BACKSTORY

Backstory: ΤΧΣ και Alpha, ΠΛΑΘΡΑ και ΗΠΑ, η μετοχή του Νίκα

18-06-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η προοπτική του ΤΧΣ είναι η αποεπένδυση και όχι η δημιουργία ενός sovereign wealth fund που κάποιο αόρατο χέρι θα χρηματοδοτεί, λένε κάποιοι που δεν έχουν και άδικο μιας και όπως και να το κάνουμε απέχουμε από το να γίνουμε Νορβηγία...

Τι θα κάνει το ΤΧΣ στην Alpha Bank; Αν μειώσει τη συμμετοχή του- κάτι το οποίο θα αποφασιστεί εντός των προσεχών ημερών- θα είναι επειδή σημειολογικά θα θελήσει να δώσει το στίγμα της αποεπένδυσης. Έτσι λοιπόν το 11% ή κάτω από αυτό το ποσοστό θα είναι ένα πρώτο σήμα για το κατά πόσον η πρόθεση αποεπένδυσης ισχύει. Σε ότι αφορά την Πειραιώς εκεί τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά διότι το θέμα συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση σχετιζόταν περισσότερο με την επαναιδιωτικοποίηση της τράπεζας και όχι με την αποεπένδυση από την πλευρά του Ταμείου.

Αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος το 'χει κάνει χούι να προβάλει τα αρνητικά στην προσπάθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων για ανάκαμψη. Θυμήθηκε τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ανοίγματα των τραπεζών προς την Κεντρική Κυβέρνηση που οι τράπεζες έχουν επιχειρήσει με βάση και τις νόρμες της ΕΚΤ να τα μειώσουν. Ο τροχός έχει ανακαλυφθεί ιστορικά. Η ΕΚΤ φωνάζει για το θέμα αυτό εδώ και μια διετία και ήδη οι τράπεζες επιχείρησαν να συμμορφωθούν. Μετά ωστόσο ήρθαν ο covid, οι πεταλούδες και η έκθεση της ΤτΕ. Βέβαια κάποιος μπορεί να πει πως η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως. Σωστό και αυτό.

Και για να μην το ξεχάσω, εκείνος ο κανονισμός της Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζεται; Ετοιμάζεται δεν ετοιμάζεται πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι πως έχει δρομολογηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο προβλέπονται σημαντικές αλλαγές που μπορεί και να μην ικανοποιούν τη διοίκηση της Επιτροπής.

Πολύ με μπερδεύει η ιστορία της πώλησης του εργοστασίου της Πλαστικά Θράκης στις ΗΠΑ η οποία έκλεισε ένα χρόνο από τότε που ανακοινώθηκε και είχε καταληκτική προθεσμία υλοποίησης την 15 Ιουνίου 2021. Και με μπερδεύει διότι ενώ έχει πάρει καλές εξασφαλίσεις η εισηγμένη έδωσε άλλες δύο μήνες για να καταβληθούν τα υπολειπόμενα 3,5 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα. Αφήστε την αιτιολογία ότι αργεί η αναχρηματοδότηση του αγοραστή από την Τράπεζα. Τέτοιοι ρυθμοί αναχρηματοδότησης ούτε στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.

Επί τη ευκαιρία έχει καταλάβει κανένας τι θα γίνει με τη ΝΙΚΑΣ. Πως θα πουληθεί, και κυρίως σε ποιον από την Chipita, τι θα γίνει με τα δάνεια που έχει εγγυηθεί η Chipita. Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Από την άλλη οι αρχές πρέπει να το παρακολουθήσουν το θέμα διότι δεν μπορεί να γίνονται ασανσεράκια με τη μετοχή και κάποιοι να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Και εν πάση περιπτώσει αποτελεί ένα βασανιστικό ερώτημα αν και κατά πόσο η «ετικέτα» Θεοδωρόπουλος προκαλεί δέος στους επόπτες. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος δεν θα προστεθεί και το… σοκ δίπλα στο δέος.

Πολλές εμφανίζεται να είναι οι περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών που έχουν ζητήματα τα οποία και κρύβουν κάτω από το χαλί. Επανέρχομαι λεπτομερώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:24

Ξανά στην «επίθεση» η Paramount: Νέα προσφορά 2,8 δισ. για να «σπάσει» το deal Warner-Netflix

18:13

ΧΑ: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί

17:56

Ευρώπη Ασφαλιστική: Άλμα 30% στα κέρδη του 2025 - Αύξηση 25,6% στην παραγωγή ασφαλίστρων

17:52

Στην Άγκυρα την Τετάρτη ο Μητσοτάκης: Στις 14.15 η συνάντηση με Ερντογάν

17:49

Real Consulting: Πώς μοιράζονται τα ποσοστά στους νέους μετόχους

17:39

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους - Τσιάρας: Στόχος μας η εκρίζωση της ευλογιάς

17:34

ΕΝΟΤΗΤΑ: Αναβολή συνεδρίου και νέα εξάμηνη διοίκηση στη ΓΣΕΕ με αποχή εμπλεκόμενων εκπροσώπων

17:31

Κομισιόν: Σχέδιο δράσης κατά του κυβερνοεκφοβισμού - Εφαρμογή για τα θύματα cyberbullying

17:26

ΟΔΔΗΧ: Επανέκδοση 10ετούς ομολόγου μέσω δημοπρασίας

17:17

Αγγελάκης: Υλοποιείται επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ

17:13

Super Bowl: Η Celimar Rivera Cosme έκανε τους κωφούς θαυμαστές του Bad Bunny να χορέψουν

16:56

Βελτιώθηκε η θέση της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς - Άλμα 11 θέσεων από το 2018

16:55

Σύνοδος Κορυφής χωρίς επίσημα συμπεράσματα αλλά εξαιρετικά κρίσιμη ως την επόμενη

16:53

Μικτά πρόσημα στη Wall Street - Νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones, πιέσεις για Nasdaq

16:43

Υπ. Ανάπτυξης: Σύσταση ομάδας για την ορθή τήρηση επιβολής κυρώσεων από το ΓΕΜΗ

16:42

ΕΛΤΑ: Τα 11 πρώτα καταστήματα που μετασχηματίζονται, όλο το νέο πλάνο - Aναλυτικός χάρτης

16:36

Market In για πρόστιμο ΔΙΜΕΑ: «Η πολιτεία να σταματήσει να στοχοποιεί τα σούπερ μάρκετ»

16:34

Allwyn - ΟΠΑΠ: Ισχυρή υποστήριξη των μετόχων στη συνένωση, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

16:28

Δένδιας: Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και τη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

16:25

Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

16:24

Η Ρωσία επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στο Telegram - «Το χρησιμοποιούν για τρομοκρατικούς σκοπούς»

16:20

Κάλας: Η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει στη Ρωσία τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου

16:15

Όταν η στήριξη γίνεται πράξη: η bwin και η Αμυμώνη ενώνουν δυνάμεις

15:57

Στις ΗΠΑ αύριο ο Νετανιάχου για τη συνάντηση με Τραμπ - «Πρώτο θέμα στην ατζέντα το Ιράν»

15:48

Πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω ανήλικων τέκνων - Ευνοϊκή ρύθμιση μόνο για γυναίκες και χήρους πατέρες

15:40

Alphabet: Σχεδιάζει το «ομόλογο του αιώνα» - To πρώτο 100ετές από την εποχή της dot-com

15:20

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί ζελεδάκια που περιέχουν μουσκιμόλη

15:17

HMVO: Ο ελληνικός οργανισμός που προστατεύει 6.606 γνήσια φαρμακευτικά σκευάσματα της εγχώριας αγοράς

15:16

ΕΟΦ: Νέα ανάκληση παρτίδων προϊόντων βρεφικού γάλακτος

15:12

Χατζηδάκης: H κοσμοπλημμύρα στο ΟΑΚΑ επιβεβαιώνει τη σταθερή στήριξη των πολιτών στη ΝΔ