ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Νέος Προϋπολογισμός ΕΕ: Κλειδί ο Μερτς για νέο χρήμα - Στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα ο Επίτροπος Φίτο

Γιάννης Παπαγεωργίου
07-02-2025 | 05:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέος Προϋπολογισμός ΕΕ: Κλειδί ο Μερτς για νέο χρήμα - Στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα ο Επίτροπος Φίτο

Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των συζητήσεων για τον επόμενο προϋπολογισμό που οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δίνουν το έναυσμα των επίσημων διαπραγματεύσεων, δεν έχουν γίνει εν μέρει γνωστές έστω και μέσω των γνωστών διαρροών. Οι προθέσεις της προφανώς είναι δεδομένες και περιλαμβάνουν τις ανάγκες χρηματοδότησης επιπλέον προτεραιοτήτων (ξεκινώντας από την Άμυνα). Τα κράτη-μέλη έχουν σχεδόν στο σύνολό τους γνωστοποιήσει τις θέσεις τους στην DG Budget η οποία καλείται πλέον να «τετραγωνίσει τον κύκλο». Στη γενικότερη συζήτηση για την επόμενη μέρα των χρηματοδοτήσεων, ενεργότερο του αναμενομένου ρόλου φαίνεται να διαδραματίζει η Ιταλία. Και λόγω κυβερνητικών θέσεων αλλά -στην παρούσα φάση- κυρίως λόγω της παραδοσιακής ενεργοποίησης της δημόσιας διοίκησής της στο σύνολό της και σε κάθε τομέα. Θα μπορούσαν τα υπουργεία μας να παίρνουν παράδειγμα -επισημαίνουμε χωρίς διάθεση γκρίνιας- αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε εντελώς αμέτοχοι. Θα μπορούσαμε και καλύτερα.

Πρώτη θετική εξέλιξη για την Άμυνα εν αναμονή Μερτς

Η πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ περί νέου κοινού δανεισμού στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στο τραπέζι ωστόσο για την ώρα δεν εξασφαλίζει επαρκή υποστήριξη – ειδικά από τους φειδωλούς της Ευρώπης. Η πιθανότατη εκλογή του Φρίντριχ Μερτς στην Καγκελαρία της Γερμανίας ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα (γιατι ενδέχεται να αλλάξει η υφιστάμενη αρνητκή στάση του Ολαφ Σολτς), ωστόσο στην παρούσα φάση το μόνο που θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο είναι ότι οι αμυντικές δαπάνες (όλες;) δε θα υπολογίζονται στην εφαρμογή των κανόνων του νέου δημοσιονομικού πλαισίου. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν έχει την ευχέρεια να προχωρήσει μόνη της σε μία τέτοια ρύθμιση και αναμένεται σύντομα να το πράξει.

Επισκέψεις στην Αθήνα

Μέχρι να καταλήξουμε στις συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό και τις συνέπειές του σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα, προέχει η αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουμε δύο επισκέψεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Την Αθήνα πρόκειται να επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ραφαέλε Φιτο. Θα έχει συνομιλίες κυρίως στο Υπουργείο Οικονομικών, με βασική ατζέντα την αξιοποίηση των πόρων της τρέχουσας περιόδου. Μία εβδομάδα αργότερα -και σε κορυφαίο επίπεδο αυτή τη φορά- αναμένονται στην Αθήνα αξιωματούχοι της Επιτροπής προκειμένου να συζητηθεί μεταξύ άλλων η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Παλαιστινιακή οργάνωση που στηρίζεται από το Ισραήλ σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

23:45

Δένδιας στο ΕΒΕΠ: Οι δαπάνες για την άμυνα να γίνουν μοχλός ανάπτυξης της Ελλάδας

23:36

ΗΠΑ: Η Πολιτεία του Ιλινόι μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για «επικίνδυνη χρήση βίας»

23:22

Ισραήλ: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος πρώην συμβούλου του Νετανιάχου

23:09

Wall Street: Φρέσκα ρεκόρ στη «σκιά» της έρευνας κατά Πάουελ

22:53

Χατζηδάκης: Οι 11 δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το 2026

22:25

ΟΗΕ: Η θανατηφόρα βία κατά διαδηλωτών στο Ιράν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

22:12

Τραμπ: «Αν οι δασμοί κριθούν αντισυνταγματικοί, την πατήσαμε»

22:11

Σε υψηλό 5 εβδομάδων το πετρέλαιο με φόντο Ιράν, Βενεζουέλα, Πάουελ

21:56

Διέσπασε τη ζώνη των 4.600 δολαρίων ο χρυσός - Ρεκόρ και για το ασήμι

21:43

Χαμενεΐ: Οι διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος στο Ιράν ήταν μια «προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ»

21:35

Ιταλία: Στις 22 και 23 Μαρτίου το δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

21:18

Λευκός Οίκος: Την Πέμπτη η συνάντηση Τραμπ με Ματσάδο για Βενεζουέλα

21:09

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασιλιά Φελίπε

21:05

Βιλερουά ντε Γκαλό για Fed: Υπόδειγμα ακεραιότητας ο Πάουελ

21:01

H Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για επιθέσεις με drones εναντίον δύο φορτηγών πλοίων στη Μ. Θάλασσα

20:50

Στον «αέρα» το ραντεβού Μητσοτάκη - αγροτών, ποια μπλόκα δεν κατεβαίνουν στη συνάντηση

20:43

ΗΠΑ: Σχεδόν 15.000 νοσηλευτές απεργούν στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης

20:34

Ιράν: Στο ΥΠΕΞ διπλωμάτες από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία - Τι ζητούν από Τεχεράνη

20:20

Αλέξης Τσίπρας: Πότε θα γίνει η παρουσίαση της «Ιθάκης» στη Θεσσαλονίκη

20:13

Βενεζουέλα: Δύο κινεζικά τάνκερ που επρόκειτο να παραλάβουν πετρέλαιο επιστρέφουν στην Ασία

20:09

Κοινή επένδυση 1 δισ. δολαρίων από Nvidia και Eli Lilly για νέο ερευνητικό εργαστήριο

20:00

H μάχη εξουσίας στην Fed: Τραμπ VS Πάουελ - Tα ακίνητα και τα επιτόκια

19:57

Ουκρανία: Οι απώλειες των αμάχων αυξήθηκαν απότομα το 2025, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

19:48

Kινδυνεύουν με ρεπουμπλικανικό «μπλόκο» οι υποψήφιοι Τραμπ για Fed εάν ασκηθεί δίωξη στον Πάουελ

19:38

Ο Τραμπ απείλησε να αφήσει εκτός την Exxon Mobil από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

19:38

Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές αναμένονται χιονοπτώσεις αύριο

19:33

Χατζηδάκης: Η Θεσσαλονίκη αποκτά μια τελείως διαφορετική εικόνα

19:25

Βρετανία: Νέο ρεκόρ για το αεροδρόμιο Χίθροου το 2025 - Ξεπέρασε τα 84,5 εκατ. επιβάτες

19:24

Allwyn: Αγορά 635.417 μετοχών της ΟΠΑΠ έναντι 11,77 εκατ. ευρώ στις 8 και 9 Ιανουαρίου