ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το λάθος ερώτημα: Πάμε για νέο Ταμείο Ανάκαμψης;

Γιάννης Παπαγεωργίου
25-01-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το λάθος ερώτημα: Πάμε για νέο Ταμείο Ανάκαμψης;

Μπορεί το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει ημερομηνία λήξης ωστόσο η συζήτηση για κοινό δανεισμό δεν είναι ακριβώς εκτός ατζέντας στις Βρυξέλλες. Μία τέτοια προσέγγιση περιλαμβάνεται -ως μία εκ των προτάσεων και όχι τη βασική- και στην Έκθεση Ντράγκι, ωστόσο ο ισχυρισμός απομονώνεται κατά βούληση από ορισμένα κράτη-μέλη. Πού λοιπόν βρίσκεται η αλήθεια στο ενδεχόμενο νέου κοινού δανεισμού από τους 27;

Κατ’ αρχάς η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την ακρίβεια στους ανθρώπους της ίδιας της Προέδρου Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν. Η εκκίνηση της συζήτησης του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού (MFF 2028-834) αναμένεται από το καλοκαίρι και μετά και η αρχική πρόταση της Κομισιόν θα δώσει το έναυσμα για τις επίσημες τοποθετήσεις των πρωτευουσών. Κι αν υποθέσουμε ότι η συνέχιση του κοινού δανεισμού παραμείνει με τη σφραγίδα της Επιτροπής προς συζήτηση, υπάρχουν άλλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πρώτα.

Πώς προχωρούν οι αποπληρωμές;

Ακόμα και για το τρέχον RRF δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το πλαίσιο αποπληρωμής των δανείων του. Ως πιθανότερο φαντάζει το σενάριο του roll over το οποίο μεταθέτει τη λύση αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Μία τέτοια επιλογή θα μπορούσε να συνοδεύσει το τρέχοντα κοινό δανεισμό, ωστόσο δύσκολα τα κράτη-μέλη θα συμφωνούσαν να δανειστούν εκ νέου από κοινού, χωρίς να υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί πόροι προκειμένου να εξοφληθούν τα δάνεια αυτά.

Λειτουργούν αποτελεσματικά τα εθνικά πλάνα;

Είναι κοινή γνώση στις Βρυξέλλες ότι κονδύλια του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού θα συνδέονται με το σχεδιασμό και την εκτέλεση 27 εθνικών πλάνων. Η συζήτηση ωστόσο για θεσμοθέτηση νέων πόρων από κοινό δανεισμό βάζει στο τραπέζι της συζήτησης ένα -κατά την άποψή μας- καίριο ερώτημα: Ένας νέος (όχι και τόσο πιθανός με τα σημερινά δεδομένα) δανεισμός μπορεί να συνεχίσει να αφορά εθνικά πλάνα ή οφείλει να αντιμετωπίσει project ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος; Το επιχείρημα ότι «δανειζόμαστε από κοινού ως ΕΕ για ευρωπαϊκά έργα κοινού συμφέροντος» είναι σαφές και έχει βάση. Ειδικά αν η τελική αξιολόγηση της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης δεν δείξει πραγματική συνεισφορά του σε κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους.

Είναι προφανές ότι η ανάγκη για εμβάθυνση της κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης σε θέματα άμυνας ή η προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ περνούν μέσα από ευρωπαϊκές επενδύσεις. Είτε κεντρικές ή εθνικές. Ωστόσο, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου όσο και σε επίπεδο Επιτροπής η λογική του «δανείζομαι για να ξοδέψω» είναι ξεπερασμένη. Υπό τις σημερινές συνθήκες, μάλιστα, ίσως περισσότερο νόημα έχει το «δανείζομαι για να επενδύσω και να δημιουργήσω έσοδα». Η κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων σε κρίσιμους τομείς θα μπορούσε να γίνει περισσότερο αποδεκτή στις πρωτεύουσες αρκεί όλες να είχαν αναλογικά αντίστοιχο όφελος. Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι μία τέτοια προσέγγιση είναι εφικτή χρονικά. Ωστόσο δεν μπορούμε -και σίγουρα δε θα θέλαμε- να την αποκλείσουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:10

Πυροβολισμοί σε ΕΦΚΑ και Λουκάρεως: Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 89χρονος

16:59

Wall Street: Πιέσεις στην τεχνολογία από τις «αδυναμίες» της OpenAI

16:57

Συμφωνία Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για στενότερη συνεργασία

16:51

Εσύ έχεις Σήμα στην επιχείρησή σου;

16:51

Υπογραφή σύμβασης για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο

16:44

Ρωσία: Τουλάχιστον 7 νεκροί από πυρκαγιά σε υπό κατασκευή κτίριο στη Μόσχα

16:23

Θεοδωρικάκος: «Έμπρακτη στήριξη του νέου παραγωγικού προτύπου στη Θεσσαλία με ενίσχυση της βιομηχανίας και της καινοτομίας»

16:13

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Σκιάθο - Αισθητός στην Αττική

16:06

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Υπουργικό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Η ατζέντα

16:03

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι νέοι αυστηροί κανόνες για τα ζώα συντροφιάς - Πότε μπαίνουν σε ισχύ, τι αλλάζει

15:59

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 22,7 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους λόγω ευλογιάς

15:44

Η Google άρχισε την κατασκευή τεράστιου κέντρου για το AI στην Ινδία - Στα 15 δισ. η επένδυση

15:39

Τριήμερο Πρωτομαγιάς: 7 προορισμοί για να πιάσετε τον Μάη μέσα στη φύση

15:36

Μέση Ανατολή: Το Κατάρ προειδοποιεί ενάντια σε μια «παγωμένη σύγκρουση» στον Κόλπο

15:31

Αποχωρούν από OPEC και OPEC+ την 1η Μαΐου τα ΗΑΕ

15:25

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά προϋπολογισμό στο 1,27% του ΑΕΠ χωρίς τα δάνεια του NextGenerationEU

15:21

UBS: Περιουσιακά στοιχεία 83 τρισ. δολαρίων θα αλλάξουν χέρια τις επόμενες δύο δεκαετίες

15:12

ILO: Προειδοποιεί για 840.000 θανάτους ετησίως λόγω των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία

15:09

Τριζόνια: Απόδραση στο μοναδικό νησί του Κορινθιακού που κατοικείται

15:05

Standard & Poor’s: Υποβαθμίζει στο 1,7% την εκτίμηση για την ελληνική ανάπτυξη

15:01

Γαλλία: Επιτυχημένες οι πρώτες δοκιμές των drones Camcopter S-100 που προορίζονται για τις ελληνικές φρεγάτες

14:57

Politico: Ο πόλεμος στο Ιράν εκθέτει τις αδυναμίες του NATO

14:52

Μπρατάκος: «Η Ελλάδα να γίνει κόμβος συνεργασιών και επενδύσεων στη ΝΑ Ευρώπη»

14:46

Συμφωνία 6 δισ. δολαρίων για LNG στην Αλβανία μεταξύ Venture Global και Aktor LNG

14:45

Κακολύρης (Socialdoo): Oι εταιρείες χρειάζονται δομική και εποικοδομητική επικοινωνία

14:40

myΔΕΗ: Νέες προσφορές και επιβραβεύσεις μέσω myRewards Coupons

14:33

ΕΣΠΑ όπως… Ταμείο Ανάκαμψης: Η Αθήνα θέλει κονδύλια με όρους, ορόσημα και μεταρρυθμίσεις

14:32

Messinia Challenge 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την απόλυτη γιορτή αθλητισμού και ευεξίας

14:31

ΤτΕ: Αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων το α' τρίμηνο

14:28

Ζελένσκι: «Η αγορά κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών από το Ισραήλ είναι παράνομη»