Τι σηματοδοτεί το deal Στέγγου (Τεχνική Ολυμπιακή) και Π. Βαρδινογιάννη στο real estate

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σηματοδοτεί το deal Στέγγου (Τεχνική Ολυμπιακή) και Π. Βαρδινογιάννη στο real estate
Τη συνεργασία στον τομέα των ακινήτων ή και του τουρισμού/φιλοξενίας φαίνεται να σημαίνει η προ ημερών ανακοίνωση περί συμμαχίας της πλευράς Στέγγου, του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, με την οικογένεια του Παύλου Βαρδινογιάννη.

Την απαρχή συνεργασίας στον τομέα των ακινήτων ή και του τουρισμού/φιλοξενίας φαίνεται να σημαίνει η συμμαχία της πλευράς Στέγγου, του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, με την οικογένεια του Παύλου Βαρδινογιάννη, η οποία μόλις προ ημερών ανακοινώθηκε. Η σύμπραξη αυτή θα γίνει μέσω της Luxury Life Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία έχει ιδρυθεί από την Τεχνική Ολυμπιακή με σκοπό κυρίως τη δραστηριοποίηση στον ευρύτερο τομέα real estate και τουρισμού. Η εισηγμένη επί της ουσίας από καιρό έχει εγκαταλείψει την ενεργή δραστηριοποίηση στις κατασκευές, ενώ, ως γνωστό, εκκρεμεί η ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ως προς το «κλείσιμο» της τελικής αποτίμησης.

Η Τεχνική Ολυμπιακή τα τελευταία έτη έχει εισέλθει, πέραν της ναυτιλίας, στην αγορά real estate κυρίως μέσω της απόκτησης πακέτων ακινήτων που βρίσκονταν σε «κόκκινα» δάνεια, ενώ, λόγω της παλιάς ενασχόλησης με το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καράς γνωρίζει καλά και τον τομέα τουρισμού. Προφανώς λοιπόν, η παρουσία της οικογένειας Στέγγου στον τομέα αγοραπωλησίας, εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ακινήτων αλλά και ακινήτων τρίτων και η παρουσία της στον τομέα φιλοξενίας (αν και εκκρεμεί η ολοκλήρωση πορίσματος τρίτου ανεξάρτητου εκτιμητή όσον αφορά το τελικό τίμημα για τη μεταβίβαση του Πόρτο Καρράς, ο όμιλος και ο Ι. Σαββίδης προέβησαν από κοινού σε διορισμό της KPMG Advisors Single Member S.A. ως τρίτου ανεξάρτητου συμβούλου), ενεργοποίησαν το ενδιαφέρον της οικογένειας του Παύλου Βαρδινογιάννη.

Οι τελευταίες συμφωνίες

Μόλις προ ημερών, την Παρασκευή, η Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωνε ότι προέβη σε κατάρτιση μη δεσμευτικού μνημονίου συναντίληψης (MoU) με την εδρεύουσα στην Κύπρο εταιρεία με την επωνυμία SFAX OIL LTD, συμφερόντων του αλλοδαπού εμπιστεύματος με την επωνυμία SFAX TRUST, συμφερόντων μελών της οικογενείας του κ. Παύλου Βαρδινογιάννη, με αντικείμενο τη συμμετοχή της τελευταίας κατά 50% στο κεφάλαιο της εταιρείας με την επωνυμία «Luxury Life Μονοπρόσωπη ΙΚΕ». Σχετικά θα καταρτισθούν ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των μερών, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Δυο μέρες πριν, γνωστοποιούσε ότι η θυγατρική εταιρεία αυτής με την επωνυμία «Luxury Life Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» προέβη σε κατάρτιση ιδιωτικού συμφωνητικού με τις εταιρείες ειδικού σκοπού (πωλήτριες), τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η «Intrum Hellas REO Solutions A.E.», με αντικείμενο την απόκτηση χαρτοφυλακίου έως 186 ακινήτων. Το τίμημα για την ως άνω συναλλαγή θα ανέλθει έως του ποσού των δέκα εννέα εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (€19.800.000). Ήδη καταβλήθηκε από τη Θυγατρική στις πωλήτριες εταιρείες προκαταβολή ανερχόμενη σε τέσσερα εκατομμύρια πεντακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€ 4.564.500). Η συναλλαγή θα υλοποιηθεί σταδιακά με την κατάρτιση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης των ακινήτων. Μένει να φανεί αν αυτό σχετίζεται με ότι τα ακίνητα του εν λόγω χαρτοφυλακίου θα πρέπει να περνούν σταδιακά στην Luxury Life Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία θα καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα έως ότου να φτάσουμε στα 19,8 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων μηνών (Μάιος 2023) η Τεχνική Ολυμπιακή ανακηρύσσονταν ανάδοχος για το χαρτοφυλάκιο 186 ακινήτων της Intrum Hellas γνωστό ως «Project Arrow». Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, ιδιοκτησίας διαφόρων εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs) τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η Intrum Hellas REO Solutions A.E. Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα από αυτά είναι κατοικίες ενώ στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται λίγα καταστήματα γραφεία και οικόπεδα (κατοικίες το 80%).

Η είσοδος στον τομέα ακινήτων

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος έχει εδώ και μερικά χρόνια εισέλθει πιο ενεργά στον τομέα ακινήτων. Για παράδειγμα το 2022 ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του εξαγγελθέντος επενδυτικού της προγράμματος, συμμετείχε σε πλειστηριασμό τριώροφου κτιρίου καταστημάτων και δύο υπογείων ορόφων συνολικής επιφάνειας 4.267 μ2 επί οικοπέδου εκτάσεως 4.570 τ.μ., ευρισκόμενο στο 2ο χλμ. της Λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου στο Κορωπί (του ακινήτου της Renault), όπου πλειοδότησε προσφέροντας το ποσό των €2.512.000. Επίσης, η Τεχνική Ολυμπιακή προχώρησε στην απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν ως εξασφάλιση ακίνητα του επιχειρηματία Κ. Βελάνη, και συγκεκριμένα δύο κατοικίες σε Βούλα και το Ψυχικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Τεχνική Ολυμπιακή τον Δεκέμβριο του 2021 απέκτησε το 50% της Mount Street Hellas σηματοδοτώντας την είσοδο της στον τομέα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τον περασμένο Ιούνιο ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι η εν Κύπρω εδρεύουσα εγγονή αυτής με την επωνυμία "PFC PREMIER FINANCE CORPORATION LTD" (θυγατρική κατά 100% της εταιρείας Τ.Ο INTERNATIONAL HOLDING LTD), υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς του υπολοίπου 50% της Ιρλανδικής εταιρείας " MOUNT STREET HELLAS HOLDCO LIMITED" από την Ιρλανδική εταιρεία "MOUNT STREET HELLAS INVESTMENTS LIMITED". Το τίμημα της εξαγοράς, ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Η όλη εξαγορά τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεως των αρμοδίων εποπτικών αρχών (Τράπεζα της Ελλάδος).

Να σημειωθεί ότι πλέον η Τεχνική Ολυμπιακή έχει στραφεί στον τομέα του real estate αλλά και αυτόν της Ναυτιλίας που αποτελούν τους κύριους τομείς ανάπτυξης της εισηγμένης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider