«Επιστρέφει» στην Premia Properties το Athens Heart

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επιστρέφει» στην Premia Properties το Athens Heart
Πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη ολοκλήρωση συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα για απόκτηση του εμπορικού κέντρου.

Μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση που ως πιθανότητα κυκλοφορούσε στην αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να εισέρχεται σε φάση ολοκλήρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Premia Properties φέρεται να είναι κοντά στην ανακοίνωση συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση του εμπορικού κέντρου «Athens Heart», στην οδό Πειραιώς 180.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ΑΕΕΑΠ έχει στόχο την αλλαγή χρήσης του ακινήτου. Ο σχεδιασμός της Premia για το Athens Heart, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, είναι η αλλαγή της χρήσης του και η μετατροπή του, το πιθανότερο, σε συγκρότημα γραφείων.

Επί της ουσίας, και εφόσον ολοκληρωθεί το deal, σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπορικό κέντρο που εγκαινιάστηκε στην αφετηρία της οικονομικής κρίσης (τον Δεκέμβριο του 2008) δίχως να καταφέρει να επιτύχει σημαντικά επίπεδα επισκεψιμότητας και εσόδων, ουσιαστικά επιστρέφει στην εταιρεία που το δημιούργησε, τότε ως Pasal.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία «επιστροφής» του εμπορικού κέντρου στην Premia θα γίνει έναντι τιμήματος περίπου 16 εκατ. ευρώ και αφού έχει προηγηθεί συμφωνία εξυγίανσης και «κούρεμα» των τραπεζικών χρεών της εταιρείας Doreco στην οποία ανήκει (με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου στις 31.8.22). Το χρέος της Doreco προς την Εθνική ήταν 55 εκατ. ευρώ.

Τα προβλήματα του asset

Το «Athens Heart» κατασκευάστηκε και λειτούργησε από την Pasal, η οποία στη συνέχεια αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας και λόγω της μέτριας πορείας του εμπορικού κέντρου που ήταν από τα μεγαλύτερα assets της. Στην πορεία προέκυψαν μεγαλύτερα προβλήματα για την Pasal με την πτώση της αγοράς ακινήτων, υπεβλήθη αίτημα για εξυγίανση βάσει του πτωχευτικού κώδικα το 2018 και η απόφαση εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2019. Το εμπορικό κέντρο είχε εξαιρεθεί από την συμφωνία εξυγίανσης της Pasal. Ως γνωστόν, η εταιρεία άλλαξε όνομα σε Premia και στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθαν νέοι μέτοχοι με κυριότερο την εταιρεία Sterner Stenhus Greece, με βασικό μέτοχο τον Ηλία Γεωργιάδη (ομογενή από τη Σουηδία).

Η «εικόνα» στο 6μηνο 2022

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο έτος που διανύουμε η Premia, που είχε ολοκληρώσει και απανωτές ΑΜΚ, προχώρησε τόσο στην έκδοση ομολόγου περίπου 100 εκατ. ευρώ όσο και σε μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ. Στο 6μηνο 2022 η ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε χαρτοφυλάκιο αξίας σχεδόν 228 εκατ. ευρώ, προσθήκη τριών (3) νέων ακινήτων, δύο φοιτητικών εστιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και των εγκαταστάσεων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, συνολικά έσοδα σε €6,6 εκ. (+83%), προσαρμοσμένα EBITDA (Adjusted EBITDA) €3,0 εκ., σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα ύψους € 76,3 εκ., μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) 7,2%, μέσο κόστος δανεισμού 2,75%, μακροχρόνια συμβόλαια με μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων (WALT) 6,9 έτη και με περίπου 87% των σχετικών μισθωμάτων να υπόκειται σε αναπροσαρμογή τουλάχιστον βάσει του πληθωρισμού κ.α.

Deal με Μπουτάρη

Μάλιστα, χτες ανακοίνωσε και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Μπουτάρης. H PREMIA απέκτησε έναντι τιμήματος 12,3 εκατ. ευρώ, κτίρια συνολικής επιφάνειας 28.800 τετραγωνικών μέτρων (εκ των οποίων 5 οινοποιεία 15.660 τ.μ. καθώς και κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής) και οικόπεδα έκτασης 740 στρεμμάτων εκ των οποίων 5 αμπελώνες 633 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικές τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη). Ορισμένα ακίνητα (όπως της Σαντορίνης και της Κρήτης) έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.

Επισημαίνεται ότι η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα. Τα αποκτηθέντα από την PREMIA ακίνητα θα εκμισθωθούν μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης στην νεοϊδρυθείσα εταιρεία «ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ» («BOUTARI WINERIES») η οποία ανήκει σε σχήμα επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο οποίο βασικός μέτοχος είναι η STERNER STENHUS GREECE και η οποία, σε υλοποίηση της Συμφωνίας εξυγίανσης, ανέλαβε από 1/11/2022 την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μετά από μεταβίβαση των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Premia Properties: Ολοκλήρωση της μεταβίβασης των ακινήτων της Μπουτάρης

Lamda–Ελληνικό: «Βγαίνει» ο διαγωνισμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο-Στις 16/12 οι προσφορές για το Vouliagmenis Mall Complex

Αλλάζουν χέρια τα ξενοδοχεία της χώρας - Οι τελευταίες κινήσεις των Λάμψα, Sani/Ikos, Mitsis Hotels, Intrakat, Goldman Sachs

gazzetta
gazzetta reader insider insider