Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Πότε ξεκινάει η περίοδος παραχώρησης της «Εγνατίας Οδού» - Τα real estate assets και τα λιμάνια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Πότε ξεκινάει η περίοδος παραχώρησης της «Εγνατίας Οδού» - Τα real estate assets και τα λιμάνια
Μέσα στο α' εξάμηνο 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου υπό τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS. Τι «παίζει» με τα ακίνητα του Ταμείου. Τα οφέλη από την αξιοποίηση του «Στρατοπέδου Γκόνου» της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται η εκκίνηση της 35ετούς περιόδου παραχώρησης για τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο της Βορείου Ελλάδος, δηλαδή της «Εγνατία Οδού», διαγωνισμό που «έτρεξε» το ΤΑΙΠΕΔ με ανάδοχο την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis (75%-25% στην παραχώρηση, το κατασκευαστικό «κομμάτι» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Ηδη, είναι σε προχωρημένο στάδιο η διαδικασία συγκέντρωσης και ελέγχου των δικαιολογητικών και των εγγράφων με τον σχετικό «φάκελο» να αναμένεται να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο προσεχώς ώστε να λάβει την απαραίτητη σχετική έγκριση.

Προχωρούν διαδικασίες για την «Εγνατία Οδό»

Αυτό ανάφερε νωρίτερα, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, σε σχετικό πάνελ που διοργάνωσε το «Υπερταμείο» στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Μετά το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πρέπει να ακολουθήσει η κύρωση από τη Βουλή και η υπογραφή της σύμβασης. Η σύμβαση της Εγνατίας Οδού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εξασφάλισε τίμημα ρεκόρ στην ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων, που ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS θα αναλάβει για 35 χρόνια τη συντήρηση και λειτουργία του οδικού άξονα μήκους 658 χιλιομέτρων, καθώς και των 3 κάθετων οδικών αξόνων συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, που αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία). Επιπλέον, η σύμβαση προβλέπει πως τα πρώτα χρόνια της παραχώρησης η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε μία σειρά από κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένης και της βαριάς συντήρησης του δρόμου κ.α.

Το εν λόγω project εκτός από εμβληματικό είναι και χαρακτηριστικό, όπως σημείωσε ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ, της εστίασης του Ταμείου σε μεγάλα ή μικρότερα περιφερειακά έργα που φέρνουν μεγάλο τοπικό οικονομικό/κοινωνικό αποτύπωμα. Ωστόσο, ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε και σε άλλα, όπως σε λιμάνια, ακίνητα κ.α. Για παράδειγμα, αναμένεται προσεχώς να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο φάκελος για τον διαγωνισμό αξιοποίησης του λιμένα «Φίλιππος Β’» της Καβάλας (επενδυτής η ΙNTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ενώ οι δεσμευτικές προσφορές για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης, ως γνωστόν, θα υποβληθούν εντός του μήνα (έχει προγραμματιστεί για 22 Σεπτεμβρίου αν δεν αλλάξει κάτι).

Τα περιφερειακά assets στο real estate

Όμως, ο κ. Πολίτης έκανε ειδική μνεία σε περιφερειακά assets που αφορούν σε αξιοποίηση ακινήτων. Εντός του έτους, έως το τέλος 2022, αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα (Καβάλας) όπου υπάρχει ήδη το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο αν και απαιτείται η συγκέντρωση κάποιων εγγράφων από τον επενδυτή στην πορεία. Πάντως, αναμένεται σε διάστημα 1-2 μηνών να περιέλθει σε αυτόν, αν και ακόμα θα χρειαστεί χρόνος για να εκκινήσουν εργασίες.

Επίσης, και μένοντας σε έργα στη Β. Ελλάδα, ο κ. Πολίτης σημείωσε ότι είναι «ώριμη» η διαδικασία αξιοποίησης «Αγ. Τριάδα» καθώς έχει περάσει ήδη από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και θα «βγει» σε διαβούλευση η Στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αν όλα πάνε καλά, έως το τέλος 2022 θα ξεκινήσει ο σχετικός διαγωνισμός αξιοποίησης (σε μια φάση, δεσμευτικές προσφορές), με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να δηλώνει ότι «ακούει» τους επενδυτές για το μοντέλο αξιοποίησης κάθε asset, όπως και τα «θέλω» της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, αναφορικά με την έκταση στο Ποσείδι, η διαδικασία είναι λιγότερο ώριμη αλλά εκτιμάται ότι στο Q1 2023 θα «βγει» σχετικός διαγωνισμός.

Πάντως, κατά τον κ. Πολίτη, «τρέχουν» διάφορες διεργασίες εκμετάλλευσης περιφερειακών assets στο real estate, όπως, επίσης, στα Καμένα Βούρλα, το πρώην εργοτάξιο στο Ρίο – Αντίρριο, την έκταση στο Μαρκόπουλο κ.α. Επίσης, «κάλεσε» όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιληφθούν ότι πρέπει γενικότερα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καθώς οι επενδυτές… δεν θα περιμένουν για πάντα.

Το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας αποτελείται από δύο όμορα παραθαλάσσια οικόπεδα, συνολικής επιφάνειας 149,733 στρέμματα. Το ακίνητο, χωροθετημένο στον απαράμιλλης ομορφιάς κόλπο του Παλαιού, είναι επίπεδο, έχει αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μ. και διαθέτει απεριόριστη θέα στον κόλπο της Καβάλας και στα ανατολικά παράλια της νήσου Θάσου. Το ακίνητο έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό, την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, ενώ ο παραλιακός δρόμος που συνδέει τη Νέα Ηρακλείτσα με την πόλη της Καβάλας διέρχεται από το δυτικό της όριο. Πλειοδότης αναδείχθηκε ο κ. Alexander Haditaghi με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 18,5 εκατ. ευρώ.

Ποσείδι: Αφορά σε έκταση 293.870 τ.μ. με Δομημένη Επιφάνεια 3.467 τ.μ. Παραθαλάσσιο ακίνητο στη χερσόνησο της Κασσάνδρας σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Ποσείδι. Το μέτωπο του ακινήτου στη θάλασσα προβάλλει στην αμμώδη παραλία μήκους 620 μ. που κατά τους θερινούς μήνες καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα. Στο βόρειο τμήμα του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί εγκαταστάσεις και υποδομές camping. Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό για τουρισμό και παραθεριστική διαμονή και συγκεντρώνει κατά τους θερινούς μήνες, πλήθος επισκεπτών από τη Θεσσαλονίκη, την υπόλοιπη Ελλάδα και χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Το ακίνητο είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου και εγκαταστάσεων αναψυχής.

Ακτή & Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας: Βρίσκεται στην περιοχή «Αγ. Τριάδα», Δήμος Θερμαϊκού, με έκταση 173,310.00 τ.μ., αξιοποιήσιμη έκταση: 126,602 τ.μ. και δομημένη επιφάνεια παλαιά και κατεστραμμένη υποδομή κάμπινγκ. Πρόκειται για παραθαλάσσια ιδιοκτησία με μακριά ακτογραμμή και απευθείας πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη – κοντά στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σενάριο ανάπτυξης: Τουρισμός – Αναψυχή, Οικιστικές χρήσεις. Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου λόγω της εγγύτητάς της με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και της εύκολης προσβασιμότητάς της προσελκύει επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα οφέλη από την αξιοποίηση του «Στρατόπεδο Γκόνου»

Στο ίδιο πάνελ, ο CEO της ΓΑΙΑΟΣΕ, Π. Νικολάου, επανέλαβε ότι προχωρούν οι διαδικασίες ωρίμανσης του ακινήτου «Στρατόπεδο Γκόνου», όπως πρόσφατα ανέφερε το insider.gr, που αυτή τη φορά θα γίνει με τη «βούλα» του ΤΑΙΠΕΔ και της μονάδας ωρίμανσης έργων – PPF. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της επένδυσης που εκτιμάται σε άνω των 200 εκατ. ευρώ (βάσει προμελέτης) είναι επί τρία (όπως και στο Θριάσιο στην Αττική), κάνοντας επίσης λόγο για ακαθάριστη προστιθέμενη αξίας της τάξεως των 325 εκατ. ευρώ (30% άμεσο όφελος, το υπόλοιπο έμμεσο και επαγόμενο), για 3.000 θέσεις εργασίας (30% άμεσα) , καλώντας επίσης Άραβες και άλλους υποψήφιους επενδυτές να δώσουν το παρών στις διαγωνιστικές διαδικασίες μελλοντικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΕ: Ξεκινάει διαβούλευση για τις «έξυπνες γέφυρες» των 156 εκατ. ευρώ – Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

ΤΑΙΠΕΔ (PPF): «Ωριμάζουν» ΣΔΙΤ 300 εκατ. ευρώ – Το νέο Πρωτοδικείο Αθηνών και η μετεγκατάσταση των φυλακών στον Ασπρόπυργο

Γ. Καραγιάννης: Στον πυρήνα του σχεδιασμού μας η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider