Ακίνητα: Εικονικές αγοραπωλησίες και συμβόλαια υψηλής αξίας στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Εικονικές αγοραπωλησίες και συμβόλαια υψηλής αξίας στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ
Φορο-έλεγχοι σε μεταβιβάσεις ακινήτων με μετρητά. 1 στις 4 μεταβιβάσεις ακινήτων, μετά τον Μάρτιο του 2021, εξοφλήθηκε αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά. «Φύλλο και φτερό» φορολογικές δηλώσεις, χρηματικές γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Τις αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιούνται με μετρητά βάζει στο μικροσκόπιο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός με στόχο τον εντοπισμό συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, υποθέσεων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αλλά και εικονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι για μια στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έγιναν μετά τον Μάρτιο του 2021, όταν δηλαδή ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά. Σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων ύψους 27,7 δισ. ευρώ, σε 42.613 περιπτώσεις στα συμβόλαια είχαν περάσει συναλλαγές ύψους 426,5 εκατ. ευρώ μόνο με «ρευστό» ενώ επιπλέον 41.741 μεταβιβάσεις έγιναν εν μέρει με μετρητά ύψους 2,980 δισ. ευρώ.

Σε ελεγκτικό κλοιό θα βρεθούν οι αγοραστές και οι πωλητές ακινήτων με τους ελεγκτές να αναζητούν την προέλευση των μετρητών για την αγορά των ακινήτων και εφόσον προκύψουν σοβαρές ενδείξεις για αδήλωτα ή από παράνομες δραστηριότητες εισοδήματα θα προχωρούν ακόμα και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, στο κάδρο βρίσκονται συμβόλαια ακινήτων υψηλής αξίας με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για το οικονομικό προφίλ που εμφανίζουν την Εφορία οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές και δωρεών χρημάτων.

Σε περίπτωση που το τίμημα για την αγορά ακινήτου δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα η Εφορία θα καλέσει τους φορολογούμενους να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων και σε όσους δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν έξτρα φόρο με συντελεστή 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού που με βάση το νόμο θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Στη συνέχεια ο φάκελος θα αποσταλεί για περαιτέρω έλεγχο στην Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Επισημαίνεται ότι για τον περιορισμό των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι στις μεταβιβάσεις ακινήτων, από την 1η Ιανουαρίου 2024 καταργούνται τα μετρητά και πλέον όλες οι αγοραπωλησίες θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό χρήμα.

Την ίδια ώρα ο ελεγκτικός μηχανισμός «τρέχει» ελέγχους σε 2.500 παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών καθώς και σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες. Το βάρος πέφτει στις υποθέσεις του έτους 2017 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και αφορούν ακίνητα εκτός των αντικειμενικών αξιών, μη αποδοχή από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξία της Δ.Ο.Υ., διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Στο +15,4% η μέση αύξηση ζητούμενων ενοικίων σε 16 περιοχές της Αττικής – Ο «χάρτης» των μισθωμάτων και η διαθεσιμότητα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Leader σε Κατασκευή, Παραχωρήσεις – Τα «κλειδιά» της Αττικής Οδού και τα ετήσια EBITDA των 300 εκατ.

Για ποια μέτρα στήριξης ψάχνει χρήματα η κυβέρνηση - Προτεραιότητα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider