ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γιάννης Παπαγεωργίου
18-09-2024 | 13:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι από ανούσιο έως και ανόητο να επιχειρεί κάποιος να προσδώσει μόνο εθνικά χαρακτηριστικά στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων Επιτρόπων του Κολλεγίου, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες παρατηρήσεις με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Κατ’ αρχάς, η Αθήνα μπορεί να είναι ικανοποιημένη γιατί πήρε ένα χαρτοφυλάκιο που ήθελε. Όχι γιατί έχει σπουδαία κονδύλια (δεν έχει σε σχέση με άλλα) ούτε γιατί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Επιτροπή (δεν το κάνει, δεν είναι κορυφαίο χαρτοφυλάκιο). Σχετίζεται όμως με τις πολιτικές που αφορούν στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Και παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας Επίτροπος θα διαχειρίζεται ευρωπαϊκές πολιτικές, η Ελλάδα παραμένει χώρα... της ναυτιλίας και του τουρισμού. Πρωταγωνιστεί στο χαρτοφυλάκιο.

Προφανώς και εύλογα η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία απέσπασαν σημαντικά χαρτοφυλάκια. Ο υποψήφιος Γάλλος Επίτροπος Στεφάν Σεζουρνέ (νυν Υπ. Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής του Renew στο Κοινοβούλιο) είναι συνομιλητής μας. Όχι παραδοσιακός υπέρμαχος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες αλλά γνώριμός μας. Πριν λίγες ημέρες, άλλωστε, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην Αθήνα. Η διαχείριση επίσης του φακέλου της συνοχής και των μεταρρυθμίσεων από χώρα του Νότου (Ιταλία) είναι καλά νέα εν γένει.

Επίσης σημαντικό νέο είναι το γεγονός ότι ο Πολωνός Επίτροπος θα διαχειριστεί θέματα προϋπολογισμού. Ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε στις Βρυξέλλες το «δεξί του χέρι» επί προεδρίας του στο Συμβούλιο, τον Πιοτρ Σεραφίν. Πρόκειται για διπλωμάτη που γνωρίζει άρτια διαδρόμους και διαδρομές εντός της ΕΕ, όπως επίσης έχει απόλυτη γνώση των χαρακτηριστικών της «συμμαχίας» Ελλάδας-Πολωνίας μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Βαρσοβία. Απομένει να επαληθευτεί (ή όχι) η πληροφορία που θέλει παρουσία Πολωνού αξιωματούχου στην ομάδα του Απόστολου Τζιτζικώστα και Έλληνα σε αυτή του Πολωνού Επιτρόπου.

Στην οικονομία και τη διαχείριση των νέων δημοσιονομικών κανόνων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Λετονός Επίτροπος... ενδεχομένως να γνωρίζει πλέον την ελληνική οικονομία ακόμη καλύτερα και από αυτή της χώρας του, στην οποία έχει διατελέσει πρωθυπουργός. Και προφανώς είναι θετικό να ξέρεις τον συνομιλητή σου ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που αφενός θα επιχειρεί να εφαρμόσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και αφετέρου να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εντός ΕΕ. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι από τα εμπειρότερα στελέχη της Επιτροπής, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη και τη στήριξη της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν και γνωρίζει σε βάθος το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει.

Ευχάριστα -από ελληνικής άποψης- θεωρούνται τα νέα και στο μεταναστευτικό. Αρμόδιος Επίτροπος ορίστηκε ο Μάγκνους Μπρούνερ, με την Αυστρία να αποδεικνύεται στην παρούσα φάση σύμμαχος των θέσεων της χώρας μας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βιέννη και οι συνομιλίες του με τον Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ επικεντρώθηκαν στο ζήτημα αυτό.

Πού θα χρειαστεί... περισσότερη προσπάθεια; Μεταξύ άλλων, στη σύσφιξη των σχέσεών μας με τον νέο Δανό Επίτροπο Νταν Γιόργκεσεν, ο οποίος προτάθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας. Ενέργεια και στέγαση αποτελούν τους άξονες του χαρτοφυλακίου του αλλά και βασικές πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας θα απαιτηθεί στενότερη συνεργασία.

Τέλος, μία παράμετρος με ειδικό βάρος που πρέπει να συνυπολογίζεται. Προφανώς και τα κράτη – μέλη (άρα το Συμβούλιο) διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προφανώς και η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά γεωγραφικά, πολιτικά αλλά και -σε επίπεδο προσώπων- τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Σε επίπεδο καθημερινότητας ωστόσο, η μεθοδική καλλιέργεια διμερών σχέσεων με στελέχη και διπλωμάτες των Βρυξελλών συχνά αποδεικνύεται καταλύτης μίας εθνικής επιτυχίας. Κάποιες φορές από μόνες τους. Και κάποιες ανοίγοντας τις κατάλληλες πόρτες και χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:25

Ιαπωνία: 800 κάμερες στα βουνά εξαιτίας της αύξησης των επιθέσεων αρκούδων

15:21

Γαλλία: Η νέα γονική άδεια αλλάζει τα δεδομένα για τις οικογένειες - Έως και δύο μήνες με αποδοχές για κάθε γονέα

15:19

ΕΛΑΣ: Δώδεκα νεκροί και 668 τραυματίες σε 579 τροχαία τον Ιούνιο στην Αττική

15:12

Στο portfolio της Σαράντης η Möller’s

14:58

Μπρατάκος: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση ως εθνική ευκαιρία για θεσμική και παραγωγική επανεκκίνηση»

14:54

Νιγηρία: Η αναζωπύρωση της βίας προκάλεσε ραγδαία άνοδο της πείνας σε επίπεδα ρεκόρ

14:48

10 εντυπωσιακές παραλίες της Ελλάδας που μπορείτε να επισκεφτείτε οδικώς

14:45

Θετικοί οι αναλυτές για το μεταρρυθμιστικό πακέτο του Μερτς - Σημαντικές οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις

14:41

Κατανομή των 600 νέων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία - Σε ποιες περιοχές τοποθετούνται

14:40

Πώς σχεδιάζουν οι Αμερικανοί να γιορτάσουν την 250η επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας

14:40

Υπ. Ανάπτυξης: Εγκρίθηκε η απόσχιση κλάδου της Prodea και η απορρόφηση από τη Θριασεύς

14:33

Η Visa διαμορφώνει το μέλλον του agentic commerce με συναλλαγές μέσω AI agents

14:33

Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τους 28 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ 2026-2027

14:29

Κοντογεώργης: «Καμία ανοχή στην πολιτική βία - Δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ελλάδα»

14:22

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

14:20

Μαίνονται τρεις πυρκαγιές στη νότια Γαλλία - Στάχτη 12.100 στρέμματα

14:15

EE: 233,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για έργα καθαρής ενέργειας από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού

14:11

Πούτιν για Ουκρανία: Η Μόσχα θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση για να πετύχει τους στόχους της

14:00

Μερτς: Ανακοίνωσε τις μεταρρυθμίσεις για συνταξιοδοτικό και φορολογικό - «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τη Γερμανία»

13:56

ΑΒ Βασιλόπουλος και Wolt: Online αγορές σούπερ μάρκετ σε πάνω από 200 σημεία σε όλη την Ελλάδα

13:54

Kaspersky: Ένα στα τρία θύματα ψηφιακής κακοποίησης αντιμετωπίζει συνέπειες στην καθημερινότητά του

13:54

Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο: Επτά σχήματα στον διαγωνισμό για απόκτηση μεριδίου στην «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ»

13:52

Ψηφιακό Πελατολόγιο: Υψηλή παραβατικότητα στους κλάδους οχημάτων και μεταφορών

13:48

Ιράν: Ο πρόεδρος της Βουλής καλεί σε «εκδίκηση» για τον θάνατο του Χαμενεΐ

13:46

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι

13:40

ΚΕΔΕ: Η ανανέωση των γενεών στη γεωργία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου

13:36

ΕΤΕ: Ισχυρότατες δημοσιονομικές επιδόσεις και το 2025 για Ελλάδα - «Κλειδί» τα φορολογικά έσοδα

13:35

Μαρινάκης: Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει - Κανένας δεν πρόκειται να φοβηθεί

13:31

Γερμανία: Η εισαγγελία κατηγορεί τις ουκρανικές αρχές για δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream

13:24

Ο Όμιλος Softweb αποκτά τη δική του εταιρική ψηφιακή παρουσία