BACKSTORY

Backstory: ΤΧΣ και Alpha, ΠΛΑΘΡΑ και ΗΠΑ, η μετοχή του Νίκα

18-06-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η προοπτική του ΤΧΣ είναι η αποεπένδυση και όχι η δημιουργία ενός sovereign wealth fund που κάποιο αόρατο χέρι θα χρηματοδοτεί, λένε κάποιοι που δεν έχουν και άδικο μιας και όπως και να το κάνουμε απέχουμε από το να γίνουμε Νορβηγία...

Τι θα κάνει το ΤΧΣ στην Alpha Bank; Αν μειώσει τη συμμετοχή του- κάτι το οποίο θα αποφασιστεί εντός των προσεχών ημερών- θα είναι επειδή σημειολογικά θα θελήσει να δώσει το στίγμα της αποεπένδυσης. Έτσι λοιπόν το 11% ή κάτω από αυτό το ποσοστό θα είναι ένα πρώτο σήμα για το κατά πόσον η πρόθεση αποεπένδυσης ισχύει. Σε ότι αφορά την Πειραιώς εκεί τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά διότι το θέμα συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση σχετιζόταν περισσότερο με την επαναιδιωτικοποίηση της τράπεζας και όχι με την αποεπένδυση από την πλευρά του Ταμείου.

Αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος το 'χει κάνει χούι να προβάλει τα αρνητικά στην προσπάθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων για ανάκαμψη. Θυμήθηκε τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ανοίγματα των τραπεζών προς την Κεντρική Κυβέρνηση που οι τράπεζες έχουν επιχειρήσει με βάση και τις νόρμες της ΕΚΤ να τα μειώσουν. Ο τροχός έχει ανακαλυφθεί ιστορικά. Η ΕΚΤ φωνάζει για το θέμα αυτό εδώ και μια διετία και ήδη οι τράπεζες επιχείρησαν να συμμορφωθούν. Μετά ωστόσο ήρθαν ο covid, οι πεταλούδες και η έκθεση της ΤτΕ. Βέβαια κάποιος μπορεί να πει πως η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως. Σωστό και αυτό.

Και για να μην το ξεχάσω, εκείνος ο κανονισμός της Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζεται; Ετοιμάζεται δεν ετοιμάζεται πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι πως έχει δρομολογηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο προβλέπονται σημαντικές αλλαγές που μπορεί και να μην ικανοποιούν τη διοίκηση της Επιτροπής.

Πολύ με μπερδεύει η ιστορία της πώλησης του εργοστασίου της Πλαστικά Θράκης στις ΗΠΑ η οποία έκλεισε ένα χρόνο από τότε που ανακοινώθηκε και είχε καταληκτική προθεσμία υλοποίησης την 15 Ιουνίου 2021. Και με μπερδεύει διότι ενώ έχει πάρει καλές εξασφαλίσεις η εισηγμένη έδωσε άλλες δύο μήνες για να καταβληθούν τα υπολειπόμενα 3,5 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα. Αφήστε την αιτιολογία ότι αργεί η αναχρηματοδότηση του αγοραστή από την Τράπεζα. Τέτοιοι ρυθμοί αναχρηματοδότησης ούτε στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.

Επί τη ευκαιρία έχει καταλάβει κανένας τι θα γίνει με τη ΝΙΚΑΣ. Πως θα πουληθεί, και κυρίως σε ποιον από την Chipita, τι θα γίνει με τα δάνεια που έχει εγγυηθεί η Chipita. Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Από την άλλη οι αρχές πρέπει να το παρακολουθήσουν το θέμα διότι δεν μπορεί να γίνονται ασανσεράκια με τη μετοχή και κάποιοι να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Και εν πάση περιπτώσει αποτελεί ένα βασανιστικό ερώτημα αν και κατά πόσο η «ετικέτα» Θεοδωρόπουλος προκαλεί δέος στους επόπτες. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος δεν θα προστεθεί και το… σοκ δίπλα στο δέος.

Πολλές εμφανίζεται να είναι οι περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών που έχουν ζητήματα τα οποία και κρύβουν κάτω από το χαλί. Επανέρχομαι λεπτομερώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Χαρακόπουλος: Να αντιμετωπίσουμε οριστικά τις παθογένειες που πλήγωσαν τον αγροτικό κόσμο

23:36

Δύο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στην Αττική

23:15

Ρόδος: Οι αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών στο επίκεντρο συναντήσεων του υφυπ. Ανάπτυξης Λ. Τσαβδαρίδη

22:46

Ισραήλ: Καταγγέλλει ένα κύμα αντισημιτισμού στην Ολλανδία

22:18

Μενδώνη: Τώρα, ο Πολιτισμός και οι εκφάνσεις του εντάσσονται στην προληπτική και θεραπευτική αγωγή της ψυχικής υγείας

21:47

Ρέθυμνο: Σύλληψη 42χρονου που εμπορευόταν βιομηχανική κάννναβη

21:18

Βουλή Προς κύρωση το ελληνοσερβικό Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας

21:04

Ιταλία: Διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση αφορικά με τη δυνατότητα χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

20:50

Ιράν: Καλεί τις γειτονικές του χώρες να «εκδιώξουν» τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Μέση Ανατολή

20:32

Αραγτσί: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν Μοτζταμπά Χαμενεΐ

20:27

Μαρινάκης: Η τοξικότητα και το μίσος τους δεν έχουν όρια

20:20

Οδηγία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ιράκ προς Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα

20:06

Κικίλιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου

19:58

Ιράν: Τουλάχιστον 15 νεκροί από βομβαρδισμό εργοστασίου στο Ισφαχάν

19:53

Κρήτη: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας Χανίων

19:26

Γερμανία: Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας

19:00

Ινδία: Πώς ο πόλεμος βάζει τρικλοποδιά στο Σχέδιο Β της ΕΕ έναντι της Κίνας

18:46

Μασκ: Σε επτά ημέρες ξεκινά το γιγαντιαίο εργοστάσιο τσιπ AI της Tesla

18:39

Πιερρακάκης: Η Κρήτη συνδυάζει ισχυρή παραγωγική βάση, έντονη εξωστρέφεια και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης

18:24

Λίβανος: Τουλάχιστον 826 νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα από τη 2α Μαρτίου

18:14

Μνημόνιο συνεργασίας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στη διαχείριση υδάτων

17:55

Θεοδωρικάκος: Αδελφικές οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας- Το διμερές εμπόριο είναι στα 5,4 δισ. ευρώ

17:00

Λογαριασμοί ρεύματος: Γιατί η ενεργειακή κρίση δεν φέρνει πίσω τον «φθηνό» λιγνίτη

16:56

Έκκληση Τραμπ προς πάσα κατεύθυνση: Στείλτε πολεμικά πλοία να ανοίξουμε το Στενό του Ορμούζ

16:43

Ισραήλ: Ο πόλεμος κατά του Ιράν εισέρχεται σε μια αποφασιστική φάση

16:26

Fed: Η επόμενη κίνηση της θα μπορούσε να είναι μια αδιανόητη αύξηση επιτοκίων;

16:03

Θεσσαλονίκη: Προθεσμία για την Τρίτη έλαβε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου

15:46

Μακρόν: Καλεί το Ισραήλ σε απευθείας συνομιλίες με τον Λίβανο

15:31

Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου

15:22

Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την οικονομία μόνο με όρους παρόντος αλλά και με όρους μέλλοντος