«Στρατόπεδο Γκόνου»: Πώς ωριμάζει το logistics hub των 260 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στρατόπεδο Γκόνου»: Πώς ωριμάζει το logistics hub των 260 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη
Η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ προωθεί την τεχνική ωρίμανση του project που σχετίζεται με την αξιοποίηση του ακινήτου των 672 στρεμμάτων. Οι εκκρεμότητες και τα σχέδια για τις χρήσεις).

Σε προχωρημένο στάδιο είναι οι διαδικασίες για το νέο εγχείρημα αξιοποίησης του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, που αυτή τη φορά θα γίνει με τη «βούλα» του ΤΑΙΠΕΔ και της μονάδας ωρίμανσης έργων – PPF. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα ημερών να προχωρήσουν διαδικασίες για τους αναδόχους που θα προωθήσουν την τεχνική ωρίμανση του project που σχετίζεται με τη μετατροπή του ακινήτου των 672 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης και σε απόσταση 8 χλμ. από το λιμάνι, στο μεγαλύτερο κέντρο logistics της Βόρειας Ελλάδας, μια έκταση που βρίσκεται και κοντά στο μεγάλο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Το PPF θα αναλάβει να ολοκληρώσει μια λίστα εκκρεμοτήτων, όπως βέβαια και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για λογαριασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ, που είναι κύριος του έργου. Μέχρι πρότινος το ακίνητο δεν είχε συγκεκριμένες χρήσεις γης, ενώ εντός της έκτασης υπάρχει πολεμικό υλικό (π.χ. νάρκες) που θα πρέπει να απομακρυνθεί, εγκαταστάσεις του Στρατού που επίσης θα πρέπει να «φύγουν» κ.λπ. Πάντως, όπως είχε αναδείξει το insider.gr στις αρχές Ιουνίου, οι βασικές χρήσεις θα περιλαμβάνουν ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου, πάρκου logistics και μεταποίησης και τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, χρήσεις που ενδείκνυνται, σύμφωνα με την προμελέτη που έχει κάνει η ΓΑΙΑΟΣΕ, για την αξιοποίηση της έκτασης που βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, 8 χλμ. από το λιμάνι Θεσσαλονίκης, 5,5 χλμ. από τη ΒΙΠΕ Σίνδου κ.α.

Το ύψος της επένδυσης θα μπορούσε να ανέλθει σε εύρος μεταξύ 120 και 240 εκατ. ευρώ, αναλόγως των τελικών χρήσεων και του μίγματος που θα προκριθεί, ενώ έχουν γίνει εκτιμήσεις για εσωτερική απόδοση περίπου 10% και για project IRR στο 6-7%. Επίσης, υπάρχουν εκτιμήσεις για οφέλη άνω των 300 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου σε επίπεδο Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ θα είναι άμεσα (όταν γίνει η επένδυση). Το project θα περιλαμβάνει και δυνατότητα συναρμολόγησης υλικών που έρχονται από την Άπω Ανατολή και με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Όμως, για να προχωρήσει η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου πρέπει να διευθετηθεί σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις χρήσεις γης (δεν έχει), την εκπόνηση μελετών, την πρόσβαση σε οδικό δίκτυο και το σιδηροδρομικό δίκτυο, την απομάκρυνση πολεμικού υλικού κ.α. Κατά συνέπεια, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εκπονήσει τοπογραφικές και πολεοδομικές μελέτες, να μεριμνήσει για τις απαλλοτριώσεις παρακείμενων εκτάσεων για τη σύνδεση του πρώην στρατοπέδου με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, να προχωρήσει στην έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών, στη διενέργεια του διαγωνισμού για την παραχώρηση του ακινήτου σε ιδιώτη επενδυτή, την μετεγκατάσταση των στρατιωτικών αρτοποιείων και την απομάκρυνση με ασφάλεια του πολεμικού υλικού.

Όπως είχε αναδείξει προ ολίγων μηνών το insider.gr, η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη, 1 Μαρτίου, αποφάσισε να αναθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ την ωρίμαση νέων έργων, μεταξύ των οποίων και την αξιοποίηση του Γκόνου. Το έργο μπορεί να υλοποιηθεί ως παραχώρηση (π.χ. 30 έτη), όπως συνέβη με τα αντίστοιχα στο Θριάσιο.

Στην αγορά αναφέρουν ότι η θέση του ακινήτου είναι κομβική, κοντά στον λιμένα Θεσσαλονίκης, με «βλέμμα» στην Εγνατία Οδό, στις σιδηροδρομικές συνδέσεις, ενώ θα μπορούσε να διαδραματίσει ευρύτερο στρατηγικό ρόλο με αιχμή και τις Βαλκανικές χώρες και αγορές. Μαζί με άλλα logistics centers που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται στη χώρα μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την προώθηση νέων υποδομών (π.χ. σιδηρόδρομος), ως ευρύτερο εμπορευματικό – μεταφορά hub.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο καλοκαίρι το Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ ενέκρινε το σχέδιο συμβάσεως με το ΤΑΙΠΕΔ, εξουσιοδοτώντας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Περικλής Νικολάου, να υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Dimand: Πώς προχωρούν projects 1 δισ. ευρώ – Τα εσωτερικά «stress test» και τα χρονοδιαγράμματα αναπλάσεων

Ρεύμα: Από τον Οκτώβριο σε ισχύ το νέο μοντέλο επιδοτήσεων – Κίνητρα για εξοικονόμηση

«Φοιτητική Στέγη»: «Εκτός παιχνιδιού» κατοικίες με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider