί, και κυρίως σε ποιον από την Chipita, τι θα γίνει με τα δάνεια που έχει εγγυηθεί η Chipita. Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Από την άλλη οι αρχές πρέπει να το παρακολουθήσουν το θέμα διότι δεν μπορεί να γίνονται ασανσεράκια με τη μετοχή και κάποιοι να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Και εν πάση περιπτώσει αποτελεί ένα βασανιστικό ερώτημα αν και κατά πόσο η «ετικέτα» Θεοδωρόπουλος προκαλεί δέος στους επόπτες. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος δεν θα προστεθεί και το… σοκ δίπλα στο δέος.

Πολλές εμφανίζεται να είναι οι περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών που έχουν ζητήματα τα οποία και κρύβουν κάτω από το χαλί. Επανέρχομαι λεπτομερώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:38

Nvidia: Πλησιάζει αποτίμηση 6 τρισ. δολαρίων - Εκτόξευση 20% της μετοχής σε επτά ημέρες

21:23

Απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς

21:06

Στάρμερ σε Στρίτινγκ: Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στο πολιτικό χάος

20:59

Revolut: Εξετάζει τη δημιουργία μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής σε Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

20:41

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Συνοριοφυλακής Μάικλ Μπανκς

20:33

Τραμπ: Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 200 αεροσκάφη Boeing

20:18

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μαρινάκης όπως φαίνεται ανέλαβε συνήγορος του κ. Γεωργιάδη»

20:05

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι

20:03

Χωρίς ρεύμα η Κούβα - Εξετάζει πρόταση βοήθειας 100 εκατ. δολ. των ΗΠΑ

19:51

ΑΔΜΗΕ: Στο 1 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ

19:43

Τραμπ: Ο Σι δεν θα στείλει όπλα στο Ιράν - Προσέφερε βοήθεια για τα Στενά του Ορμούζ

19:33

Η σημασία του έργου GREGY για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας

19:28

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές σε αυστηρώς πολιτικό φόντο

19:03

Πληθωρισμός: Η «καμπάνα» από το Βέλγιο που ήχησε σε όλη την Ευρωζώνη

18:57

ΔΑΑ: Σε διαπραγμάτευση από την Παρασκευή οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:44

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για την Ενέργεια αύριο στην Αθήνα

18:26

Βρετανία: Ο Στάρμερ έχει την στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνει η υπουργός Παιδείας

18:05

Το Ισραήλ κινείται νομικά κατά των NYT μετά από άρθρο περί εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.300 ο Γενικός Δείκτης, με τραπεζικό άλμα

17:56

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 293 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 140 εκατ. τα καθαρά κέρδη

17:46

Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): «Κλειδί οι υποδομές και η σταθερότητα για την ενεργειακή ασφάλεια»

17:35

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας

17:24

Ρωσία: «Η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία»

17:15

«Πράσινο φως» στην επένδυση παραγωγής γαλλίου από το υπ. Ανάπτυξης

17:08

Μπέσεντ: Ο Τραμπ θα μιλήσει περισσότερο για την Ταϊβάν μέσα «στις επόμενες ημέρες»

17:06

Επέστρεψε στην κερδοφορία η Klarna στο πρώτο τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο τζίρος

17:00

Wall Street: Το ράλι της Cisco ωθεί τον Dow ξανά πάνω από τις 50.000 μονάδες

16:57

Τουρκία: Απέπλευσε για τη Γάζα ο τρίτος κατά σειρά στολίσκος Global Sumud

16:54

Μακρόν: «Δείγμα της ρωσικής υποκρισίας οι τελευταίες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας»

16:46

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων