ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το λάθος ερώτημα: Πάμε για νέο Ταμείο Ανάκαμψης;

Γιάννης Παπαγεωργίου
25-01-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το λάθος ερώτημα: Πάμε για νέο Ταμείο Ανάκαμψης;

Μπορεί το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει ημερομηνία λήξης ωστόσο η συζήτηση για κοινό δανεισμό δεν είναι ακριβώς εκτός ατζέντας στις Βρυξέλλες. Μία τέτοια προσέγγιση περιλαμβάνεται -ως μία εκ των προτάσεων και όχι τη βασική- και στην Έκθεση Ντράγκι, ωστόσο ο ισχυρισμός απομονώνεται κατά βούληση από ορισμένα κράτη-μέλη. Πού λοιπόν βρίσκεται η αλήθεια στο ενδεχόμενο νέου κοινού δανεισμού από τους 27;

Κατ’ αρχάς η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την ακρίβεια στους ανθρώπους της ίδιας της Προέδρου Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν. Η εκκίνηση της συζήτησης του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού (MFF 2028-834) αναμένεται από το καλοκαίρι και μετά και η αρχική πρόταση της Κομισιόν θα δώσει το έναυσμα για τις επίσημες τοποθετήσεις των πρωτευουσών. Κι αν υποθέσουμε ότι η συνέχιση του κοινού δανεισμού παραμείνει με τη σφραγίδα της Επιτροπής προς συζήτηση, υπάρχουν άλλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πρώτα.

Πώς προχωρούν οι αποπληρωμές;

Ακόμα και για το τρέχον RRF δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το πλαίσιο αποπληρωμής των δανείων του. Ως πιθανότερο φαντάζει το σενάριο του roll over το οποίο μεταθέτει τη λύση αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Μία τέτοια επιλογή θα μπορούσε να συνοδεύσει το τρέχοντα κοινό δανεισμό, ωστόσο δύσκολα τα κράτη-μέλη θα συμφωνούσαν να δανειστούν εκ νέου από κοινού, χωρίς να υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί πόροι προκειμένου να εξοφληθούν τα δάνεια αυτά.

Λειτουργούν αποτελεσματικά τα εθνικά πλάνα;

Είναι κοινή γνώση στις Βρυξέλλες ότι κονδύλια του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού θα συνδέονται με το σχεδιασμό και την εκτέλεση 27 εθνικών πλάνων. Η συζήτηση ωστόσο για θεσμοθέτηση νέων πόρων από κοινό δανεισμό βάζει στο τραπέζι της συζήτησης ένα -κατά την άποψή μας- καίριο ερώτημα: Ένας νέος (όχι και τόσο πιθανός με τα σημερινά δεδομένα) δανεισμός μπορεί να συνεχίσει να αφορά εθνικά πλάνα ή οφείλει να αντιμετωπίσει project ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος; Το επιχείρημα ότι «δανειζόμαστε από κοινού ως ΕΕ για ευρωπαϊκά έργα κοινού συμφέροντος» είναι σαφές και έχει βάση. Ειδικά αν η τελική αξιολόγηση της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης δεν δείξει πραγματική συνεισφορά του σε κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους.

Είναι προφανές ότι η ανάγκη για εμβάθυνση της κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης σε θέματα άμυνας ή η προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ περνούν μέσα από ευρωπαϊκές επενδύσεις. Είτε κεντρικές ή εθνικές. Ωστόσο, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου όσο και σε επίπεδο Επιτροπής η λογική του «δανείζομαι για να ξοδέψω» είναι ξεπερασμένη. Υπό τις σημερινές συνθήκες, μάλιστα, ίσως περισσότερο νόημα έχει το «δανείζομαι για να επενδύσω και να δημιουργήσω έσοδα». Η κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων σε κρίσιμους τομείς θα μπορούσε να γίνει περισσότερο αποδεκτή στις πρωτεύουσες αρκεί όλες να είχαν αναλογικά αντίστοιχο όφελος. Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι μία τέτοια προσέγγιση είναι εφικτή χρονικά. Ωστόσο δεν μπορούμε -και σίγουρα δε θα θέλαμε- να την αποκλείσουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:43

Οι 17 καλύτερες σειρές που είδαμε το 2025

14:34

Πιερρακάκης: Το 2026 μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για κάθε πολίτη

14:32

«Έλαμψαν» το 2025 ευρώ και στερλίνα - Πτώση οκταετίας για το δολάριο

14:17

Η Γαλλία θέλει να απαγορεύσει τα social media σε ανήλικους κάτω των 15 ετών

14:04

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδων βιολογικής ξανθής σταφίδας

13:50

Τσιάρας: Το 2025 καταβλήθηκαν συνολικά 3,8 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα

13:46

Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη

13:37

Παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων στο ΓΕΜΗ

13:21

ΣτΕ: Αυστηρά κριτήρια διαφάνειας για μονομερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων υγείας

13:11

Ανδρουλάκης για το 2026: Να είναι χρονιά ευημερίας για όλο τον ελληνικό λαό

13:06

Αντ. Σαμαράς: Η πατρίδα απαιτεί Αλήθεια και κοινωνική δικαιοσύνη

12:53

ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο τον Ιανουάριο - Στα 13,9 λεπτά ανά kWh

12:47

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 4,2% στα οδικά τροχαία ατυχήματα τον Οκτώβριο

12:41

Υπόθεση Έπστιν: Έρευνα σε 5,2 εκατ. σελίδες - Θα χρειαστούν 400 δικηγόροι

12:34

Λιανεμπόριο: Αύξηση 5,3% για τον τζίρο των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο

12:26

Ιράν: Η ισραηλινή Μοσάντ στηρίζει τους διαδηλωτές και τους καλεί να ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις

12:10

ΑΑΔΕ: Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ από 1/1/2026

12:06

Αναβάλλεται η κυκλοφορία του χρυσού smartphone του Τραμπ

11:55

Τα πρόσωπα που δεν γνωρίζαμε καν το 2024 και πρωταγωνίστησαν το 2025

11:44

Διόδια: Αυξήσεις στις τιμές από 1η Ιανουαρίου - Πού αλλάζουν οι χρεώσεις

11:33

Μαρινάκης: Το 2025 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις αλλά και ουσιαστικές τομές

11:28

ΧΑ: Φλερτάρει με νέα υψηλά ο Γενικός Δείκτης, αλλά χωρίς τζίρο

11:12

Παπασταύρου: Οι 10 +1 δράσεις του ΥΠΕΝ το 2025

11:08

Ευρωαγορές: Ήπια πτώση στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου

10:59

Βρετανία: Η Eurostar ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει σήμερα όλες τις υπηρεσίες της μέσω της Μάγχης

10:40

ΟΗΕ: Ο απερχόμενος Γκράντι ανησυχεί για την «αυξανόμενη εχθρότητα» έναντι των ξεριζωμένων

10:28

2025 - Η χρονιά που γκρέμισε τους μύθους και έδειξε τον δύσκολο δρόμο για το 2026

10:27

Μερτς: Η Ευρώπη να διεκδικεί τα συμφέροντά της με πιο ισχυρό τρόπο 2026

10:21

Ο όμιλος Qualco προχώρησε στην πλήρη εξαγορά της DD Synergy

10:15

Εορταστικό ωράριο: Πότε κλείνουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ