BACKSTORY

Backstory: ΤΧΣ και Alpha, ΠΛΑΘΡΑ και ΗΠΑ, η μετοχή του Νίκα

18-06-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η προοπτική του ΤΧΣ είναι η αποεπένδυση και όχι η δημιουργία ενός sovereign wealth fund που κάποιο αόρατο χέρι θα χρηματοδοτεί, λένε κάποιοι που δεν έχουν και άδικο μιας και όπως και να το κάνουμε απέχουμε από το να γίνουμε Νορβηγία...

Τι θα κάνει το ΤΧΣ στην Alpha Bank; Αν μειώσει τη συμμετοχή του- κάτι το οποίο θα αποφασιστεί εντός των προσεχών ημερών- θα είναι επειδή σημειολογικά θα θελήσει να δώσει το στίγμα της αποεπένδυσης. Έτσι λοιπόν το 11% ή κάτω από αυτό το ποσοστό θα είναι ένα πρώτο σήμα για το κατά πόσον η πρόθεση αποεπένδυσης ισχύει. Σε ότι αφορά την Πειραιώς εκεί τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά διότι το θέμα συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση σχετιζόταν περισσότερο με την επαναιδιωτικοποίηση της τράπεζας και όχι με την αποεπένδυση από την πλευρά του Ταμείου.

Αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος το 'χει κάνει χούι να προβάλει τα αρνητικά στην προσπάθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων για ανάκαμψη. Θυμήθηκε τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ανοίγματα των τραπεζών προς την Κεντρική Κυβέρνηση που οι τράπεζες έχουν επιχειρήσει με βάση και τις νόρμες της ΕΚΤ να τα μειώσουν. Ο τροχός έχει ανακαλυφθεί ιστορικά. Η ΕΚΤ φωνάζει για το θέμα αυτό εδώ και μια διετία και ήδη οι τράπεζες επιχείρησαν να συμμορφωθούν. Μετά ωστόσο ήρθαν ο covid, οι πεταλούδες και η έκθεση της ΤτΕ. Βέβαια κάποιος μπορεί να πει πως η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως. Σωστό και αυτό.

Και για να μην το ξεχάσω, εκείνος ο κανονισμός της Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζεται; Ετοιμάζεται δεν ετοιμάζεται πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι πως έχει δρομολογηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο προβλέπονται σημαντικές αλλαγές που μπορεί και να μην ικανοποιούν τη διοίκηση της Επιτροπής.

Πολύ με μπερδεύει η ιστορία της πώλησης του εργοστασίου της Πλαστικά Θράκης στις ΗΠΑ η οποία έκλεισε ένα χρόνο από τότε που ανακοινώθηκε και είχε καταληκτική προθεσμία υλοποίησης την 15 Ιουνίου 2021. Και με μπερδεύει διότι ενώ έχει πάρει καλές εξασφαλίσεις η εισηγμένη έδωσε άλλες δύο μήνες για να καταβληθούν τα υπολειπόμενα 3,5 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα. Αφήστε την αιτιολογία ότι αργεί η αναχρηματοδότηση του αγοραστή από την Τράπεζα. Τέτοιοι ρυθμοί αναχρηματοδότησης ούτε στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.

Επί τη ευκαιρία έχει καταλάβει κανένας τι θα γίνει με τη ΝΙΚΑΣ. Πως θα πουληθεί, και κυρίως σε ποιον από την Chipita, τι θα γίνει με τα δάνεια που έχει εγγυηθεί η Chipita. Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Από την άλλη οι αρχές πρέπει να το παρακολουθήσουν το θέμα διότι δεν μπορεί να γίνονται ασανσεράκια με τη μετοχή και κάποιοι να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Και εν πάση περιπτώσει αποτελεί ένα βασανιστικό ερώτημα αν και κατά πόσο η «ετικέτα» Θεοδωρόπουλος προκαλεί δέος στους επόπτες. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος δεν θα προστεθεί και το… σοκ δίπλα στο δέος.

Πολλές εμφανίζεται να είναι οι περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών που έχουν ζητήματα τα οποία και κρύβουν κάτω από το χαλί. Επανέρχομαι λεπτομερώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Σαουδική Αραβία: Ανακοίνωσε μεγάλες επενδύσεις στη Συρία

23:35

Αλγερία: Ενεργοποίησε τη διαδικασία ακύρωσης της συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών με το Αμπού Ντάμπι

23:16

Λασίθι: Τρεις συλλήψεις για εκβίαση και πρόκληση σωματικών βλαβών

22:49

Ουκρανία: Τα πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

22:17

Ηράκλειο: Σύλληψη 30χρονου που είχε στο σπίτι του 2,5 κιλά κάνναβης και δενδρύλλια

22:16

Ρωσία: Δύο ύποπτοι στην απόπειρα δολοφονίας υψηλόβαθμου Ρώσου στρατιωτικού «θα ανακριθούν σύντομα»

21:18

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 66χρονος με ναρκωτικά, όπλα και πυρομαχικά

21:00

Σκάνδαλο Έπστιν: Ο Ζακ Λανγκ παραιτήθηκε από το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου

20:45

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για το νέο όνομα του κόμματος

20:39

Χίος: Παιδιά με πολλαπλά κατάγματα που τραυματίστηκαν στο τραγικό ναυάγιο μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων

20:35

Απειλητικό τηλεφώνημα για εκρηκτικό μηχανισμό στην ΕΡΤ

20:18

Τραμπ: Υποστηρίζει την συγχώνευση μεταξύ Nexstar Media - Tegna

20:04

Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης νεκρός από τις πλημμύρες

19:52

Δανία: Η κατάσταση με τις ΗΠΑ για τη Γροιλανδία έχει βελτιωθεί όμως η κρίση δεν έχει τελειώσει

19:41

Τσίπρας: Βρίσκομαι ξανά εδώ, για να σας καλέσω να αρματώσουμε το πλοίο για νέα ταξίδια

19:21

Έβρος: Άνοιγμα των θυροφραγμάτων στο Πύθιο με τη στάθμη των υδάτων πάνω από τα όρια του συναγερμού

19:00

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έφτασε να φοβίζει τους κολοσσούς του software

18:54

Δένδιας: Συμμετείχε στο 1ο «The India - EUForum» στο Νέο Δελχί

18:41

Ιταλία: Η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο κοντά στη Μπολόνια

18:28

Σκέρτσος: Είναι η Ελλάδα μια αφιλόξενη χώρα για τους νέους;

18:19

Πιερρακάκης: Η έλλειψη αποτελεσματικότητας διαβρώνει την εμπιστοσύνη στις κοινωνίες

18:08

Ανδρουλάκης: Έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε κάθε όψη του ζητήματος της στέγασης

17:54

Υπ. Παιδείας για επεισόδια: Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ πρέπει εντός 48 ωρών να αποτυπώσουν τις ενέργειες τους

17:42

Anthropic: Αναμένεται να αντλήσει πάνω από 20 δισ. δολάρια χρηματοδότησης

17:17

Μαρινάκης: Διαχρονικά αναγκαίος ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας

17:00

Εστίαση: Εναλλακτικούς τρόπους αύξησης τζίρου και μεριδίων αναζητούν οι επιχειρήσεις

16:56

Παπασταύρου: Στόχος της συνεργασίας ΥΠΕΝ - Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας

16:47

Πλεύρης: Επί της αρχής, εμπιστεύομαι την έκθεση του Λιμενικού για το δυστύχημα και όχι τους διακινητές

16:40

Τσουκαλάς: Γιατί δεν εφαρμόζει ο πρωθυπουργός την απόφαση του ΣτΕ που υποχρεώνει την κυβέρνηση να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη;

16:10

Bitcoin και υπερτιμημένες τεχνολογικές μετοχές γεννούν ανησυχίες στους επενδυτές