ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Και Ευρωπαία και Εισαγγελέας

Γιάννης Παπαγεωργίου
03-10-2025 | 14:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και Ευρωπαία και Εισαγγελέας

Είναι από τις περιπτώσεις που η εσωτερική επικαιρότητα και οι εγχώριες πολιτικές επιδιώξεις μάς κάνουν να βλέπουμε το δένδρο -κι αυτό επιλεκτικά- και όχι το δάσος. Αν κάποιος τρίτος παρατηρούσε ουσιαστικά τη σημειολογία της επίσκεψης Κοβέσι στην Αθήνα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η Λάουρα Κοβέσι είναι Ευρωπαία Εισαγγελέας υπεύθυνη για το οικονομικό έγκλημα σε βάρος της ΕΕ και ακριβώς έτσι εμφανίστηκε: Και Ευρωπαία και Εισαγγελέας.

«Ευρωπαία»

Με τη σημαία της Ουκρανίας σταθερά στο πέτο, ξεκαθάρισε τι υπηρετεί και με ποια πλευρά της ιστορίας είναι: με τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Και το έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της στη χώρα, έχοντας απέναντί της όλα τα πιθανά κοινά: τους Έλληνες υπουργούς, τους εκπροσώπους του Τύπου και σίγουρα το φιλοπουτινικό μπλοκ της χώρας που σχεδόν την είχε θεοποιήσει για τη δραστηριότητα που νόμιζε ότι ασκούσε. Ευτυχώς για την ΕΕ και (εμάς) τους Ευρωπαίους πολίτες, η δουλειά της είναι άλλη και την κάνει όπως κρίνει καλύτερα.

Ακριβώς για το λόγο αυτό -για να αναδείξει την ουσία της δουλειάς της- επέλεξε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο τελωνείο του Πειραιά. Επέλεξε τον τόπο που η Κίνα, όπως απέδειξε η έρευνά της, περνά μέρος των προϊόντων της στην ΕΕ, αποφεύγοντας δασμούς και ΦΠΑ. Το έκανε την ώρα που η Ευρώπη αναζητά τρόπους να ενισχύσει την αυτονομία της συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής παραγωγής. Και επεσήμανε ότι χωρίς τη συνδρομή συγκεκριμένων ανθρώπων στα κράτη-μέλη, δε θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι αντίστοιχες παρανομίες. Στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής καλούνται πλέον να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο των τελωνειακών ελέγχων. Η συνάντηση της εισαγγελέως μαζί τους φαίνεται μάλιστα να ήταν εποικοδομητική. Μένει να αποδειχθεί στο -άμεσο- μέλλον.

«Εισαγγελέας»

Επίσης, η Λάουρα Κοβέσι ανέδειξε τις ανάγκες της δουλειάς της, καταθέτοντας εύλογα -εκ της θέσης της- αιτήματα. Προσδοκά σε καλύτερα στελεχωμένο γραφείο, καλύτερες υποδομές και περιθώριο να μπορεί να προχωρά έρευνες ακόμα και όταν φτάνει σε πολιτικά πρόσωπα. Κι εδώ ξεκινά η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος. Οι ποινικές ευθύνες των υπουργών ή των Αρχών είναι ζήτημα που αντιμετωπίζεται διαφορετικά σε κάθε χώρα. Είναι θεμιτό μία Εισαγγελέας να ζητά δικαιοδοσία προκειμένου να διεξάγει μία έρευνα όπως κρίνει. Όπως θεμιτό είναι και οι πολίτες να ζητούν αποτελεσματικό σύστημα λογοδοσίας. Η συζήτηση αυτή όμως είναι προφανώς εθνική, όχι ευρωπαϊκή. Είναι θέμα της Ελλάδας και των πολιτικών της δυνάμεων να συμφωνήσουν σε όποια σχετική παρέμβαση στο Σύνταγμα.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Η Ευρωπαία Εισαγγελέας πράγματι «ήρθε για να μείνει». Αποτελεί ανάγκη. Είναι ένα μέρος των check and balances που εμείς στην (ευρωπαϊκή) Δύση προσπαθούμε να θεσμοθετούμε προκειμένου να ελέγχονται, στο βαθμό που είναι εφικτό, οι κοινές μας δαπάνες. Προφανώς και χρειαζόμαστε το θεσμό ως ακόμη ένα εργαλείο περιορισμού της σπατάλης κοινοτικών κονδυλίων σε μία περίοδο που πρέπει να επιταχυνθεί/απλοποιηθεί η διαδικασία αξιοποίησής τους. Πάνω απ’ όλα όμως χρειαζόμαστε θεσμούς και διαδικασίες που ισχυροποιούν τους βαθμούς εμπιστοσύνης στον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» την ώρα που οι βαθμοί αβεβαιότητας και ανασφάλειας σε κάθε επίπεδο παγκοσμίως αυξάνονται δραματικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:36

Αγαπηδάκη: 2 νέα προγράμματα εξετάσεων για παχυσαρκία ενηλίκων και νεφρική δυσλειτουργία

16:35

Στην Αμοργό το Σαββατοκύριακο ο Κ. Μητσοτάκης

16:33

Ανελκυστήρες: Η δήλωση στο Μητρώο δεν είναι πιστοποίηση – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

16:29

Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

16:19

Μπέζος: Το ΑΙ βρίσκεται σε μια «βιομηχανική φούσκα», αλλά η κοινωνία θα αποκομίσει γιγαντιαία οφέλη από αυτό

16:15

Αυτοψία Γ.Γ. Υποδομών στα έργα οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ

16:15

Βιρκούνεν (Κομισιόν): Η πιο σοβαρή κατάσταση ασφαλείας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

16:13

Μπλακ άουτ σε Ισπανία - Πορτογαλία: Η σοβαρότερη βλάβη των τελευταίων 20 ετών στην Ευρώπη

16:06

Τι βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Θεοδωρικάκου - Μπρατάκου

16:04

Ακόμη πιο πλούσιοι... οι πλουσιότεροι Αμερικανοί

16:01

Γουίλιαμς: Η χρήση από την Fed πολιτικών επί του ισολογισμού της δεν ήταν αντισυμβατική

15:55

Γαλλία: Δέσμευση Λεκορνί πως ο προϋπολογισμός δε θα εγκριθεί χωρίς τη ψήφο των βουλευτών

15:55

Ιταλία: Μαζική η συμμετοχή στην γενική απεργία των συνδικάτων Cgil και Usb

15:53

Συντάξεις Νοεμβρίου: Σε δύο δόσεις οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες καταβολής

15:49

Υπ. Τουρισμού: Αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον κλάδο με στήριξη του ΥΠΕΘΟ

15:45

ΕΛΓΑ: Διευκρινίσεις για επιστροφές ποσών των ενισχύσεων Daniel - Elias

15:28

Ρωσία: Ουκρανικά drones προσπάθησαν να επιτεθούν σε βιομηχανία στο Ορσκ

15:21

Κορκίδης για έκθεση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας: Η «μεγάλη εικόνα» της διαφθοράς στην Ευρώπη

15:08

Έρευνα Progressive Lab: Τι είναι προοδευτικό σήμερα;

14:54

Το AI κυριαρχεί στις επενδύσεις VC το 2025 - Ρεκόρ 192,7 δισ. δολαρίων

14:42

Και Ευρωπαία και Εισαγγελέας

14:41

Βουνς (ΕΚΤ): Σε καλή θέση τα επιτόκια για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού

14:40

Αν πεθάνει η δημοσιογραφία, πεθαίνει και η Δημοκρατία

14:37

Συνάντηση Μητσοτάκη - Βιρκούνεν για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο

14:26

Φινλανδία: Απορρίφθηκε υπόθεση εναντίον ναυτικών του τάνκερ Eagle S για κοπή καλωδίων στη Βαλτική

14:22

Η Τουρκία «πάγωσε» assets ατόμων και οργανισμών που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

14:16

Κοβέσι στο Politico: Η διαφθορά είναι σε όλη την ΕΕ, η Ελλάδα δεν διαφέρει

14:01

Μαρινάκης: Η κυρία Κοβέσι «γκρέμισε» δύο βασικά παραμύθια της αντιπολίτευσης

14:00

Δανία: «Υψηλός κίνδυνος δολιοφθοράς κατά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας»

13:53

Σε σύσκεψη στα Χανιά για τα έργα στον ΒΟΑΚ ο Ν. Ταχιάος