ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Νέος Προϋπολογισμός ΕΕ: Κλειδί ο Μερτς για νέο χρήμα - Στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα ο Επίτροπος Φίτο

Γιάννης Παπαγεωργίου
07-02-2025 | 05:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέος Προϋπολογισμός ΕΕ: Κλειδί ο Μερτς για νέο χρήμα - Στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα ο Επίτροπος Φίτο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των συζητήσεων για τον επόμενο προϋπολογισμό που οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δίνουν το έναυσμα των επίσημων διαπραγματεύσεων, δεν έχουν γίνει εν μέρει γνωστές έστω και μέσω των γνωστών διαρροών. Οι προθέσεις της προφανώς είναι δεδομένες και περιλαμβάνουν τις ανάγκες χρηματοδότησης επιπλέον προτεραιοτήτων (ξεκινώντας από την Άμυνα). Τα κράτη-μέλη έχουν σχεδόν στο σύνολό τους γνωστοποιήσει τις θέσεις τους στην DG Budget η οποία καλείται πλέον να «τετραγωνίσει τον κύκλο». Στη γενικότερη συζήτηση για την επόμενη μέρα των χρηματοδοτήσεων, ενεργότερο του αναμενομένου ρόλου φαίνεται να διαδραματίζει η Ιταλία. Και λόγω κυβερνητικών θέσεων αλλά -στην παρούσα φάση- κυρίως λόγω της παραδοσιακής ενεργοποίησης της δημόσιας διοίκησής της στο σύνολό της και σε κάθε τομέα. Θα μπορούσαν τα υπουργεία μας να παίρνουν παράδειγμα -επισημαίνουμε χωρίς διάθεση γκρίνιας- αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε εντελώς αμέτοχοι. Θα μπορούσαμε και καλύτερα.

Πρώτη θετική εξέλιξη για την Άμυνα εν αναμονή Μερτς

Η πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ περί νέου κοινού δανεισμού στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στο τραπέζι ωστόσο για την ώρα δεν εξασφαλίζει επαρκή υποστήριξη – ειδικά από τους φειδωλούς της Ευρώπης. Η πιθανότατη εκλογή του Φρίντριχ Μερτς στην Καγκελαρία της Γερμανίας ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα (γιατι ενδέχεται να αλλάξει η υφιστάμενη αρνητκή στάση του Ολαφ Σολτς), ωστόσο στην παρούσα φάση το μόνο που θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο είναι ότι οι αμυντικές δαπάνες (όλες;) δε θα υπολογίζονται στην εφαρμογή των κανόνων του νέου δημοσιονομικού πλαισίου. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν έχει την ευχέρεια να προχωρήσει μόνη της σε μία τέτοια ρύθμιση και αναμένεται σύντομα να το πράξει.

Επισκέψεις στην Αθήνα

Μέχρι να καταλήξουμε στις συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό και τις συνέπειές του σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα, προέχει η αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουμε δύο επισκέψεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Την Αθήνα πρόκειται να επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ραφαέλε Φιτο. Θα έχει συνομιλίες κυρίως στο Υπουργείο Οικονομικών, με βασική ατζέντα την αξιοποίηση των πόρων της τρέχουσας περιόδου. Μία εβδομάδα αργότερα -και σε κορυφαίο επίπεδο αυτή τη φορά- αναμένονται στην Αθήνα αξιωματούχοι της Επιτροπής προκειμένου να συζητηθεί μεταξύ άλλων η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Επιστολή Ρεπουμπλικανού βουλευτή στον Τραμπ κατά της πώλησης F-35 στην Τουρκία

23:44

Ξεπαγώνουν ιρανικά κεφάλαια - Συμφωνία με ΗΠΑ για μηχανισμό παρακολούθησης της εκεχειρίας

23:30

Αυστρία και Βρετανία βίωσαν τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ

23:16

Με το «αριστερό» στον Ιούλιο η Wall Street - Άλμα 8,81% για Meta

23:02

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Πρέβεζα και Χαλκιδική

22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ στο Μαξίμου

22:34

Τετ α τετ Δένδια - Ανδρουλάκη την Πέμπτη

22:20

ΗΠΑ: Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αραβική Θάλασσα - 1 αγνοούμενος

22:06

«Παράθυρο» Στουρνάρα για «πάγο» στα επιτόκια από ΕΚΤ τον Ιούλιο

21:52

Δημοσκόπηση Marc: Νέες εκλογές θέλει το 56,7% σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας

21:38

Θεοδωρικάκος: Είναι θέμα τιμής να συλληφθούν οι δολοφόνοι

21:24

Χρυσός: «Απεγκλωβίστηκε» από το χαμηλό 7 μηνών με κέρδη 2,1%

21:10

Επταήμερο εθνικό πένθος στη Βενεζουέλα - Σχεδόν 2.300 οι νεκροί από τους σεισμούς

20:56

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου μετά τα θετικά μηνύματα για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

20:45

Ρωσικό «καμπανάκι» στην Apple για πρόστιμο 52 εκατ. δολαρίων

20:33

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν ανανεώνει την τριμερή εμπορική συμφωνία USMCA με Καναδά και Μεξικό

20:21

Fitch: Αναβάθμισε Eurobank, ΕΤΕ - Θετικές προοπτικές για Πειραιώς

20:13

Δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου προς τιμήν της Γκίλφοϊλ για τα 250 έτη από την αμερικανική ανεξαρτησία

20:09

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική στάση εργασίας στις 14 Ιουλίου ενάντια στη Συνταγματική Αναθεώρηση

20:00

Οι λόγοι που έστειλαν το γεν σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών

19:58

Οι ΗΠΑ ζητούν από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ να μπουν σε «αξιόπιστη πορεία» προς το 5%

19:56

Μητσοτάκης για Νέστορα: Καμία ανοχή στο αίμα και τον διχασμό των άκρων

19:46

Πυροσβεστική: 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

19:37

Αύριο ψηφίζεται στη Βουλή το ν/σ για ίση αμοιβή και ένταξη υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

19:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές φυλάκισης 1 έως 3 ετών με αναστολή στους 57 παραγωγούς από Κρήτη

19:24

Ταχιάος: «Η Θράκη χρειάζεται μια ενιαία αναπτυξιακή στρατηγική»

19:18

Το αεροδρόμιο της Βιέννης επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 λίτρων υγρών στις αποσκευές

19:13

Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά την εμπρηστική επίθεση - Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

19:07

Κατοχύρωση κερδών στις ευρωαγορές μετά το ρεκόρ

18:56

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για κατασκευή μόνιμης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ