ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γιάννης Παπαγεωργίου
18-09-2024 | 13:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Είναι από ανούσιο έως και ανόητο να επιχειρεί κάποιος να προσδώσει μόνο εθνικά χαρακτηριστικά στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων Επιτρόπων του Κολλεγίου, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες παρατηρήσεις με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Κατ’ αρχάς, η Αθήνα μπορεί να είναι ικανοποιημένη γιατί πήρε ένα χαρτοφυλάκιο που ήθελε. Όχι γιατί έχει σπουδαία κονδύλια (δεν έχει σε σχέση με άλλα) ούτε γιατί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Επιτροπή (δεν το κάνει, δεν είναι κορυφαίο χαρτοφυλάκιο). Σχετίζεται όμως με τις πολιτικές που αφορούν στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Και παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας Επίτροπος θα διαχειρίζεται ευρωπαϊκές πολιτικές, η Ελλάδα παραμένει χώρα... της ναυτιλίας και του τουρισμού. Πρωταγωνιστεί στο χαρτοφυλάκιο.

Προφανώς και εύλογα η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία απέσπασαν σημαντικά χαρτοφυλάκια. Ο υποψήφιος Γάλλος Επίτροπος Στεφάν Σεζουρνέ (νυν Υπ. Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής του Renew στο Κοινοβούλιο) είναι συνομιλητής μας. Όχι παραδοσιακός υπέρμαχος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες αλλά γνώριμός μας. Πριν λίγες ημέρες, άλλωστε, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην Αθήνα. Η διαχείριση επίσης του φακέλου της συνοχής και των μεταρρυθμίσεων από χώρα του Νότου (Ιταλία) είναι καλά νέα εν γένει.

Επίσης σημαντικό νέο είναι το γεγονός ότι ο Πολωνός Επίτροπος θα διαχειριστεί θέματα προϋπολογισμού. Ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε στις Βρυξέλλες το «δεξί του χέρι» επί προεδρίας του στο Συμβούλιο, τον Πιοτρ Σεραφίν. Πρόκειται για διπλωμάτη που γνωρίζει άρτια διαδρόμους και διαδρομές εντός της ΕΕ, όπως επίσης έχει απόλυτη γνώση των χαρακτηριστικών της «συμμαχίας» Ελλάδας-Πολωνίας μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Βαρσοβία. Απομένει να επαληθευτεί (ή όχι) η πληροφορία που θέλει παρουσία Πολωνού αξιωματούχου στην ομάδα του Απόστολου Τζιτζικώστα και Έλληνα σε αυτή του Πολωνού Επιτρόπου.

Στην οικονομία και τη διαχείριση των νέων δημοσιονομικών κανόνων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Λετονός Επίτροπος... ενδεχομένως να γνωρίζει πλέον την ελληνική οικονομία ακόμη καλύτερα και από αυτή της χώρας του, στην οποία έχει διατελέσει πρωθυπουργός. Και προφανώς είναι θετικό να ξέρεις τον συνομιλητή σου ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που αφενός θα επιχειρεί να εφαρμόσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και αφετέρου να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εντός ΕΕ. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι από τα εμπειρότερα στελέχη της Επιτροπής, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη και τη στήριξη της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν και γνωρίζει σε βάθος το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει.

Ευχάριστα -από ελληνικής άποψης- θεωρούνται τα νέα και στο μεταναστευτικό. Αρμόδιος Επίτροπος ορίστηκε ο Μάγκνους Μπρούνερ, με την Αυστρία να αποδεικνύεται στην παρούσα φάση σύμμαχος των θέσεων της χώρας μας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βιέννη και οι συνομιλίες του με τον Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ επικεντρώθηκαν στο ζήτημα αυτό.

Πού θα χρειαστεί... περισσότερη προσπάθεια; Μεταξύ άλλων, στη σύσφιξη των σχέσεών μας με τον νέο Δανό Επίτροπο Νταν Γιόργκεσεν, ο οποίος προτάθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας. Ενέργεια και στέγαση αποτελούν τους άξονες του χαρτοφυλακίου του αλλά και βασικές πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας θα απαιτηθεί στενότερη συνεργασία.

Τέλος, μία παράμετρος με ειδικό βάρος που πρέπει να συνυπολογίζεται. Προφανώς και τα κράτη – μέλη (άρα το Συμβούλιο) διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προφανώς και η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά γεωγραφικά, πολιτικά αλλά και -σε επίπεδο προσώπων- τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Σε επίπεδο καθημερινότητας ωστόσο, η μεθοδική καλλιέργεια διμερών σχέσεων με στελέχη και διπλωμάτες των Βρυξελλών συχνά αποδεικνύεται καταλύτης μίας εθνικής επιτυχίας. Κάποιες φορές από μόνες τους. Και κάποιες ανοίγοντας τις κατάλληλες πόρτες και χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:26

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: ΗΠΑ και Βενεζουέλα συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις

09:02

Αλματώδης αύξηση βασικού λιπάσματος από 420 σε 590 δολ/τόνο σε τρεις ημέρες!

08:56

Κλειστοί εναέριοι χώροι: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες

08:40

Τραμπ: «Χάσιμο χρόνου» η ανάπτυξη χερσαίων μονάδων των ΗΠΑ στο Ιράν

08:23

Η καλύτερη βότκα του 2026

08:16

ΕΕ: Στόχος -90% στις εκπομπές έως το 2040 - Τι σημαίνει για ενέργεια, βιομηχανία και επενδύσεις

08:02

Νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών στην Τεχεράνη - Ιρανικές επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

08:00

«Τρέχει» διαγωνισμός 26 εκατ. για την «Ανάπλαση της Πλατείας και του Άξονα της Αριστοτέλους»

07:56

Ελληνικό: Τι συμβαίνει με κρίσιμες υποδομές - Οι πρωτοβουλίες της Lamda για περιβάλλον και τοπικές κοινωνίες

07:51

Πολεμικό power game ανοιχτά της Κύπρου - Bel@harra vs Alvaro de Bazan F100 - Φλώρος-Βελόπουλος: Κρατάει χρόνια αυτή η διαμάχη

07:42

Συντάξεις: Στις 30.773 οι εκκρεμείς αιτήσεις στον ΕΦΚΑ τον Δεκέμβριο του 2025 - Τι αλλάζει από τον Ιούνιο

07:33

Πειραιώς: Κεφαλαιακή ευελιξία με «ανοιχτό παιχνίδι» σε εξαγορές και διανομές

07:21

Lamda: Το 2027 κατοικείται ο Riviera Tower, πότε ολοκληρώνονται τα Malls - Εισπράξεις 2,1 δισ. στο τέλος 2026

07:15

Οι παγίδες των αυτόματων φορολογικών δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξουν πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι

07:05

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα - Η χημεία Ψάλτη με Ορσέλ - H ζαλάδα στις αγορές

23:55

Τραμπ για τιμές στα καύσιμα: «Αν αυξηθούν, ας αυξηθούν»

23:40

Ισλανδία: Η κυβέρνηση θα προτείνει δημοψήφισμα για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

23:23

Φόβος για πετρελαϊκό σοκ κατέκλυσε την Wall Street - Διέγραψε όλα τα κέρδη του 2026 ο Dow Jones

22:56

Ισραήλ: Η απόφαση για την εξόντωση του Χαμενεΐ ελήφθη τον Νοέμβριο

22:52

Έφθασαν με C-130, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, οι 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Άμπου Ντάμπι

22:43

Τζιτζικώστας: Συνεργαζόμαστε με σειρά εταίρων για να εξασφαλίσουμε τον ασφαλή διάπλου στην Μ. Ανατολή

22:34

Πετρέλαιο σε ξέφρενη άνοδο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

22:10

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Βούλγαρο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

21:48

Ερντογάν για πύραυλο από Ιράν: Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό

21:36

Το Ιράν δεν επιδιώκει εκεχειρία ή διαπραγματεύσεις, είναι έτοιμο να αποκρούσει χερσαία επίθεση - Το Ισραήλ περνά «στην επόμενη φάση»

21:36

Ζελένσκι: Έλαβε αίτημα από ΗΠΑ να συμβάλει στην αναχαίτιση drones – Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια, λέει ο Τραμπ

21:30

Ο Τραμπ απομακρύνει την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας - Η καμπάνια των 200 εκατ. δολ. που την εκθέτει

21:19

Οι πρώτες 100 ώρες πολέμου με το Ιράν κόστισαν στις ΗΠΑ 3,7 δισ. δολάρια

21:05

Ιράν: Η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι drones χτύπησαν το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν

21:01

Viohalco: Στα 7,2 δισ. ο τζίρος, αύξηση 20% στα a-EBITDA - Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,27 ευρώ/μετοχή