ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Και μετά τις γαλλικές εκλογές, τι;

Γιάννης Παπαγεωργίου
30-06-2024 | 20:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και μετά τις γαλλικές εκλογές, τι;

Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει στο σύνολό του τον αντίκτυπο του αποτελέσματος γαλλικών εκλογών στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Όποιο σενάριο κι αν προκρίνει. Αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι ότι ο Εμμάνουελ Μακρόν ήταν μέχρι πρότινος η δικλείδα ασφαλείας -αν όχι ο πρωτεργάτης- του σημερινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος ειδικά σε ό,τι αφορά το γαλλογερμανικό άξονα και τον κρίσιμο ρόλο του. Απομένει να διαπιστώσουμε πόσο και τι είδους πολιτικό κεφάλαιο τού έχει απομείνει ώστε να διατηρήσει έστω μέρος του ρόλου αυτού.

Επίσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντήσει κάποιος με σαφήνεια και ασφάλεια πόσο ικανή είναι η γαλλική ακροδεξιά ώστε να εκτρέψει άμεσα και καθοριστικά την τρέχουσα πορεία που έχει χαράξει -με τα όποια προβλήματά της- η ΕΕ και ποιο μέρος των ακραίων εκπροσώπων της θέλει κυρίως να καπηλευτεί προς δικό του όφελος τους ενωσιακούς πόρους και τα γενικότερα επιτεύγματα των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Έχει σημασία αυτό; Σε επίπεδο ουσίας της δημοκρατίας, καμία. Αυτός που είναι και αυτός που φαίνεται ακραίος δε διαφέρουν σημαντικά σε βαθμούς επικινδυνότητας. Κι αυτό οφείλουν να το έχουν κατά του οι τρεις του ευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) και οι Πράσινοι. Σε επίπεδο όμως διαχείρισης της πραγματικότητας και τρόπου αντιμετώπισής της ανόδου της ακροδεξιάς, ναι υπάρχει διαφορά.

Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα. Η Γαλλία -και η Ιταλία- σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις. Η ΕΕ -το σύνολο των 27- μετά την περίοδο της πανδημίας συμφώνησαν να επανέλθουν σε ένα χαλαρότερο, σε σύγκριση με το προηγούμενο, δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει στις χώρες αυτές να πετύχουν μία ηπιότερη προσαρμογή με βάση τα χαρακτηριστικά της οικονομίας τους. Με την Γαλλία να εμφανίζει χρέος της τάξης του 110% και έλλειμμα 5,5%, όμως, τα όνειρα της λεπενικής δεξιάς για κατάργηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Μακρόν και σημαντικές αυξήσεις εισοδημάτων έρχονται σε σύγκρουση όχι μόνο με τους νέους κανόνες αλλά και την ίδια την πραγματικότητα.

Υπάρχει επίσης μία σειρά θεμάτων -με βασικότερο ίσως τη γνωστή αδυναμία που τρέφει η Λεπέν προς τον ρωσικό αυταρχισμό του Πούτιν, έστω κι αν προεκλογικά επιχείρησε να λειάνει τις… γωνίες- που επηρεάζονται. Για τα επόμενα περίπου δύο χρόνια ο Μακρόν ενδεχομένως να αποτελεί μία επαρκή δύναμη εγγύησης ότι στο επίπεδο αυτό η κατάσταση δε θα ξεφύγει. Κανείς όμως δεν μπορεί να το προεξοφλήσει αυτό σε περίπτωση εκλογής της Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, επίσης, ότι το «πείραμα» να φέρεις τα άκρα μπροστά στην ευθύνη της διακυβέρνησης θα επιφέρει αποτελεσματικότερο πλήγμα στα άκρα ή στην ίδια τη διακυβέρνηση.

Ακόμα και σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας των θεσμών της ΕΕ, αρκεί να αναλογιστεί κανείς τη δυσλειτουργία που μπορεί να προκαλέσει ένας ακραίος Γάλλος υπουργός στα υπουργικά συμβούλια των Βρυξελλών, ακόμα και στους ομοεθνείς υπαλλήλους της χώρας του που θα καλούνται να τα προετοιμάσουν τις συνεδριάσεις και να πετύχουν συμφωνίες.

Για την ώρα, ας σταθούμε στα βασικά. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι αλλά και οι αδύναμοι πλέον εντός του Κοινοβουλίου Πράσινοι οφείλουν στο βαθμό που τους αναλογεί να συμβάλουν στην ενίσχυση του δημοκρατικού τόξου. Να έχουν κοινή προσέγγιση στα μεγάλα και σημαντικά. Και σε επίπεδο Συμβουλίου, με δεδομένη τη σημαντική υπεροχή των δημοκρατικών δυνάμεων που συνεχίζει να υφίσταται, να προτεραιοποιήσουν τα σημαντικά. «Big on big»… Διαφορετικά, δε θα είναι σε θέση να δράσουν ούτε υπέρ των εγχώριων πολιτικών τους συμφερόντων. Γιατί πιθανότατα, δε θα υπάρχουν κομματικά ή και προσωπικά συμφέροντα να προστατέψουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:26

Πράσινη ενέργεια: Πώς μπορούν οι εταιρείες να «ξεκλειδώσουν» 1,3 τρισ. χωρίς νέες επενδύσεις

08:24

Ιράν στον ΟΗΕ: Κάθε πράξη επιθετικότητας θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστική απάντηση

08:22

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία «συμβουλίου ειρήνης» για τη Γάζα

08:17

Η Ματσάδο πρόσφερε στον Τραμπ το Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε τον Δεκέμβριο

08:08

Ποιος είναι ο νέος «παίκτης» που μπαίνει στην αγορά υποδημάτων - Το ισχυρό δίδυμο που κρύβεται από πίσω

07:52

Με G7, Βουλγαρία και εκλογή στην ΕΚΤ το ντεμπούτο Πιερρακάκη στο Eurogroup

07:45

Chevron: Ενεργοποιείται το roadmap των ερευνών σε Κρήτη, Πελοπόννησο - Πότε θα κριθούν οι γεωτρήσεις

07:42

Κίμων: «Η πιο ισχυρή φρεγάτα στον πλανήτη» - Γιατί είναι το απόλυτο game changer

07:38

Ποια ελληνικά προϊόντα μπαίνουν για πρώτη φορά στα ράφια του Σκλαβενίτη

07:26

ΕΝΦΙΑ: 20 μυστικά για λιγότερο φόρο - Ποιοι θα κερδίσουν έκπτωση έως 20%

07:22

Στην αφετηρία το κοινό οικιστικό project Σπ. Λάτση - Lamda με τους 4 Πύργους στο Ελληνικό

07:18

Πάνω από 5 δισ. ευρώ το κούρεμα οφειλών μέσω Εξωδικαστικού - Πόσα δάνεια ρύθμισαν οι servicers

07:12

Στα νερά της Σαλαμίνας η φρεγάτα Κίμων - Ταράζει τα νερά η Καρυστιανού αλλά υπάρχει δρόμος - Σε τρικυμία το ΠΑΣΟΚ

07:04

Ισχυρή δυναμική για τις τράπεζες - Ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια - «Καμπανάκια» της βιομηχανίας

23:55

ΗΠΑ: Απειλεί την Κούβα να μην εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει για τον τυφώνα Μελίσα

23:26

Κυρανάκης: Ζητώ συγγνώμη από την κα Πέρκα - Ήταν λάθος και το αναγνωρίζω

23:22

Γροιλανδία: Η πρωθυπουργός Φρεντέρικσεν θα συναντήσει αμερικανική αντιπροσωπεία την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη

23:16

Wall Street: Το ράλι chips και τραπεζών διέκοψε τις διήμερες απώλειες

23:00

Ιράν: Το ίντερνετ παραμένει κομμένο εδώ και μία εβδομάδα

22:52

Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Ιανουαρίου

22:47

Πετρέλαιο: Βουτιά άνω του 4% καθώς ο Τραμπ «μάζεψε» τις απειλές στο Ιράν

22:34

Η Ταϊβάν θα επενδύσει 250 δισ. δολ. για την κατασκευή τσιπ στις ΗΠΑ - Συμφωνία για μείωση δασμών

22:19

Λευκός Οίκος: Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία δεν αλλάζει τίποτα για τον Τραμπ

22:12

Χρυσός: Πτώση στις τιμές με φόντο την απασχόληση στις ΗΠΑ και το Ιράν

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 11,8 εκατ. ευρώ

21:54

Δένδιας για φρεγάτα «Κίμων»: Η Τουρκία δεν έχει κανέναν λόγο να εκνευρίζεται

21:50

Υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στη Βρίσα Λέσβου

21:43

«The Great Healthcare Plan»: Ο Τραμπ παρουσίασε το νέο σχέδιό του για την υγεία

21:30

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Ιρανούς που κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν την καταστολή των διαδηλώσεων

21:27

Δήμας: Συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων για την αεροναυτιλία και εγκατάσταση νέων πομποδεκτών