Εκτός ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα Αχτσιόγλου - Ανεξαρτητοποιήθηκαν 9 βουλευτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτός ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα Αχτσιόγλου - Ανεξαρτητοποιήθηκαν 9 βουλευτές
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ακόμη δύο βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα.

Τελευταία ενημέρωση 12:10

Tην αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επίσημα η λεγόμενη ομάδα Αχτσιόγλου, που αριθμεί 57 μέλη, με κείμενο που εστάλη στους γραμματείς του κόμματος, με τους βουλευτές Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο να ανακοινώνουν την ανεξαρτητοποίηση 9 βουλευτών της ομάδας των «6+6» στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα.

Πρόκειται για τους:

  • Αναγνωστόπουλου Σία
  • Αχτσιόγλου Έφη
  • Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
  • Ηλιόπουλος Νάσος
  • Τζανακόπουλος Δημήτρης
  • Τζούφη Μερόπη
  • Φερχάτ Οζγκιούρ
  • Φωτίου Θεανώ
  • Χαρίτσης Αλέξης

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ακόμη δύο βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στους 11. Ως αποτέλεσμα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει 36 βουλευτές.

Αποχωρώντας, μαζί με τον Αλέξανδρο Χαρίτση, από το γραφείο του κ. Τασούλα, ο κ. Ηλιόπουλος επιβεβαίωσε ότι «αυτή τη στιγμή μιλάμε για 11 ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ναι, είμαστε συνολικά 11». «Είναι μια δύσκολη απόφαση. Για εμάς, είναι η μόνη απόφαση με την οποία αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεχτήκαμε και με όλα αυτά τα οποία λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια. Το κρίσιμο για εμάς είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», ανέφερε σε δήλωση του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Σε ερώτηση κοινοβουλευτικού συντάκτη αν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Χαρίτση να αναλαμβάνει την προεδρία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Ηλιόπουλος απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Να περιμένετε λίγες μέρες και θα τα δείτε όλα», είπε. «Κάντε υπομονή λίγες μέρες και θα τα δείτε όλα», συμφώνησε από την πλευρά του και ο κ. Χαρίτσης.

Οι επιστολές των εννέα βουλευτών είχαν κοινό κείμενο, το οποίο ανέφερε:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

με την παρούσα σάς δηλώνω ότι αποχωρώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 16 Κανονισμού της Βουλής».

Σημειώνεται πως σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, που έχει προγραμματιστεί για τις 16:00, αναμένεται να τεθούν οι προγραμματισμός του κόμματος και της Κ.Ο. για την επόμενη περίοδο, καθώς επίσης και η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για τη συγκρότηση άτυπου πολιτικού κέντρου.

Το κείμενο της αποχώρησης των 57 μελών

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 ανέδειξαν μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία νιώθει παντοδύναμη να συνεχίσει την αντικοινωνική της πολιτική και να επιβάλλει μια δεξιά ατζέντα σε κρίσιμα θέματα που σφραγίζουν το μέλλον της χώρας. Ο πολιτικός άξονας έχει μετατοπιστεί προς τα Δεξιά, η άκρα Δεξιά και οι αντιδραστικές αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος, η βαρβαρότητα της καθημερινότητας μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται σε απόσταση από τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών. Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Απουσιάζει ένα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που πείθει, όχι ρητορικά, αλλά στην πράξη, ότι μπορούμε να νικήσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς. Και όμως. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Εκατομμύρια πολίτες αναζητούν μια ισχυρή, προγραμματική και οραματική αντιπολίτευση που θα μπορέσει να εκφράσει ένα νέο σχέδιο για την προοδευτική αναγέννηση της χώρας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά αυτό απαιτεί μια σύγχρονη αριστερή πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Που θα πείθει και θα εμπνέει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του "εσωτερικού εχθρού" και της "Πέμπτης Φάλαγγας". Όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση. Είναι μια επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο Πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά, αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή.

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο αναγνωρίζουμε την ανάγκη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη μιας αποφασιστικής τομής στην πορεία εκφυλισμού και απαξίωσης της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Αναγνωρίζουμε τις δικές μας ευθύνες στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος, την ανοχή σε διχαστικές συμπεριφορές που τροφοδότησαν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και απομάκρυναν από κοντά μας προοδευτικούς πολίτες καλής θέλησης. Την ίδια στιγμή παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας. Κρατάμε από την πολύτιμη και δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την επιτυχία της εξόδου από τα Μνημόνια, την εθνική αυτοπεποίθηση που οδήγησε στην Συμφωνία των Πρεσπών. Και κυρίως κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα. Η δική μας Αριστερά δεν περιορίζεται στη θέση της συνεπούς αντιπολίτευσης. Είναι η Αριστερά που διεκδικεί την κυβέρνηση. Λέει αυτό που πιστεύει και πιστεύει αυτό που λέει.

Εμείς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σήμερα αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το βήμα που κάνουμε εκκινεί από μια σκληρή παραδοχή. Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Η ιδεολογική μετατόπιση από αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, η ανεπάρκεια και οι αντιφατικές τοποθετήσεις της νέας ηγετικής ομάδας, στερούν κάθε αξιοπιστία. Ακυρώνουν κάθε προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων από όλο το φάσμα της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας και νικηφόρας πορείαςενάντια στην πολιτική της ΝΔ.

Σήμερα όμως κάνουμε ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικά ισχυρή και προγραμματικά οραματική προοδευτική αντιπολίτευση, που όχι μόνο θα αμφισβητεί την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Αυτό απαιτεί τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτικού περιεχομένου πάνω στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση που επικαθορίζει συνολικά μία νέα ιστορική περίοδο, την ενδυνάμωση της εργασίας στις νέες προκλήσεις, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σύγχρονες έμφυλες και φεμινιστικές διεκδικήσεις, το περιεχόμενο και τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Τα σύγχρονα αιτήματα που συνομιλούν με τον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και απαιτεί τολμηρά βήματα. Οι παλιές συνταγές έχουν δείξει τα όριά τους.

Δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. Όχι μόνοι και μόνες μας. Όχι με τη λογική της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά από τα κάτω, από την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, από την διαμόρφωση ενός σύγχρονού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, με τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στους αποκλεισμούς, στις διακρίσεις, στις δυσκολίες και στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής.

Μπορούμε να νικήσουμε. Το 2024 σφραγίζεται από το ορόσημο των 50 ετών της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει έρθει η ώρα για μια επανεκκίνησητης Δημοκρατίας. Μια νέα πορεία για τη χώρα που θα στηρίζεται στα μεγάλα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αλλά την ίδια στιγμή θα προωθεί αποφασιστικές τομές και προοδευτικές πολιτικές που δίνουν υπόσταση στο σύγχρονο περιεχόμενο της Δημοκρατίας: μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Μια κοινωνία ασφάλειας, συμπερίληψης και καλύτερης ζωής.

Σε αυτόν τον στόχο θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις\

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αθανασίου Νάσος

Ακριβούλη Ζωή

Ακριτίδης Σταύρος

Αλεξίου Σωτήρης

Αλεξίου Κώστας

Αμπατζάς Κώστας

Αναγνωστοπούλου Σία

Αχτσιόγλου Έφη

Βαγιωνάκη Βάλια

Μαβουρέλλη Μαρία

Βαμβουρέλλης Θεόφραστος

Βάρελης Σπύρος

Βασιλοπούλου Βικτωρία (Βίκυ)

Βερελή Βάσω

Γεωργαντά Ελισάβετ (Ελίζα)

Γιαμπουράνης Χρήστος

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Ζαβογιάννη Ηρώ

Ηλιόπουλος Νάσος

Θεοχάρη Αικατερίνη (Καίτη)

Κάβουρας Κώστας

Καλαμάρη Μαρία

Καλέση Ελίζα

Καλφακάκου Ρία

Καρατσιουμπάνης Γιώργος

Καρλαύτη Στέλλα

Καρπόζηλος Κωστής

Κεχαγιά Σοφία

Κιουρή Χαρά

Κολτσίδα Δανάη

Κουγιουμτζόγλου Αγγελική

Κούτα 'Αννα

Λαζαροπούλου Παναγιώτα

Λογοθέτη Κατερίνα

Μητσός Αχιλλέας

Μπίστης Νίκος

Νάτσικας Αγλαΐα

Νεφελούδης Ανδρέας

Πανδής Σοφία

Παππά Παναγιώτα

Πουλάκης Κώστας

Ροδάκης Παναγιώτης

Σαμπατακάκης Μιχάλης

Σδράλη Ελένη

Σιάνου Φωτεινή

Σιδηρόπουλος Μιχάλης

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Τζούφη Μερόπη

Τοπαλιάν Γιάννης

Τραυλού Όλγα

Τριανταφυλλίδου Χάρις

Φερχάρτ Οζγκιούρ

Φιλίππου Ευανθία

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγεωργίου Ελευθερία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ώρα αποχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ - New-παλιές entries στην Κουμουνδούρου - Έτοιμοι να παρέμβουν οι του Αλέξη

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποχωρεί από τον Τομέα Δικαιωμάτων σημαντικός αριθμός μελών

gazzetta
gazzetta reader insider insider