Δυτικοαφρικανική Ένωση: Σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυτικοαφρικανική Ένωση: Σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα
Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της ECOWAS είχαν σύσκεψη ώστε να εξεταστεί μια στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου και του χρόνου ανάπτυξης των δυνάμεων.

Η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS) εξετάζει ενεργά το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης για την ανατροπή του πραξικοπήματος της περασμένης εβδομάδας στον Νίγηρα.

Σύμφωνα με το Reuters, σε αυτό το πλαίσιο οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της ECOWAS είχαν σύσκεψη ώστε να εξεταστεί μια στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου και του χρόνου ανάπτυξης των δυνάμεων.

Το περιφερειακό μπλοκ δεν θα αποκαλύψει στους πραξικοπηματίες πότε και πού θα χτυπήσει. Αυτή η απόφαση που θα ληφθεί από τους αρχηγούς των κρατών, δήλωσε ο Αμπντέλ Φατάου Μουσάχα, επίτροπος της ECOWAS για πολιτικές υποθέσεις, ειρήνη και ασφάλεια.

«Όλα τα στοιχεία που θα υπεισέλθουν σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη παρέμβαση έχουν επεξεργαστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που απαιτούνται, του τρόπου και του χρόνου που θα αναπτύξουμε τη δύναμη», δήλωσε στο τέλος τριήμερης συνάντησης στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

Η ECOWAS έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Νίγηρα και δήλωσε ότι θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση βίας εάν οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστήσουν την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ μέχρι την Κυριακή.

Το 15μελές όργανο έστειλε αντιπροσωπεία στον Νίγηρα την Πέμπτη επιδιώκοντας μια «φιλική λύση», αλλά μια πηγή της συνοδείας δήλωσε ότι η συνάντηση στο αεροδρόμιο με τους εκπροσώπους της χούντας δεν απέφερε καμία πρόοδο.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η διπλωματία και θέλουμε να τους μεταδοθεί ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα ότι τους δίνουμε κάθε ευκαιρία να αντιστρέψουν αυτό που έκαναν», δήλωσε ο Μουσάχ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νίγηρας: Ο Μπάιντεν ζητά την απελευθερωσή του προέδρου Μπαζούμ - Μεγάλη διαδήλωση υπέρ των πραξικοπηματιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider