ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γιάννης Παπαγεωργίου
18-09-2024 | 13:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο «Ελλάδα» περιέχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι από ανούσιο έως και ανόητο να επιχειρεί κάποιος να προσδώσει μόνο εθνικά χαρακτηριστικά στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων Επιτρόπων του Κολλεγίου, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες παρατηρήσεις με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Κατ’ αρχάς, η Αθήνα μπορεί να είναι ικανοποιημένη γιατί πήρε ένα χαρτοφυλάκιο που ήθελε. Όχι γιατί έχει σπουδαία κονδύλια (δεν έχει σε σχέση με άλλα) ούτε γιατί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Επιτροπή (δεν το κάνει, δεν είναι κορυφαίο χαρτοφυλάκιο). Σχετίζεται όμως με τις πολιτικές που αφορούν στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Και παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας Επίτροπος θα διαχειρίζεται ευρωπαϊκές πολιτικές, η Ελλάδα παραμένει χώρα... της ναυτιλίας και του τουρισμού. Πρωταγωνιστεί στο χαρτοφυλάκιο.

Προφανώς και εύλογα η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία απέσπασαν σημαντικά χαρτοφυλάκια. Ο υποψήφιος Γάλλος Επίτροπος Στεφάν Σεζουρνέ (νυν Υπ. Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής του Renew στο Κοινοβούλιο) είναι συνομιλητής μας. Όχι παραδοσιακός υπέρμαχος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες αλλά γνώριμός μας. Πριν λίγες ημέρες, άλλωστε, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην Αθήνα. Η διαχείριση επίσης του φακέλου της συνοχής και των μεταρρυθμίσεων από χώρα του Νότου (Ιταλία) είναι καλά νέα εν γένει.

Επίσης σημαντικό νέο είναι το γεγονός ότι ο Πολωνός Επίτροπος θα διαχειριστεί θέματα προϋπολογισμού. Ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε στις Βρυξέλλες το «δεξί του χέρι» επί προεδρίας του στο Συμβούλιο, τον Πιοτρ Σεραφίν. Πρόκειται για διπλωμάτη που γνωρίζει άρτια διαδρόμους και διαδρομές εντός της ΕΕ, όπως επίσης έχει απόλυτη γνώση των χαρακτηριστικών της «συμμαχίας» Ελλάδας-Πολωνίας μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Βαρσοβία. Απομένει να επαληθευτεί (ή όχι) η πληροφορία που θέλει παρουσία Πολωνού αξιωματούχου στην ομάδα του Απόστολου Τζιτζικώστα και Έλληνα σε αυτή του Πολωνού Επιτρόπου.

Στην οικονομία και τη διαχείριση των νέων δημοσιονομικών κανόνων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Λετονός Επίτροπος... ενδεχομένως να γνωρίζει πλέον την ελληνική οικονομία ακόμη καλύτερα και από αυτή της χώρας του, στην οποία έχει διατελέσει πρωθυπουργός. Και προφανώς είναι θετικό να ξέρεις τον συνομιλητή σου ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που αφενός θα επιχειρεί να εφαρμόσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και αφετέρου να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εντός ΕΕ. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι από τα εμπειρότερα στελέχη της Επιτροπής, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη και τη στήριξη της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν και γνωρίζει σε βάθος το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει.

Ευχάριστα -από ελληνικής άποψης- θεωρούνται τα νέα και στο μεταναστευτικό. Αρμόδιος Επίτροπος ορίστηκε ο Μάγκνους Μπρούνερ, με την Αυστρία να αποδεικνύεται στην παρούσα φάση σύμμαχος των θέσεων της χώρας μας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βιέννη και οι συνομιλίες του με τον Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ επικεντρώθηκαν στο ζήτημα αυτό.

Πού θα χρειαστεί... περισσότερη προσπάθεια; Μεταξύ άλλων, στη σύσφιξη των σχέσεών μας με τον νέο Δανό Επίτροπο Νταν Γιόργκεσεν, ο οποίος προτάθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας. Ενέργεια και στέγαση αποτελούν τους άξονες του χαρτοφυλακίου του αλλά και βασικές πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας θα απαιτηθεί στενότερη συνεργασία.

Τέλος, μία παράμετρος με ειδικό βάρος που πρέπει να συνυπολογίζεται. Προφανώς και τα κράτη – μέλη (άρα το Συμβούλιο) διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προφανώς και η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά γεωγραφικά, πολιτικά αλλά και -σε επίπεδο προσώπων- τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Σε επίπεδο καθημερινότητας ωστόσο, η μεθοδική καλλιέργεια διμερών σχέσεων με στελέχη και διπλωμάτες των Βρυξελλών συχνά αποδεικνύεται καταλύτης μίας εθνικής επιτυχίας. Κάποιες φορές από μόνες τους. Και κάποιες ανοίγοντας τις κατάλληλες πόρτες και χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:32

Υποχώρησε ο χρυσός με φόντο το ράλι των ομολόγων

21:08

Γάζα: Τουλάχιστον έξι νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στην περιοχή του λιμανιού

20:55

Apple: Μειώνει τις χρεώσεις στο App Store της ΕΕ

20:42

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούν το Ιράν ότι εκτόξευσε δύο πυραύλους στο έδαφός τους

20:27

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ΚΟ η Κασιμάτη - Παράδοση έδρας από Γεροβασίλη ζητά η Δούρου

20:26

Πετρέλαιο: Τρίτη ημέρα ανόδου καθώς «χλωμιάζει» η ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

20:11

ΟΗΕ: Μόνο το 3% της καλλιεργήσιμης γης στη Γάζα παραμένει ακέραιο και προσβάσιμο

20:00

Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης έχει νέο όπλο: Τα τρισεκατομμύρια της Κίνας

19:56

Ζελένσκι: Πρότεινε τον Χμάρα για τη θέση του υπουργού Άμυνας

19:48

Σίβηρη Χαλκιδικής: Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Κατσαφάδο αύριο στις πληγείσες περιοχές

19:38

Πυροσβεστική: Σε 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:27

Disney εναντίον Τραμπ: Στα δικαστήρια για το ABC και την ελευθερία του Τύπου - Ο παράγοντας Τζίμι Κίμελ

19:16

Μηνυτήρια αναφορά της Διοικήτριας της ΔΥΠΑ για απειλές κατά εργαζομένων στην Κηφισιά

19:04

ΥΠΕΝ: Το Antinero κρίνεται από τα στοιχεία και τα αποτελέσματά του

18:55

«Κόκκινο 5x5» στις ευρωαγορές - Πτωτικό σερί 9 μηνών

18:47

Νεκρός ναυτικός από επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

18:34

Τραμπ: «Δεν υπάρχουν συνομιλίες με Ιράν - Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός και ανοικτά τα Στενά του Ορμούζ»

18:22

Δύο πύρινα μέτωπα στον Βόλο - Ήχησε το 112

18:10

Δήμας: «27 Αυγούστου το Μετρό φτάνει στην Καλαμαριά»

18:00

Επιστολή πρόθεσης εξαγοράς της NPI από Πλαστικά Κρήτης

17:56

Χρηματιστήριο: Η συσώρευση συνεχίζεται

17:53

Συρία: Παραμένει στη χώρα το πυρηνικό υλικό που εντοπίστηκε σε μυστική εγκατάσταση

17:51

Πτώση ελικοπτέρου στη Σίφνο: Επείγουσα οδηγία της ΑΠΑ για τα ελικόπτερα «Bell 206»

17:47

Klarna: Τα ισχυρά αποτελέσματα επισκιάστηκαν από την υποβάθμιση του guidance - «Βουτιά» 19% της μετοχής

17:33

Κολομβία: Πάνω από 9,5 δισ. δολάρια εκτιμώνται οι ζημιές από τον σεισμό

17:31

Στον Όμιλο Qualco μεγάλο έργο ψηφιακής χαρτογράφησης της ακίνητης περιουσίας του Υπ. Υγείας

17:17

Νέες σεισμικές δονήσεις στη Γρανάδα - Τρεις τραυματίες, ζημιές σε κτίρια

17:10

Νέο βήμα στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας

17:00

Επιδημία Έμπολα από τον ιό BDBV: 5.000 κρούσματα και 2.300 νεκροί μέχρι τώρα

16:53

«The Chios Festival»: Προσωπικότητες διεθνούς κύρους και καλλιτέχνες δίνουν το «παρών» στις 3/9 στη Χίο