ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γιάννης Παπαγεωργίου
18-09-2024 | 13:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι από ανούσιο έως και ανόητο να επιχειρεί κάποιος να προσδώσει μόνο εθνικά χαρακτηριστικά στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων Επιτρόπων του Κολλεγίου, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες παρατηρήσεις με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Κατ’ αρχάς, η Αθήνα μπορεί να είναι ικανοποιημένη γιατί πήρε ένα χαρτοφυλάκιο που ήθελε. Όχι γιατί έχει σπουδαία κονδύλια (δεν έχει σε σχέση με άλλα) ούτε γιατί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Επιτροπή (δεν το κάνει, δεν είναι κορυφαίο χαρτοφυλάκιο). Σχετίζεται όμως με τις πολιτικές που αφορούν στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Και παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας Επίτροπος θα διαχειρίζεται ευρωπαϊκές πολιτικές, η Ελλάδα παραμένει χώρα... της ναυτιλίας και του τουρισμού. Πρωταγωνιστεί στο χαρτοφυλάκιο.

Προφανώς και εύλογα η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία απέσπασαν σημαντικά χαρτοφυλάκια. Ο υποψήφιος Γάλλος Επίτροπος Στεφάν Σεζουρνέ (νυν Υπ. Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής του Renew στο Κοινοβούλιο) είναι συνομιλητής μας. Όχι παραδοσιακός υπέρμαχος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες αλλά γνώριμός μας. Πριν λίγες ημέρες, άλλωστε, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην Αθήνα. Η διαχείριση επίσης του φακέλου της συνοχής και των μεταρρυθμίσεων από χώρα του Νότου (Ιταλία) είναι καλά νέα εν γένει.

Επίσης σημαντικό νέο είναι το γεγονός ότι ο Πολωνός Επίτροπος θα διαχειριστεί θέματα προϋπολογισμού. Ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε στις Βρυξέλλες το «δεξί του χέρι» επί προεδρίας του στο Συμβούλιο, τον Πιοτρ Σεραφίν. Πρόκειται για διπλωμάτη που γνωρίζει άρτια διαδρόμους και διαδρομές εντός της ΕΕ, όπως επίσης έχει απόλυτη γνώση των χαρακτηριστικών της «συμμαχίας» Ελλάδας-Πολωνίας μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Βαρσοβία. Απομένει να επαληθευτεί (ή όχι) η πληροφορία που θέλει παρουσία Πολωνού αξιωματούχου στην ομάδα του Απόστολου Τζιτζικώστα και Έλληνα σε αυτή του Πολωνού Επιτρόπου.

Στην οικονομία και τη διαχείριση των νέων δημοσιονομικών κανόνων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Λετονός Επίτροπος... ενδεχομένως να γνωρίζει πλέον την ελληνική οικονομία ακόμη καλύτερα και από αυτή της χώρας του, στην οποία έχει διατελέσει πρωθυπουργός. Και προφανώς είναι θετικό να ξέρεις τον συνομιλητή σου ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που αφενός θα επιχειρεί να εφαρμόσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και αφετέρου να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εντός ΕΕ. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι από τα εμπειρότερα στελέχη της Επιτροπής, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη και τη στήριξη της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν και γνωρίζει σε βάθος το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει.

Ευχάριστα -από ελληνικής άποψης- θεωρούνται τα νέα και στο μεταναστευτικό. Αρμόδιος Επίτροπος ορίστηκε ο Μάγκνους Μπρούνερ, με την Αυστρία να αποδεικνύεται στην παρούσα φάση σύμμαχος των θέσεων της χώρας μας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βιέννη και οι συνομιλίες του με τον Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ επικεντρώθηκαν στο ζήτημα αυτό.

Πού θα χρειαστεί... περισσότερη προσπάθεια; Μεταξύ άλλων, στη σύσφιξη των σχέσεών μας με τον νέο Δανό Επίτροπο Νταν Γιόργκεσεν, ο οποίος προτάθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας. Ενέργεια και στέγαση αποτελούν τους άξονες του χαρτοφυλακίου του αλλά και βασικές πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας θα απαιτηθεί στενότερη συνεργασία.

Τέλος, μία παράμετρος με ειδικό βάρος που πρέπει να συνυπολογίζεται. Προφανώς και τα κράτη – μέλη (άρα το Συμβούλιο) διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προφανώς και η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά γεωγραφικά, πολιτικά αλλά και -σε επίπεδο προσώπων- τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Σε επίπεδο καθημερινότητας ωστόσο, η μεθοδική καλλιέργεια διμερών σχέσεων με στελέχη και διπλωμάτες των Βρυξελλών συχνά αποδεικνύεται καταλύτης μίας εθνικής επιτυχίας. Κάποιες φορές από μόνες τους. Και κάποιες ανοίγοντας τις κατάλληλες πόρτες και χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:25

Y/KNOT Invest: Απόκτηση πλοίου Aframax έναντι 44,1 εκατ. δολαρίων

21:14

Σχεδόν 2.000 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

21:00

Διπλό μήνυμα από το Ανώτατο Δικαστήριο: Προστατεύει την Fed - Ενισχύει τον Τραμπ

20:47

«Καμία πρόοδος» στις συνομιλίες Αβάνας - Ουάσιγκτον

20:35

Ταχιάος: «Η Κυβέρνηση υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές για τον αναπτυξιακό ρόλο της Θράκης»

20:23

Δημοσκόπηση Marc: «Ντέρμπι» για το τρίτο κόμμα - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

20:19

Νετανιάχου: Τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στον Λίβανο όσο απειλεί η Χεζμπολάχ

20:03

Πέντε συλλήψεις για την κατάρρευση της πολυκατοικίας στα Πετράλωνα

20:00

ΕΕ: Πρώτη εκταμίευση 3,9 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία για αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών

19:47

Κροατία: Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 39,5 βαθμούς στο Σπλιτ

19:41

Με 32,05% στην Yalco η ΑVE - Κάλυψε ΑΜΚ 5 εκατ. ευρώ

19:38

Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου

19:33

Αλβανία: Διαδηλωτές πέταξαν αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών - Συλλήψεις από την αστυνομία

19:23

ΟΟΣΑ σε Γαλλία: Αυξήσεις φόρων και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

19:19

Τα μεγαλύτερα κέρδη τριμήνου εδώ και 5,5 χρόνια με νέο ρεκόρ στις ευρωαγορές

19:11

Αντιδρά ο Τραμπ στον δικαστικό «φραγμό» στο διάταγμα για το «δίκαιο του εδάφους»

19:02

Τετ α τετ Δήμα με τον Ινδό υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας

18:57

Υπουργικό Συμβούλιο: Τι παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση

18:53

Ελλάκτωρ: Πληρωμή καθαρού υπολοίπου μερίσματος 0,0475 ευρώ ανά μετοχή

18:50

Aircanteen: Στα 57,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2025 με αύξηση 13,7%

18:37

Ιταλία: Πέντε νεκροί από τον καύσωνα σε μία ημέρα - Στο «κόκκινο» 25 μεγάλες πόλεις

18:37

Για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκαν μέσα σε ζωντανό ιστό τα μικροπλαστικά που καταναλώνουμε

18:30

Συνάντηση Κάλας και Επίτροπων Μετανάστευσης με τον Ερντογάν

18:24

Πυρκαγιά στον Άγιο Δημήτριο Κορινθίας - Μήνυμα 112 για απομάκρυνση πολιτών

18:22

Βενεζουέλα: Οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες από τον σεισμό σβήνουν

18:19

ΔΕΗ: Πλήρωσε 27,76 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για εξορύξεις στα ορυχεία λιγνίτη το 2025

18:14

ΥΠΕΘΟΟ-ΑΑΔΕ: Ολοκληρώνεται η καταβολή ενίσχυσης 150 ευρώ ανά παιδί σε 950.000 οικογένειες

18:09

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας

18:00

Κένυα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις «απαγωγές» ακτιβιστών

17:52

Βρετανία: Οι πρόσφυγες θα πρέπει να συνεισφέρουν στο κόστος στέγασής τους