BACKSTORY

Το ασφαλιστικό της Eurobank και τα new entry στο Πλαίσιο

11-06-2021 | 07:34
Μοιράσου το

Επιστολή απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank στους εργαζόμενους για την ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης. Για την ακρίβεια το Ταμείο δεν ιδρύθηκε αλλά όπως αναφέρει και ο ίδιος  στην επιστολή… ξεκινάμε. Η έναρξη ενός επαγγελματικού ταμείου θα πρέπει να διαμορφώνει συνθήκες ξεκάθαρες για  τις προϋποθέσεις ένταξης των εργαζομένων  εισφορές εργοδότη καις εργαζομένων και κυρίως τις προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να λάβει  από το Ταμείο.

Στην επιστολή αναφέρεται εφάπαξ ποσό συνταξιοδότησης. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Επίσης από την επιστολή προκύπτει ότι θα διακοπούν τα ασφαλιστήρια προγράμματα που έχει σήμερα η Eurobank. Θα διακοπούν  και μάλιστα με επιστροφή εισφορών προσαυξημένων με τυχόν αποδόσεις. Ο CEO αναφέρεται σε 20% έως 30% αλλά δεν διευκρινίζεται πώς προκύπτει κάτι τέτοιο. Όσοι λοιπόν εργαζόμενοι ανέμεναν συνταξιοδότηση στη λήξη των προγραμμάτων θα πρέπει να μεταβάλουν προγραμματισμό. Και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί για όσους είναι σχετικά κοντά στη σύνταξη με δεδομένο πως η Eurobank μάλλον δεν προγραμματίζει- άμεσα τουλάχιστον νέα εθελουσία σε αντίθεση με Alpha Bank, Εθνική αλλά και Πειραιώς.

Ας σημειωθεί πως σε αυτή τη φάση λειτουργίας των συστημικών τραπεζών υφίσταται ένα επαγγελματικό ταμείο και αυτό είναι της Τράπεζας Πειραιώς του οποίου η λειτουργία ας σημειωθεί πως ανακοινώθηκε όταν αυτό ήταν έτοιμο.

Καλά, με αυτά που «σκιαγραφήθηκαν» χθες στη Wall Street Journal, να ξέρετε πως δυσαρέσκεια εξέφρασε και η κυβέρνηση για το αν δηλαδή έπρεπε να καταστεί γνωστό πως ο μέτοχος Paulson δεν προτίθετο να μπει στην αύξηση.

Και μόλις αυτό έγινε γνωστό, δηλαδή και η μη πρόθεση Paulson για συμμετοχή αλλά κυρίως η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης, μάλλον η πρόθεση γλύκανε προς το ναι.... Δεν ξέρω αν θα είναι ναι ή όχι τελικά αλλά λίγο ενδιαφέρει και την αγορά και τελικώς και την τράπεζα μιας και οι πραγματικά πρόθυμοι να τοποθετηθούν είναι και πολλοί και ισχυροί. Επομένως ο μεγαλομέτοχος Paulson ας βρει το μετρητό να μετέχει ή αλλιώς ας χάσει το ποσοστό του ή κομμάτι αυτού.

Άσχετο με τα παραπάνω: Ο μεγαλύτερος ίσως βιομήχανος της χώρας ιστορικά, ο Μποδοσάκης, συνήθιζε να λέει ότι «δεν τα βάζεις ποτέ με το γκουβέρνο». 

Τους 12.000 ξεπέρασαν όσοι εισήλθαν στην πλατφόρμα για εξωδικαστικό συμβιβασμό και έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν τις σχετικές αιτήσεις. Το μέγεθος είναι εξαιρετικά μεγάλο με δεδομένη τη λειτουργία της πλατφόρμας για ένα μοναδικό δεκαήμερο. Φαίνεται πως κάποιοι περίμεναν από καιρό τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προκειμένου να διευθετήσουν τα χρέη τους. Άλλωστε η πανδημία βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολλά χρέη δεν πληρώθηκαν και δεν έγιναν απαιτητά. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα και να κουρευτούν και να πληρωθούν.

Έχω κουραστεί να ακούω για περιπτώσεις όπου περίφημοι συμβουλευτικοί -λογιστικοί οίκοι έχουν φτιάξει business plans για Έλληνες επιχειρηματίες που αναζητούν χρηματοδότες και επενδυτές. Να με συμπαθάτε, αλλά η μπαρούφα πάει σύννεφο τις περισσότερες περιπτώσεις. Και πληρώνουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ οι… ημικατεστραμμένοι μήπως προσελκύσουν επενδυτές. Το τι σχέδιο αναδιάρθρωσης παίζει, δεν λέγεται… Συνδράμουν και οι τράπεζες που πασάρουν τις υποθέσεις για να κερδίζεται χρόνος ότι κάτι κάνουν. Καλά τα σχέδια εξεύρεσης επενδυτών. Οι επενδυτές το ξέρουν; Ατυχώς πολλοί λίγοι μπορούν να κάνουν πραγματικά delivery. Και όχι οι συνήθεις βαρύγδουποι, κάτι πρώην τραπεζίτες και μεγαλοστελέχη. Το ποιοι κάνουν δουλειά το δείχνουν οι συμφωνίες και οι δύσκολες αναδιαρθρώσεις που έχουν επιτευχθεί. Τα άλλα είναι λόγια…

Εντυπωσιακά… τα new entry στο ΔΣ του Πλαισίου. Και Ταμβακάκης και Πιλάβιος και Μητρόπουλος. Και επειδή -να πω την αμαρτία μου- τον Γεράρδο δεν τον έχει και για πολύ γαλαντόμο η πιάτσα, για να κάνει… εξειδικευμένο άνοιγμα, που δεν μπορεί να είναι φθηνό, κάτι έχει κατά νου. Ναι σαφώς αναπτυξιακό με αξιοποίηση ευκαιριών, αλλά μήπως μετακινηθούν κάποια στιγμή και τίποτε πακέτα;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.