ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γιάννης Παπαγεωργίου
18-09-2024 | 13:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι από ανούσιο έως και ανόητο να επιχειρεί κάποιος να προσδώσει μόνο εθνικά χαρακτηριστικά στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων Επιτρόπων του Κολλεγίου, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες παρατηρήσεις με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Κατ’ αρχάς, η Αθήνα μπορεί να είναι ικανοποιημένη γιατί πήρε ένα χαρτοφυλάκιο που ήθελε. Όχι γιατί έχει σπουδαία κονδύλια (δεν έχει σε σχέση με άλλα) ούτε γιατί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Επιτροπή (δεν το κάνει, δεν είναι κορυφαίο χαρτοφυλάκιο). Σχετίζεται όμως με τις πολιτικές που αφορούν στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Και παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας Επίτροπος θα διαχειρίζεται ευρωπαϊκές πολιτικές, η Ελλάδα παραμένει χώρα... της ναυτιλίας και του τουρισμού. Πρωταγωνιστεί στο χαρτοφυλάκιο.

Προφανώς και εύλογα η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία απέσπασαν σημαντικά χαρτοφυλάκια. Ο υποψήφιος Γάλλος Επίτροπος Στεφάν Σεζουρνέ (νυν Υπ. Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής του Renew στο Κοινοβούλιο) είναι συνομιλητής μας. Όχι παραδοσιακός υπέρμαχος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες αλλά γνώριμός μας. Πριν λίγες ημέρες, άλλωστε, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην Αθήνα. Η διαχείριση επίσης του φακέλου της συνοχής και των μεταρρυθμίσεων από χώρα του Νότου (Ιταλία) είναι καλά νέα εν γένει.

Επίσης σημαντικό νέο είναι το γεγονός ότι ο Πολωνός Επίτροπος θα διαχειριστεί θέματα προϋπολογισμού. Ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε στις Βρυξέλλες το «δεξί του χέρι» επί προεδρίας του στο Συμβούλιο, τον Πιοτρ Σεραφίν. Πρόκειται για διπλωμάτη που γνωρίζει άρτια διαδρόμους και διαδρομές εντός της ΕΕ, όπως επίσης έχει απόλυτη γνώση των χαρακτηριστικών της «συμμαχίας» Ελλάδας-Πολωνίας μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Βαρσοβία. Απομένει να επαληθευτεί (ή όχι) η πληροφορία που θέλει παρουσία Πολωνού αξιωματούχου στην ομάδα του Απόστολου Τζιτζικώστα και Έλληνα σε αυτή του Πολωνού Επιτρόπου.

Στην οικονομία και τη διαχείριση των νέων δημοσιονομικών κανόνων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Λετονός Επίτροπος... ενδεχομένως να γνωρίζει πλέον την ελληνική οικονομία ακόμη καλύτερα και από αυτή της χώρας του, στην οποία έχει διατελέσει πρωθυπουργός. Και προφανώς είναι θετικό να ξέρεις τον συνομιλητή σου ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που αφενός θα επιχειρεί να εφαρμόσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και αφετέρου να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εντός ΕΕ. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι από τα εμπειρότερα στελέχη της Επιτροπής, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη και τη στήριξη της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν και γνωρίζει σε βάθος το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει.

Ευχάριστα -από ελληνικής άποψης- θεωρούνται τα νέα και στο μεταναστευτικό. Αρμόδιος Επίτροπος ορίστηκε ο Μάγκνους Μπρούνερ, με την Αυστρία να αποδεικνύεται στην παρούσα φάση σύμμαχος των θέσεων της χώρας μας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βιέννη και οι συνομιλίες του με τον Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ επικεντρώθηκαν στο ζήτημα αυτό.

Πού θα χρειαστεί... περισσότερη προσπάθεια; Μεταξύ άλλων, στη σύσφιξη των σχέσεών μας με τον νέο Δανό Επίτροπο Νταν Γιόργκεσεν, ο οποίος προτάθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας. Ενέργεια και στέγαση αποτελούν τους άξονες του χαρτοφυλακίου του αλλά και βασικές πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας θα απαιτηθεί στενότερη συνεργασία.

Τέλος, μία παράμετρος με ειδικό βάρος που πρέπει να συνυπολογίζεται. Προφανώς και τα κράτη – μέλη (άρα το Συμβούλιο) διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προφανώς και η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά γεωγραφικά, πολιτικά αλλά και -σε επίπεδο προσώπων- τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Σε επίπεδο καθημερινότητας ωστόσο, η μεθοδική καλλιέργεια διμερών σχέσεων με στελέχη και διπλωμάτες των Βρυξελλών συχνά αποδεικνύεται καταλύτης μίας εθνικής επιτυχίας. Κάποιες φορές από μόνες τους. Και κάποιες ανοίγοντας τις κατάλληλες πόρτες και χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:48

Aνάρτηση Μητσοτάκη για τον Ε65: «Η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά - Το είπαμε, το κάναμε»

19:38

AKTOR: Η Winex Investments απέκτησε 2,8 εκατ. μετοχές αξίας 31,5 εκατ. ευρώ

19:33

Ρωσία: Έπληξε εγκατάσταση drone κοντά στο Κίεβο

19:25

Οι Χούθι λένε ότι δεν θα κλείσουν το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, την «είσοδο» της Ερυθράς Θάλασσας

19:15

Ευρωαγορές: Ανέκαμψαν οι δείκτες στο κλείσιμο της εβδομάδας

19:05

Επιδείνωση του καιρού: Ξαφνικό μπουρίνι στην Αττική - Πάνω από 100.000 κεραυνοί σε στεριά και θάλασσα

18:53

Τραμπ: Προειδοποιεί Κίνα και Ρωσία να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν

18:44

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Ορεινών Περιοχών και Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας

18:37

NATO: Επιβεβαίωσε την κατάρριψη drone από συμμαχικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας

18:29

Fais Group: Στα 3,28 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μέσω επανεπένδυσης μερίσματος

18:20

Κρεμλίνο: Η Ρωσία περιμένει νέες προτάσεις από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

18:11

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον την Τρίτη

18:08

Πυρκαγιά στην Επισκοπή Κέρκυρας – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις

18:05

Συμφωνία άνω του 1 δισ. δολ. μεταξύ Verizon - Google

18:00

Το Ισραήλ εξαπολύει στρατιωτική επιχείρηση έπειτα από φονική σύγκρουση κοντά σε παλαιστινιακό χωριό

17:52

Hellenic Train: Διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα Λάρισα - Ραψάνη λόγω πυρκαγιάς

17:50

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 1,86%, κράτησε «επαφή» με τις 2.500 μονάδες

17:41

Ο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία για την επανάληψη των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

17:28

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

17:14

ΗΠΑ: Σε υψηλό οκταμήνου η επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω Μουντιάλ και 4ης Ιουλίου

17:08

Ρωσική πυραυλική επίθεση σε εκδήλωση της αμυντικής βιομηχανίας στην Ουκρανία - 10 νεκροί, 100 τραυματίες

16:56

Wall Street: Ψάχνει ηρεμία μετά την πτώση του brent - «Πρασίνισε» ο Nasdaq

16:48

Βαριά πρόστιμα για πυρκαγιές από αναμμένα τσιγάρα σε Σέρρες, Θεσπρωτία

16:35

Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι στις 28 Ιουλίου

16:34

ΕΛΤΑ: Σχέδιο μετασχηματισμού έως το 2030 - Οι επτά άξονες

16:27

ΑΑΔΕ: Στις 27/7 η έναρξη λειτουργίας ΚΕΦΟΔΕ και ΥΦΕ Θεσσαλονίκης

16:26

Eurobank: Ανθεκτικός ο ελληνικός τουρισμός το πρώτο πεντάμηνο παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

16:13

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 16 Φεβρουαρίου 2027 η δίκη του Γ. Ξυλούρη για «το δικαίωμα σιωπής»

16:00

«Πόλεμος» Ευρώπης-Ασίας για το LNG

15:50

Στουρνάρας: «Επαναφορά της 13ης σύνταξης θα οδηγήσει πάλι σε δύσκολες καταστάσεις»