ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Και μετά τις γαλλικές εκλογές, τι;

Γιάννης Παπαγεωργίου
30-06-2024 | 20:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και μετά τις γαλλικές εκλογές, τι;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει στο σύνολό του τον αντίκτυπο του αποτελέσματος γαλλικών εκλογών στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Όποιο σενάριο κι αν προκρίνει. Αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι ότι ο Εμμάνουελ Μακρόν ήταν μέχρι πρότινος η δικλείδα ασφαλείας -αν όχι ο πρωτεργάτης- του σημερινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος ειδικά σε ό,τι αφορά το γαλλογερμανικό άξονα και τον κρίσιμο ρόλο του. Απομένει να διαπιστώσουμε πόσο και τι είδους πολιτικό κεφάλαιο τού έχει απομείνει ώστε να διατηρήσει έστω μέρος του ρόλου αυτού.

Επίσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντήσει κάποιος με σαφήνεια και ασφάλεια πόσο ικανή είναι η γαλλική ακροδεξιά ώστε να εκτρέψει άμεσα και καθοριστικά την τρέχουσα πορεία που έχει χαράξει -με τα όποια προβλήματά της- η ΕΕ και ποιο μέρος των ακραίων εκπροσώπων της θέλει κυρίως να καπηλευτεί προς δικό του όφελος τους ενωσιακούς πόρους και τα γενικότερα επιτεύγματα των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Έχει σημασία αυτό; Σε επίπεδο ουσίας της δημοκρατίας, καμία. Αυτός που είναι και αυτός που φαίνεται ακραίος δε διαφέρουν σημαντικά σε βαθμούς επικινδυνότητας. Κι αυτό οφείλουν να το έχουν κατά του οι τρεις του ευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) και οι Πράσινοι. Σε επίπεδο όμως διαχείρισης της πραγματικότητας και τρόπου αντιμετώπισής της ανόδου της ακροδεξιάς, ναι υπάρχει διαφορά.

Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα. Η Γαλλία -και η Ιταλία- σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις. Η ΕΕ -το σύνολο των 27- μετά την περίοδο της πανδημίας συμφώνησαν να επανέλθουν σε ένα χαλαρότερο, σε σύγκριση με το προηγούμενο, δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει στις χώρες αυτές να πετύχουν μία ηπιότερη προσαρμογή με βάση τα χαρακτηριστικά της οικονομίας τους. Με την Γαλλία να εμφανίζει χρέος της τάξης του 110% και έλλειμμα 5,5%, όμως, τα όνειρα της λεπενικής δεξιάς για κατάργηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Μακρόν και σημαντικές αυξήσεις εισοδημάτων έρχονται σε σύγκρουση όχι μόνο με τους νέους κανόνες αλλά και την ίδια την πραγματικότητα.

Υπάρχει επίσης μία σειρά θεμάτων -με βασικότερο ίσως τη γνωστή αδυναμία που τρέφει η Λεπέν προς τον ρωσικό αυταρχισμό του Πούτιν, έστω κι αν προεκλογικά επιχείρησε να λειάνει τις… γωνίες- που επηρεάζονται. Για τα επόμενα περίπου δύο χρόνια ο Μακρόν ενδεχομένως να αποτελεί μία επαρκή δύναμη εγγύησης ότι στο επίπεδο αυτό η κατάσταση δε θα ξεφύγει. Κανείς όμως δεν μπορεί να το προεξοφλήσει αυτό σε περίπτωση εκλογής της Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, επίσης, ότι το «πείραμα» να φέρεις τα άκρα μπροστά στην ευθύνη της διακυβέρνησης θα επιφέρει αποτελεσματικότερο πλήγμα στα άκρα ή στην ίδια τη διακυβέρνηση.

Ακόμα και σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας των θεσμών της ΕΕ, αρκεί να αναλογιστεί κανείς τη δυσλειτουργία που μπορεί να προκαλέσει ένας ακραίος Γάλλος υπουργός στα υπουργικά συμβούλια των Βρυξελλών, ακόμα και στους ομοεθνείς υπαλλήλους της χώρας του που θα καλούνται να τα προετοιμάσουν τις συνεδριάσεις και να πετύχουν συμφωνίες.

Για την ώρα, ας σταθούμε στα βασικά. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι αλλά και οι αδύναμοι πλέον εντός του Κοινοβουλίου Πράσινοι οφείλουν στο βαθμό που τους αναλογεί να συμβάλουν στην ενίσχυση του δημοκρατικού τόξου. Να έχουν κοινή προσέγγιση στα μεγάλα και σημαντικά. Και σε επίπεδο Συμβουλίου, με δεδομένη τη σημαντική υπεροχή των δημοκρατικών δυνάμεων που συνεχίζει να υφίσταται, να προτεραιοποιήσουν τα σημαντικά. «Big on big»… Διαφορετικά, δε θα είναι σε θέση να δράσουν ούτε υπέρ των εγχώριων πολιτικών τους συμφερόντων. Γιατί πιθανότατα, δε θα υπάρχουν κομματικά ή και προσωπικά συμφέροντα να προστατέψουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Ρωσία: Ο ηγέτης του αντιπολεμικού κόμματος «Γιάμπλακο» δήλωσε ότι δεν θα σιωπήσει

23:49

Γαλλία: Κλοπή συλλεκτικών καρτών Pokémon αξίας 80.000 ευρώ

23:39

Η Μόσχα απορρίπτει τις «αβάσιμες» επικρίσεις της Ιαπωνίας και καταγγέλλει τον «αναθεωρητισμό» της

23:30

Tουσκ: Συνελήφθη Ρώσος που είχε στρατολογηθεί για να δολοφονήσει έναν Αμερικανο-Ουκρανό

23:22

Ρωμανός για Τσίπρα: «Τα μόνα συμφέροντα με τα οποία συγκρούστηκε ήταν της μεσαίας τάξης»

23:17

Wall Street: Ο «ήπιος» πληθωρισμός ώθησε σε νέο ρεκόρ τον S&P 500

22:58

Καναδάς: Αίτημα για αποχώρηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ συγκεντρώνει πάνω από 100.000 υπογραφές

22:38

Έξι συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια και πρόστιμα

22:23

Κοινές περιπολίες ιταλών και ελλήνων αστυνομικών στη Ρώμη

22:10

Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 2% εν μέσω πτώσης της ζήτησης και εντάσεων στη Μέση Ανατολή

21:45

ΛΔ Κονγκό: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται σε έκτη επαρχία της χώρας

21:26

Xρυσός: Πτώση 1% λόγω κατοχύρωσης κερδών

21:15

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο 40 χώρες που λειτουργούν ως «ενδιάμεσοι σταθμοί» για κινεζικά προϊόντα

21:06

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ακόντιο Βοιωτίας

20:53

Χαλκιδική: Γεννήτριες για τις δημόσιες υποδομές και τον βιολογικό καθαρισμό μεταφέρονται σε Σίβηρη-Φούρκα

20:45

Foodlink: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους

20:37

Ενεργοποίηση του Copernicus για χαρτογράφηση της πυρκαγιάς στη Χαλκιδική

20:26

Ρωσία: Οι εξαγωγές σιτηρών αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω

20:25

Χαλκιδική-πυρκαγιά: Βελτιωμένη εικόνα στη Σίβηρη, εκκενώθηκαν δια θαλάσσης εκατοντάδες πολίτες

20:07

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ σε βάρος του Χάρβαρντ

19:47

ΥΠΑ: Σε νέα υψηλά επίπεδα στο επτάμηνο η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια

19:36

Κατεσβέσθη η πυρκαγιά κοντά στο στρατόπεδο Καποτά - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων

19:30

Οι καύσωνες «καίνε» την ευρωπαϊκή οικονομία: 180 δισ. ευρώ το κόστος για το 2026

19:23

Η Hellenic Cables αναλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω αξίας 1,5 δισ. ευρώ

19:11

Παλαιστίνη: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

19:06

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από τις χαμηλότερες στην ΕΕ οι τιμές χονδρικής και αύριο στην Ελλάδα

19:00

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στο ταμπλό, «άλμα» άνω του 9% της Maersk

18:45

Σ. Αραβία: Οι Χούθι επιτέθηκαν με δύο drones σε διυλιστήριο της Aramco στην Τζαζάν

18:28

Ιράν: «Επινοήσεις του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν τα Στενά του Ορμούζ»

18:25

Η Ουκρανία πρότεινε κατάπαυση πυρός εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στη Μαύρη Θάλασσα