Σι Τζινπίνγκ: Μεγάλη ανησυχία για τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν, καλεί σε αποκλιμάκωση

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σι Τζινπίνγκ: Μεγάλη ανησυχία για τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν, καλεί σε αποκλιμάκωση
Σι Τζινπίνγκ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Η Κίνα «ανησυχεί πολύ» για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν που έχει κλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, είπε σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του για τη σύγκρουση αφότου ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή.

Η Κίνα «ανησυχεί πολύ» για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν που έχει κλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, είπε σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του για τη σύγκρουση αφότου ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή.

Ο Σι, μιλώντας στο περιθώριο συνάντησης κορυφής με πέντε χώρες της κεντρικής Ασίας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, είπε πως η Κίνα εναντιώνεται σε κάθε ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία, ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών.

«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν για να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση το ταχύτερο δυνατό και να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», είπε ο Σι, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Η Κίνα είναι έτοιμη να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Κίνα ξεκίνησε να απομακρύνει πολίτες της από το Ισραήλ και το Ιράν και ωθεί για κατάπαυση του πυρός, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα.

Οι κινεζικές αρχές είναι σε επικοινωνία με το Ιράν, το Ισραήλ και διάφορες πλευρές προκειμένου να προωθήσουν μια κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκούο Τζιακούν στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

«Η Κίνα καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ιδιαίτερα εκείνες τις χώρες που ασκούν ειδική επιρροή στο Ισραήλ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να λάβουν άμεσα μέτρα για να μειώσουν την τεταμένη κατάσταση και να αποτρέψουν την κλιμάκωση και την επέκταση της σύγκρουσης», είπε ο Γκούο, χωρίς να κατονομάζει κάποια χώρα.

Σήμερα, η κινεζική πρεσβεία στο Ισραήλ κάλεσε τους Κινέζους πολίτες να επιστρέψουν στην Κίνα το ταχύτερο δυνατό.

Είπε ότι πολλοί επικοινώνησαν με την πρεσβεία ρωτώντας σχετικά με την επανάληψη των αεροπορικών επιχειρήσεων και τις πτήσεις της Hainan Airlines. Ωστόσο ο εναέριος χώρος του Ισραήλ παραμένει κλειστός, και η ισραηλινή κυβέρνηση έχει παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 30 Ιουνίου, δήλωσε η πρεσβεία.

Η ανακοίνωση παραθέτει αρκετά χερσαία σημεία διέλευσης αλλά συνιστά στους Κινέζους πολίτες να φεύγουν μέσω της Ιορδανίας.

«Προς το παρόν, η ισραηλινοϊρανική σύγκρουση εξακολουθεί να κλιμακώνεται, με πολιτικές εγκαταστάσεις να υφίστανται ζημιές και τις απώλειες αμάχων να αυξάνονται, καθιστώντας την κατάσταση ασφαλείας ακόμη πιο σοβαρή», προειδοποίησε η πρεσβεία σε μια ανακοίνωση στο WeChat.

Η κινεζική πρεσβεία στο Ιράν εξέδωσε αργότερα σήμερα παρόμοια ανακοίνωση απομάκρυνσης στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat.

Ο εναέριος χώρος του Ιράν παραμένει κλειστός και υπάρχει το ενδεχόμενο τα χερσαία συνοριακά περάσματα του Ιράν να κλείσουν επίσης στο εγγύς μέλλον, ανέφερε η πρεσβεία.

Η ανακοίνωση παραθέτει σημεία διέλευσης στα σύνορα για είσοδο στην Τουρκία, στην Αρμενία και στο Τουρκμενιστάν, με τις αποστάσεις από την Τεχεράνη να είναι από 760 έως 910 χιλιόμετρα.

Η Τεχεράνη έχει ζητήσει από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν να πιέσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει την επιρροή του στο Ισραήλ ώστε να συμφωνήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός με το Ιράν με αντάλλαγμα ευελιξία του Ιράν στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Ανατολή: Νέα ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη, πάνω από 450 οι νεκροί στο Ιράν - «Ο Χαμενεΐ θα έχει την τύχη του Σαντάμ»

Ισραήλ - Ιράν: Η Κίνα κατηγορεί τον Τραμπ ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Ισραήλ: Ο υπουργός Αμυνας προειδοποιεί τον Χαμενεΐ ότι θα έχει την τύχη του Σαντάμ Χουσέιν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider