ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γιάννης Παπαγεωργίου
18-09-2024 | 13:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Είναι από ανούσιο έως και ανόητο να επιχειρεί κάποιος να προσδώσει μόνο εθνικά χαρακτηριστικά στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων Επιτρόπων του Κολλεγίου, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες παρατηρήσεις με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Κατ’ αρχάς, η Αθήνα μπορεί να είναι ικανοποιημένη γιατί πήρε ένα χαρτοφυλάκιο που ήθελε. Όχι γιατί έχει σπουδαία κονδύλια (δεν έχει σε σχέση με άλλα) ούτε γιατί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Επιτροπή (δεν το κάνει, δεν είναι κορυφαίο χαρτοφυλάκιο). Σχετίζεται όμως με τις πολιτικές που αφορούν στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Και παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας Επίτροπος θα διαχειρίζεται ευρωπαϊκές πολιτικές, η Ελλάδα παραμένει χώρα... της ναυτιλίας και του τουρισμού. Πρωταγωνιστεί στο χαρτοφυλάκιο.

Προφανώς και εύλογα η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία απέσπασαν σημαντικά χαρτοφυλάκια. Ο υποψήφιος Γάλλος Επίτροπος Στεφάν Σεζουρνέ (νυν Υπ. Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής του Renew στο Κοινοβούλιο) είναι συνομιλητής μας. Όχι παραδοσιακός υπέρμαχος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες αλλά γνώριμός μας. Πριν λίγες ημέρες, άλλωστε, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην Αθήνα. Η διαχείριση επίσης του φακέλου της συνοχής και των μεταρρυθμίσεων από χώρα του Νότου (Ιταλία) είναι καλά νέα εν γένει.

Επίσης σημαντικό νέο είναι το γεγονός ότι ο Πολωνός Επίτροπος θα διαχειριστεί θέματα προϋπολογισμού. Ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε στις Βρυξέλλες το «δεξί του χέρι» επί προεδρίας του στο Συμβούλιο, τον Πιοτρ Σεραφίν. Πρόκειται για διπλωμάτη που γνωρίζει άρτια διαδρόμους και διαδρομές εντός της ΕΕ, όπως επίσης έχει απόλυτη γνώση των χαρακτηριστικών της «συμμαχίας» Ελλάδας-Πολωνίας μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Βαρσοβία. Απομένει να επαληθευτεί (ή όχι) η πληροφορία που θέλει παρουσία Πολωνού αξιωματούχου στην ομάδα του Απόστολου Τζιτζικώστα και Έλληνα σε αυτή του Πολωνού Επιτρόπου.

Στην οικονομία και τη διαχείριση των νέων δημοσιονομικών κανόνων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Λετονός Επίτροπος... ενδεχομένως να γνωρίζει πλέον την ελληνική οικονομία ακόμη καλύτερα και από αυτή της χώρας του, στην οποία έχει διατελέσει πρωθυπουργός. Και προφανώς είναι θετικό να ξέρεις τον συνομιλητή σου ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που αφενός θα επιχειρεί να εφαρμόσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και αφετέρου να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εντός ΕΕ. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι από τα εμπειρότερα στελέχη της Επιτροπής, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη και τη στήριξη της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν και γνωρίζει σε βάθος το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει.

Ευχάριστα -από ελληνικής άποψης- θεωρούνται τα νέα και στο μεταναστευτικό. Αρμόδιος Επίτροπος ορίστηκε ο Μάγκνους Μπρούνερ, με την Αυστρία να αποδεικνύεται στην παρούσα φάση σύμμαχος των θέσεων της χώρας μας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βιέννη και οι συνομιλίες του με τον Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ επικεντρώθηκαν στο ζήτημα αυτό.

Πού θα χρειαστεί... περισσότερη προσπάθεια; Μεταξύ άλλων, στη σύσφιξη των σχέσεών μας με τον νέο Δανό Επίτροπο Νταν Γιόργκεσεν, ο οποίος προτάθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας. Ενέργεια και στέγαση αποτελούν τους άξονες του χαρτοφυλακίου του αλλά και βασικές πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας θα απαιτηθεί στενότερη συνεργασία.

Τέλος, μία παράμετρος με ειδικό βάρος που πρέπει να συνυπολογίζεται. Προφανώς και τα κράτη – μέλη (άρα το Συμβούλιο) διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προφανώς και η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά γεωγραφικά, πολιτικά αλλά και -σε επίπεδο προσώπων- τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Σε επίπεδο καθημερινότητας ωστόσο, η μεθοδική καλλιέργεια διμερών σχέσεων με στελέχη και διπλωμάτες των Βρυξελλών συχνά αποδεικνύεται καταλύτης μίας εθνικής επιτυχίας. Κάποιες φορές από μόνες τους. Και κάποιες ανοίγοντας τις κατάλληλες πόρτες και χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:54

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 27 Φεβρουαρίου

10:43

Τρεις νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης

10:38

Υπογραφή προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Μολδαβίας για το 2026

10:23

Μη χρήση κράνους: Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα - To μήνυμα Χρυσοχοΐδη

10:16

Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ: «Θα ήταν μια χαρά αν το Ισραήλ καταλάμβανε όλα τα εδάφη της Μέσης Ανατολής»

10:07

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια της Αττικής

09:56

Ψηφιακό φάκελο αποκτά κάθε αυτοκίνητο - Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός»

09:43

Λήμνος: Σοβαρά προβλήματα σε όλο το νησί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

09:26

Γιατί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ποντάρει στα αναψυκτικά

09:18

ΕΚΤ προειδοποιεί: Πιο ελαστικό ESG αυξάνει το ρίσκο για αγορές και επενδυτές

09:11

Δασμοί: Νέος γύρος αβεβαιότητας μετά την ακύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο - Τι συνεπάγεται για τις ευρωπαϊκές εταιρείες

09:02

Η αργία της 25ης Μαρτίου φέρνει νωρίτερα την καταβολή των συντάξεων Απριλίου

09:00

Fed υπό πολιτική πίεση, ΕΚΤ σε θεσμικό «τείχος»

23:58

Meteo: «Βούλιαξε» η Ήπειρος - Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

23:47

NASA: Στις 6 Μαρτίου η αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη

23:35

Η Σουηδία θα αναπτύξει μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στη γλώσσα της

23:24

Ξύπνησαν οι αγοραστές στη Wall Street - Πολυτάραχη εβδομάδα με «πράσινο» χρώμα

23:11

Συναγερμός στο Παρίσι: Aπειλητικά emails για βόμβες - Εκκενώνονται κτίρια

22:56

Ζελένσκι: Δεν χάνουμε τον πόλεμο - Ο στρατός απελευθέρωσε 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο

22:43

Αμελητέες μεταβολές για το πετρέλαιο

22:29

QNR: Δεν προχωρά στην εξαγορά του 51% της AlphaCons

22:15

Μπέσεντ: Με τους νέους δασμούς τα έσοδα θα παραμείνουν αμετάβλητα το 2026

22:01

Άλμα για χρυσό και ασήμι στην σκιά των δασμών Τραμπ

21:44

Η Ουάσινγκτον διαπραγματεύεται με Ινδία την αγορά πετρελαίου από Βενεζουέλα

21:31

Διευκρινίσεις από Άρειο Πάγο για την εκταφή θυμάτων των Τεμπών

21:17

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 52 εκατ. ευρώ

21:04

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη πρόεδρος του CDU

20:48

FTSE Russell: Στον Emerging Europe Large Cap οι Viohalco και CrediaBank - Αλλαγές για 9 ελληνικές μετοχές

20:34

Ο Τραμπ απαντά στο Ανώτατο Δικαστήριο: Νέος παγκόσμιος δασμός 10%

20:24

Capital Clean Energy Carriers: Υπερκάλυψη 1,75 φορές για το ομόλογο - Στο 3,75% το επιτόκιο