BACKSTORY

Backstory: ΤΧΣ και Alpha, ΠΛΑΘΡΑ και ΗΠΑ, η μετοχή του Νίκα

18-06-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η προοπτική του ΤΧΣ είναι η αποεπένδυση και όχι η δημιουργία ενός sovereign wealth fund που κάποιο αόρατο χέρι θα χρηματοδοτεί, λένε κάποιοι που δεν έχουν και άδικο μιας και όπως και να το κάνουμε απέχουμε από το να γίνουμε Νορβηγία...

Τι θα κάνει το ΤΧΣ στην Alpha Bank; Αν μειώσει τη συμμετοχή του- κάτι το οποίο θα αποφασιστεί εντός των προσεχών ημερών- θα είναι επειδή σημειολογικά θα θελήσει να δώσει το στίγμα της αποεπένδυσης. Έτσι λοιπόν το 11% ή κάτω από αυτό το ποσοστό θα είναι ένα πρώτο σήμα για το κατά πόσον η πρόθεση αποεπένδυσης ισχύει. Σε ότι αφορά την Πειραιώς εκεί τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά διότι το θέμα συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση σχετιζόταν περισσότερο με την επαναιδιωτικοποίηση της τράπεζας και όχι με την αποεπένδυση από την πλευρά του Ταμείου.

Αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος το 'χει κάνει χούι να προβάλει τα αρνητικά στην προσπάθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων για ανάκαμψη. Θυμήθηκε τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ανοίγματα των τραπεζών προς την Κεντρική Κυβέρνηση που οι τράπεζες έχουν επιχειρήσει με βάση και τις νόρμες της ΕΚΤ να τα μειώσουν. Ο τροχός έχει ανακαλυφθεί ιστορικά. Η ΕΚΤ φωνάζει για το θέμα αυτό εδώ και μια διετία και ήδη οι τράπεζες επιχείρησαν να συμμορφωθούν. Μετά ωστόσο ήρθαν ο covid, οι πεταλούδες και η έκθεση της ΤτΕ. Βέβαια κάποιος μπορεί να πει πως η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως. Σωστό και αυτό.

Και για να μην το ξεχάσω, εκείνος ο κανονισμός της Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζεται; Ετοιμάζεται δεν ετοιμάζεται πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι πως έχει δρομολογηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο προβλέπονται σημαντικές αλλαγές που μπορεί και να μην ικανοποιούν τη διοίκηση της Επιτροπής.

Πολύ με μπερδεύει η ιστορία της πώλησης του εργοστασίου της Πλαστικά Θράκης στις ΗΠΑ η οποία έκλεισε ένα χρόνο από τότε που ανακοινώθηκε και είχε καταληκτική προθεσμία υλοποίησης την 15 Ιουνίου 2021. Και με μπερδεύει διότι ενώ έχει πάρει καλές εξασφαλίσεις η εισηγμένη έδωσε άλλες δύο μήνες για να καταβληθούν τα υπολειπόμενα 3,5 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα. Αφήστε την αιτιολογία ότι αργεί η αναχρηματοδότηση του αγοραστή από την Τράπεζα. Τέτοιοι ρυθμοί αναχρηματοδότησης ούτε στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.

Επί τη ευκαιρία έχει καταλάβει κανένας τι θα γίνει με τη ΝΙΚΑΣ. Πως θα πουληθεί, και κυρίως σε ποιον από την Chipita, τι θα γίνει με τα δάνεια που έχει εγγυηθεί η Chipita. Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Από την άλλη οι αρχές πρέπει να το παρακολουθήσουν το θέμα διότι δεν μπορεί να γίνονται ασανσεράκια με τη μετοχή και κάποιοι να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Και εν πάση περιπτώσει αποτελεί ένα βασανιστικό ερώτημα αν και κατά πόσο η «ετικέτα» Θεοδωρόπουλος προκαλεί δέος στους επόπτες. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος δεν θα προστεθεί και το… σοκ δίπλα στο δέος.

Πολλές εμφανίζεται να είναι οι περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών που έχουν ζητήματα τα οποία και κρύβουν κάτω από το χαλί. Επανέρχομαι λεπτομερώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: «Τρομοκρατική οργάνωση» οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία

23:45

Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

23:35

Ιράν: Οι νεκροί έφτασαν τους 2.003, σύμφωνα με ακτιβιστές

23:26

Η Μαρία Καρυστιανού παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών

23:19

Παλαιστίνη: Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές στη Γάζα

23:10

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street - Η JP Morgan «τράβηξε» προς τα κάτω τον S&P 500

22:49

Γερμανία: Χαμηλά τα ποσοστά απασχόλησης των προσφύγων

22:37

Κέρδη άνω του 2% για το πετρέλαιο ελέω Ιράν

22:24

Κυρανάκης: Νέες υποδομές, τρένα και σταθμοί το τρίπτυχο στον σιδηρόδρομο

22:05

Ανακοίνωση της ευρωομάδας της ΝΔ - Απάντηση στην παραπληροφόρηση και τον λαϊκισμό

21:50

Η Volkswagen παρέδωσε 4,73 εκατ. οχήματα παγκοσμίως το 2025

21:36

Κλήρωση Eurojackpot 13/01/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:35

Νέα ιστορικά υψηλά για χρυσό και ασήμι με φόντο Fed και πληθωρισμό

21:30

Ρωσία: Η Μόσχα ανέλαβε τον έλεγχο τεσσάρων εργοστασίων της δανικής αλυσίδας Rockwool

21:16

Εθνική Τράπεζα: Αγορά 320.000 ιδίων μετοχών από 2/1 έως 12/1/2026

21:15

Νιγηρία: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσουν στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών

21:10

Έλτον: Ολοκληρώθηκε η πώληση των εγκαταστάσεων της θυγατρικής της στη Βουλγαρία

21:02

Επαφές Χρ. Δήμα στις Βρυξέλλες για την αεροναυτιλία

20:59

ΔΑΑ: Ο Παναγιώτης Ταμπούρλος νέο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

20:50

ΗΠΑ: Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον αρνούνται να καταθέσουν στη Βουλή για την υπόθεση Έπστιν

20:35

Την Τετάρτη η νέα σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών

20:23

Στον έλεγχο των deepfake που δημιουργούνται με AI στοχεύει η Ισπανία

20:20

Χατζηδάκης: Βελτιώσεις σε τρία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου

20:09

Ερφάν Σολτάνι: Ποιος είναι ο 26χρονος διαδηλωτής που θα εκτελεστεί αύριο στο Ιράν

19:54

Μητσοτάκης για αγρότες: Βελτιώσεις σε πετρέλαιο-ρεύμα, επιτάχυνση αποζημιώσεων - «Δε θα ανεχθούμε εκβιασμούς»

19:42

Iταλία: «Οι ιρανικές αρχές να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων του λαού»

19:29

Τι αναφέρει το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής για το blackout σε συχνότητες του FIR Αθηνών

19:16

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα άνω του 5% για την Orsted

19:07

Συρία: Διαδηλώσεις Κούρδων στα βορειοανατολικά με αφορμή τις αιματηρές συγκρούσεις στο Χαλέπι

18:58

Ιράν: Η εισαγγελία απειλεί τους «ταραξίες» με διώξεις που επισύρουν τη θανατική ποινή