Εξοχική κατοικία: Ο «χάρτης» και οι τιμές σε Αθηναϊκή Ριβιέρα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησο – Από ποιες χώρες έρχονται οι αγοραστές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξοχική κατοικία: Ο «χάρτης» και οι τιμές σε Αθηναϊκή Ριβιέρα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησο – Από ποιες χώρες έρχονται οι αγοραστές
Στα επίπεδα των 13.000 ευρώ/τ.μ. η μέση τιμή νεόδμητης δεύτερης κατοικίας στη Μύκονο. Τι συμβαίνει σε Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Βούλα, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, Πάτμο, Ναύπλιο, Ύδρα, Πόρτο Χέλι και άλλους προορισμούς. Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί, Αμερικανοί, Άγγλοι, Ισπανοί και Γάλλοι στην κορυφή της λίστας των αγοραστών. Τι είδους ακίνητα ψάχνουν και γιατί. Ανοδική η τάση της αγοράς.

Η αγορά ακινήτων για δεύτερη κατοικία – εξοχική στην Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε αισθητή ανοδική πορεία από το 2018, δίνοντας αφορμή για αισιοδοξία όσον αφορά στη συνέχεια. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα μέρος που αξίζει να ζήσουν οι διεθνείς αγοραστές. Μάλιστα, Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της λίστας των αγοραστών, ενώ ακολουθούν Αμερικανοί, Άγγλοι, Ισπανοί και Γάλλοι. Οι προοπτικές για την ελληνική αγορά ακινήτων τα επόμενα χρόνια μπορούν να χαρακτηριστούν θετικές και ελπιδοφόρες. Το 2023 η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά.

Ειδικότερα, στα επίπεδα των 13.000 ευρώ/τ.μ. φτάνει η μέση τιμή για αγορά νεόδμητης δεύτερης – εξοχικής κατοικίας στη Μύκονο με τις τιμές να ξεκινούν από τα 6.000 ευρώ/τ.μ. για την αγορά παλαιού, μη ανακαινισμένου ακινήτου. Η ίδια διακύμανση στη Σαντορίνη κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Πάρο από 3.500 έως 10.000 ευρώ/τ.μ..

Στην Πελοπόννησο, και ειδικότερα σε Πύλο και Γιάλοβα, για την αγορά παλαιού, μη ανακαινισμένου ακινήτου βρίσκουμε τιμές 1.500 ευρώ/τ.μ. με τις νεόδμητες κατοικίες να φτάνουν στα 10.000 ευρώ/τ.μ.. Όσον αφορά δε στην περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα, και την αγορά δεύτερης – εξοχικής κατοικίας, οι τιμές για νεόδμητα ακίνητα φτάνουν έως 9.000 ευρώ/τ.μ. στη Βουλιαγμένη (4.000 ευρώ το μέτρο τα παλαιά), έως 7.800 τ.μ. στη Γλυφάδα (στα 3.500 ευρώ/τ.μ. για παλαιά εξοχικά), έως 7.000 ευρώ/τ.μ. Βούλα (στα 3.000 ευρώ/τ.μ. τα παλιά, μη ανακαινισμένα).

Ελκυστικές και ανταγωνιστικές οι τιμές

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε σχετικό Market Report του μεγάλου κτηματομεσιτικού δικτύου Engel & Völkers Ελλάδος για την δεύτερη κατοικία (εξοχικά) που εστιάζει σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησο και βέβαια, Αθηναϊκή Ριβιέρα. Σύμφωνα με το report, οι ελκυστικές τιμές, σε συνδυασμό με τη χρήση των ακινήτων είναι τα κύρια επιχειρήματα που κάνουν την Ελλάδα πρώτη επιλογή. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα των συγκριτικά χαμηλότερων τιμών, ακόμη και για φημισμένες περιοχές όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα ή τα δημοφιλή ελληνικά θέρετρα, τα οποία γενικά θεωρούνται περιοχές με υψηλότερες τιμές. Ακόμα και στα αγαπημένα ελληνικά νησιά, οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες, ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, ακόμη και σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς προορισμούς πρώτης κατηγορίας. Επιπλέον, η χώρα προσελκύει το ενδιαφέρον μέσα από εξαιρετικά έργα, όπως το φαντασμαγορικό έργο στο Ελληνικό, που θεωρείται πλέον το μεγαλύτερο αστικό κατασκευαστικό έργο ανάπλασης στην Ευρώπη. Τέλος, το ανταγωνιστικό κόστος εργασίας και το καλά εκπαιδευμένο, πολύγλωσσο, προσωπικό καθιστούν την Ελλάδα μια πιθανή τοποθεσία κοντά στην ακτή. Οι μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει τη γραφειοκρατία και, ως εκ τούτου, έχουν επίσης οδηγήσει σε ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών έγκρισης.

Το πρόγραμμα Golden Visa

Επίσης, ένα άλλο σημείο είναι ότι το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει το πρόγραμμα Golden Visa για το 2023. Με βάση αυτό, υπήκοοι τρίτων χωρών στην Ελλάδα έπρεπε να επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ένα ακίνητο προκειμένου να λάβουν άδεια διαμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους, η οποία τους δίνει επίσης το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε όλα τα άλλα κράτη Σένγκεν. Προς το παρόν έχει αποφασιστεί να προχωρήσουμε σε δύο κατηγορίες: σε ορισμένες μητροπολιτικές περιοχές, απαιτείται μια επένδυση 500.000 ευρώ σε ένα ακίνητο για να παραχωρηθεί «χρυσή βίζα», ενώ σε περιοχές με λιγότερο κόσμο αρκούν 250.000 ευρώ.

Θα ανέβουν οι αξίες

Όπως αναφέρεται, η πλειονότητα της πελατειακής βάσης της Engel & Völkers αποτελείται από ξένους αγοραστές, με περισσότερο από το 80% να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά. Γερμανοί, Αυστριακοί, Αμερικανοί και Γάλλοι αγοραστές εμφανίζουν το υψηλότερο επίπεδο ενδιαφέροντος. Αναμένονται οι αγορές ακινήτων στα ελληνικά νησιά να συνεχιστούν λόγω του ανεβασμένου τουρισμού με την Ελλάδα να αποτελεί κορυφαία επιλογή για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες το καλοκαίρι του 2023. Με σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών, μεγαλύτερες από το 2022, θα υπάρχουν δυνητικοί αγοραστές που αναζητούν τα δικά τους ακίνητα διακοπών, όπως προτιμούν τώρα πολλοί παραθεριστές την κατοχή εξοχικής κατοικίας αντί για διαμονή σε ξενοδοχεία. Η υψηλή ζήτηση και η αυξανόμενη δημοτικότητα της περιοχής πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών στην περιοχή στο μέλλον, με ορισμένες περιοχές να αντιμετωπίζουν έλλειψη προσφοράς. Επομένως, αυτή είναι μια ευνοϊκή περίοδος για επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα.

Ποια είναι η εικόνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Ποιες εθνικότητες ψάχνουν δεύτερη κατοικία και γιατί

Η Ριβιέρα της Αθήνας είναι μια παραλιακή περιοχή που βρίσκεται νότια της πόλης, που εκτείνεται από το Ελληνικό έως το Σούνιο και καλύπτει μια απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων. Προσφέρει μια μεγάλη γκάμα ακινήτων για αγοραστές δεύτερης κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών βιλών, διαμερισμάτων και κατοικιών με θέα στη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για δεύτερες κατοικίες αυξάνεται σταθερά, λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως η φυσική ομορφιά της περιοχής, η γειτνίασή της με την Αθήνα και το διεθνές αεροδρόμιο, οι ανέσεις υψηλής ποιότητας, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολ, και εστιατόρια. Όσον αφορά τις εθνικότητες, αγοραστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κεντρική Ευρώπη εκδηλώνουν αυτήν τη στιγμή ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων σε περιοχές όπως η Αθήνα, εν μέρει λόγω της συνεχούς βελτίωσης της αεροπορικής συνδεσιμότητας. Συνολικά, η αγορά δεύτερης κατοικίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αναμένεται να παραμείνει ισχυρή τα επόμενα χρόνια, λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας της περιοχής, με ανάπτυξη νέων πολυτελών ακινήτων και η αυξανόμενη ζήτηση για κατοικίες υψηλής ποιότητας σε ένα ασφαλές και όμορφο μεσογειακό περιβάλλον.

Σε σχέση με τις τιμές κυμαίνονται, από τη χαμηλότερη τιμή παλαιού, μη ανακαινισμένου ακινήτου έως την υψηλότερη τιμή νεόδμητου σπιτιού, στη Βάρκιζα σε 2.000 και 5.500 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, στο Λαγονήσι σε 1.500 ευρώ και 3.500 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, στη Σαρωνίδα σε 2.500 ευρώ/τ.μ. και 4.500 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, στο Σούνιο σε 1.900 και 5.500 ευρώ αντίστοιχα ενώ στην Αίγινα σε 1.500 και 3.000 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Όσον αφορά τις τάσεις της αγοράς, οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι Ελβετοί αγοραστές βρίσκονται επί του παρόντος στην κορυφή της λίστας όσων αναζητούν αυτήν τη στιγμή δεύτερη κατοικία, ακολουθούμενοι από Αμερικανούς, Άγγλους, Ισπανούς και Γάλλους. Οι πιο ελκυστικές τιμές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οι πόλεις, σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα είναι τα κύρια επιχειρήματα που κάνουν την Ελλάδα την πρώτη τους επιλογή. Η αγορά σε όλο το μήκος της ακτής της Αθήνας εξελίχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα με μεγάλο έργο για την ανάπτυξη στο Ελληνικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα σε Γλυφάδα, Βούλα και Ελληνικό όπου τώρα κατεδαφίζονται παλαιότερα κτίρια για να αντικατασταθούν από πολύ σύγχρονες κατοικίες με υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Μάλιστα αναμένεται να ολοκληρωθούν και αρκετές νέες κατασκευές με πολυτελή διαμερίσματα, που έχουν ήδη ανεβάσει την αγορά.

Οι προσδοκίες των αγοραστών για ένα δεύτερο σπίτι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα περιλαμβάνουν συχνά ανέσεις υψηλής ποιότητας, όπως πισίνες, πρόσβαση στην παραλία κ.α.. Αναζητούν επίσης ακίνητα που προσφέρουν ιδιωτικότητα, ασφάλεια και εγγύτητα στο κέντρο της Αθήνας καθώς και στο διεθνές αεροδρόμιο. Ένας άλλος κινητήριος παράγοντας για αυτό το target group είναι η διαθεσιμότητα μιας μεγάλης γκάμα εμπορικών κέντρων καθώς και το γεγονός ότι οι αγοραστές μπορούν να απολαύσουν την περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου χάρη στον ζωντανό τρόπο ζωής της. Η γενική ζήτηση για τους περισσότερους αγοραστές είναι το ακίνητο να έχει τα χαρακτηριστικά του νέου ή τουλάχιστον ανακαινισμένου ή μη ανακαινισμένου αλλά με θέα και κοντά στη θάλασσα, για να σχεδιάσουν την κατοικία τους όπως θέλουν. Μια άλλη τάση για τους αγοραστές που αναζητούν μια δεύτερη κατοικία είναι η αγορά premium διαμερισμάτων που αποτελούν μέρη ενός συγκροτήματος για επιπλέον ασφάλεια και ασφάλεια.

Κυκλάδες και Δωδεκάνησα: Οι τιμές, οι ξένοι αγοραστές και το «πακέτο» που τους προσελκύει

Η αγορά δεύτερης κατοικίας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με έντονη ζήτηση από τους αγοραστές που κατάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες που σήμερα δείχνουν ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως η Μύκονος και Σαντορίνη, με προοπτική εξασφάλισης πρόσθετου εισοδήματος σε περιόδους που το ακίνητο παραμένει κενό. Όσο για τα νησιά της Πάρου, της Ρόδου και της Σύρου, φαίνεται επίσης να προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα όπως Γάλλοι και Γερμανοί, λόγω συνδυασμού παραγόντων όπως η φυσική ομορφιά, ο ευνοϊκός καιρός, οι βελτιωμένες υποδομές και οι επενδυτικές ευκαιρίες.

Στη Τζια (Κέα) η μέση τιμή αγοράς για παλαιό ακίνητο μη ανακαινισμένο φτάνει σε 2.000 ευρώ/τ/μ. και για νεόδμητο εξοχικό σε 5.300 ευρώ/τ.μ.. Οι τιμές για τις ίδιες κατηγορίες εξοχικών ακινήτων ανέρχονται στη Ρόδο σε 2.500 και 8.500 ευρώ/τ/μ/αντίστοιχα, σε Σύμη 1.500 και 4.800 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, στη Σύρο σε 1.800 και 5.500 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, στην Πάτμο σε 4.500 ευρώ/τ.μ. και 8.500 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, στην Τήνος σε 2.500 ευρώ και 6.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στην Ανδρο σε 2.000 - 5.200 ευρώ το μέτρο αντίστοιχα.

Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στα νησιά του νότιου Αιγαίου

Η αυξανόμενη επιθυμία τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων να περάσουν τις διακοπές τους στα ηλιόλουστα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων είχε θετικό αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση για δεύτερες κατοικίες σε αυτές τις περιοχές. Η επέκταση και βελτίωση της τουριστικής περιόδου μπορεί να αποδοθεί στις αξιόπιστες αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και απευθείας πτήσεις από πολλές πόλεις στο εξωτερικό. Επιπλέον, τα σύγχρονα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι επενδύσεις σε υποδομές και τα πολυτελή ξενοδοχεία συμπληρώνουν το φυσικό μεγαλείο των ελληνικών νησιών. Η αγορά ενός ακινήτου στα ελληνικά νησιά προσφέρει μια ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για αγοραστές που θέλουν να συνδυάσουν την απόλαυση των διακοπών με τη δυνατότητα μίσθωσης του ακινήτου για ικανοποιητικές αποδόσεις όταν δεν το χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Επιπλέον, η μειωμένη προσφορά εξοχικών κατοικιών στα πιο δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, έχει ως αποτέλεσμα αγοραστές να ενδιαφέρονται περισσότερο για νέα νησιά, όπως η Πάρος και άλλα μικρότερα νησιά, τα οποία τώρα ανακαλύπτονται. Μπορεί να υποτεθεί ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023. Μια άλλη σημαντική τάση είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηλικιωμένοι και ψηφιακοί νομάδες αναζητούν ενεργά έναν προορισμό που προσφέρει ευνοϊκό κλίμα και εξαιρετικές ανέσεις, που τους επιτρέπουν να εξερευνήσουν νέες δυνατότητες τόσο για διαβίωση όσο και για επενδύσεις.

Όσον αφορά τις εθνικότητες, οι Αμερικανοί αγοραστές, με ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς να είναι ομογενείς, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της λίστας όσων δείχνουν ενδιαφέρον να αγοράσουν ακίνητα σε πολύ δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, με στόχο να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα κατά τις περιόδους που το ακίνητο είναι κενό από τους ιδιοκτήτες. Τα νησιά Μύκονος, Ρόδος, Πάρος, Σύρος, Σύμη, Τήνος, Άνδρος και Πάτμος έχουν κερδίσει σημαντική δημοτικότητα ως προορισμοί. Τα διαθέσιμα σπίτια σε αυτά τα νησιά διαθέτουν ποικίλα αρχιτεκτονικά στυλ που συνδυάζουν παραδοσιακά, νεοκλασικά και σύγχρονα στοιχεία. Οι προσδοκίες των αγοραστών για δεύτερη κατοικία μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον μεμονωμένο αγοραστή και τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, πολλά

Οι αγοραστές αναζητούν ακίνητα κοντά στη θάλασσα που παρέχουν υψηλό επίπεδο πολυτέλειας και σύγχρονες ανέσεις, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και δυνατότητα ενοικίασης. Η ανάγκη για ιδιωτικότητα είναι επίσης κάτι που αναζητούν οι υποψήφιοι αγοραστές και στην πραγματικότητα, η προτίμηση για ένα ακίνητο με πισίνα που βρίσκεται μακριά από την ακτογραμμή είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ανάγκης. Οι αγοραστές εξετάζουν επίσης την προσβασιμότητα και τη συνδεσιμότητα των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και τις μεγάλες αστικές περιοχές, καθώς και τη διαθεσιμότητα δημόσιων υποδομών. Συνολικά, οι αγοραστές δεύτερης κατοικίας στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων αναζητούν συχνά έναν συνδυασμό πολυτέλειας, φυσικής ομορφιάς και πολιτισμού, κληρονομιά που είναι μοναδική σε αυτές τις περιοχές.

Ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός η Πελοπόννησος – Πού κυμαίνονται τα εξοχικά

Η Πελοπόννησος στο σύνολό της έχει γίνει ένας ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός για αγοραστές δεύτερης κατοικίας, τόσο εγχώριους όσο και διεθνείς. Στην πραγματικότητα, το Πόρτο Χέλι, η Μεσσηνία, το Ναύπλιο, καθώς και κοντινά νησιά όπως η Ύδρα και οι Σπέτσες παρουσιάζουν αύξηση της επιθυμίας για δευτερεύουσες κατοικίες λόγω εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, ιστορικής σημασίας και εξαιρετικών εγκαταστάσεων. Αυτές οι τοποθεσίες παρέχουν βολική γειτνίαση με τη θάλασσα, περιζήτητες παραλίες και μαρίνες που προσελκύουν ιδιοκτήτες γιοτ και λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Αρκετοί παράγοντες τροφοδοτούν την επιθυμία για εξοχικό σπίτι σε αυτές τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, της έξαρσης του τουρισμού και της προτίμησης για έναν πολυτελή τρόπο ζωής. Οι Γερμανοί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενεργοί κυρίως για αγορές ακινήτων στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Σε σχέση με τις τιμές κυμαίνονται, από τη χαμηλότερη τιμή παλαιού, μη ανακαινισμένου ακινήτου έως την υψηλότερη τιμή νεόδμητου σπιτιού, στο Πόρτο Χέλι από 2.500 - 6.000 ευρώ/τ.μ., στην Υδρα τα παλιά σπίτια πωλούνται προς 2.500 ευρώ/τ.μ., οι τιμές στις Σπέτσες είναι 2.000 και 5.000 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, σε Ναύπλιο (villas) 1.000 με 3.700 ευρώ/τ. αντίστοιχα με τα διαμερίσματα σε 1.000 - 4.200 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα (παλιά και νεόδμητα), σε Στούπα – Καρδαμύλι οι τιμές είναι για παλαιά μη ανακαινισμένα στα 1.500 ευρώ/τ.μ. και νεόδμητες εξοχικέ κατοικίες σε 4.300 ευρώ/τ.μ..

Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στην Πελοπόννησο

Η αγορά δεύτερης κατοικίας στο Πόρτο Χέλι, το Ναύπλιο και τη Μεσσηνία είναι αναπτυσσόμενη και δημοφιλής, με τους αγοραστές να είναι ένας συνδυασμός εγχώριων και διεθνών, ενώ οι αγοραστές στην Ύδρα και τις Σπέτσες είναι κυρίως ξένοι. Η αγορά προσφέρει μια σειρά από ακίνητα, από διαμερίσματα έως πολυτελείς βίλες, με μεγάλη ποικιλία ανέσεων και εύρος τιμών. Οι αγοραστές δευτερευουσών κατοικιών σε αυτές τις περιοχές γενικά έχουν υψηλές προσδοκίες και επιθυμίες για τα ακίνητά τους, συμπεριλαμβανομένων γραφικών τοποθεσιών, ανέσεων υψηλής ποιότητας, ποιότητας κατασκευής και σχεδίασης, εγγύτητας στα αξιοθέατα και ιδιωτικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda: Ποια είναι η «Ellinikon Hospitality Investments» με τα ξενοδοχειακά projects στο Ελληνικό

ΤΑΙΠΕΔ: Σήμα αξιοποίησης του λιμένα Λαυρίου με τουριστικές χρήσεις – Πώς «κουμπώνει» με επεκτάσεις Αττικής Οδού και Προαστιακού

ΣΔΙΤ: Πέντε και ισχυροί οι διεκδικητές για τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider