Ιρλανδία: Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιρλανδία: Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ
Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ θα ανακοινώσει σήμερα την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael, σύμφωνα με δημοσίευμα της Irish Independent .

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

«Παραιτούμαι από την προεδρία και την διεύθυνση του Fine Gael και θα παραιτηθώ από την θέση του πρωθυπουργού μόλις ο διάδοχός μου θα είναι σε θέση αναλάβει τα καθήκοντά του», ανακοίνωσε ο Λίο Βαράντκαρ επικαλούμενος «προσωπικούς και πολιτικούς λόγους».

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην είσοδο του πρωθυπουργικού γραφείου, ο συγκινημένος Λίο Βαράντκαρ αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των προηγούμενων κυβερνήσεων παραδεχόμενος παράλληλα και ορισμένες αποτυχίες στην διαδρομή.

«Όταν έγινα πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2017, ήξερα ότι χαρακτηριστικό ενός ηγέτη είναι να γνωρίζει πότε πρέπει να δώσει τη «σκυτάλη» αλλά να έχει και το θάρρος να το πράξει. Η ώρα αυτή για μένα έφτασε», δήλωσε σε δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης.

«Ήδη από σήμερα παραιτούμαι από πρόεδρος και επικεφαλής του κόμματος Fine Gael και θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός μόλις ο αντικαταστάτης μου αναλάβει καθήκοντα», πρόσθεσε.

Το κόμμα του αναμένεται να εκλέξει νέο ηγέτη κατά την διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης του Fine Gael στις αρχές του Απριλίου.

Στην συνέχεια, το ιρλανδικό κοινοβούλιο, θα ορίσει πρωθυπουργό τον νέο ηγέτη του Fine Gael.

Η τελευταία πρωθυπουργική θητεία του Λίο Βαράντκαρ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022. Το 2017, στα 38 του χρόνια, ήταν ο πρώτος μετανάστης γιατρός και ομοφυλόφιλος που αναδείχθηκε στον νεότερο πρωθυπουργό μίας βαθιά συντηρητικής Ιρλανδίας. Ανάμεσα στο 2020 και το 2022 άφησε την θέση του στην πρωθυπουργία στον Μάικλ Μάρτιν τον ηγέτη του κόμματος Fianna Fáil που συμμετέχει μαζί με το Πράσινο Κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η παραίτησή του έρχεται μετά την ήττα στο δημοψήφισμα της 8ης Μαρτίου, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση πρότεινε την τροποποίηση του Συντάγματος του 1937 σε θέματα των γυναικών και της οικογένειας.

Οι δύο τροπολογίες απορρίφθηκαν από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ανω του 67% απέρριψε την τροπολογία που διεύρυνε την έννοια της οικογένειας πέραν της έννοιας του γάμου και το 73% απέρριψε την τροπολογία που απάλειφε από το Σύνταγμα το κείμενο για τον πρωταρχικό ρόλο των γυναικών «στις οικιακές υποχρεώσεις» στο νοικοκυριό.

Η ψηφοφορία θεωρήθηκε ότι απηχεί το κλίμα δυσαρέσκειας στην χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων και η κυβέρνηση του Λίο Βαράντκαρ κατηγορήθηκε ότι δεν προετοίμασε καλά το πεδίο για το δημοψήφισμα, την ώρα που σχεδόν το σύνολο της πολιτικής τάξης ήταν υπέρ των αλλαγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πορτογαλία: Προς σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας «καταδικασμένης στη διαπραγμάτευση»

gazzetta
gazzetta reader insider insider