ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Νέος Προϋπολογισμός ΕΕ: Κλειδί ο Μερτς για νέο χρήμα - Στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα ο Επίτροπος Φίτο

Γιάννης Παπαγεωργίου
07-02-2025 | 05:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέος Προϋπολογισμός ΕΕ: Κλειδί ο Μερτς για νέο χρήμα - Στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα ο Επίτροπος Φίτο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των συζητήσεων για τον επόμενο προϋπολογισμό που οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δίνουν το έναυσμα των επίσημων διαπραγματεύσεων, δεν έχουν γίνει εν μέρει γνωστές έστω και μέσω των γνωστών διαρροών. Οι προθέσεις της προφανώς είναι δεδομένες και περιλαμβάνουν τις ανάγκες χρηματοδότησης επιπλέον προτεραιοτήτων (ξεκινώντας από την Άμυνα). Τα κράτη-μέλη έχουν σχεδόν στο σύνολό τους γνωστοποιήσει τις θέσεις τους στην DG Budget η οποία καλείται πλέον να «τετραγωνίσει τον κύκλο». Στη γενικότερη συζήτηση για την επόμενη μέρα των χρηματοδοτήσεων, ενεργότερο του αναμενομένου ρόλου φαίνεται να διαδραματίζει η Ιταλία. Και λόγω κυβερνητικών θέσεων αλλά -στην παρούσα φάση- κυρίως λόγω της παραδοσιακής ενεργοποίησης της δημόσιας διοίκησής της στο σύνολό της και σε κάθε τομέα. Θα μπορούσαν τα υπουργεία μας να παίρνουν παράδειγμα -επισημαίνουμε χωρίς διάθεση γκρίνιας- αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε εντελώς αμέτοχοι. Θα μπορούσαμε και καλύτερα.

Πρώτη θετική εξέλιξη για την Άμυνα εν αναμονή Μερτς

Η πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ περί νέου κοινού δανεισμού στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στο τραπέζι ωστόσο για την ώρα δεν εξασφαλίζει επαρκή υποστήριξη – ειδικά από τους φειδωλούς της Ευρώπης. Η πιθανότατη εκλογή του Φρίντριχ Μερτς στην Καγκελαρία της Γερμανίας ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα (γιατι ενδέχεται να αλλάξει η υφιστάμενη αρνητκή στάση του Ολαφ Σολτς), ωστόσο στην παρούσα φάση το μόνο που θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο είναι ότι οι αμυντικές δαπάνες (όλες;) δε θα υπολογίζονται στην εφαρμογή των κανόνων του νέου δημοσιονομικού πλαισίου. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν έχει την ευχέρεια να προχωρήσει μόνη της σε μία τέτοια ρύθμιση και αναμένεται σύντομα να το πράξει.

Επισκέψεις στην Αθήνα

Μέχρι να καταλήξουμε στις συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό και τις συνέπειές του σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα, προέχει η αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουμε δύο επισκέψεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Την Αθήνα πρόκειται να επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ραφαέλε Φιτο. Θα έχει συνομιλίες κυρίως στο Υπουργείο Οικονομικών, με βασική ατζέντα την αξιοποίηση των πόρων της τρέχουσας περιόδου. Μία εβδομάδα αργότερα -και σε κορυφαίο επίπεδο αυτή τη φορά- αναμένονται στην Αθήνα αξιωματούχοι της Επιτροπής προκειμένου να συζητηθεί μεταξύ άλλων η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:36

Nvidia: Θα επενδύσει έως και 3 δισ. δολάρια στη Lancium, την εταιρεία ανάπτυξης του κέντρου δεδομένων Stargate

08:31

5 γραφικά ψαροχώρια της Ελλάδας που δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα

08:25

ΟΣΔΕ: Ευρωπαϊκή έγκριση, εγχώριο στρες τεστ

08:11

Τα ανοιχτά μέτωπα για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας

08:08

Νέο Χωροταξικό Τουρισμού: Οι νέες «κόκκινες γραμμές» για το περιβάλλον και τι αλλάζει σε ξενοδοχεία, νησιά και επενδύσεις

08:00

Τράπεζες: Στα 55,5 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός από τα δάνεια του ν. Κατσέλη

23:58

Το Περού και το Μεξικό αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις

23:53

Ιράν: Ο Αραγτσί επαινεί τον στρατό, προτρέπει σε ενότητα των μουσουλμάνων

23:50

Το Cambridge επανεξετάζει τις διαδικασίες πρόσληψης καθηγητών

23:44

Συνάντηση Ζελένσκι με Βούτσιτς - Θέματα οικονομίας και ασφάλειας στο επίκεντρο

23:32

Άγκυρα: Η συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δεν παραβιάζει το ΝΑΤΟ

23:17

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Απρίλιο στη Wall Street - Νέο ρεκόρ για S&P 500

23:03

Η Ισπανία ξεκινά ελέγχους στους ταξιδιώτες από Ιταλία - Έως τις 7 Σεπτεμβρίου

22:45

Αμερικανός αξιωματούχος: «Αναμένεται σύντομα συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ»

22:32

Πτώση άνω του 9% στην εβδομάδα για το πετρέλαιο

22:13

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Χαιρετίζει η Λάιεν

22:10

Axios: Το Ιράν αναμένει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συμφωνία ανοίγματος του Ορμούζ

22:00

Εβδομαδιαία κέρδη 7% για τον χρυσό

21:52

Ισπανία: Η αστυνομία εξάρθρωσε δίκτυο διακινητών με κέρδη 24 εκατ. ευρώ

21:46

ΔΕΘ - HELEXPO: Αναρτήθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση των 204,6 εκατ. ευρώ

21:39

Σκέρτσος: «Το ΠΑΣΟΚ υποκαθιστά την οικονομική ανάλυση με πολιτική προπαγάνδα»

21:27

Υπ. Παιδείας: 3,35 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών

21:11

Η UEFA συνεχίζει το μποϊκοτάζ του Μουντιάλ παρά την αναδίπλωση της FIFA

21:01

Τραμπ: Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης της Λίζα Κουκ παρά το «μπλόκο» του Ανωτάτου Δικαστηρίου

20:42

Φωτιά στη Σητεία - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

20:32

Σχέδια Βελτίωσης: Υπεγράφη η ΚΥΑ - Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 263,5 εκατ. ευρώ

20:19

ΔΕΗ: Νέα συμφωνία για χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 2 GW σε Πολωνία και Ουγγαρία

20:11

ΑΑΔΕ: Άνοιξε εκ νέου το σύστημα ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις μετά την τελευταία πληρωμή

20:00

AI: Η νέα μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και οι κίνδυνοι της επενδυτικής έκρηξης

19:45

ΕΛ.Α.Σ: «Η απροκάλυπτη ώσμωση δικαστικής αρχής και εκτελεστικής εξουσίας εκθέτει τη χώρα διεθνώς»