ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Νέος Προϋπολογισμός ΕΕ: Κλειδί ο Μερτς για νέο χρήμα - Στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα ο Επίτροπος Φίτο

Γιάννης Παπαγεωργίου
07-02-2025 | 05:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέος Προϋπολογισμός ΕΕ: Κλειδί ο Μερτς για νέο χρήμα - Στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα ο Επίτροπος Φίτο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των συζητήσεων για τον επόμενο προϋπολογισμό που οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δίνουν το έναυσμα των επίσημων διαπραγματεύσεων, δεν έχουν γίνει εν μέρει γνωστές έστω και μέσω των γνωστών διαρροών. Οι προθέσεις της προφανώς είναι δεδομένες και περιλαμβάνουν τις ανάγκες χρηματοδότησης επιπλέον προτεραιοτήτων (ξεκινώντας από την Άμυνα). Τα κράτη-μέλη έχουν σχεδόν στο σύνολό τους γνωστοποιήσει τις θέσεις τους στην DG Budget η οποία καλείται πλέον να «τετραγωνίσει τον κύκλο». Στη γενικότερη συζήτηση για την επόμενη μέρα των χρηματοδοτήσεων, ενεργότερο του αναμενομένου ρόλου φαίνεται να διαδραματίζει η Ιταλία. Και λόγω κυβερνητικών θέσεων αλλά -στην παρούσα φάση- κυρίως λόγω της παραδοσιακής ενεργοποίησης της δημόσιας διοίκησής της στο σύνολό της και σε κάθε τομέα. Θα μπορούσαν τα υπουργεία μας να παίρνουν παράδειγμα -επισημαίνουμε χωρίς διάθεση γκρίνιας- αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε εντελώς αμέτοχοι. Θα μπορούσαμε και καλύτερα.

Πρώτη θετική εξέλιξη για την Άμυνα εν αναμονή Μερτς

Η πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ περί νέου κοινού δανεισμού στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στο τραπέζι ωστόσο για την ώρα δεν εξασφαλίζει επαρκή υποστήριξη – ειδικά από τους φειδωλούς της Ευρώπης. Η πιθανότατη εκλογή του Φρίντριχ Μερτς στην Καγκελαρία της Γερμανίας ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα (γιατι ενδέχεται να αλλάξει η υφιστάμενη αρνητκή στάση του Ολαφ Σολτς), ωστόσο στην παρούσα φάση το μόνο που θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο είναι ότι οι αμυντικές δαπάνες (όλες;) δε θα υπολογίζονται στην εφαρμογή των κανόνων του νέου δημοσιονομικού πλαισίου. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν έχει την ευχέρεια να προχωρήσει μόνη της σε μία τέτοια ρύθμιση και αναμένεται σύντομα να το πράξει.

Επισκέψεις στην Αθήνα

Μέχρι να καταλήξουμε στις συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό και τις συνέπειές του σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα, προέχει η αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουμε δύο επισκέψεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Την Αθήνα πρόκειται να επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ραφαέλε Φιτο. Θα έχει συνομιλίες κυρίως στο Υπουργείο Οικονομικών, με βασική ατζέντα την αξιοποίηση των πόρων της τρέχουσας περιόδου. Μία εβδομάδα αργότερα -και σε κορυφαίο επίπεδο αυτή τη φορά- αναμένονται στην Αθήνα αξιωματούχοι της Επιτροπής προκειμένου να συζητηθεί μεταξύ άλλων η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Iσραήλ: «Ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και να σταθεί απέναντι στον αντισημιτισμό»

23:45

Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και άλλες διασημότητες θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στη Daily Mail

23:34

Η Λάιεν καταδικάζει μαζί με ευρωπαϊκές χώρες το σχέδιο του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη

23:18

Wall Street: Crypto και πρώτες ύλες στήριξαν την αγορά - Απώλειες στην εβδομάδα

22:56

Apple: Περικοπές άνω των 200 θέσεων εργασίας σε Siri και Vision Pro

22:43

Τουρκία για Νετανιάχου: «Χρησιμοποιεί μικροπολιτικές τακτικές για εκλογικά οφέλη»

22:21

ΟΗΕ: Η Ροντρίγκες Μπίρκετ προηγείται στη δεύτερη άτυπη ψηφοφορία του ΣA για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα

22:00

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 6% στην εβδομάδα για το Brent υπό τον φόβο νέων κυρώσεων στο Ιράν

21:43

Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ

21:33

Εβδομαδιαία κέρδη 5% για τον χρυσό

21:18

Μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν επιλογές για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς εμπλοκή της Συμμαχίας

20:54

Ντάλιο: «Πουλήστε ομόλογα, αγοράστε χρυσό και Bitcoin καθώς πλησιάζει κρίση χρέους»

20:35

Γαλλία 2027: Όλοι οι «παλιοί» θέλουν το Ελιζέ - Γιατί η εμπειρία γίνεται το νέο trend

20:27

Ρωσία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το Mediazona «ξένο πράκτορα»

20:07

Πρόστιμο 825 εκατ. ευρώ στην Uber από την Ολλανδία για παραβίαση του GDPR

19:54

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 28 Αυγούστου

19:45

Σουηδία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση με σπαθί σε λύκειο

19:27

Broadcom: Συζητά χρηματοδότηση 80 δισ. δολαρίων για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

19:23

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 91 τραυματίες από ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Κρίβιι Ριχ

19:09

Ευρωαγορές: Κέρδη μετά το αρνητικό 7x7 αλλά απώλειες στην εβδομάδα

18:59

«Αντισημίτης δικτάτορας» ο Ερντογάν, λέει ο Νετανιάχου

18:43

Κροατία: Υπό κράτηση Ουκρανός ύποπτος για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream

18:24

BBC: Οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έφθασαν τους 241.088 στρατιωτικούς

18:04

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά χωρίς… τυμπανοκρουσίες

17:57

Πύρινο μέτωπο και στην Αρκαδία - Επιχειρούν 5 εναέρια μέσα

17:56

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022 η επιχειρηματική δραστηριότητα

17:42

Ημέρα ανόδου για τα κρυπτονομίσματα

17:41

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς θα συμπροεδρεύσουν σε συνάντηση για την Ουκρανία

17:31

UBS: Τέλος η εποχή των φθηνών τροφίμων - Οι 5 καταλύτες που αλλάζουν το τοπίο

17:28

Στο «κόκκινο» η κίνηση στα λιμάνια - Πάνω από 80.000 αναχωρήσεις έως την Κυριακή