ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Νέος Προϋπολογισμός ΕΕ: Κλειδί ο Μερτς για νέο χρήμα - Στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα ο Επίτροπος Φίτο

Γιάννης Παπαγεωργίου
07-02-2025 | 05:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέος Προϋπολογισμός ΕΕ: Κλειδί ο Μερτς για νέο χρήμα - Στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα ο Επίτροπος Φίτο

Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των συζητήσεων για τον επόμενο προϋπολογισμό που οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δίνουν το έναυσμα των επίσημων διαπραγματεύσεων, δεν έχουν γίνει εν μέρει γνωστές έστω και μέσω των γνωστών διαρροών. Οι προθέσεις της προφανώς είναι δεδομένες και περιλαμβάνουν τις ανάγκες χρηματοδότησης επιπλέον προτεραιοτήτων (ξεκινώντας από την Άμυνα). Τα κράτη-μέλη έχουν σχεδόν στο σύνολό τους γνωστοποιήσει τις θέσεις τους στην DG Budget η οποία καλείται πλέον να «τετραγωνίσει τον κύκλο». Στη γενικότερη συζήτηση για την επόμενη μέρα των χρηματοδοτήσεων, ενεργότερο του αναμενομένου ρόλου φαίνεται να διαδραματίζει η Ιταλία. Και λόγω κυβερνητικών θέσεων αλλά -στην παρούσα φάση- κυρίως λόγω της παραδοσιακής ενεργοποίησης της δημόσιας διοίκησής της στο σύνολό της και σε κάθε τομέα. Θα μπορούσαν τα υπουργεία μας να παίρνουν παράδειγμα -επισημαίνουμε χωρίς διάθεση γκρίνιας- αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε εντελώς αμέτοχοι. Θα μπορούσαμε και καλύτερα.

Πρώτη θετική εξέλιξη για την Άμυνα εν αναμονή Μερτς

Η πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ περί νέου κοινού δανεισμού στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στο τραπέζι ωστόσο για την ώρα δεν εξασφαλίζει επαρκή υποστήριξη – ειδικά από τους φειδωλούς της Ευρώπης. Η πιθανότατη εκλογή του Φρίντριχ Μερτς στην Καγκελαρία της Γερμανίας ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα (γιατι ενδέχεται να αλλάξει η υφιστάμενη αρνητκή στάση του Ολαφ Σολτς), ωστόσο στην παρούσα φάση το μόνο που θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο είναι ότι οι αμυντικές δαπάνες (όλες;) δε θα υπολογίζονται στην εφαρμογή των κανόνων του νέου δημοσιονομικού πλαισίου. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν έχει την ευχέρεια να προχωρήσει μόνη της σε μία τέτοια ρύθμιση και αναμένεται σύντομα να το πράξει.

Επισκέψεις στην Αθήνα

Μέχρι να καταλήξουμε στις συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό και τις συνέπειές του σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα, προέχει η αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουμε δύο επισκέψεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Την Αθήνα πρόκειται να επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ραφαέλε Φιτο. Θα έχει συνομιλίες κυρίως στο Υπουργείο Οικονομικών, με βασική ατζέντα την αξιοποίηση των πόρων της τρέχουσας περιόδου. Μία εβδομάδα αργότερα -και σε κορυφαίο επίπεδο αυτή τη φορά- αναμένονται στην Αθήνα αξιωματούχοι της Επιτροπής προκειμένου να συζητηθεί μεταξύ άλλων η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:00

Booking.com: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την Πρωτομαγιά

10:53

Έρευνα: Η πρώιμη έκθεση παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας

10:52

Στις αγορές η Alpha Bank με «πράσινο» ομόλογο για 500 εκατ. ευρώ

10:35

Νέα πτώση για τον χρυσό - «Γλιστρά» σε χαμηλό τριών εβδομάδων

10:33

Υπ. Υγείας: Ανάπτυξη 40 νέων μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας - Δωρεάν για όλους

10:19

Unicef: Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να χάσει 25.000 γυναίκες υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς

10:10

Πτώση 12% στα κέρδη της Novartis το α' τρίμηνο

10:06

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στρατηγική συνεργασία με την Airbus Space & Defence

09:56

Ο Όμιλος AKTOR υλοποιεί με συνέπεια τον στρατηγικό του σχεδιασμό στις ΑΠΕ

09:53

Jumbo: Ρεκόρ πωλήσεων το 2025 - Μέρισμα 0,7 ευρώ ανά μετοχή

09:48

Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

09:42

Βιοκαρπέτ: Εκτόξευση 960% στα καθαρά κέρδη το 2025

09:41

Στην Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία ο Παπασταύρου

09:41

Real Consulting: Μετασχηματισμός με AI και εξαγορές στο επίκεντρο

09:38

Πρωτοβουλία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ για την ένταξη θεραπειών παχυσαρκίας στα ομαδικά ασφαλιστήρια

09:34

Η Ιουλία Τσέτη στο Delphi Forum XI: «Η βιωσιμότητα είναι συνέχεια και συνέπεια - Οι εργαζόμενοι σύμμαχοί μας»

09:31

Υπερδιπλασιασμός κερδών για BP στο α' τρίμηνο λόγω ενεργειακής κρίσης - Στα 3,2 δισ. δολάρια

09:27

Επένδυση της Εριέττας Κούρκουλου - Λάτση στη Sporos Meals

09:26

Παπαθανάσης: Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς

09:18

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

09:17

Νέα άνοδος για πετρέλαιο με κερδοφόρο «7 στα 7» - Στα 110 δολάρια το Brent

09:00

Η Άνδρος «συστήνεται» δυναμικά στη βρετανική αγορά​​​​​​​​​​​​

08:52

Στους 14 οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων στην Ινδονησία

08:45

Apple: Οι Στιβ Τζομπς και Τιμ Κουκ σε αριθμούς

08:44

Γιατί ο Νίκος Καραμούζης ποντάρει στην αγορά βιολογικών τροφίμων

08:40

Ακαθάριστα: Τι πρέπει να ξέρετε για καθαρισμό, δήλωση και πρόστιμα

08:28

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν χαιρετίζει την «υποστήριξη» της Ρωσίας στη «διπλωματία»

08:24

ΑΠΕ: «Φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι» και επιτάχυνση έργων - Τι φέρνει το νομοσχέδιο για τη RED III

08:23

Ξεκινά η πρώτη διάσκεψη για μετάβαση από ορυκτά καύσιμα - Το παράδειγμα της Ελλάδας

08:21

«Βγήκε» ο διαγωνισμός για την προμήθεια/λειτουργία 1.000 καμερών για παραβάσεις του ΚΟΚ