ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γιάννης Παπαγεωργίου
18-09-2024 | 13:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι από ανούσιο έως και ανόητο να επιχειρεί κάποιος να προσδώσει μόνο εθνικά χαρακτηριστικά στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων Επιτρόπων του Κολλεγίου, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες παρατηρήσεις με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Κατ’ αρχάς, η Αθήνα μπορεί να είναι ικανοποιημένη γιατί πήρε ένα χαρτοφυλάκιο που ήθελε. Όχι γιατί έχει σπουδαία κονδύλια (δεν έχει σε σχέση με άλλα) ούτε γιατί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Επιτροπή (δεν το κάνει, δεν είναι κορυφαίο χαρτοφυλάκιο). Σχετίζεται όμως με τις πολιτικές που αφορούν στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Και παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας Επίτροπος θα διαχειρίζεται ευρωπαϊκές πολιτικές, η Ελλάδα παραμένει χώρα... της ναυτιλίας και του τουρισμού. Πρωταγωνιστεί στο χαρτοφυλάκιο.

Προφανώς και εύλογα η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία απέσπασαν σημαντικά χαρτοφυλάκια. Ο υποψήφιος Γάλλος Επίτροπος Στεφάν Σεζουρνέ (νυν Υπ. Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής του Renew στο Κοινοβούλιο) είναι συνομιλητής μας. Όχι παραδοσιακός υπέρμαχος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες αλλά γνώριμός μας. Πριν λίγες ημέρες, άλλωστε, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην Αθήνα. Η διαχείριση επίσης του φακέλου της συνοχής και των μεταρρυθμίσεων από χώρα του Νότου (Ιταλία) είναι καλά νέα εν γένει.

Επίσης σημαντικό νέο είναι το γεγονός ότι ο Πολωνός Επίτροπος θα διαχειριστεί θέματα προϋπολογισμού. Ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε στις Βρυξέλλες το «δεξί του χέρι» επί προεδρίας του στο Συμβούλιο, τον Πιοτρ Σεραφίν. Πρόκειται για διπλωμάτη που γνωρίζει άρτια διαδρόμους και διαδρομές εντός της ΕΕ, όπως επίσης έχει απόλυτη γνώση των χαρακτηριστικών της «συμμαχίας» Ελλάδας-Πολωνίας μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Βαρσοβία. Απομένει να επαληθευτεί (ή όχι) η πληροφορία που θέλει παρουσία Πολωνού αξιωματούχου στην ομάδα του Απόστολου Τζιτζικώστα και Έλληνα σε αυτή του Πολωνού Επιτρόπου.

Στην οικονομία και τη διαχείριση των νέων δημοσιονομικών κανόνων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Λετονός Επίτροπος... ενδεχομένως να γνωρίζει πλέον την ελληνική οικονομία ακόμη καλύτερα και από αυτή της χώρας του, στην οποία έχει διατελέσει πρωθυπουργός. Και προφανώς είναι θετικό να ξέρεις τον συνομιλητή σου ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που αφενός θα επιχειρεί να εφαρμόσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και αφετέρου να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εντός ΕΕ. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι από τα εμπειρότερα στελέχη της Επιτροπής, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη και τη στήριξη της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν και γνωρίζει σε βάθος το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει.

Ευχάριστα -από ελληνικής άποψης- θεωρούνται τα νέα και στο μεταναστευτικό. Αρμόδιος Επίτροπος ορίστηκε ο Μάγκνους Μπρούνερ, με την Αυστρία να αποδεικνύεται στην παρούσα φάση σύμμαχος των θέσεων της χώρας μας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βιέννη και οι συνομιλίες του με τον Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ επικεντρώθηκαν στο ζήτημα αυτό.

Πού θα χρειαστεί... περισσότερη προσπάθεια; Μεταξύ άλλων, στη σύσφιξη των σχέσεών μας με τον νέο Δανό Επίτροπο Νταν Γιόργκεσεν, ο οποίος προτάθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας. Ενέργεια και στέγαση αποτελούν τους άξονες του χαρτοφυλακίου του αλλά και βασικές πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας θα απαιτηθεί στενότερη συνεργασία.

Τέλος, μία παράμετρος με ειδικό βάρος που πρέπει να συνυπολογίζεται. Προφανώς και τα κράτη – μέλη (άρα το Συμβούλιο) διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προφανώς και η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά γεωγραφικά, πολιτικά αλλά και -σε επίπεδο προσώπων- τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Σε επίπεδο καθημερινότητας ωστόσο, η μεθοδική καλλιέργεια διμερών σχέσεων με στελέχη και διπλωμάτες των Βρυξελλών συχνά αποδεικνύεται καταλύτης μίας εθνικής επιτυχίας. Κάποιες φορές από μόνες τους. Και κάποιες ανοίγοντας τις κατάλληλες πόρτες και χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:00

Τι κρύβεται πίσω από όσους δεν αγχώνονται ποτέ για τη δουλειά τους

15:59

Ταχιάος: Ε65, ΒΟΑΚ, Flyover και Μετρό Θεσσαλονίκης αλλάζουν τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας

15:53

Citi Wealth: Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις χτίζουν τη μακροπρόθεσμη επενδυτική επιτυχία

15:49

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στον ΑΘΕ λόγω ασφαλτικών εργασιών

15:42

Neptune Maritime Leasing: Η ναυτιλία στο επίκεντρο ενός νέου γεωοικονομικού χάρτη

15:38

UPS: Νίκησαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη, αναβάθμισε το ετήσιο guidance - H απεξάρτηση από την Amazon

15:33

Τα μεγέθη β' τριμήνου της LVMH δεν «πείθουν» για comeback της πολυτέλειας

15:24

Γαλλία - πυρκαγιές: Ανησυχία ενόψει καύσωνα, νέες εκκενώσεις κοινοτήτων στο Μπορντό

15:12

Διπλό δίχτυ ασφαλείας για τους ανέργους που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη - Οι επιλογές για τα τελευταία ασφαλιστικά «χιλιόμετρα»

15:11

Meta και BlackRock επενδύουν σε data center αξίας 14 δισ. δολ.

15:09

Κικίλιας για ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Πετύχαμε να μην αυξηθούν οι τιμές για 2η συνεχόμενη χρονιά»

15:08

Πρόστιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και servicers επέβαλε η ΤτΕ

15:04

Αύξηση εσόδων αλλά μεγαλύτερες ζημιές για Boeing στο β' τρίμηνο

15:01

«Προλαμβάνω»: Τι θα ισχύσει για ασθενείς που λάμβαναν Mounjaro και Ozempic

14:52

Ιταλία: Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται από αύριο - Το τέταρτο συνεχόμενο

14:48

ΟΕΕ: Ο Σάκης Ιωαννίδης νέος Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

14:46

Επίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο Χουρδάκης: Τον υποδέχθηκε ο Ανδρουλάκης - Με 34 βουλευτές η ΚΟ

14:45

Πάρος: Σε εξέλιξη φωτιά στο Καμπί - Καταφθάνουν δύο Canadair από την Αθήνα

14:41

Επεκτείνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων από ογκολογικούς και παιδιατρικούς ασθενείς

14:40

​Το PADU App ξεχώρισε στα Loyalty Awards 2026 με τέσσερις σημαντικές διακρίσεις

14:25

Τσίπρας: Προτείνουμε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο από την κοινωνία για την κοινωνία

14:24

Ισπανία: Υποχώρησε σε χαμηλό 18 ετών η ανεργία

14:10

Αναβάθμιση outlook από Coca-Cola: Έσοδα 13,38 δισ. δολαρίων το β΄ τρίμηνο

14:07

Mercedes-Benz: «Βουτιά» 30% των πωλήσεων στην Κίνα - Γιατί ανεβαίνει η μετοχή

13:49

ΤτΕ: Σημαντική πρόοδος στα βασικά μεγέθη των τραπεζών το 2025 - Πολυδιάστατες οι προκλήσεις

13:48

Τρ. Πειραιώς: Τυχόν νέα παραβίαση της εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν αυξάνει τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

13:43

Σαλμονέλα: Στο μικροσκόπιο τα δείγματα από τη Νίκαια - Πιθανή σύνδεση με Λαμία και Καστοριά

13:41

Θεμιστοκλέους: Θετική αξιολόγηση των νοσοκομείων από 75.000 ασθενείς

13:40

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο

13:35

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ - Ζημιές στο οδικό δίκτυο